(Son Güncelleme: 02.03.2025) Charles de Gaulle Havalimanı ile Paris şehir merkezi arasında ulaşım için tercih edebileceğiniz seçeneklerden biri olan RoissyBus’ten söz etmek istiyorum bu yazıda sizlere. Charles de Gaulle Havalimanı‘nın olduğu bölge Roissy olarak geçtiği için bu havalimanına giden otobüsün adı RoissyBus olarak geçiyor.
RoissyBus (roasibüs ya da ğoasibüs) Charles de Gaulle Havalimanı (CDG) ile şehir merkezi arasında çalışan özel bir otobüs hattı. Özel dediğime bakmayın, bu hat yine Paris Belediyesi‘ne bağlı RATP tarafından işletiliyor ama normal otobüsler gibi her durakta durmadığı, sadece havalimanı ile şehir merkezi arasında sefer yaptığı ve özel bir tarifesi olduğu için bu şekilde düşünebiliriz.
RoissyBus’ün en güzel yanı Paris’in kalbindeki noktalardan biri diyebileceğimiz Opéra‘ya doğrudan ulaşımı sağlıyor olması. Eğer konaklayacağınız yer Opéra Garnier tarafındaysa o zama RER-B ile dolanma derdi olmadan doğrudan RoissyBus ile bu noktaya ulaşabilirsiniz. Ama Paris merkezinde başka bir yere gidecekseniz RER-B seçeneğini değerlendirmekte fayda var.
RoissyBus’e Charles de Gaulle Havalimanı‘nın her terminalinden ulaşabiliyorsunuz. Hangi terminale (T1-T2-T3) inerseniz inin yakınlarınızda bir RoissyBus durağı olacaktır. Yönlendirme tabelalarını takip ederek otobüsünüze ulaşabilirsiniz. Otobüs Terminal 3’ten başlayıp tüm terminalleri tek tek dolaşıyor, ondan sonra şehir merkezine iniyor. Dönüşte de havalimanına geldiğinde tek tek terminallere uğrayıp en son T3’te yolculuğunu tamamlıyor.

Gerçi ben her terminali tek tek denemedim ama benim bindiğim 2E terminalinde bilet otomatları ve Haftalık Navigo kart satış noktası bulunmuyordu, dolayısıyla biletinizi makineden almanız ya da doğrudan kredi kartınızı okutarak otobüste ödeme yapmanız gerekebilir. Paris’e üç günden fazla bir süre için geldiyseniz haftalık Navigo kartı çok daha avantajlı, üstelik RoissyBus’te de geçiyor. Navigo kartınızı uygulama üzerinden alma olanağınız varsa şanslısınız ama havalimanından almak isterseniz sadece havaalanındaki iki RER istasyonu girişlerindeki gişelerde satılıyor. Bu konuda ayrıntıları Navigo yazımda bulabilirsiniz.
Eğer Navigo uygulama işini çözemediyseniz ve uçağınız RER‘e uzak bir terminale geldiyse, oraya kadar yürümeniz anlamsız olacaktır ama mesafeye göre belki ücretsiz shuttle CDGVAL‘i kullanabilirsiniz. Artık bir seçim yapmanız gerekiyor: Ya bir şekilde RER istasyonuna ulaşıp Haftalık Navigo’nuzu alacaksınız ya da bir kereliğine otobüse para verip Haftalık Navigo’yu şehir merkezinden alacaksınız ya da Navigo Easy edinip ona göre yolculuk yapacaksınız. Gerçi RER istasyonuna kadar gitmişken artık RoissyBus’e binmeye gerek kalır mı, onu da ayrıca hesap etmek gerek. Bir de Haftalık Navigo ile Navigo Easy arasında önemli farklar var, bu konuda da Navigo yazımı okumanız önemli.

Otobüsle binerken biletinizi bilet makinesine, kartınız ya da telefon uygulamanız varsa kart makinesine okutmanız gerekiyor. Ayrıca kredi kartıyla da bu otobüslere binip makineye kredi kartınızı (en fazla üç kişi için üç kez) okutabiliyorsunuz. Ne yapmanız gerektiği bu linkte kısaca gösterilmiş.
Otobüsün belirli bölmelerinde özel valiz koyma yerleri var ama çok yeterli olduğunu söyleyemeyeceğim. Eğer valizinizi koyacak yer bulamazsanız başınıza biraz bela oluyor, o yüzden fazla valizle geliyorsanız RoissyBus pek size göre değil ya da binmekte ısrar ederseniz sizi biraz çileli bir yolculuk bekliyor.
CDG şehirden biraz uzak olduğundan otobanda epey uzunca bir yolculuk yapacağınızı söyleyebilirim. Hele ki bir de mesai başlangıç ve bitiş saatlerine denk gelirseniz trafikte zaman kaybetme ihtimaliniz olduğunu da hesaba katmalısınız. Normalde ilan edilen servis süresi 75 dakika; şansınız varsa bu süreden çok daha kısa sürede havalimanında olabilirsiniz ama trafiğin ve yolun durumuna bağlı olarak bu süre uzayabiliyor. Benim bu yazıyı yazmak için yaptığım denemede yolculuk 50 dakika sürdü… Evet, şanslı biri olduğum doğrudur 🙂
Otobüs sizi doğrudan Opéra Garnier‘nin arkasına bırakıyor. Hemen bir arkası da Galeries Lafayette ve Printemps mağazaları zaten. Bu noktadan metroya ve RER‘le Paris içinde ulaşım ulaşım çok kolay.

Tek yön bilet ücreti 13€. İndirimli tarife yok ve bu bilet daha sonra yapacağınız aktarmalarda kullanılmıyor ve diğer havaalanı biletleri geçerli değil. Haftalık/Aylık Navigo kartınız ya da Paris Visite biletiniz varsa zaten RoissyBus için ücret ödemiyorsunuz, sadece kartınızı okutuyorsunuz. Günlük Navigo bu otobüste geçmiyor.
Aynı şekilde, Charles de Gaulle Havalimanı‘na RoissyBus’le gitmek isterseniz yine Opéra Garnier‘nin arkasındaki Nespresso mağazasının önünden otobüse binebiliyorsunuz. Bu durakta bilet otomatları var. Geçerli herhangi başka bir ulaşım kartınız yoksa otobüs biletinizi bu otomatlardan alabilirsiniz ya da dediğim gibi kredi kartınızı okutabilirsiniz. Yine trafiğin durumuna bağlı olarak 1 saat ya da 75 dakika gibi bir sürede havalimanına ulaşabiliyorsunuz.

Eğer şansınıza yeni bir otobüse denk gelirseniz yolculuk boyunca ücretsiz Wi-Fi hizmetinden yararlanabiliyorsunuz. Wi-Fi bağlantısı için otobüse bindiğinizde şebekeden RoissyBus’ü seçip kayıt olmanız gerekiyor, bildik prosedürden sonra yarım saatlik ücretsiz internet bağlantısına kavuşmuş oluyorsunuz.
RoissyBus CDG‘den ilk seferini 06:00’da yapıyor, son hareket saati ise 00:30… Opéra’dan ilk otobüsse 05:15’te hareket ediyor ve son sefer yine 00:30’da gerçekleşiyor. Haftanın her günü otobüs var. Herhangi bir grev ya da gösteri yürüyüşüne denk gelmezseniz yaklaşık 15-20 dakikada bir düzenlenen seferlerden yararlanabilirsiniz. Havalimanına ulaşımınız bu saatlerin dışındaysa o zaman Gece Otobüsü – Noctilien yazısını okumanız gerekecektir.
Hadi havalimanından şehre inmek için neyse de şehir merkezinden havalimanına gitmek, yani uçağa yetişmek için RoissyBus’ün biraz riskli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Paris’te trafiğin hali İstanbul’u hiç aratmıyor; o yüzden uçağa gitmek için yola çıkarken mutlaka emniyet payı bırakmanızda yarar var. Havalimanına gidip gelmek için diğer ulaşım seçeneklerini öğrenmek içinse Charles de Gaulle Havalimanı yazısını bir kere daha okumanızı öneriyorum.
Keyifli geziler, iyi yolculuklar…
Web Adresi: ratp.fr/titres-et-tarifs/billet-aeroport
Güzergah Haritası: ratp.fr/plan-de-ligne/img/busratp/roissyb/plan-de-ligne_busratp_ligne-352.1621292404.png/
İlgili Yazılar:
- Biletler ve Ulaşım Kartları
- Paris Metrosu
- RER
- Tramvay
- Belediye Otobüsleri
- Banliyö Treni
- Taksi
- Montmartre Füniküleri
- Seine Nehri Ulaşımı: Batobus
- Gece Otobüsleri – Noctilien
- OrlyVal
- CDGVAL
- Paris Visite Pass
- Navigo
- Kiralık Bisiklet – Vélib
- Charles de Gaulle Havalimanı – Paris Şehir Merkezi Transferi Seçenekleri
- Orly Havalimanı – Paris Şehir Merkezi Transferi Seçenekleri
- Beauvais Havalimanı – Paris Şehir Merkezi Transferi Seçenekleri
10 Comments
Merhabalar Ahmet bey,
Öncelikle bilgilendirmek için teşekkürler. Charles De Gaule havalimanından Roissybus için bileti nasıl alabiliriz.
Teşekkürler
Merhaba, Roissybus biletleri havaalanındaki her RoissyBus durağındaki otomatlardan ya da otobüs şoföründen alınabilir.
Tavsiyeniz üzerine Rossy bus kullandık ve çok rahat ettil.Charles De Gaule havaalanına indik.Metroyla gitmemiz gerektiğinde valizlerle yürümesi sorun olacağından Rossy bus a binmek daha mantıklı geldi bize.Gerçekten de öyle oldu.Sağolun Ahmet bey.
Evet bazen lokasyona göre havaalanından merkeze inerken RoissyBus çok daha pratik olabiliyor. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Mutlu günler.
Iyi geceler .Yazılarınızı keyifle takip ediyoruz.29 kasimdaParis'e gelmeyi planlıyoruz. Paris Inter Hotel Paris est Rosny adresine 1 rue de Lisbone 93110 Rosny-Sous-Bois Fransa merkeze en kolay yoldan nasıl gidebiliriz toplu taşıma ile bilgi verirseniz çok sevinirim.
Merhaba Ferit Bey,
Öncelikle çok teşekkür ediyorum.
Bu yazıya yorum yazdığınıza göre Paris'e Charles de Gaulle Havaalanı üzerinden geleceğinizi varsayıyorum.
Bu durumda CDG Havaalanı'ndan RER-B'ye binip Gare du Nord'a gelmeli, burada RER-E'ye aktarma yaparak Rosny Bois Perrier istasyonunda inmeniz yeterli. Oteliniz alışveriş merkezinin arka tarafında kalıyor.
Mutlu günler.
Ahmet bey merhaba,
Sitenizde yayınladığınız bilgiler sayesinde Paris’te çok rahat ettik. Navigo kart gerçekten muhteşem, havaalanında kartı aldıktan sonra (Ben RER istasyonundan aldım) ulaşım için hiçbir ücret ödemedik. Roissy bus ile Opera binasının oraya vardık, yaklaşık 1 saat sürdü. Sonrasında bindiğimiz funikuler ve Versay sarayına gidiş dahil olmak üzere tüm ulaşım araçlarında kullandık. Bazı yerlere dediğiniz gibi otobüsle giderek ve şehri seyrederek yol aldık. Oğlum ev kiraladığı için çok rahat ettik, bu siteyi okuyanlara 3 veya daha fazla kişilik aile iseler ev kiralamalarını öneriyorum, çok daha ucuza geliyor ve ailecek sohbet imkanı oluyor. Tüm verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum. Kendi imkanları ile seyahat eden herkese tavsiye ediyorum.
Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim Serap Hanım,
Mutlu günler.
Merhabalar çok güzel bilgilendirmeler var yine yazınızda elinize sağlık. Roissybus ile ilgili güncel bilgiyi vermek için koyduğunuz linke girdiğimde CDG havaalanından geçen 350 nolu otobüs gördüm. Bu otobüsle Paris Gare de l'Est'e gidip oradan da Opera bölgesindeki otelim için 7 numaralı metroya binip Le Peletier durağında insem rahat bir yol olurmu sizce? Fiyat olarak baya avantajlı oluyor çünkü 🙂
Merhaba Seda Hanım,
Öncelikle ilginiz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi 350 numaralı otobüs elbette ki diğer seçeneklere göre daha avantajlı ama takdir edersiniz ki döne dolaşa gidip çok durağa uğradığı için yolculuk uzun sürecektir. Ben hiç binmedim gerçi ama fiyat odaklıysanız haklı olarak o seçeneği tercih edebilirsiniz.
Mutlu günler.