(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris’te Türkiye’nin büyük şehirlerindeki gibi alışveriş merkezi bolluğu olmayınca, mevcutları hakkında yazmak gerekebiliyor. Hele ki Aéroville gibi havaalanı yakınında bulunan bir AVM’yi yazmamın nedeni başka:

Paris’e Charles de Gaulle Havaalimanı üzerinden gelen yolcular bazen havalimanı veya havalimanı civarındaki otellerde konaklamak zorunda kalabiliyor. Böyle olunca da çevrede yapacak -neredeyse- hiçbir şey olmadığı için -eğer Paris’e inmeye vakit olmayacaksa- Aéroville (aerovil ya da aeğovil) hayat kurtarıcı olabilir. Vakti olanlar için elbette AVM’de vakit öldürmek yerine, Bir Günde Paris yazısındaki programı uygulayarak Paris’i gezmek en güzeli.

Aeroville Alışveriş Merkezi Paris Pariste.Net

Yine de bu konuda o kadar çok soru aldım ki, sorulara AVM’nin linkini göndererek yanıt vermektense, burası hakkında bir yazı yazarak yardımcı olmayı amaçladım. Bakalım kimlerin işine yarayacak? İnsan fazla kişi ilgilenmez sanıyor ama herkes Paris’e o kadar çok farklı amaçlarla geliyor ki, kimin için kurtarıcı bir yazı olacağını bilemeyiz 😉

Dediğim gibi Paris AVM açısından çok fazla seçenek sunmayan bir şehir. Gerçi Galeries LafayettePrintempsLe Bon MarchéBHV, Samaritaine gibi yerler var ama onlar aslında AVM değil, çok katlı mağazalar ve şehrin tam merkezindeler. Yine şehir merkezinde, Châtelet‘deki Forum des Halles, Louvre Müzesi‘nin altındaki Carrousel du Louvre, La Défense‘taki Les Quatre Temps ve CNIT gibi yerler de mevcut ama Aéroville’e gidecek olanlar Charles de Gaulle Havalimanı tarafında işleri olan kişiler olacaktır; zira civarda yapacak neredeyse başka hiçbir şey yok. Belki Le Bourget‘deki Hava ve Uzay Müzesi sizin için ilginç olabilir.

Aeroville Alışveriş Merkezi Paris Pariste.Net

Aktarma için Paris’e gelmiş olabilirsiniz, 3-5 saat vaktiniz vardır ve dışarı çıkıp bir yerler görmek istiyorsunuzdur. Yakın bir yerlerde alışveriş yapmak, havalimanı ortamı dışında yemek yemek isteyebilirsiniz ya da iş için Paris’e gelip, Villepinte‘teki Fuar Alanı Parc des Expositions‘da tüm gününüzü geçirmek zorundasınızdır, çıkışta yakın bir yerde, kapalı bir ortamda vakit geçirmek isteyebilirsiniz, işte bu gibi nedenlerle Aéroville sizin için bir seçenek olabilir.

Bir de Usines Centre Paris Nord2 diye bir yer daha var ama orası AVM’den çok Amerikan tarzı, ayrı ayrı mağazalardan oluşan depo-mağazalar silsilesi şeklinde. Aéroville ise tek parça halinde kapalı bir alan. Tek kat üzerine, oldukça ferah bir havası var. AVM kültürünü sevmesem de böylesi izole bir bölgede oldukça işe yarıyor.

Aeroville Alışveriş Merkezi Paris Pariste.Net

Oturup alışveriş merkezi güzellemesi yapacak değilim. Paris’e turist olarak geldiyseniz burada işiniz olacağını sanmıyorum ama yukarıda saydığım nedenlerden ötürü böyle bir yere ihtiyacınız olacaksa o zaman buranın açık olduğu saatler ve ulaşım konusunda da bilgiler paylaşmam yararlı olacaktır. Bir kişinin bile işine yarasa kârdır…

Aslında bu yazıyı yazmamdaki motivasyonlarım arasında vaktiyle burada keyfile çay-kahve içip bir şeyler yiyebileceğiniz Plaisir du Café adında bir Türk kafesinin bulunmasaydı ama ben bu yazıyı ilk olarak yayınladıktan birkaç yıl sonra kapandı. Sanırım orası da pandeminin ağır  yükünü kaldıramayan mekanlardan biri oldu..

Aéroville 25 Kasım hariç her  gün 10:00-20:00 saatleri arasında açık. Bulunduğu bölge Charles de Gaulle Havalimanı‘nın hemen yanı ve çevresi komple depolar, atölyeler ve iş merkezleriyle çevrili olduğu için fazlasıyla Amerikan çölü havası var; dolasıyla buraya havaalanından yürüyerek ulaşmanız mümkün değil.

Aeroville Alışveriş Merkezi Paris Pariste.Net

Neyse ki Charles de Gaulle Havalimanı ile Aéroville AVM arasında çalışan ve ring seferi yapan ücretsiz servis otobüsü mevcut. Bunun için CDG‘deki RER-B Terminal 1-3 istasyonundaki Terminal 3 çıkışından çıktığınızda göreceğiniz otobüs duraklarının orada, yanılmıyorsam hemen sağdaki duraktan kalkıyor. Yine de yeri değişebilir, görevlilerden yardım isterseniz bulmanız daha kolay olur.

Bir alışveriş merkezinde nasıl vakit geçer, neler yapılır, bunları anlatacak değilim., işin o kısmı size kalmış. Benim Aéroville’e gidiş hikayemse daha bir tuhaf. Haziran 2017’de sevgili Cüneyt Ayral‘ı Charles de Gaulle Havalimanı‘na arabayla bıraktığım gün Paris’e dönüş yolu kilit olduğu için aklıma Aéroville geldi ve bir iki saat trafiğin açılmasını beklemek için burayı ilk kez denedim, sonra da öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim… Ah bu arada, buranın adı eskiden sadece Aeroville’di ama Westfield grubunun Paris’teki AVM’lerin neredeyse tamamını almasıyla başına Westfield eklendi

Aeroville Alışveriş Merkezi Paris Pariste.Net

Hani olmaz ya olur da Westfield Aéroville’e arabayla gelirseniz ilk üç saat otopark ücretsiz

Hadi bu da böyle bir yazı olsun. Eminim birilerinin işine yarayacaktır.

Keyifli geziler, keyifli keşifler,

İyi alışverişler…

 

 

 

Web Adresi: westfield.com/france/aeroville

Adres: 30 Rue des Buissons, 95700 Roissy-en-France

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.