(Son Güncelleme: 01.04.2024) Paris İstanbul’a göre geceleri daha sakin bir kentmiş gibi görünse de burası da oldukça hareketli ve kıpır kıpır bir şehirdir aslında. Birbirinden ilginç gece kulüpleri, eğlencenin dibine vuran barları ile her zevke her kesime hitap eder. Hatta bazı gece kulüpleri öyle uçuktur ki inanamazsınız. Gece uzayınca da Taksi ve Uber gibi pahalı seçenekleri kullanamayacak kişiler için Paris Gece Otobüsleri hakkında fikir sahibi olmak önem kazanıyor.

Bense sabahın yedisinde kalkıp gece yarısını fazla geçirmeden uyuyan bir “gündüz insanı” olarak bu gece hayatından pek faydalandığımı söyleyemeyeceğim. Şimdi değil on yedi yaşımdayken de bu anlamda gece hayatı ilgimi çekmezdi. Gece yarılarına kadar oturup şiir ya da yazı yazmayı, bolca müzik dinlemeyi; dostlarımdan biri bizde kalıyorsa sabahlara kadar onunla sohbet ederek gülüp eğlenmeyi her zaman tercih ederdim. Gecenin karanlığında ışıldayan yüksek volumlu müzik eşliğinde birbirini duymadan içip dans etmeyi hiçbir zaman aklım almadı…

Tabii sırf merakımdan Avrupa’nın pek çok şehrinde olduğu gibi Paris’te de gece dışarı çıkıp bir de şehrin bu yönünü keşfetmek adına değişik deneyimlerim oldu; hoştu, ilginçti ama benim tarzım değildi. Ben güzel güzel evimde, sevdiğim insanlarla olayım, saatlerce hep birlikte sohbet edip eğlenelim… Benim istediğim daha çok bu; parti insanı değilim sanırım 🙂

Peki ben bu yazıyı neden yazıyorum? Paris’i gündüz vakti gezmek isteyenler için bugüne kadar Paris’te ulaşım konulu pek çok yazı yazdım ama siz bir de Paris’in gece yaşamının tadını çıkarmak isteyenlerdenseniz, gecenin bir vakti otelinize nasıl döneceğiniz konusunda yardımcı olabilmek adına Noctilien‘dan, yani Paris Gece Otobüsleri‘nden bahsetmek istiyorum. Ah Tabii bir de uçağınız gece geç saatte ya da sabaha karşıysa, Charles de Gaule Havalimanı ve Orly Havalimanı‘na gitmek için de Paris’te gece otobüsüne binmeniz gerekebilir.

Noctilien (noktilyan) Fransızcadaki gece, geceye ilişkin anlamında kullanılan “nocturne”den türetilmiş bir kelime. Dilerseniz yazının konseptine uygun olarak meşhur Eurovision parçası “Nocturne” ile yazımıza devam edelim. O fonda çalarken biz de Paris Gece Otobüsleri hakkında daha detaylı bilgilere ulaşalım:

Gece 00:30 ile sabah 05:30 arasında devreye giren Paris Gece Otobüsleri hizmeti, Paris şehir merkezinde ring şeklinde hizmet veren iki ana hatla gece kuşlarını oradan oraya taşıyor. N1 ve N2 olarak numaralandırılan bu iki ana hat, Gare Saint Lazare, Gare de l’Est, Gare de Lyon ve Gare Montparnasse‘ı içine alacak şekilde karşılıklı yönde iki halka şeklinde şehri dolaşıyor. Ayrıca yine bu hatlara ek olarak bir de Châtelet kalkışlı olmak üzere şehir merkezi dışına doğru devam eden 36 ayrı hat da geceleyin Paris Gece Otobüsleri ile havalimanları dahil, pek çok yere ulaşmanıza yardımcı oluyor. Bunlar yetmezmiş gibi 9 ayrı hat da Paris yakınlarından geçecek şekilde Paris banliyöleri arasında mekik dokuyor.

Gece otobüslerinin başında “N” harfi oluyor. Bu şekilde otobüs hatları N1, N2, N3, N4… şeklinde devam eden bir sıralamayla adlandırılıyor. Bu otobüslerin geçtiği duraklarda ayrı bir numaralandırma ile işaretlenmiş durumda. O duraktan bir gece otobüsü geçiyorsa mutlaka lacivert zemin üzerine beyaz olarak işaretlenmiş numarasını görüyorsunuz. Ya da herhangi bir durağa gittiğinizde civardaki durakları gösteren panoyu incelerseniz, yakındaki durakları ve gece otobüslerinin geçtiği durakları görmeniz mümkün oluyor.

Paris Gece Otobüsleri bilet fiyatı konusu şöyle: Paris şehir merkezi için konuşacak olursak, 1-2 zone için tek bilet geçerli. 3. zone’a gidecekseniz 2, 4. zone’a gidecekseniz 3, 5. zone’a gidecekseniz 4 bilet okutmanız gerekiyor. Örneğin Paris şehir merkezinden 3. zone’da bulunan La Défense‘a gitmek için 2 bilet okutmanız gerekiyor… Paris şehir merkezinden Orly Havalimanı‘na yani 4. zone’a gitmek için 3 bilet okutuyorsunuz, yine Paris şehir merkezinden Charles de Gaulle Havalimanı‘na yani 5. zone’a gitmek içinse 4 bilet okutuyorsunuz. Gündüz kullandığınız normal biletleri kullanıyorsunuz. 1 Bilet 2,15€, bileti otobüsten alırsanız 2,50€ ödüyorsunuz ve aktarmalarda geçmiyor. Eğer Navigo Easy kartınız varsa kartınızdan ona göre kontör düşüyor ama ödediğiniz para daha az oluyor.

Günlük/Haftalık/Aylık Navigo kartınızın, Paris Visite biletiniz varsa gece otobüslerine ek para vermeden binebiliyorsunuz. O zaman sadece kartınızı/biletinizi okutup geçiyorsunuz. Bu arada Paris Gece Otobüsleri’nde aktarmaların geçerli olmadığını da hatırlatmak isterim.

Paris şehir merkezinden Charles de Gaulle Havalimanı‘na N140 ve N143 numaralı otobüslerle ulaşabiliyorsunuz. Orly Havalimanı‘naysa N31, N131 ve N144 numaralı otobüslerle ulaşmak mümkün. Biraz zahmetli, biraz da uzun sürüyor ama başka şansınız yoksa neden olmasın?

Bugüne kadar birkaç kez kullandığım Noctilien – Paris Gece Otobüsleri genelde güvenli; ben bir sorun yaşamadım ama tabii geceler dünyanın hiçbir büyük metropolünde tekin değil sonuçta; benim şansıma hep bayram yeri gibi otobüslere denk geldim. O saatlerde insanlar eğlence odaklı olduğu için bu otobüslerin ayrı bir atmosferi oluyor sanki. Umarım siz de Öteki Paris‘e denk gelmeden, keyifle yolculuk yapar ve bu otobüs deneyiminizi hep güzel anarsınız.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

Ve iyi eğlenceler…

 

 

Author

1 Comment

  1. Gece otobüsleri 14 juillet de bize kabus olmuştu. Hiç unutmam annem ve ablamla kötü bir kararla fişekleri Eyfel altından izlemek gibi kötü bir karar almıştık ve dönüş felaket oldu. Gece otobüslerinde azdı ve Chatelet ye kadar geldik. Sonra gece 03 te sfenksli çeşme altında uyumaya karar verdikkkk . Sonra vazgeçtik ve tüm gece Paris’i yürüyerek eve gittik. Hahaa ne geceydi. Sabaha karşı eve gelmiştik

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.