(Son Güncelleme: 11.09.2024) Bu yazıda Paris çevresinde gezilmesini önerebileceğim en güzel şatolardan biri olan Château de Maisons-Laffite – Maisons Laffitte Şatosu hakkında bilgi vermek istiyorum sizlere. Bu şato hem mimari özellikleri hem de bulunduğu bölge açısından keyifle gezilebilecek bir yer. Ruhunuzu dinlendirecek, gözünüzü gönlünüzü açacak pek çok detayla gününüzü güzelleştireceğine eminim. 

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Paris’e yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan, RER-A ile yarım saatte ulaşabileceğiniz Masions Laffitte Şatosu adını, içinde bulunduğu huzur dolu Paris banliyösü Maisons Laffitte‘ten alıyor. Paris merkezinden batı tarafına giden RER-A trenine binerken Maisons Laffitte‘ten geçip geçmediğine dikkat etmeniz önemli, çünkü bu hat La Défense‘ı geçince Nanterre Préfecture istasyonundan sonra çatal yapıyor, yani hat ikiye ayrılıyor. Bu nedenle Saint Germain-en-Laye yönüne giden trenlere değil, Poissy ya da Cergy yönüne giden trenlere binmeniz önemli ve tabii trenin Maisons Laffitte‘te durup durmadığına da bilgilendirme panolarına bakarak dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı şekilde Saint Lazare Tren Garı‘ndan kalkan L hattı banliyö treniyle de buraya ulaşmak mümkün. Tabii yine doğru hattı seçmek kaydıyla. 

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Maisons Laffitte istasyonundan çıkınca sağda belediye binasını görüyorsunuz ve o istikamette yürüyorsunuz. Yürürken yaklaşık 200-300 metre sonra başınızı sağa çevirerek ilerlerseniz Maisons Laffitte Şatosu bu taraftan sizi selamlayacak. Hemen bu tarafa dönerek şatoya ulaşabilirsiniz. Tabii yürüyeceğiniz yol o kadar güzel ki, insan yoldan çıkıp ara sokaklara sapmamak için kendini zor tutuyor; zira Maisons Laffitte yazımda da belirttiğim gibi burası cennet gibi bir yer. 

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Maisons Laffitte Şatosu Salı günleri hariç haftanın her günü açık. 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerindeyse resmi tatil nedeniyle kapalı. Şato sabah 10:00-12:30 öğlenden soraysa 14:00-17:00 arası gezilebiliyor. Mayıs ortasından Eylül ortasına kadar kapanış saati 18:00’e kadar uzuyor. 18 yaşından küçükler şatoyu ücretsiz geziyor. 18-25 yaş arası AB vatandaşları ve AB oturma izni olan yabancılar da müzeyi ücretsiz gezebiliyor. Bir de burası her ayın ilk Pazar günü ücretsiz gezilen müzeler arasında ama sadece Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayının ilk Pazar günü ücretsiz. Şatonun sadece bahçesini gezmek istiyorsanız o zaman para ödemenize gerek kalmıyor. Güncel fiyatlara, dönemsel sergilere ve diğer tüm detaylara yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden ulaşabilirsiniz. 

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Ben Maisons Laffitte Şatosu’na defalarca gittim, kimi zaman sadece bahçesini gezdim, kimi zaman da etrafında dolaştım ama içeriyi gezmek bir türlü kısmet olmamıştı. Ne zaman niyetlenip gitsem her seferinde kapalı oluyordu 🙂 Demek ki hep resmi tatil günlerine denk getirmeyi başarmışım ama ilk olarak Mart 2017‘de şatonun içini gezmeyi başardım. Şato kimi zaman kapsamlı restorasyona girebiliyor o yüzden kimi yerleri kapalı olabilir, bazı cephelerinde de iskele kurulmuş olabilir, buna baştan hazırlıklı olmak gerek ama yine de göreceğiniz kadarı bile oldukça yeterli olacaktır.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Biz Maisons Laffitte Şatosu’nu sol taraftan gezmeye başladık. Burada bulunan museum shop ve bilet gişesinden geçtikten sonra ilk salona girerek şatonun maketini inceledik ve sonra da bilardo masasının olduğu bölüme geçtik. Oradan da soldaki odaya, Le Salon des Captifs‘e girdik ki içeride muhteşem bir şömine bulunuyor. Bu şöminenin alınlığında da iki esir figürü var; zaten salon adını bu kabartmalardan alıyor. Bizim şatoyu gezdiğimiz dönemde burada, vaktiyle şatoda çekilmiş dizi, film ve belgesellerde kullanılan kostümlere yönelik dönemsel bir sergi vardı. Bu salonda karşımıza çıkan kostümler, dönemin ünlü dizisi Versailles‘da kullanılan kostümlerdi ve oldukça etkileyiciydi. Bu arada, Maisons Laffitte Şatosu’nda çekilmiş ünlü filmlerden birkaçını şöyle sıralayalım: Love and Death (Woody Allen), Dangerous Liaisons (Stephen Frears), La Reine Margot (Patrice Chéreau)

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net Ahmet ORE

Daha sonra tekrar bilardo salonuna döndük ve oradan ana giriş bölümüne geçtik. Burası da oldukça etkileyici bir salon. Oradan doğrudan ilerde sağ taraftaki yemek odasına geçtik. Beni odada en çok etkileyen masanın üzerinde bulunan tavla oldu 🙂 Yemek odasından çıkıp merdivenlerin bulunduğu alana gelince yukarı çıkmak yerine aşağı inmeyi tercih ettik ve bodrum katta güzel bir sürprizle karşılaştık: Burada bir makine var ve dilerseniz buradaki kostümlerden size uygun olanı giyip önünde fotoğraf çektiriyorsunuz, makine de size altın varaklı çerçeve efektli fotoğrafı basıp veriyor 🙂 Çok gırgır bir şeydi. Hem fotoğraf çekip bastırdım hem de kendi fotoğraf makinemle fotoğraf çektirdim bol bol 🙂 Dilerseniz siz de kostümleri giyip makineye para vermeden kendiniz fotoğraf çektirebilirsiniz. Hayat böylece çok eğlenceli oluverir birdenbire…

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Merdivenden inince sol tarafa dönerseniz mutfak bölümüne geliyorsunuz. Eh tabii böylesi büyük şatoların mutfakları da büyük ve görkemli oluyor. Duvarlardaki bakır kap kacakları ne zaman görsem aklıma ünlü mutfak malzemeleri satıcısı E. Dehilerin geliyor… Mutfaktan çıkıp geri döndüğünüzde, diğer uçtaki salon da banyo. Fransızların eskiden temizliklerine önem vermediğine dair çok söylenti duymuşuzdur, okumuşuzdur. Belki büyük ölçüde de doğrudur ama bu şatodaki banyo oldukça büyüktü, hatta sol köşede niş gibi bir yerde küçük havuz gibi bir yıkanma bölmesi bile mevcuttu.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Maisons Laffitte Şatosu’nun yapımına, 1640‘ta başlanmış ve inşaat 1670‘e kadar devam etmiş. İlk yapıldığında adı Château de Maisons‘muş hatta pek çok kaynakta hâlâ öyle geçer. Şatonun sahibi Maisons Markizi René Longueil, mimarıysa François Mansart. Demek ki bu şato bir imparatorluk şatosu değil, Vaux le Vicomte Şatosu gibi o dönem özel mülk olarak yapılmış. Tabii Markiz kralın yakın çevresinden. Şatoyu yaptırırken de “kralı konuk edebilecek düzeyde bir şato yaptırmak” gibi bir kaygısı var 😉 Şatonun inşaat detayları uzun yıllar sürmüş ama şatonun açılışı 1651’de Le Roi Soleil – Güneş Kral denilen XIV. Louis ve annesi Anne d’Autriche şerefine düzenlenen muhteşem bir kutlamayla yapılmış. Bu şatoda XIV. Louis, annesi Anne d’Autriche’le ve daha sonra eşi Marie-Thérèse d’Autrichle’le de konaklamış. Ardından, kraliyet ailesinden pek çok isim bu şatoda kalamış. Sadece kraliyet ailesi değil Voltaire gibi ünlü isimler de şatonun misafirleri arasında bulunuyor.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Bodrum kattan, giriş katına geri dönüp de oradan bir üst kata çıktığınızda ise yatak odalarının bulunduğu bölüme ulaşıyorsunuz. Tabii odaların tamamı ziyarete açık değil. Üst kata ilk çıktığınızda karşınıza şatonun arka bahçesi çıkıyor. Ufukta La Défense‘ı görmek çok enteresan bir duygu. Diğer şatolardaki gibi uçsuz bucaksız bir bahçe değil. Sanırım ilk yapıldığında arazi çok daha büyükmüş ama zaman içinde şato el değiştire değiştire bahçesi küçülmüş, şatonun son sahiplerinden banker Jacques Laffitte araziyi imara açmış ve sanırım Maisons Laffitte banliyösü bu şekilde oluşmuş. Yine de görünen kısmıyla bile şatonun bahçesi keyifli ve güzel havalarda bu bahçede yürüyüş yapmak insana iyi geliyor.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Üst katta önce sağa dönmenizi ve bu taraftaki suiti görmenizi öneriyorum. Burası şatonun eski sahiplerinden Mareşal Lannes‘a ait. Dediğim gibi şato pek çok kez el değiştirmiş ve en son 1905’te devlet tarafından satın alınarak yıkılmaktan kurtulmuş, yoksa büyük olasılıkla günümüze ulaşamayacakmış. Hemen ardından büyük bir restorasyondan geçirilip 1912’de ziyarete açılan şato 1914’te anıtsal yapı ilan edilmiş ve o tarihten itibaren tam koruma altına alınmış.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Üst katta merdivenin sol tarafına doğru yürüdüğünüzde ise kral suitine ulaşıyorsunuz. Karşınıza önce bir balo salonu çıkıyor, onun arkasında da kralın yatak odası var. Kralın yatak odası elbette ki etkileyici ama yan tarafta bulunan aynalı, yuvarlak kubbeli küçük oda Le Cabinet aux Miroirs‘ı atlamamanızı öneriyorum.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Şato gezisini bitirdikten sonra dilerseniz içeriyi bir kez daha gezebilirsiniz, sonrasında da aşağı inip bahçede bir tur atabilirsiniz. Bu şatonun Versay Sarayı‘nın öncülü olduğu söyleniyor. Bu bakımdan Vaux le Vicomte Şatosu gibi önemli sanıyorum. Doğrusunu isterseniz Vaux le Vicomte kadar havalı değil ama dışarıdan bakıldığında küçük görünmesine rağmen oldukça büyük bir şato. İçeriyi gezmesi yaklaşık olarak bir saat sürer diye tahmin ediyorum. Bahçede ne kadar vakit geçireceğinizse tamamen size kalmış.

Maisons Laffitte Şatosu - Chateau de Maisons-Laffitte Pariste.Net

Şatonun bahçesini de bitirdikten sonra yapılması gereken şey bu muhteşem Paris banliyösü Maisons Laffitte‘i keşfetmek olacaktır. Sokaklarda atlarıyla dolaşan insanlara rastlayacağınız Maisons Laffitte cennetten bir köşe gibi. Özellikle güzel bir havada tadına doyum olmuyor.

Şatoları seviyorsanız da Paris ve çevresindeki şatoları sıraladığım aşağıdaki listeye bir göz atmanızda fayda var. Özellikle Paris’te Bir Hafta geçirecekseniz Maisons Laffitte Şatosu’nu listeye alabilir misiniz emin değilim ama Paris’te 15 Gün geçirecekseniz de mutlaka görmeniz gerekiyor diyeyim…

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: chateau-maisons.fr

Adres: 2 Avenue Carnot, 78600 Maisons-Laffitte

Author

1 Comment

  1. Şu an bir yere gidemiyoruz ama burasıda gidilebilir yakınmış. Güzel bir yer. Teşekkürler

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.