(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris’in en keyifli yönlerinden biri de elbette ki Vero Dodat Pasajı gibi, ulu orta bir yerde olduğu halde kıyıda köşede kalmış gizli hazinelerini keşfetmek. Bir zamanların AVM’leri olarak inşa edilmiş pasajlar aslında, özellikle Osmanlı dönemindeki “kapalıçarşı” mantığıyla paralel olması bakımından bize epey aşina.

Biliyorsunuz Türkçedeki “pasaj” sözcüğü, Fransızca’daki “passage”dan dilimize geçmiş. Özellikle bir zamanlar Kadıköy, Şişli, Beşiktaş ve Beyoğlu’nda inşa edilen -elbette ki daha mütevazı- pasajları görmüş ve yaşamış olanlar için Paris’teki pasajları dolaşmak ayrı bir zevk.

Vero Dodat Pasajı - Galerie Véro-Dodat Pariste.Net

1826‘da neoklasik üslupta inşa edilen Vero Dodat Pasajı – Galeri Véro-Dodat (galeri vero-doda ya da galeği veğo-dodaadını, burayı yaptıran iki ortağın soyadından alıyor. Paris’te 1800’lerde başlayan, kötü havalarda alışveriş yapılacak kapalı ortamlar yaratma akımının bir parçası olarak yaptırılan bu pasajın bir girişi Rue Croix des Petits Champs, bir diğer girişi ise Rue Jean Jacques Rousseau üzerinde bulunuyor. 1. arrondissement‘daki pasaj, Louvre Müzesi‘nin kuzeyinde, Palais Royal‘in doğusunda, Les Halles‘in batısında, Place des Victoires‘ınsa güneyinde konumlanıyor.

Yapıldığı dönemde Palais Royal ile Les Halles arasındaki yolda bir geçit görevini gören Vero Dodat Pasajı’nın, özellikle Rue Croix des Petits Champs girişi oldukça etkileyici. İyon tarzı sütunları üzerinde bir balkonla taçlandırılan giriş kapısının üzerinde, her iki yandaki nişlerin içine yerleştirilmiş iki heykel bulunuyor.

Vero Dodat Pasajı - Galerie Véro-Dodat Pariste.Net

Bunların sol tarafta olanı Herkül (Hérmes/Hercules) sağ tarafta olanı ise Satyr‘i temsil ediyor. Girişte sağda Café de l’Époque‘ta ister hemen şimdi, ister geziniz bittikten sonra oturup bir keyif kahvesi içebilirsiniz.

Kapıdan içeri girdiğinizde yaşadığınız derinlik hissi kadar yerdeki siyah beyaz karoların oluşturduğu estetik oldukça büyüleyici. Özellikle mağaza vitrinlerindeki ahşap işçiliği gördüğünüzde “iyi ki gelmişiz” diyeceğinizi düşünüyorum.

Vero Dodat Pasajı - Galerie Véro-Dodat Pariste.Net

80 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki Vero Dodat Pasajı’nın içinde bulunan birbirinden güzel mağaza ve dükkanlar, sanat galerileri, antikacılar ve kafelerin hepsi size, diğer pasajlarda olduğu gibi bir Paris şöleni sunuyor. Vitrinlerin kendisine mi, yoksa vitrinde sergilenenlere mi bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Tavanın cam bölümleri ile süslemeli kısımlarıysa ayrı bir güzellik.

Özellikle bu bölgedeki diğer pasajlar Choiseul Pasajı, Colbert Pasajı ve Vivienne Pasajı‘nı gezeceğiniz bir gün, tur programınıza burayı da eklerseniz Paris pasajları hakkında yeterince fikir sahibi olacağınız gibi, çok güzel yerler görmenin keyfini de yaşamış olacaksınız.

Vero Dodat Pasajı - Galerie Véro-Dodat Pariste.Net

Vero Dodat Pasajı’na metroyla gelmek isterseniz M1 hattının “Louvre-Rivoli” istasyonunda inip kuzeybatı yönüne doğru ilerlemeniz yeterli.

Hazır bu civardayken çok yakınızdaki Choiseul, Colbert ve Vivienne pasajlarını da görmenizi, Place des Victoires‘dan geçmenizi, Palais Royal‘in bahçesinde dinlenmenizi öneririm. Louvre Müzesi ve Tuileries Bahçesi zaten yanıbaşınızda, oraları daha önceden gördüğünüzü varsayıyorum.

Vero Dodat Pasajı - Galerie Véro-Dodat Pariste.Net

Rue Jean-Jacques Rousseau’daki arka kapıdan çıktığınızda sola dönüp çok az yürürseniz küçük ama hoş bir meydana geliyorsunuz. Burada hava güzelse kafeler masalarını teraslara atmış sizi bekliyor olacak. Bir de tam bu noktada çağdaş sanat merkezi Bourse de Commerce – Pinault Collection olarak geçen, yuvarlak ve çok güzel binasını göreceksiniz. Onun arkası da Nelson Mandela Parkı ve Forum des Halles zaten.

Paris’te gezip görecek çok yer var; yeter ki siz gezmek isteyin.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

 

 

Adres: 2 Rue du Bouloi, 75001 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.