(Son Güncelleme: 04.03.2024) Bu yazıda Avrupa’nın en büyük finans merkezi olan Paris La Défense’ta bulunan, günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılan, çok farklı bir mimariye sahip özel bir binayı tanıyoruz hep birlikte: CNIT

La Défense‘ta, ana meydanda yüzünüzü Grande Arche de la Défense‘a çevirdiğinizde sol tarafınızda kalan bina, büyük alışveriş merkezi Les Quatres Temps‘ken, sağınızdaki oval dış cepheye sahip yapı da CNIT’tir.

CNIT (kınit) 1958 yılında sergi ve fuar merkezi olarak inşa edilmiş bir yapı. O zamanlar bu bölgede herhangi bir iş merkezi oluşumu yokken La Défense‘a yapılmış ilk bina olma özelliğini taşıyor. CNIT’in yerindeyse eskiden bir fabrika varmış; Grand Palais‘deki fuar ve sergiler için alan yetersiz gelmeye başlayınca yeni bir fuar ve sergi salonu inşa edilmeye karar verilmiş ve yer olarak burası seçilmiş.

CNIT Paris La Defense Pariste.Net

Arazinin üçgen yapısına uygun olarak Fransızlar buraya, üçgen bir temele oturtulmuş üç cephesi kavisli, üç dış cephesi de cam giydirme, yekpare ve orta kolonsuz betonarme çatısı ile zamanının en çağdaş ve en güzel yapılarından birini inşa etmiş.

CNIT (Centre des Nouvelles Industries et Technologies – Yeni Endüstriler ve Teknolojiler Merkezi) olarak adı konulan binanın açılışını beşinci cumhuriyetin, yani günümüz Fransası’nın kurucusu Charles de Gaulle yapmış ve açılışta “Yüzyıllardır birbirine benzeyen gotik binalar yapıyorduk, nihayet farklı bir bina inşa ettik” manasında bir konuşma yapmış…

Bina gerçekten -zamanına göre- çok farklı ve etkileyici. Dışarıdan baktığınızda cam giydirme cephe aydınlık, oval form estetik, içerideki kolonsuz mimari de ferahlık hissi veriyor. CNIT’in kolonsuz mimarisini yakından inceleyebileceğiniz maketini Cité de l’Architecture – Mimarlık Müzesi‘nde görmüş olmak da benim için ayrı bir mutluluktur.

CNIT Paris La Defense Pariste.Net

Aslında bu bina pekalâ bir dini yapı ya da konser salonu formu olarak başka yerlerde uygulanabilecek bir tasarıma sahip. Keşke İstanbul’da da bu tarz bir bina olsa, orası bir kültür merkezi olarak kullanılsa. Hatta bu formda bir caminin de çok estetik duracağını düşünüyorum.

CNIT ilk yapıldığında ana girişi en alt kattaymış. Daha sonra La Défense‘ın Paris’in iş merkezi olarak planlanması ve meydanın toplu taşıma aktarma merkezi olarak düzenlenmesiyle, katlar halinde yukarıya doğru gelişmesi sonucu, neredeyse üçte biri yer altında kalmış. Buna göre bina yeniden tasarlanmış. Zaten daha öncesinde buranın fuarlar için yetersiz kalması sonucu Porte de Versailles’da yeni bir fuar ve sergi salonunun inşa edilmesiyle yapı işlevini kaybedip bir süre boş kalmış. Daha sonra burası kongre merkezi, AVM ve otel olarak yeniden düzenlenmiş. Ayrıca dönem dönem burada yine çeşitli fuarlar da düzenleniyor. 2019’da da Westfield grubu Paris ve çevresindeki pek çok alışveriş merkezini satın aldı, bunlardan biri de CNIT’di. O nedenle buranın yeni adı Westfield CNIT olarak geçiyor.

İçeri girdiğinizde, kolonsuz yüksek beton tavanın kavisli üçgen formu dev bir çadırın içine girmişsiniz hissi uyandırıyor. Ana girişin üst tarafında Hilton Oteli bulunuyor. Burası binaya sonradan eklendiği için gerçekten çok ilginç duruyor.

CNIT Paris La Defense Pariste.Net

Karşı cephedeyse sağlı-sollu büro katlarını göreceksiniz ama oralara çıkılamıyor. Sadece iki kat günlük ziyaretçilerin kullanımında.

Burada spor ürünleri markası Déchatlon‘un büyükçe bir mağazası var. Ayrıca türlü elektronik eşya, kitap, kırtasiye ürünleri, cd vb bulabileceğiniz FNAC da CNIT içinde yer alıyor. Benim gezmeyi en çok sevdiğim dekorasyon ürünleri mağazalarından biri olan Habitat‘ın da CNIT’te bir şubesi bulunuyor. Ayrıca pek çok butik mağaza ve büyükçe bir süpermarket olan Monoprix günlük ihtiyaçlarınızı karşılamada oldukça yeterli.

Yeme-içme konusunda çok zengin bir seçenek sunmasa da binanın orta sol tarafındaki kafe-restoranda oturup bir kahve içmek isteyebilirsiniz belki. Monoprix’de de oturup yemek yiyebileceğiniz bir alan olsa da meydanın diğer tarafında bulunan ve aynı gruba bağlı olan Westfield Les Quatres Temps AVM bu konuda çok daha zengin seçenekler sunuyor.

CNIT Paris La Defense Pariste.Net

Her iki bina arasında yer altından geçiş mevcut. Tam ikisinin ortasında da La Défense‘ın RER (A), metro (M1), tramvay (T2), otobüs ve tren (Ligne L & U) hatlarının buluştuğu çok büyük bir aktarma noktası mevcut. Buradan Paris’in her köşesine kolayca ulaşmanız mümkün. Örneğin buradan Champs-Élysées‘ye RER ile beş hadi bilemediniz 10 dakikada gidebilirsiniz. Ayrıca inşaatı yıllardır devam eden ve buradan Garde du Nord‘a kolayca gidebileceğiniz RER-E’nin istasyonu da CNIT’in tam altına yapılıyor.

CNIT’in özellikle kalkıp görmeye gelinecek bir yer olup olmadığı zevkinize kalmış ama Paris’in çağdaş yüzü La Défense‘ı görmek isterseniz ya da yolunuz bir şekilde bu tarafa düşerse içeri girip bir bakmanızı tavsiye ederim.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Sayfası: westfield.com/france/les4temps

Adres: CNIT Paris La Défense

Author

6 Comments

    • Ahmet Ore Reply

      Gökdelen ve yeşil bir arada mümkün olabiliyor işte ne güzel…

  1. Merhabalar La defense de cok guzel oteller var buralarda kalmayı tavsiye ediyor musunuz? paris e ilk defa geleceğiz ve cevremizden hırsızlık olayları vs nedeniyle pek tekin olmadığı konusunda sürekli uyarılıyoruz, montmartre tarafında ya da eıffel cevresınde mı kalalım yoksa la defense de mı? burdan sonra ulaşım nasıl olur merkeze? daha dısta kaldıgından metro için farklı bılet mı almamız gerekıyor yardımcı olur musunuz?

    • Merhaba,
      Mecbur kalmadıkça Paris'in doğu taraflarına geçmemenizi öneririm. Montmartre'ın da doğu ve kuzey tarafı sevimsizdir, batı ve güney tarafı şahanedir. Bu konuda "Paris'te nerede kalınır" diye detaylı bir yazı yazmıştım. Bütçeniz elverişliyse Eyfel civarında kalmak tabi hoştur.
      La Defense Paris'in modern yüzüdür. Benim evim burada. Evimden Champs-Elysees'ye kapıdan kapıya 15 dakikada gidebiliyorum, burası ulaşım konusunda sorunsuzdur. RER kullanırsanız 1-3 zone bilet gerekir ama metro kullanırsanız 1-2 zone şehir merkezi bileti yeterlidir.
      Ben La Defense'ı çok severim ama herkese hitap eder mi ona bir şey diyemem, tamamen zevk meselesi ama ulaşım açısından kusursuzdur.

  2. 2 sene la defense'ta oturduk da cnit'in la defense ´ta yapilan ilk bina oldugunu bilmiyordum! Benim meraksizligim.

    • Biz de 2,5 yıldır La Défense'ta oturuyoruz. Şehrin bu modern kısmında da keşfedecek çok şey var, hepimiz her gün yeni bir şey öğreniyoruz, Paris keşfetmekle bitmiyor ve çok güzel bir şey…

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.