X

Paris’te Ulaşım 8: Biletler ve Ulaşım Kartları

(Son Güncelleme: 02.04.2024) Paris toplu taşıma sisteminde kulanılan biletler ve ulaşım kartları o kadar çok fazladır ve kullanım detayları o kadar karmaşıktır ki size  uygun bilet ya da kartı seçmek sanıldığı kadar kolay değildir. O nedenle bu yazıda sizlere, Paris gezinizde sizin için en uygun ve en hesaplı bilet ya da ulaşım kartı türünün hangisinin olduğunu seçmeniz konusunda fikir vermeyi amaçlıyorum. Üstelik turistlerin de kullanım hakkı olduğu halde bazı avantajlı seçenekler resmi sayfalarda bile İngilizce içerik içinde yer almaz, çünkü sizin, daha pahalı olan turistik kartları almanızı  isterler, o nedenle bu bilgilere ulaşmak pek kolay değildir. Ama hiç merak etmeyin, bu yazıda aradığınız tüm detayları bulacak, Paris gezinizde toplu taşıma işinizi en ekonomik biçimde çözeceksiniz.

Dilerseniz aşağıdaki yazıyı okumadan önce Youtube kanalım Pariste.Net TV‘de sizin için hazırladığım bu videoyu izleyerek de fikir sahibi olabilirsiniz ama bu yazıdaki bilgileri de mutlaka okuyun çünkü en güncel bilgiler her zaman blog yazılarında olacaktır.

Her şeyden önce şunu söyleyeyim, aşağıda saydığım seçenekler arasında, Paris’i gezmeye gelenler için önereceğim kart Haftalık Navigo kartıdır ama yazının ilerleyen bölümünde göreceğiniz gibi bu kartın bazı karmaşık kuralları var ve herkese uymuyor. Dediğim gibi, bu konuya biraz sonra değineceğim ama doğru bilet türünü seçebilmek için önce Paris’te ulaşım fiyatlandırmasının neye göre yapıldığını anlamamız gerekiyor:

Paris ulaşım ağı fiyatlandırması, zone (zon) adı verilen 5 ayrı bölgeden oluşuyor. Ama zone / bölge dediğimiz bu şeyi Paris’in arrondissement‘larıyla karşılaştırmayın; arrondissement dediğimiz şey Paris’in merkezindeki ilçe bölümlendirmelerinin adı ve ulaşım konusuyla bir ilgisi yok.  Paris’in bildiğimiz anlamda turistik merkezi yani périphérique içindeki kısım 20 arrondissement’dan oluşuyor ve bu kısım, ulaşım ağı fiyatlandırması açısından 1. zone olarak geçiyor. Zone sistemini aşağıdaki haritadan daha iyi anlayabilirsiniz.

Teorik olarak, Paris’e gelen bir turistin 3-5 günlük Paris gezisinde, havaalanlarına ulaşım dışında şehrin merkezindeki turistik yerleri gezmek üzere dolaşacağı, günlük olarak kullanacağı bölge sadece 1. zone olacaktır. Zone ayırma mantığının amacı bilet fiyatlandırmasını buna göre ayarlamak aslında. 2. zone dediğimiz bölge périphérique‘in hemen dışındaki halkayı oluşturuyor. Merkezden uzaklaştıkça zone derecelendirmesi de artıyor. Örneğin 3. zone‘da bulunan önemli yerlerden biri Avrupa’nın en büyük finans merkezi La Défense… Orly Havalimanı ve Versay Sarayı 4. zone‘da, Charles de Gaulle HavalimanıDisneyland, Fontainebleau Şatosu, Vaux le Vicomte Şatosu, France Miniature, Provins gibi yerler ise 5. zone‘da yer alıyor. Ama örneğin Giverny‘deki Monet’nin Evi bu beş zone’un da dışında kalıyor, çünkü orası başka bir bölgede başka bir şehir, yani buraya gitmek için şehirler arası tren bileti almanız gerekiyor.

Paris içi ve metropol bölgesine dönecek olursak, 1-2 zone içindeTicket t+” (tike te plüs) adı verilen, yani bizim bildiğimiz anlamdaki “normal” bir biletle metroRER, belediye otobüsütramvay, banliyö treni, Montmartre Füniküleri olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarına binilebiliyor(du) ama başta da  dediğim gibi  durum karışık, çünkü 2024 itibariyle bu karton biletler yavaş yavaş kullanımdan kalkıyor, bazı istasyonlarda bu biletin  geçtiği gişeler kullanımdan kalktı, bazılarında kalkmadı! O yüzden “Ticket” alsanız mı almasanız mı emin değilim 🙂 Yine de bilgi vermek açısından bu seçeneği de anlatacağım ama gelin önce, herkese önerdiğim Haftalık Navigo Kartı ile başlayalım:

1- Navigo Semaine – Haftalık Navigo Kartı

Bunca seçenek arasında benim herkese tavsiye edeceğim ilk kart Haftalık Navigo olacaktır. Navigo eskiden pek bilinmezdi ama 2014’te Pariste.Net’te tanıttığımdan beri pek çok gezgin için hayat kurtarıcı oluyor. Bu karta haftalık ya da aylık dolum yaparak sınırsız seyahat özgürlüğüne kavuşuyorsunuz. Charles de Gaulle Havalimanı‘nda, Paris şehir merkezine inmek için kullanacağınız RER istasyonu girişinde, Orly Havalimanı‘ndan yine Paris şehir merkezine inme seçeneklerinden biri olan OrlyBus‘ın Orly 4 terminali peronundaki gişede, şehir merkezindeki pek çok istasyonun gişelerinden alabileceğiniz bu kart için, bir kereye mahsus 5€ kart ücreti ödemeniz gerekiyor. Sonra dilerseniz kartı aldığınız gişeden, dilerseniz otomatlardan, dilerseniz Île de France Mobilités cep telefonu uygulaması aracılığıyla yükleme yapılabiliyorsunuz. Günlük, haftalık ya da aylık yükleme yapmanız mümkün. Buradaki önemli sorun, kartın geçerlilik süresinin tuhaflığı: Haftalık  Navigo 7 Günlük değil satın aldığınız hafta içinde geçiyor; Aylık Navigo da 30 günlük değil, satın aldığınız ay içinde geçiyor olması, Yani Haftalık Navigo’nun geçerlilik süresi, Pazartesi başlayıp, Pazar gecesi sona eriyor, Aylık Navigo da o ayın ilk günü başlayıp son günü sona eriyor. Yani herhangi bir Çarşamba günü gelecekseniz ve haftaya Çarşamba dönecekseniz bu kart sizin için uygun değil… Yine de bazen öyle oluyor ki, Perşembe gelip Pazar dönecek olsanız bile bu kartı almak müthiş avantajlı olabiliyor. Özellikle havalimanı transferlerinde RER, RoissyBus ve OrlyBus‘te geçmesi büyük avantaj. Ne yazık ki OrlyVal‘de geçmiyor. Ama bir dezavantajı da şu: Cumadan alıp Pazara kadar 3 gün kullanmak isterseniz sistem buna izin vermiyor, en geç Perşembe günü o hafta için Navigo kartı doldurmaya hakkınız var ne yazık ki… 

30,75€ ödeyerek 1-5 zone geçerli haftalık Navigo kartı yüklemesi yapıyorsunuz. Yani haftalık Navigo kartı son derece avantajlı  oluyor. Bence Paris’e 3 günlüğüne bile gelmiş olsanız, eğer kalış süreniz Pazartesiden Pazara bir zaman dilimini kapsıyorsa mutlaka 1-5 zone geçerli haftalık Navigo almalısınız. Bu şekilde Paris’te toplu taşıma kullanarak gezerken hesap kitap yapma derdiniz sona erecek, dilediğiniz her yere özgürce ulaşabileceksiniz.  Her yolcunun ayrı ayrı alması gereken bu kartın bir diğer dezavantajı da öğrenci ya da çocuk indirimi olmaması. Yani 4 yaş ve üzeri herkes için ayrı ayrı Navigo  almanız  gerekiyor. 26 yaşından küçük gençler ve çocukların kullanabileceği, hafta  sonları ve resmî tatil günlerinde geçerli olan  “Forfait Navigo Jeunes Week-end” bölümünü de okumayı unutmayın.

Sonuç olarak ben, herhangi bir Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günü Paris’te bir havalimanına gelen ve merkezde en az iki gün kalacak olan herkese Haftalık Navigo kartı almalarını öneriyorum.

Navigo almadan önce, Paris’e gelirken yanınızda bir vesikalık fotoğraf getirmeyi ihmal etmeyin. Boyut olarak nüfus cüzdanınızdaki resim kadar önceden keserseniz kartı aldığınızda plastik yuvanın içini kaydırarak açıp doğrudan resim bölümüne özel etiket yapışkanı ile yapıştırıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Bir de kaleminiz olursa iyi olur, çünkü üzeri isimsiz kartlar teorik olarak ceza sebebi. Önce soyadınızı, sonra adınızı yazıp kartınızı güvenle ve huzur içinde kullanabilirsiniz. Hem böylelikle sonraki gelişlerinizde de Navigo‘nuza yükleme yapıp kullanmanız da mümkün olacak, kendinizi daha bir Parisli gibi hissedeceksiniz. Ben bu kartı yıllar önce turist olarak ilk aldığımda öyle hissetmiştim 🙂 Navigo kartı hakkındaki detaylı yazı ve Youtube videosu da bu linkteki yazıda; diğer önemli detayları atlamamak için bakmanızı öneririm. Bir de şöyle bir not ekleyeyim: Paris’e önceki gelişinizden sakladığınız bir haftalık Navigo kartınız varsa ve gelişiniz örneğin Cuma gününe denk geliyorsa, gelmeden önce en geç Perşembe günü cep telefonu üzerinden yükleme yapıp geldiğinizde kullanabilirsiniz.

2- Navigo Easy

Haftalık Navigo size uymuyorsa, diğer bir seçenek olarak sunulan Navigo Easy Kartı, Haziran 2019 itibariyle kullanılmaya başlandı ve eski karton bilet Ticket+ yavaş yavaş kullanımdan kalktığı için, Paris’e geldiğinizde bu karttan edinmeniz gerekecektir. Ben bu kartı hiç kullanmadım ama yine de kartın avantajları hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum: Navigo Easy kartının Haftalık ya da Aylık Navigo ile ilgisi yok aslında. Navigo Easy tek kullanımlık biletleri ortadan kaldırmak için düşünülmüş bir sistem, bizdeki İstanbulkart gibi düşünebilirsiniz. 2€ ödeyerek gişelerden ya da bazı otomatlardan alabileceğiniz bu karta dilerseniz gişeden, dilerseniz otomatlardan, dilerseniz de Île de France Mobilités cep telefonu uygulaması aracılığıyla yükleme yapabiliyorsunuz. Tek tek ya da 10’luk yükleme yapmak mümkün olduğu gibi, dilerseniz RoissyBus ya da OrlyBus bileti gibi biletleri yükletebiliyorsunuz. Uygulama üzerinden yükleme yapabilmek önemli, çünkü bazen otomatların önünde öyle  bir kuyruk oluyor ki inanamazsınız…

Ah bu arada, şöyle tuhaf bir bilgi paylaşayım: Navigo Easy, tuhaf bir biçimde Charles de Gaulle Havalimanı‘na giden RER trenlerinde geçmiyor, yani mesafeye göre belirlenen fiyatlı biletleri Navigo Easy’ye yükleyemiyorsunuz. Buna rağmen bir günlük Navigo, Navigo Jeunes Week-end  de yüklemeniz mümkün. Karman çorman işler 🙂

Tek bir bilet yüklerseniz, 1-2 zone, yani Paris’in merkezinde kullanmak için 2,15€ ödüyorsunuz, 10’luk yükleme yaparsanız 17,35€ ödüyorsunuz, yani tek bilet 1,73€ olmuş oluyor. 4-10 yaş arası çocuklar için alacağınız Navigo Easy kartına tek yükleme yapamıyorsunuz, 10’luk yükleme içinse 8,65€ ödüyorsunuz, yani çocuğunuzun tek bir bileti 0,86€‘ya gelmiş oluyor. 4 yaşından küçük çocuklar içinse ulaşım ücretsiz.

Bu karta herhangi bir fotoğraf yapıştırılmıyor, adınızı da yazmıyorsunuz. Dolayısıyla bu kart anonim olarak kullanılabilir yani başkasına kartınızı ödünç verebilirsiniz ama aynı seyahat için aynı kartı kullanamıyorsunuz, herkesin ayrı ayrı Navigo Easy kartı olması gerekiyor. 

Navigo Easy ile ulaşım araçları arasında aktarma yapabilirsiniz ama aktarmalarda durum tabii ki karışık 🙂 Hangi ulaşım aracından sonra hangisine geçebileceğinizi şu şekilde sıralayabilirim:

Bu ulaşım araçları arasında ilk okutmanızdan sonra 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapbiliyorsunuz ama ilginç bir şekilde, metroya bindikten sonra aynı biletle otobüse binemiyorsunuz ya da otobüs yolculuğu sonrası metro ya da RER’e aktarma da yok. Garip ama öyle… Ayrıca metro ve RER aktarmaları için turnikeden çıkmamanız gerekiyor, aktarma sadece istasyonlar arası iç koridorlarda dolaşıp indi-bindi yapmak için; yoksa herhangi bir metro ya da RER turnikesinden çıkıp sonra size tanınan sürede başka bir metro ya da RER turnikesinden giriş yapamıyorsunuz. Diyorum ya karışık işler 🙂 Ah bir de Noctilien – gece otobüslerinde bilet aktarması geçerli değil. Montmartre Füniküleri için de aktarma yok…

3- Forfait Navigo Jeunes Week-end – Gençler için hafta sonu ve resmi tatil günü bileti

Cumartesi, Pazar ya da resmi tatil günlerinde, 26 yaş altı gençlerin kullanabileceği son derece avantajlı bir bilet türü olan Jeunes Week-end hafta sonu geçerli gibi görünse de, hafta sonunda tek bir günlük geçerli olan indirimli bir bilet! Yani Cumartesi – Pazar değil, sadece Cumartesi, sadece Pazar ya da sadece bir günlük resmi tatil boyunca kullanılabiliyor. 24 saat değil, yükleme yaptığınız günün gece yarısına kadar geçerli olduğunu da unutmayın lütfen. Navigo kartınıza ya da Navigo Easy kartınıza otomatlardan, gişeden ya da Île de France Mobilités cep telefonu uygulaması aracılığıyla yükleme yapılabiliyor. 

Bilet fiyatı 1-3 zone için 4,70€, havalimanı ve Disneyland ulaşımını kapsayacak şekilde 1-5 zone alırsanız 10,35€ ödüyorsunuz ki bu son derece uygun bir fiyat. Bu biletle OrlyVal hariç RATP’nin tüm ulaşım araçlarına binebiliyorsunuz. Bilet kontrollerinde de size 26 yaşından küçük olduğunuzu ispatlamanız için kimlik kartınızı göstermeniz istenebilir.

Eğer 26 yaşından küçükseniz ya da çocuğunuzla seyahat ediyorsanız, Haftalık Navigo kartı uymayanlar için hafta sonları için  böyle bir çözüm üretmeniz  mümkün. Artık işin hesap kitap kısmı size kalmış 😉

4- Billet Île de FranceMesafeye göre fiyatı değişen biletler

Bir de gideceğiniz yere bağlı olarak değişik tarifeler gerektiren Billet Île de France adında özel biletler var. Örneğin şehir merkezinde, diyelim Châtelet‘desiniz ve Châtelet – Les Halles istasyonundan 4. zone’daki Versay Sarayı‘na tek biletle gitmek istiyorsunuz ve haftalık Navigo ya da başka bir ulaşım kartınız yok. O zaman RER istasyonu girişindeki bilet otomatında gideceğiniz yönü seçiyorsunuz ve seçilen zone’a göre size özel bilet basılıyor; ödemeyi makinenin durumuna göre nakit ya da kredi kartıyla yapabiliyorsunuz. Eğer herhangi bir ulaşım kartı değil de bilet kullanmayı tercih edecekseniz ve 1-2 zone dışına çıkacaksanız, hareket noktanızdan varış noktanıza kadar olan bölge için bu tür biletlerden almanız gerekiyor.

Merak etmeyin, otomatlar kalkış noktanızı otomatik olarak bulunduğunuz istasyon olarak seçiyor, siz sadece 3-5 zone arasında bulunan bir yere gidecekseniz bu zone için geçerli bilet parasını ödemek üzere ineceğiniz durağı ekranda işaretliyor, seçenekler arasında ineceğiniz yer yoksa ekrandaki klavyeyle yazıyorsunuz. Bilet fiyatınız ekranda görünüyor, kaç tane alacağınızı işaretleyip ona göre ücretini ödeyip biletinizi alıyorsunuz. Dikkat edin, bu biletler için de 10’luk bilet seçeneği de var ama normal bir turist için bu tür 10’luk bilet yani  “carnet” almak mantıklı değil bence ama kalabalıksanız ve bu yönde çok seyahat edecekseniz iyi bir matematik hesabı yaparak istasyon tercihli karnelerden almanız ancak o zaman mantıklı olabilir.

Biletler konusunda şöyle bir uyarı yapayım: Biletlerinizi kesinlikle gişe görevlilerinden ya da otomatlardan kendiniz alın ve kimsenin yardımını, size bilet satmasını kabul etmeyin. Bazen yankesiciler yanınıza yanaşıp yardım etme bahanesiyle değerli bir eşyanızı ya da paranızı çalabilir; bir de size çocuk biletini normal bilet gibi satıp turnikeden geçmenizi sağlayabilir ama sonrasında yapılacak kontrollerde ceza ödemenize neden olabilirler. Her zaman yasal yollardan bilet temin etmek bu yüzden çok önemli.

Yukarıda da dediğim gibi, mesafeye bağlı biletler Navigo’nun hiçbir türüne yüklenemiyor. Sorsanız karton bileti ortadan kaldırmaya çalışıyorlar ama Paris’in merkezi dışındaki ulaşımlarınız için (ulaşım kartınız yoksa) bu biletlerden almak zorundasınız.

5- Paris Visite Pass – Turistik Ulaşım Bileti

Aslında pek çok rehber yazısında bu bilet en ön sırada önerilir, çünkü en dertsiz tasasız bilet türü budur ama ben neden öyle yapmıyorum: Çünkü çok pahalı! Eğer bütçe sorununuz yoksa tabii ki bu bileti edinmeniz en rahatı olacaktır. Paris Visite Pass bileti her ne kadar “pass” olarak görünse de aslında bu da tek bir karton bilet. Turist danışma bürolarında, gişelerde ve otomatlarda satılıyor. Paris’e geldiğinizde Charles de Gaulle Havalimanı ya da Orly Havalimanı‘nda otomatlardan ya da danışmadan almanız mümkün. Danışmalardan alırsanız size biletle birlikte kullanım kılavuzu da veriliyor, otomattan alırsanız sadece bileti alıp hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Tabii önce biletin üzerine adınızı ve geçerlilik tarihlerini yazmanız isteniyor ve bilet ilk kullanım anından itibaren geçerli oluyor. Satın aldığınız zone içindeki tüm toplu taşıma araçlarına, belirlenen gün sayısı boyunca sınırsızca binebiliyorsunuz. Örneğin Orly Havalimanı‘den ya da Charles de Gaulle Havalimanı‘ndan 1-5 zone geçerli Paris Visite bileti aldığınızda RER‘e, RoissyBus‘e, OrlyBus ve OrlyVal‘e de bu biletle binebiliyorsunuz. Yapacağınız her yolculukta, yani hangi toplu taşıma aracına binerseniz binin her seferinde biletinizi okutmayı ihmal etmeyin. Ne var ki bu biletler 24 saat esası üzerinden değil gün esası üzerinden geçerli oluyor. Yani bu akşam aldığınız bileti yarın akşama kadar kullanamıyorsunuz, biletinizin geçerlilik süresi, kullanmaya başladığınız günün gece yarısında sona eriyor… Fiyatlar seçeceğiniz zone, gün sayısı ve yaşa bağlı olarak 13,95€ ile 76,75€ arasında değişiyor.  Ayrıca Paris Visite Passe size bazı turistik mekanlarda özel indirimler ve çeşitli avantajlar sağlıyor Bu konudaki tüm detayları Paris Visite Passe yazımda bulabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Haftalık Navigo Kartı, Günlük Navigo seçeneği ya da 1-5 Zone geçerli Paris Visite biletleri size uymuyorsa ve havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşım sağlamak istiyorsanız, doğru yöntemi seçmek için lütfen ineceğiniz havalimanına göre 5. zone’da bulunan Charles de Gaulle Havalimanı ya da 4. zone’da bulunan Orly Havalimanı yazılarını okuyunuz. Beauvais Havalimanı ise Paris  1-5 zone bölgesinin çok dışında olduğu için bambaşka bir ulaşım sistemi söz konusu…  4. zone’da bulunan Disneyland‘a gidecek olanlar da Disneyland Paris yazısını okuyarak ulaşım konusunda bilgi alabilirler.

Aslında  bir turistin bilmesi gereken bilet türlerini bu şekilde tamamlamış oluyoruz ama ben yine de birkaç bilet türü daha paylaşmak istiyorum ki belki sizin Paris’e geldiğiniz dönemde bu bilet türlerinden birini almanız avantajlı olabilir. O nedenle bilgi sahibi olmanızda yarar var. O halde devam edelim:

6- Forfait Antipolution – Hava kirliliğiyle mücadele edilen günlere özel bilet

Bazı günlerde Paris’te resmî makamlar tarafından hava kirliliği uyarısı veriliyor. İşte o günlerde toplu taşımayı özendirmek için Paris ve çevresinde, yani 1-5 zone her yerde geçerli olan bir bilet türü satışa çıkıyor. Öyle bir güne denk gelirseniz sadece 3,90€ ödüyorsunuz ve dilerseniz gişeden, dilerseniz otomatlardan bu bileti alıyorsunuz. Forfait Antipolution (forfe antipolüsyon ya da foğfe antipolisyon) biletini almak için Navigo kartlarından birine sahipseniz mobil uygulama üzerinden de yükleme yapabiliyor ve o günün bitiminde geceyarısına kadar sınırsızca seyahat edebiliyorsunuz.

7- La Fête de La Musique – Müzik Bayramı’na özel bilet

Paris’te her yıl  21 Haziran gecesi muhteşem bir Müzik Bayramı vardır. La Fête de La Musique yazımda ayrıntılarını verdiğim bu özel gecede topltu taşıma için de özel bilet satışa çıkıyor. 1-5 zone tüm bölgeler ve tüm ulaşım araçları için geçerli olan bu biletin fiyatı 4€ ve biletin geçerlilik süresi 21 Haziran saat 17:00 ile 22 Haziran saat 07:00 arası. Bileti yine gişeden, otomatlardan  ya da cep telefonu uygulaması üzerinden alabiliyorsunuz… Umarım Paris’e gelişlerinizden biri bu özel geceye  denk gelir ve bu güzel atmosferi siz de yaşarsınız.

8- Ticket+ – Eski Karton Bilet (2024 itibariyle yavaş yavaş kullanımdan kalkıyor)

Gelelim en eski bilet türü olan ve Navigo Easy yerine eskiden satılan normal karton biletlere. Ticket t+ (tike plüs) olarak  geçen bu biletler 2024 itibariyle  yavaş yavaş kullanımdan kalktı ama  halen satışı devam ettiği için bu yıl boyunca bu bilgiyi de yazı içinde tutacağım. Bir adedi 2,50€ya gişelerden ya da otomatlardan alabiliyorsunuz. Eskiden 10’lu alımlarda ve 4-11 yaş arası çocuklar için indirimler vardı ama artık yok. Bazı turnikelerde artık bu bilet geçmiyor. Aslında yazının bu bölümünü kaldırmam gerek ama  eski biletlere ve carnet uygulamasına ne oldu diye soracak olursanız durum bu  🙂

Aslında bir de Paris’te yaşayanlar için Navigo Easy yerine kullanılabilecek Navigo Liberté+ diye bir kart var ama artık onu Paris’te yaşayacak olanlar araştırsın. Yazının sonundaki linkte tüm bu bilgilere ve daha fazlasına en güncel haliyle ulaşmak mümkün.

Gelelim bilet ya da ulaşım kartlarınızı nasıl kullanacağınız konusuna: Her toplu taşıma aracına bindiğinizde kartınızı ya da biletinizi makinelere okutmak çok önemli. Metro ve RER için zaten turnikelerden geçerken okutma yapmanız kaçınılmaz; çoğu RER istasyonunda çıkışlarda da biletinizi ya da kartınızı tekrar okutmanız gerekebiliyor. 

Özellikle istasyon çıkışlarındaki ve trenlerdeki bilet kontrollerinde yüksek miktarda ceza ödememek için okuttuğunuz biletinizi yolculuk sonuna kadar saklamanızı çok önemli. Zaten artık çoğunlukla kart kullanıldığı için ulaşım kartınızı görevliye gösteriyorsunuz, o da elindeki cihazla kontrol yapıp okutma yapıp yapmadığınızı tespit ediyor.

Bazen turnike biletinizi ya da kartınızı okumayabiliyor, o zaman ya gişe görevlisine gidip durumu anlatmalısınız ya da orada bulunan diyafondan görevliye ulaşıp yan taraftaki geçiş kapısını açtırmalısınız. Bebek arabanız ya da büyük valiziniz varsa da yan tarafta bulunan özel geçiş kapısını açtırmanız gerekebiliyor.

Bir de bana en sık gelen sorulardan biri de “hangi kartı/bileti almalıyım?“… İnanın bu sorunun yanıtını benim verebilmem mümkün değil. Ben burada sizlere seçenekleri sunmaya çalışıyorum. Ama hangi kartı ya da bileti almaya ihtiyacınız olduğunu söyleyebilmek için Paris’e hangi tarihte, saat kaçta geleceğinize, hangi havalimanına ineceğinize, nerede konaklayacağınıza, kaç gün kalacağınıza, geliş amacınıza, dönüş uçağınızın nereden saat kaçta kalkacağına, nereleri gezmek istediğinize, yürümeyi mi taşıta binmeyi mi tercih edeceğinize, hava durumuna, yorgunluk durumunuza, çocuklu olup olmamanıza, bütçenize yani binbir farklı kritere göre farklı yanıtlar vermek gerekiyor ki bunu benim tahmin edebilmem, hani kazara tüm bu kriterleri belirtseniz bile sizin adınıza karar verebilmem, takdir edersiniz ki imkansız.

Yapmanız gereken tek şey bir bütçe çıkarmak, artıları eksileri toplamak, kârlı olup olmamasına göre size uygun olan bilet/kart türünü seçmek… Kabul ediyorum, biraz çetrefilli bir iş ama ne yazık ki başka seçeneğiniz yok. Eğer yukarıda saydığım kriterlere uyuyorsanız haftalık Navigo kartı almak en mantıklısı gibi görünüyor. Eğer bütçe sıkıntınız yoksa Paris Visite Pass almak da müthiş kolaylık…

Yine de merak etmeyin, kendinize uygun bir bilet türünü seçip Paris’te keyifle vakit geçireceğinizden eminim. Kaldı ki Paris en güzel yürüyerek ve hatta bisikletle gezilir. O yüzden bol bol yürümenizi, Paris Belediyesi‘nin bir hizmeti olan kiralık bisikletler olan Vélib’i de kullanmanızı öneririm. Hatta bir de Seine Nehri boyunca günlük sınırsız gezi yapmanızı sağlayan Batobus‘ler var ki, onlar da hoş bir seçenek olabilir. Siz yeter ki Paris’e gelmek, Paris’i gezmek isteyin.

Paris metro ve RER haritalarını okumayı öğrenmek için bir de Paris Metrosu ve RER yazılarını da okursanız artık Paris’te ulaşım konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğinize eminim. Bu sayfadaki haritaları sadece fikir vermesi açısından koydum. Paris ve çevresine ait güncel ulaşım haritalarını detaylı şekilde incelemek için de Paris’in İETT’si diyebileceğimiz RATP’nin bu linkine bakmanız yeterli.

Ah bir de son olarak şu bilgiyi eklemeliyim: Zaten Paris ve çevresinde bir yerden bir yere nasıl gidileceğini keşfetmek için ben dahil kimseye ihtiyacınız yok. Cep telefonunuzdaki harita uygulamasına kalkış ve varış noktalarının adreslerini yazdığınızda o size, o güne ve saate göre en uygun seçenekleri sunuyor. Tabii uygulamanın her dediğini de yapmayın, Pariste.Net okuyanlar ve derslerine iyi çalışanlar, sunulan seçenekler arasında hangisinin en ideal olduğunu kolaylıkla bulabilirler. Ama rica ederim, bana da sormayın; çünkü bana sorduğunuzda ben de o uygulamalara girip bakıyorum; her yeri ezbere bilmem mümkün değil 😉

Bu yazı ve yazıdaki linkler sayesinde Paris’te Ulaşım konusunu çözdüğünüze inanıyorum. Konaklama için Bir de Paris’te Nerede Kalınır? Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımla birlikte bir de örnek tur programı olması açısından Paris’te Bir Hafta yazımı da okursanız, sonra Paris’e en uygun zaman diliminde gelmek için Paris’e Ne Zaman Gidilir? yazıma da bakarsanız kafanızda pek çok sorunun yanıtını bulmuş olur, kendinize harika bir tatil organize edebilirsiniz diye düşünüyorum. Zaten bütün uğraşılarım bu yüzden.

En kısa sürede yolunuzun Paris’e düşmesi, bu güzel şehri doyasıya gezebilmeniz dileğiyle,

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Web Sitesi: ledefrance-mobilites.fr/titres-et-tarifs/liste

Ek Bilgi: Île-de-France Mobilités Cep Telefonu Uygulaması

2019’dan itibaren cep telefonu uygulaması Île-de-France Mobilités ile artık Navigo’yu cep telefonunuza indirip doldurabiliyor ve klasik Navigo’nun geçtiği her yerde kullanabiliyorsunuz. Île-de-France Mobilités uygulaması, klasik Navigo kartının tüm özelliklerini içinde barındırıyor. Keşke hiç kart satın almakla uğraşmadan doğrudan uygulama üzerinden işlem yapılabilseydi ama tıpkı İstanbulkart gibi düşünebilirsiniz; uygulamayı aktive etmek için kartın kendisine ihtiyacınız var ve ara sıra yeniden okutmanız gerekebiliyor. O yüzden kartınızı yanınızdan ayırmamanızı öneririm.

Île-de-France Mobilités uygulaması sadece NFC özellikli cep telefonlarında kullanılabiliyor, her telefona tek bir Navigo yükleniyor, yani klasik Navigo gibi kişiye özel.

Eğer NFC özellikli bir cep telefonuna sahipseniz Android Vianavigo uygulamasını ya da IOS Vianavigo uygulamasını cep telefonunuza indiriyorsunuz ve üyelik oluşturuyorsunuz. Sonrasında da ihtiyacınız olduğu zaman “achat” (aşa) yazan yerden ilerleyerek 10’lu carnet ya da günlük, haftalık, aylık Navigo satın alma işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Aşağıdaki videoyu izleyerek telefonunuza Navigo yüklemesini nasıl yapacağınızı görebilirsiniz. Videodaki örnekte 10’luk carnet gösterilmiş ama siz “Forfait Navigo Semaine” yazan yeri seçerseniz haftalık kart yüklemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yüklemeyi yaptıktan sonra yukarıdaki yazıda belirttiğim klasik Navigo gibi, hatta çok daha rahat ve konforlu bir şekilde Île-de-France Mobilités‘yi cep telefonunuzdan kullanabilirsiniz.

Fransızca bilenler içinse Île-de-France Mobilités hakkında ayrıntılı bilgi bu linkte mevcut.

Ahmet Ore: