X

Paris’te Nerede Kalınır? Paris’te Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

(Son Güncelleme: 24.04.2024) Paris’te konaklamak için otel ya da ev seçerken dikkat etmeniz gereken pek çok konu var. O nedenle sizlere Paris’te konaklayacağınız yeri seçerken ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazıda paylaşmak istiyorum. Ayrıca yazının ilerleyen bölümlerinde birkaç otel önerisi bulacaksınız. Bu otelleri konumlarına göre sıraladım, siz de konaklamak istediğiniz bölgeye göre bu otellerin çevresindeki diğer otellere bakabilirsiniz. Bir de benim Paris’e her gidişimde konakladığım ev hakkında bilgi paylaşacağım; eğer ilginizi çekerse siz de orada konaklayabilirsiniz…

Paris’te nerede kalınır? Paris’in en güvenli bölgeleri nerelerdedir?

Elbette ki Paris’in her bölgesinin iyi ve kötü bölümleri var ama genel olarak bir şey söylemem gerekirse, size şunu öneririm: Paris haritasını önünüze koyun ve bu haritanın Batı tarafındaki otelleri tercih edin. Elbette Doğu tarafında da çok güzel yerler var ama genel olarak Paris’in Batı tarafı çok daha temiz ve güvenlidir.

Kişisel olarak benim sevdiğim arrondissement’lar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 15, 16 ve 17Montmartre Tepesi 18. arrondissement’dadır ama Montmartre’ın Doğu tarafı güzel değildir, Batı tarafı daha güzeldir. Elbette her bölgenin avantajları ve dezavantajları var.

Otelinizin, herhangi bir metro istasyonuna en fazla  1 kilometre mesafede olması çok önemli. Eğer oteliniz  herhangi bir metro istasyonuna yakınsa  “oteliniz Paris’in merkezinde” diyebiliriz. Eğer daha ucuz bir yerde kalmak isterseniz Paris’in merkezinden uzaklaşmanız  gerekecektir. O zaman, herhangi bir RER ya da banliyö treni istasyonuna en fazla 1 kilometre uzaklıkta olabileceğiniz bir otel seçmelisiniz. RER ve banliyö treniyle Paris’in merkezine ulaşmak çok kolaydır. Ama eğer gece dışarıda olmanız gerekiyorsa, metro her zaman daha güvenlidir. Gece  geç saatte  RER ya da banliyö trenine binerseniz biraz tedirgin olabilirsiniz. Ama RER-A treni diğerlerine göre çok daha temiz ve daha güvenlidir. O nedenle, özellikle gece geç saatte Disneyland‘dan dönerken bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Ben turist olarak Paris’e ilk gelişimde Grands Boulevards‘daki Hotel d’Espagne‘da kalmıştım. O otel Paris’e ilk gelişim olduğu için bana çok güzel görünmüştü 🙂 Aslında son derece mütevazı ama konum olarak oldukça ideal bir oteldi. Paris’e bir sonraki gelişimde Place de Clichy taraflarında Ibis Paris Berthier‘de kalmıştım. O zamanlar merkeze uzak gibi gelmişti ama şimdi anlıyorum ki fiyat-kalite dengesi açısından makul bir konumdaymış. Paris’e bir başka gelişimde de Bastille bölgesine yakın Ibis Paris Bastille Faubourg St Antoine‘da kalmıştım. Burası da sevimli ve mütevazı bir yerdi. Sonra République tarafında Ibis Styles Paris République‘te kaldım; o da konum olarak iyi, yine mütevazı ve temiz otellerden biriydi. Bir de Gare du Nord‘un tam karşısındaki Hotel Richmond‘ta kalmıştık ama o otel pek iyi değildi. O yüzden siz bu otellerin hepsine bakarken mutlaka son durumlara yönelik yorumları okuyun. Fiyatı sizin için uygun değilse ya da rezervasyonları doluysa, haritadan o otelin civarındaki diğer otellere bakabilirsiniz. Bir de bu yazının sonundaki listeden, Paris’te konum olarak uygun, örnek olabilecek oteller listesine göz atmanız mümkün.

Daha sonra 2012 yılında Paris’e yerleştim ve Avrupa’nın en büyük finans merkezi Paris La Défense‘taki Courbevoie‘da 10 yıl yaşadım. Bu bölgeyi ve yaşadığım mahalleyi çok sevdim. 10. yılın sonuda, önce Paris’ten İstanbul’a taşındım, sonra Temmuz 2023’te Fransa’nın güneyine, Nice‘e taşındım. Artık sık sık Paris’e gidip geliyorum ve Paris’e her gidişimde, bu linkteki evde kalıyorum. Bu ev, Paris’te 10 yıl yaşadığım caddede bulunduğu için kendimi yuvamda gibi hissediyorum. Dilerseniz bu evden yaptığım Instagram canlı yayınını izleyerek fikir edinebilirsiniz. Bu canlı yayın videosu da evin bulunduğu mahalleyi tanımak için yardımcı olacaktır. Eğer hoşunuza giderse siz de burada kalabilirsiniz. Dileyenler Booking.com linki üzerinden, dileyenler Airbnb linki üzerinden rezervasyon yaptırabilirler. Dilerseniz, doormancontact@gmail.com adresine mail göndererek Pariste.Net’e özel indirimli fiyatı sorabilirsiniz. Bu şekilde Airbnb ya da Booking.com’a komisyon ödemekten de kurtulursunuz 😉 Mail gönderdiğinizde “Aslı” ya da “Çınar” size yanıt verecekler. Kendileriyle Türkçe, İngilizce ya da Fransızca iletişim kurabilirsiniz. Çınar benim çok sevdiğim bir  arkadaşlarımdır ve Paris’te birkaç tane ev işletiyor; o nedenle size Paris’in farklı mahallelerinde bulunan, farklı fiyat aralığındaki evleri de önerebilir.

Otel seçimi, Paris gezinizi planlarken en önemli kriterlerden biridir. Otel  seçiminde en önemli  konu ise elbette konaklama maliyeti olacaktır. Tabii ki herkesin bütçesi farklı; kimisin için gecelik 100 Euro pahalı,  1.000 Euro ucuz. Bazıları hareketli, cıvıl cıvıl bir yerde konaklamak ister, bazıları da sessiz sakin bir yeri tercih eder ama aynı zamanda her yere kolay ulaşabileceği bir yer olmasını ister. Ve otel seçerken herkesin beklentisi aynıdır: Otel merkezi bir yerde olmalı, büyük ve temiz bir oda olmalı, toplu taşımaya yakın olmalı,  güvenli bir mahallede olmalı ve mutlaka fiyatı uygun omalı. Cevap veriyorum: Öyle bir yer yok 🙂 Elbette ki kriterlerinizden pek çoğunu karşılamak mümkün ama kriterlerinizin hepsini karşılamak isterseniz  ucuz bir otel olması mümkün değil.

Bana göre, Paris’te ortalama bir otelde, güvenli ve ulaşımı kolay bir konumda konaklamak için iki kişi için gecelik otel fiyatı ortalama 150 Euro‘dur. Tabii oda fiyatları özel tarihlere ve mevsimlere göre artabilir. Gecelik 150-200 Euro olan iyi bir otel bulmak daha kolay olabilir. 200 Euro ve üzerindeki oteller çok daha güzel olacaktır. Gecelik 150  Euro altında iyi otel bulmaksa pek kolay değildir ve eğer bulursanız “gerçekten ucuz” olduğu söylenebilir. Paris 2024 Olimpiyatları döneminde fiyatların 3-4 kat artacağını unutmayın.

Paris’te ortalama otel odaları  gerçekten küçüktür. Eğer siz ve valizleriniz odaya sığıyorsanız “bu oda yeterince büyük” diyebiliriz  🙂  

Paris’teki otelinizin Paris Çevreyolu içinde olması bir avantajdır ama eğer çevre yolu dışındaysa, herhangi bir metro istasyonuna yakın olması yeterlidir. Bu nedenle her zaman çevre yolu içinde konaklamanız şart değil. Örneğin Avrupa’nın en büyük finans merkezi Paris La Défense çevre yolu dışındadır ama Paris Metrosu, RER, belediye otobüsü, banliyö treni ve tramvay ile şehre çok iyi bir şekilde bağlıdır. La Défense‘tan Louvre Müzesi, Champs-Eylsées, Disneyland Paris, Versailles Sarayı gibi önemli turistik noktalara aktarmasız gitmek mümkündür.

Paris’e rehberli bir tur aracılığıyla geliyorsanız, o zaman tur operatörünüz size (büyük olasılıkla) Paris’in dışında, havalimanı civarındaki bir otel önerecektir. Tabii ulaşım için her zaman bir çözüm bulabilirsiniz ama bence bu şekilde Paris’te kalmış olmayacaksınız, toplu taşımada çok zaman harcayacaksınız. Eğer ucuz bir tur satın aldıysanız bu kabul edilebilir bir şey ama çok para ödeyip Paris’in çok dışında konaklamamaya dikkat edin.

Paris’te otelinizden, gitmek istediğiniz yere yarım saatte ulaşabiliyorsanız “yakın”  diyebilirsiniz ama ben metropol insanı olduğum için, 1 saatte gidebildiğim her yer benim için yakındır. Paris ve çevresindeki her yere metro, RER ve banliyö treni ile en  fazla 1 saatte  ulaşabildiğiniz için, bence Paris’te her yer çok  yakın 😉

Bana göre Paris’te otel konaklaması için en güzel yerler daha çok şehrin batı tarafındaki arrondissement‘lardır. Tabii en güzeli Eyfel Kulesi‘nin yanında, Champs-Elysées‘de ya da Saint Germain Bulvarı üzerinde bir yerlerde konaklamak ama bu bölgelerde oda fiyatları çok yüksek elbette. Bütçeniz uygunsa neden olmasın, oralarda kalın ve şehrin tadını sonuna kadar çıkarın. Doğrusunu isterseniz, Eyfel Kulesi’ne yakın bir yerde konaklamayı pek önermiyorum. Çünkü, sanılanın aksine Eyfel Kulesi, Paris’in merkezine çok yakın değildir. Eyfel Kulesi’ne sadece bir gün ayıracağınızı düşünürsek, Eyfel Kulesi çevresinde konaklamanızı pek önermiyorum.

Genelde Opéra bölgesi, Lafayette civarı ve Grands Boulevards benim önerebileceğim görece hesaplı otellerin olduğu bölgelerdir. Yukarıda dediğim gibi, ben Paris’e turist olarak ilk geldiğimde Grands Boulevards‘da konaklamıştım, otel son derece basit olsa da minimum standartlarımı karşıladığı için gayet tatminkardı; bu ilk Paris tatilimden çok güzel anılarla ayrılmıştım.

Paris’te otel konaklaması için en çok tercih edilen diğer yerler ise Montmartre Tepesi civarı, Gare du Nord ve Gare de l’Est olarak düşünülebilir. Montmartre Tepesi yokuşlarındaki sevimli otellerde konaklamak elbette keyiflidir ama dikkatli olmak gerekir. Çünkü rezervasyon yapmak istediğiniz otel, haritada Montmartre‘a yakın gibi gözükse de Montmartre’ın pek sevimli olmayan doğu taraflarında olabilir.

Gare du Nord ve Gare de l’Est civarı da hareketli bölgeler olmasına rağmen -bence- insan profili olarak fazla karışık yerlerdir. Geceleri bu garların çevresinde dolaşırken kendinizi biraz garip hissedebilirsiniz. Gerçi ben Paris’te turistken bir kere bu bölgede kalmıştım ve hiçbir sorun yaşamamıştım. Üstelik ertesi sabah erkenden Amsterdam‘a kalkan bir Eurostar Amsterdam trenine bineceğim için, burada konaklamak çok pratik olmuştu. Aynı şekilde, Londra‘ya Eurostar Londra treniyle gidecekseniz,  Gare du Nord‘a yakın kalmak mantıklı olabilir. Bu bölge hakkındaki düşüncelerimi Paris’te Bir Hafta kitabımda “roman tadında” okuyabilirsiniz.

Paris’in doğusunda bulunan Gare de Lyon ve Nation bölgesi de batı tarafına göre daha hesaplı olabilir. Özetle, bu tarafta konaklamak için en önemli kriter, otelinizin diğer bölgelere göre gerçekten uygun fiyatlı olmasıdır. Dolayısıyla, Paris’in doğu tarafında, ucuz olmayan bir otelde konaklamayı pek önermiyorum.

Otel seçerken Le Marais ve Châtelet‘den de söz etmemiz gerekir. Bu iki mahalle son derece merkezidir, aynı zamanda canlı ve hareketli pek çok sokak ve meydan vardır. Eğer gece hayatını seviyorsanız bu büyük bir avantajdır ama geceleri uyurken gürültü sorunu yaşayabilirsiniz. Bir de Châtelet yazısını dikkatli okumanızı öneririm: O yazımda, özellikle “Rue Saint Denis”nin kuzey taraflarında bazı sex shoplar olduğundan söz etmiştim. Hatta çok daha kuzeye çıktıkça, Türk Mahallesi‘ne gelmeden önce, sokakta hayat kadınlarına rastlayabileceğinizi hatırlatmak isterim. Benzer durum Montmarte Tepesi eteklerindeki Pigalle tarafında da var. Hatta Pigalle’deki sex shoplar çok daha büyüktür. Yine de şunu bilmenizi isterim ki; bu mahallelerde kimse kimseyi rahatsız etmez ve sokakta herhangi bir güvenlik sorunu yaşamazsınız ama bu bölgeler, çocuklu aileler için pek uygun olmayabilir. Linkteki yazıları okursanız ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Paris’te Bir Hafta kitabımda da Châtelet’de konaklayan bir ailenin hikayesini bulabilirsiniz.

Gelelim örnek Paris’te otel seçenekleri listesine. Öncelikle belirtmeliyim ki ben bu otellerde konaklamadım. Konum, fiyat ve güvenlik kriterlerine göre bir liste yaptım ve değerlendirme puanı 7’nin üzerinde olan oteller arasında seçim yaptım. O nedenle  lütfen bu otelleri ve konumlarını inceleyin, fiyatlarını kontrol edin, yorumları okuyun. Eğer sizin için uygun değilse, harita üzerinden civardaki otellere bakarak seçiminizi yapabilirsiniz.

İşte Eyfel Kulesi, Champs-Elysées, Saint Germain Bulvarı, Opéra, Saint Lazare Tren Garı, Grands Boulevards, Montmartre Tepesi (Batı tarafı), Châtelet, Le Marais, Bastille, La Défense, République, Gare du Nord, Gare de l’Est, Gare de Lyon, Montparnasse ve çevresinde iyi konumda olan örnek oteller listesi:

Eyfel Kulesi ve çevresindeki oteller:


Champs-Elysées ve çevresindeki oteller:

Saint Germain ve çevresindeki oteller:

Opera, Gare St Lazare, Grands Boulevards ve çevresindeki oteller:

Montmartre ve çevresindeki oteller:

Chatelet, Marais, Bastille ve çevresindeki oteller:

La Défense ve çevresindeki oteller:

République ve çevresindeki oteller:

Gare de Lyon ve çevresindeki oteller:

Montparnasse ve çevresindeki oteller:

Gare du Nord, Gare de l’Est ve çevresindeki oteller:

Lüksü sevenlere:

Ve Seine Nehri üzerinde konaklamak isteyenlere:

Bu yazıda Paris’te Nerede Kalınır, Paris’te Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler konusunda bildiklerimi sizinle paylaşmış oldum. Merak ettiğiniz diğer konular varsa sorabilirsiniz, yorum ve önerilerinizle bu yazıyı birlikte güncelleyebiliriz. Ancak bu yazıyı okuduktan sonra “Paris’e geliyorum, nerede konaklamalıyım?” diye sorarsanız size yardımcı olmam olanaksız. Çünkü Paris’te otel  önerisinde bulunmak  için, Paris’te bulunacağınız tarihler, geliş amacınız, kaç kişi olduğunuz, nereleri gezeceğiniz, nelerden hoşlandığınız, öncelikleriniz ve karakteriniz gibi konularda bilgi sahibi olmam gerekiyor. Özetle: Sizin için bir otel önerisinde bulunmam  mümkün değil ama şu konuda destek verebilirim:

Eğer yukarıdaki listedeki  oteller  sizin için uygun değilse aşağıdaki banner üzerinden ya da bu linkten kendinize uygun bir otel seçip booking.com linkini ahmet@pariste.net adresine gönderirseniz, hangisinin konumunun daha iyi olduğu konusunda yardımcı olmaya çalışabilirim. Eğer sadece otel adını gönderirseniz internetten arayıp bulmam çok zor olacaktır, o nedenle link göndermeniz benim işimi kolaylaştırır, size daha hızlı dönüş yapmamı sağlar. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Ah bir de küçük bir ricam var: Eğer Paris’te otel rezervasyonunuzu booking.com üzerinden yapmayı düşünürseniz, bu yazıda bulunan linklerden ya da blogun çeşitli yerlerinde karşınıza çıkacak olan booking.com bannerlarına tıklayarak rezervasyon yaparsanız bana  destek vermiş olursunuz. Hatta booking.com linkine tıklayıp açılan sayfayı favorilerinize eklerseniz sadece Paris için değil, bundan sonra dünyanın her yeri için yapacağınız rezervasyonlar için de bana destek vermeye devam etmiş oluyorsunuz 😉

Dediğim gibi bir de Türkçe, İngilizce ve Fransızca hizmet alabileceğiniz, Airbnb evlerinde konaklama  hizmeti veren arkadaşlarım Aslı ve Çınar’a yazarsanız,  onlar da size konaklama için  uygun seçenekler sunacaktır:  doormancontact@gmail.com

Son olarak, Paris’te otelinize ulaşmak ya da bir yerden  bir yere  nasıl gidileceğinizi keşfetmek için ben dahil kimseye ihtiyacınız olmadığını söylemek istiyorum. Cep telefonunuzdaki harita uygulamasına kalkış ve varış noktalarının adreslerini yazdığınızda size, o güne ve saate göre en uygun ulaşım seçeneklerini sunuyor. Tabii uygulamanın her dediğini de yapmayın, Pariste.Net okuyanlar, sunulan seçenekler arasında hangisinin en ideal olduğunu kolaylıkla bulabilirler. Ama lütfen bana adres sormayın; çünkü bana adres sorduğunuzda ben de o uygulamalara girip bakıyorum; her yeri ezbere bilmem mümkün değil 😉

En kısa süre yolunuzun Paris’e düşmesi, iyi kötü içinize sinen bir otelde güzel güzel konaklamanız ve Paris’te çok güzel vakit geçirmeniz dileğiyle.

Paris’te güzel bir yerde konaklamanız ve güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle.

Sevgiler.

 

 

 

 

 

 

Ahmet Ore: