X

Paris’te Ulaşım 7 – Orly Havalimanı – Paris Şehir Merkezi Transferi

(Son Güncelleme: 02.04.2024 ÖNEMLİ NOT: Haziran-Temmuz 2024’te M4 metro hattı Orly Havalimanı’na kadar uzatılacak. O tarihten sonra Paris’e gelecekler için güncel bilgi, resmi açılış tarihi açıklandıktan sonra yeniden yazılacak) Paris’e gelmenin pek çok yolu varsa da bu blogun genel takipçilerinin Türkiye’den olduğu düşünüldüğünde öncelikle tercih edilecek yöntemin “havayolu” olacağı aşikar. O yüzden bu yazıda sizlere Paris’in ikinci büyük havalimanı Orly Havalimanı ile Paris şehir merkezi arasında transferin nasıl yapılacağı konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.

Türkiye’den uçuyorsanız uçağınız ya Charles de Gaulle Havalimanı‘na ya da Orly Havalimanı’na inecektir. Aslında bir de şehrin oldukça uzağında Beauvais Havalimanı da var ama orayı sadece low cost havayolları kullanıyor. Sizin uçağınız Orly Havalimanı’na iniyorsa ne yapmanız gerekiyor; biraz bunlardan söz edelim:

Orly Havalimanı eskiden Orly Sud (orli süd ya da oğli süd) ve Orly Ouest (orli vest ya da oğli vest) olmak üzere iki terminalden oluşuyordu ama Mart 2019 itibariyle isimler değişti. Artık Orly Havalimanı Orly 1, Orly 2, Orly 3 ve Orly 4 olmak üzere dört terminalden oluşuyor. Orly 1-2-3’ü eski Orly Ouest, Orly 4’ü ise eski Orly Sud olarak düşünebilirsiniz. Eğer Paris’e Pegasus’la geliyorsanız Pegasus bütün uçuşlarını Orly Havalimanı üzerinden gerçekleştirir ve iniş terminali Orly 4 olarak görünür. Tabii son terminal değişikliklerini benim takip etmem mümkün değil, o yüzden bilet bilginizi okurken terminal detayına da dikkat etmeyi unutmayın lütfen…

Burası Charles de Gaulle Havalimanı‘na göre biraz daha makul boyutta olduğu için yürüme mesafeleri korkunç değil. Yine de terminaller arasında OrlyVal adı verilen otomatik raylı sistem mevcut, bu konudan biraz sonra bahsedeceğim.

Pasaport kontrolünü geçtikten sonra valizlerinizi teslim alacağınız alana geleceksiniz. Burada valiz beklerken, oldukça ufak olan duty free‘ye bakabilirsiniz ama pek tatminkâr olduğunu söyleyemeyeceğim. Burada vakit kaybetmek yerine Paris’te parfüm, kozmetik, çanta, gözlük ve aksesuar alışverişi için size Paris’in merkezindeki Benlux Duty Free‘yi önerebilirim.

Ve artık yolcu karşılama bölümüne geldiniz… Peki Orly Havalaanı ve Paris şehir merkezi arasında diğer ulaşım seçenekleri neler? Bütçe ve zaman durumunuza göre Orly Havalimanı’ndan Paris şehir merkezine inmek için birkaç seçeneğiniz var: OrlyVal ile RER bağlantısına ulaşabileceğiniz gibi OrlyBus ile şehrin merkezinde daha merkezi bir noktaya gidebilirsiniz ya da dilerseniz doğrudan taksi tutup şehre inebilirsiniz. Aslında bir de normal belediye otobüsü ve tramvay seçeneği de mevcut ama eğer bütçeniz çok çok kısıtlı değilse çok önermiyorum. Bir de gece yarısı ve sabaha karşı gelip de toplu taşımayla merkeze inmek isteyenler için gece otobüsü var tabii. Şimdi teker teker bu seçenekler hakkında bilgi vermeye çalışayım:

1- OrlyVal

Orly Havalimanı terminalleri arasında ücretsiz shuttle hizmeti veren bu demiryolu sistemi aslında küçük bir tren gibi düşünülebilir. Makinisti yok, tamamen otomatik olarak çalışıyor. Dediğim gibi, terminaller arasında OrlyVal ile ücretsiz aktarma yapabilirsiniz ancak sizi RER hattına bağlayacak olan Antony istasyonuna ulaşabilmek için özel bilet almanız gerekiyor. OrlyVal tek yön bilet fiyatı 11,30€. Orly Havalimanı’ndan Antony RER istasyonuna yaklaşık 5-6 dakikada ulaşarak buradan RER-B hattı üzerinden dilediğiniz noktaya devam etmeniz mümkün. Antony 3. zone’da olduğu için bilet fiyatlamasının da buna göre olacağını hesap etmeniz gerekir. Dilerseniz en başta Orly-Paris kombine biletine 14,50€ ödeyerek Paris merkezine tek biletle ulaşabilirsiniz. Paris’te ulaşım için hangi bileti seçmeniz gerektiği konusunda detaylı bilgiyi bu linkteki yazımda bulabilirsiniz.

2- OrlyBus

OrlyVal gibi sizi havalimanından bir RER bağlantısına ulaştıran bu otobüs, aslında bildiğiniz belediye otobüsü ama içerisi valizlerin yerleştirilmesi için özel tasarlanmış bölümleri nedeniyle biraz farklı duruyor. Kalabalık zamanlarında bu valiz bölmeleri asla yeterli olmuyor ve eğer büyük valiziniz varsa başınıza bela olabiliyor. Yine de hesaplı bir şekilde şehir merkezindeki bir metro – RER noktasına ulaştırması bakımından pratik bir çözüm. Tek yön bilet fiyatı 11,50€, eğer Navigo Easy kartınıza yükleme yaparsanız o zaman 11,30€ ödüyorsunuz. Bileti havalimanının heme çıkışındaki üç numaralı perondaki gişeden ya da otobüs şoföründen alabilirsiniz. Bu bilet özel tarife olduğu için daha sonrasında aktarmalarda geçmiyor. Dilerseniz gişeyle, otomatla hiç uğraşmadan doğrudan kredi kartınızı otobüsteki makineye okutarak da bu otobüsten yararlanabilirsiniz ama o zaman hangi fiyattan ödeme yapılıyor, bilmiyorum.. Eğer Navigo kartınız varsa bu otobüse binmek için ekstra para ödemiyorsunuz eğer yoksa ve almak istiyorsanız, Orly 4 terminalindeki otobüs durağındaki gişeden temin edebilirsiniz. Eğer Orly 4 dışında bir terminale indiyseniz Orly 4’e ulaşmak için okları takip ederek yürüyebilir ya da OrlyVal‘e ücretsiz binip Orly 4 terminaline ulaşabilirsiniz.Orly 1-2-3’ten Orly 4’e OrlyVal ile nasıl ulaşacağınızı bu linkten izleyebilirsiniz. Aynı şekilde Paris Visite biletiyle de bu otobüse  binmek ücretsiz. Ayrıntılı bilgiyi OrlyBus yazımda bulabilirsiniz.

3- Taksi ve Özel Şoförlü Araç Hizmeti

Eh tabii taksi çok daha rahat bir çözüm; sonuçta biraz sıra beklemeniz gerekse de atlıyorsunuz arabaya ve dilediğiniz adrese gidiyorsunuz. Buradaki handikap dil problemi olabilir; sonuçta ingilizceleri çok başarılı değil ya da zaten sizin yabancı diliniz yeterli olmayabilir. Yine de adresi verdikten sonra sizi konaklayacağınız yere daha rahat bir şekilde ulaştıracakları kesin. Burada da yolu uzatma hileleri olmuyor değil; ne olursa olsun dikkatli olmak lazım. Bir diğer problem de bagaj başına ekstra ücret talep edilmesi diyebiliriz. Eğer yolculuklarınızda bagajınızı sınırlandırma probleminiz varsa taksiye binmenin ekstra masrafı olabiliyor. Yine de getirilen bir uygulamayla CDG Havalimanı ile Paris merkez arasında taksi ulaşımının standart bir fiyatı var. Paris’te periferik içinde bir yere gidiyorsanız yani gideceğiniz adresin posta kodu 75 ile başlıyorsa, Seine Nehri‘nin güney tarafındaki adresler için 35€, kuzey tarafındaki adresler için 41€ sabit fiyat ödemeniz yeterli olacaktır. Bunun dışındaki bölgeler için taksi fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin Avrupa’nın en büyük Finans Merkezi Paris La Défense‘a gitmek için 40€-55€ arası,  Disneyland‘a gitmek içinse 75€-105€  arası bir ödeme yapıyorsunuz. Paris taksileri hakkında detaylı yazıyı bu linkte okuyabilirsiniz. Tabii buna benzer olarak Uber ve benzeri özel şoförlü araç hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

4- Tramvay

Orly Havalimanı’ndan Paris şehir merkezine normal bilet kullanarak tramvayla inmek de mümkün. T7 tramvayına binmek için Orly 4 terminali tarafında olmalısınız. Bu hattın diğer ucu M7 metrosuna bağlandığı için ve epey de dolambaçlı olduğu için çok da tavsiye edemeyeceğim. Ancak o taraflarda işiniz varsa mantıklı olabilir ve elbette ki normal bilet geçerli olduğu için 2,50€‘ya M7 metrosuna ulaşıyorsunuz. Uzun zamandır oradan tramvaya binmedim ama sanırım Navigo Easy kartınız bu tramvayda geçiyor, o zaman ödemeniz  gereken rakam daha da düşük oluyor. Böylece şehre inmek için -ne kadar uzun da sürse- en ekonomik çözüm olduğunu söylemem gerekir. Havalimanından T7 + Metro 7 ile Opéra‘ya yaklaşık 1,5 – 2 saatte ulaşma olasılığınız var ama ekonomi yapmak zorunda değilseniz pek tavsiye etmiyorum. Navigo Semaine kartınız ya da  Paris Visite biletiniz varsa,  o zaman tramvaya da ücretsiz biniyorsunuz ama ücretsiz ulaşım hakkınızı OrlyBus‘ten yana kullanacağınızı düşünüyorum.

5- Belediye Otobüsü

183 numaralı belediye otobüsü sizi RER-C‘ye ulaştırır, sonrasında da RER-C ile şehir merkezine inebilirsiniz. Bu otobüs için 1-4 zone bilet fiyatı üzerinden ücret ödeniyor, ayrıca 1-4 zone’u kapsayan kartlar da geçerli ama bu seçenek çok vakit kaybına neden olacağı için ancak kılı kırk yarıp aşırı bütçe hesabı yapmak zorunda olanlar için son çare olarak düşünülebilir… Yine de 183 otobüsü + RER-C bilet fiyatını 6,40€ olarak not edelim.

6- Gece Otobüsü – Noctilien

Paris’e gece vakti ya da sabaha karşı gelecekseniz, o saatte RER, RoissyBus ve normal belediye otobüsü çalışmayacağı için, taksiye çok para vermek istemiyorsanız gece otobüslerini kullanmalısınız. Havalimanından çift bilet okutarak şehir merkezine inmeniz mümkün. Navigo ve diğer ulaşım kartları da geçiyor. Ayrıntılı bilgiyi Noctilien – Gece Otobüsleri yazısında bulabilirsiniz.

Tabii bir de araba kiralama seçeneği var… Gerçi Paris’te Araba Kullanmak yazımda da belirtmeye çalıştığım gibi Paris şehir merkezi içinde araba kullanmayı pek tavsiye etmiyorum ama Giverny, Deauville & Trouville, Le Mont Saint Michel ve Loire Vadisi Şatoları gibi Paris çevresindeki birbirinden güzel yerleri görmeyi düşünüyorsanız o zaman elbette ki araba kiralamak en ideal çözüm.

Orly Havalimanı ile Paris şehir merkezi arasındaki ulaşım seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler, bu yazıdaki ilgili linklerden, hazırlamış olduğum tüm yazılara ulaşabilirler… Havalimanı hakkında genel bilgiye ise yazının sonunda bulunan resmi web sayfası linkinde.

Paris’e iş için, özellikle Parc des Expositions-Villepinte / Villepinte Fuar Merkezi‘ndeki bir fuar için geliyorsanız bu havalimanının biraz ters bir konumda olduğunu hatırlatmak isterim. Tabii her halükarda Paris’te her yerden her yere ulaşmak için mutlaka bir toplu taşıma çözümü mevcut.

Ah bir de son olarak şu bilgiyi eklemeliyim: Zaten Paris ve çevresinde bir yerden bir yere nasıl gidileceğini keşfetmek için ben dahil kimseye ihtiyacınız yok. Cep telefonunuzdaki harita uygulamasına kalkış ve varış noktalarının adreslerini yazdığınızda o size, o güne ve saate göre en uygun seçenekleri sunuyor. Tabii uygulamanın her dediğini de yapmayın, Pariste.Net okuyanlar ve derslerine iyi çalışanlar, sunulan seçenekler arasında hangisinin en ideal olduğunu kolaylıkla bulabilirler. Ama rica ederim, bana da sormayın; çünkü bana sorduğunuzda ben de o uygulamalara girip bakıyorum; her yeri ezbere bilmem mümkün değil 😉

Sonuçta Paris şehir merkezi ile Orly Havalimanı arasında transfer yapmak düşündüğünüz kadar zor değil ve size uygun bir seçenek illa ki var. Ulaşım konusunu çözdüğünüze göre bir de Paris’te Nerede Kalınır? Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler ve Bir Hafta Paris yazılarımı da okursanız olayın büyük kısmını çözmüş olacaksınız 😉

Siz yeter ki gelmek, Paris’i gezmek isteyin…

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

 

Web Adresi: parisaeroport.fr/en/passengers/access/paris-orly

Adres: Aèroport de Paris-Orly, 94390 Orly

Ahmet Ore: