X

Paris’te Ulaşım 5 – Kiralık Bisiklet: Vélib

(Son Güncelleme: 01.04.2024) Bu yazıda sizlere Paris Belediyesi’nin, şehrin tüm sokaklarında görebileceğiniz kiralık bisiklet hizmeti Velib Metropole‘den bahsetmek istiyorum. Aslında bu yazıyı ilk yazdığım 2014’te henüz Türkiye’de böyle bir hizmet yoktu ve o zamanlar kiralık bisiklete alternatif diğer bisiklet ve scoter kiralama seçenekleri de bulunmuyordu. O nedenle ben de bu bisikletlerin nasıl kiralanabileceği konusunda uzun ve ayrıntılı bir yazı yazmıştım.

Artık Türkiye’de de benzer hizmet seçenekleri sunulduğu için konuya daha hakim olduğunuzu düşünüyorum. Yine de size Velib bisikletlerini nasıl kiralayacağınız konusunda bazı ipuçları vermek, Paris’te bisiklet kullanmak hakkında bazı önemli konuları paylaşmak istiyorum. Bir de yazının sonunda keyifle izleyeceğinizi düşündüğüm, Paris sokaklarında bisikletle çektiğim birkaç Youtube videosu var…

Eskiden Velib kiralık bisikleti günlük bir otobüs bileti fiyatına kiralayabiliyor, yarım saatte bir bisiklet değiştirmek şartıyla tüm gün sınırsız kullanım hakkına sahip oluyordunuz. Öyle olunca Velib Paris’i keşfetmek ve şehrin tadını çıkarmak için şahane bir seçenekti. 2017’de Velib el değiştirdi ve taşeron bir firmaya verildi, istasyonların ve bisikletlerin yenilenmesi neredeyse iki yılı buldu; o nedenle hepimiz bir zamanlar çok sevdiğimiz bu hizmetten önce bir soğuduk ama çalışmaların bitmesi ve pandemi döneminde Paris’te toplu taşıma kullanmanın riskli olması nedeniyle şehir içi ulaşımda yeniden bisiklete yöneldik.

Ondan sonra benim için Velib yeniden önem kazandı ama yeni şirketle birlikte Velib günlük kullanım kurallarına kısıtlama getirildi, elektrikli bisiklet seçeneği sunulsa da kiralama seçenekleri karmaşıklaştırılarak kullanım keyfi hiçbir zaman eskisi gibi olmadı. Yine de Velib Paris’te bisikletle dolaşma konusunda önemli bir seçenek olduğu için ben de bu yazıyı güncelleyerek bilgileri sizinle paylaşmak istemedim.

Paris’i gezmenin en keyifli yollarından biri de bisiklet kiralamak elbette. Paris Belediyesi, bisiklet severler için geliştirdiği ve günümüzde özel bir firma tarafından işletilen Vélib markası, Vélo (bisiklet) ve Libérté (özgürlük) kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş. Bu hizmet özel sektöre geçtikten sonuna bir de Metropole eklendi, o nedenle günümüzde Vélib Metropole olarak geçiyor ama biz Vélib demeye devam edeceğiz.

Yeni firmaya geçmenin tek bir güzel yanı, eskiden Vélib bisikletleri sadece mekanikken, artık eleketrikli bisiklet kiralama seçeneği de eklendi ve itiraf etmem gerekirse, elektrikli bisikletle Paris sokaklarında dolaşmanın tadı bir başka ama dediğim gibi eskisi gibi günlük sınırsız kiralama hakkına son verildiği için yolculuk sayınıza dikkat etmek ve hesap kitap yapmak zorunda olmak, bisiklet kullanma keyfinize biraz gölge düşürüyor.

Vélib’in Bir kerelik, 1 günlük, 3 günlük, aylık ve yıllık olmak üzere birkaç kiralama seçeneği bulunuyor.  Ben, turistik bir gezi için Paris’te olacağınızı düşündüğümden 1 günlük ve 3 günlük kiralama seçenekleri üzerine yoğunlaşacağım. Öncelikle mekanik bisiklet mi yoksa elektrikli bisiklet mi kiralamak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Ben olsam elektrikli bisiklet kiralardım; çünkü o seçeneğe mekanik bisiklet de dahil ama mekanik kiralarsanız sadece klasik bisiklet kullanabiliyorsunuz, elektrikli bisiklet kiralamak istediğinizde ekstra ödeme yapmanız gerekiyor. Fiyatlar ve genel kullanım koşulları şu şekilde:

  • 24H Pass Classic24 Saatlik Klasik Bisiklet Kiralama 5€. Mekanik bisikletleri yarım saat kullanmak ücretsiz, yarım saati geçirmeden bisikleti başka bir istasyona bırakırsanız yeni bir bisiklet kiralayıp ek ücret ödemeden yolunuza devam ediyorsunuz. Teorik olarak bu şekilde gününüzü geçirmeniz mümkün. Eğer yarım saati geçirirseniz, her ek yarım saat 1€. Bu kiralama seçeneğinde elektrikli bisiklet kiralarsanız 45 dakika 2€ ve her yarım saat için 2€ ödüyorsunuz.
  • 24H Pass Electric24 Saatlik Elektrikli Bisiklet Kiralama 10€. Elektrikli bisikletleri günde altı kez 45’er dakika ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Ek her yarım saat için 1€ ödeniyor. Altıncı yolculuktan itibaren her 45 dakikalık yolculuk için 1€ ödüyorsunuz… Bu seçenekte mekanik bisiklet kiralamak isterseniz bu kez size tanınan süre 1 saat. 1 saat içinde mekanik bisikleti başka bir istasyona bırakırsanız ücret ödemiyorsunuz. 1 saati geçirirseniz ek her yarım saat için 1€ ödüyorsunuz.
  • 3-Day Pass3 Günlük Mekanik ve Elektrikli Bisiklet Kiralama 20€. Mekanik bisikletler için 1 saati geçmemek koşuluyla günlük sınırsız ve ücretsiz kullanım hakkı veriliyor. Ek her yarım saat için 1€ ödüyorsunuz. Elektrikli bisikletler için günde altı kez 45’er dakika ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Ek her yarım saat için 1€ ödeniyor. Altıncı yolculuktan itibaren her 45 dakikalık yolculuk için 1€ ödüyorsunuz…

Eskiden günlük 1,70€’ya, haftalık 8€’ya sınırsız bisiklet hakkı vardı ve hayat ne güzeldi. Gördüğünüz gibi Paris’te de kötüye giden şeyler var. Aynı şekilde aylık ve yıllık kullanım seçenekleri de inanılmaz ucuzdu ve sınırsız kullanım hakkı veriyordu ama artık o kadar az kullanım hakkı veriyor ki, bence o seçenekleri konuşmaya bile değmez. Yine de merak edenler yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden o fiyatları görebilir ayrıca diğer konular hakkında bilgi alabilir.

Vélib bisikletlerini kiralamak için bisiklet istasyonlarındaki makineleri kullanabilirsiniz ama benim size tavsiyem başvurunuzu internet üzerinden yapmanızdır. Önce sisteme üye oluyor ve kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz ve tabii ki sizden bir depozito çekiliyor. Artık ne kadar sürelik bisiklet kiralayacaksanız o sürenin sonunda depozitonuz iade ediliyor. Bu nedenle bisikleti sağ salim istasyona iade etmeniz ve yuvasına yerleştirdiğinizde yeşil ışık uyarısını görmeniz önemli. Bu nedenle cep telefonu uygulaması üzerinden bisikleti teslim edip etmediğinizi sistemden kontrol etmekte fayda var. Vélib Android uygulamasını bu linkten, IOS uygulamasınıysa bu linkten indirebilirsiniz.

Eğer bisikletiniz iade edilmiş görünmüyorsa depozitoyu sizden alabilirler. Bu tür sorunlarla karşılaşırsanız +33 (0)1 76 49 12 34 numaralı telefonu mesai saatlerinde aramanız ya da web sayfası üzerinden iletişime geçmeniz gerekiyor.

Paris Belediyesi özellikle pandemi döneminde bisiklet yollarına büyük yatırım yaptı. Artık şehri bir baştan bir başa bisikletle geçmek mümkün ve bir o kadar da zevkli. Yine de dikkat etmeniz bazı konular olduğunu söylemeliyim:

Paris’te bisikletle dolaşırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri daima bisikletler için ayrılmış yollardan gitmeniz, kaldırımları kullanmamanız. Aksi belirtilmedikçe belediye otobüsleri için ayrılmış şeritler bisiklet ve taksiler tarafından da kullanılabilir. Benim için en üzücü kurallardan biri, şehrin birbirinden güzel parklarında bisikletle dolaşmaya izin vermiyor olmaları ama Seine Nehri boyunca bisikletle pedal basmak bu üzüntüyü biraz olsun hafifletiyor…

Araç sahipleri genelde bisiklet kullanıcılarına karşı saygılı ama bana göre araba kullanma konusunda çok başarılı olmadıkları için yine de kendinize dikkat etmenizde fayda var… Ben bir keresinde Champs-Élysées‘den bisikletle geçme sevdasına Zafer Takı‘nın olduğu 12 yolun bulunduğu dev meydanda bisikletle girme gafletinde bulundum 🙂 180 derecelik turu yapıp karşı bulvara geçene kadar akla karayı seçmiştim; kendimi araba kullanıyor gibi hissettim ve arabaların bile zor geçtiği kavşaktan “allaha emanet” bir şekilde geçmeyi başarıp Champs-Élysées‘ye doğru inmiştim. Gerçi orada da bisikletle dolaşmak pek akıl kârı değildi ama işte insanın Paris’te ilk günleri olunca böyle gereksiz hevesleri olabiliyor haliyle 🙂 Günümüzdeyse bu adanın çevresini bisikletlere ayrılmış özel yoldan geçmek mümkün ama süper zekalı belediye Champs-Elysées boyunca yaptığı bisikletli yola parke taş döşedi. Bisikletle oradan geçerken böbrek taşı düşürmeniz mümkün. Ayrıca bisiklet yolunu ayıran taş bence tehlikeli, ona da dikkat edin lütfen.

Bir de trafik ışıklarına uyma konusu önemli. Gerçi bomboş bisiklet yolunda kırmızı ışıkta durmak biraz saçma olabiliyor ama kurallara uyup uymama konusu size kalmış. Benden söylemesi…

Ne yapıp edip Vélib’le ya da başka seçeneklerle bir şekilde bisiklet kiralayıp Paris’i baştan başa bisikletle dolaşmanızı çok isterim. Özellikle Alma Köprüsü ile Concorde Köprüsü arasında Grand Palais tarafındaki ağaçlıklı yolda gitmenin tadı bir başka. Sonra Concorde Meydanı ile Bastille Meydanı arasında bulunan ve araç trafiğine kapatılan ana aks Rue de Rivoli üzerinde bisiklet sürmenin keyfi apayrı. Paris’te bisikletle keşfedilecek, tadı çıkarılacak pek çok yer var, yeter ki siz gezmek isteyin ve basın pedala…

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

 

Web adresi: velib-metropole.fr/en_GB

Ahmet Ore: