X

Paris’te Ulaşım 6: Charles de Gaulle Havalimanı – Paris Şehir Merkezi Transferi

(Son Güncelleme: 02.04.2024) Paris’e gelmenin pek çok yolu varsa da bu blogun genel takipçilerinin Türkiye’den olduğu düşünüldüğünde öncelikle tercih edilecek yöntemin “havayolu” olacağı aşikar. O yüzden bu yazımda sizlere Paris’te bulunan üç ana havalimanından en büyüğü olan Charles de Gaulle Havalimanı (CDG) ile şehir merkezi arasında transferin nasıl yapılacağı konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Charles de Gaulle (şarl dö gol ya da şağl dö gol) Fransa’nın beşinci cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı, ilk önce onu öğrenmiş olalım.

Eğer Charles de Gaulle Havalimanı civarında kalmanız gerekiyorsa örnek birkaç otel adı verip işinizi kolaylaştırmak için önce otel konusundan başlayalım: Eğer havalimanı içinde konaklamanız gerekiyorsa Hilton, Novotel ya da Pullman‘da kalabilirsiniz. Burada konaklamak zorundaysanız, Paris’e inmeye vaktiniz olmayacaksa ve havalimanı ortamı dışında bir yer arıyorsanız o zaman Aéroville AVM işinize yarayabilir belki. Paris merkezde kalabileceğiniz otel önerileri listesi ve otel seçerken dikkat etmeniz gereken konularda detaylı bir yazı ise bu linkte mevcut.

Türkiye’den Paris’e uçuyorsanız uçağınız ya Charles de Gaulle Havalimanı ya da Orly Havalimanı‘na inecektir. Aslında bir de şehrin oldukça uzağında Beauvais Havalimanı da var ama orayı sadece low cost havayolları şirketleri kullanıyor. Siz Charles de Gaulle’e indiniz; öncelikle hoşgeldiniz 🙂 İniş terminalize göre pasaporttan geçmek ve bagajlarınızı almak için uzun koridorlardan geçmeniz, terminaller arasında ücretsiz servis yapan otomatik raylı sistem CDGVAL‘e binmeniz gerekebilir. Eğer Terminal 2’nin L ya da M kapılarına yanaşmışsa uçağınız, ayrı bir raylı sistem daha var; o da ücretsiz ama çok detay gerektirmeyecek kadar basit. Merak etmeyin, karışık gibi görünse de yönlendirme tabelalarını takip ettiğiniz sürece yolunuzu kolayca bulabilirsiniz.

Pasaporttan sonra bagajınızı teslim alacaksınız, bu arada dilerseniz duty free’ye uğrayabilirsiniz. Aslına bakarsanız Türkiye’deki Duty Free’de alışveriş etmek ya da Paris’ten ayrılırken gidiş terminalindeki Duty Free’ye bakmak daha akıllıca. Ve tabii bir de kozmetik ve parfüm alışverişleriniz için Paris’in merkezinde bulunan ve Pariste.Net’e özel indirim fırsatı sunan Benlux Duty Free mağazasına da Louvre Müzesi civarında dolaştığınız gün uğrayabilir, oradaki fiyatları da değerlendirebilirsiniz.

Ve artık yolcu karşılama salonuna ulaştınız… Peki Charles de Gaulle Havalaanı ve Paris şehir merkezi arasında diğer ulaşım seçenekleri neler? Bütçe ve zaman durumunuza göre RER ile şehir merkezine inebilir; RossyBus olarak adlandırılan ve sizi Opéra bölgesine bırakacak olan RATP otobüsüne binebilir, dilerseniz de doğrudan taksi tutup ya da Uber gibi seçeneklerle şehre inebilirsiniz. Gece yarısından sabaha karşı bir vakitte geldiyseniz de Gece Otobüsü – Noctilien seçeneği var. Seçenekler hakkında kısa bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiyse her biri için ayrı ayrı yazdığım yazılarda bulacaksınız. Her birinin linkine tıklamanız yeterli.

1- RER

Önce RER ile şehre inmek seçeneğini biraz açalım… RER-B‘nin CDG’de iki istasyonu bulunuyor: “CDG Teminal 1-3” ve “CDG Terminal 2”. Her ikisinden de merkeze inmek mümkün. Aman dikkat, bir de Champs-Elysées‘deki Zafer Takı‘nda “Charles de Gaulle-Étoile” istasyonu var, orayla burayı karıştırmayın sakın… Yönlendirme tabelalarını takip ederek bu istasyonlardan birine ulaşmanız Paris’e inmeniz için yeterli. Sadece şöyle bir sorun var: RER-B seferlerinde aksama biraz sık olur, bir de yaz çalışmalarına dikkat etmek gerekiyor. Bir de sıcak havalarda klimasız vagona denk gelirseniz yandınız. Yine de her şey yolundaysa sorunsuzca merkeze ulaşabiliyorsunuz 🙂

Charles de Gaulle Havalimanı Paris ulaşım haritasında 5. zone‘da bulunuyor ve bilet fiyatlandırması da buna göre yapılıyor. RER biletinizi girişteki otomatlardan kredi kartınızla alabilirsiniz. Ulaşım kartı düşünürseniz geliş ve gidiş tarihinize bağlı olmakla birlikte en hesaplı seçenek olan Navigo kartını öneririm. Bu konuda detayları Navigo yazımda bulabilirsiniz. Eğer Navigo size uymuyorsa ve bütçeiniz müsaitse Paris Visite almak da işinizi rahatlatır. Bir diğer seçenek de Paris merkezine gitmek için alacağınız tek yön RER bileti olacaktır. Paris’te şehir içi ulaşım için hangi bileti kullanmalısınız sorusunun yanıtınıysa Biletler ve Ulaşım Kartları yazımda ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Eğer kalacağınız otel RER-B hattı üzerindeyse şanslısınız, değilse büyük ihtimalle Gare du NordLes Halles ya da Saint Michel Notre Dame istasyonlarından başka bir RER hattına ya da metroya aktarma yapmanız gerekebilir. Valiziniz çoksa bu transferin biraz uğraştırıcı olduğunu baştan kabul etmeniz gerekiyor ama olsun; tatildesiniz, her anın tadını çıkarmaya bakın. Bir de daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, havalimanına giden RER bazen temiz olmayabiliyor. Özellikle akşam saatlerinde civardaki banliyölerde trene binen kişiler insanda biraz tedirginlik yaratsa da bugüne kadar herhangi bir terslikle karşılaştığımı söyleyemeyeceğim, siz önünüze bakın, herkes kendi işine gücüne bakıyor sonuçta.

RER ile Gare du Nord, Châtelet – Les Halles, Saint Michel, Luxembourg, Denfert-Rochereau gibi istasyonlara ulaşarak şehir merkezinde aktarmalar yapabilirsiniz. Her ne olursa olsun RER ile Charles de Gaulle – Paris arası transfer yapmak için tek yön ücreti olarak 11,80€ ödemeniz gerekiyor. Günlük/Haftalık/Aylık/Yıllık Navigo kartınız ya da Paris Visite kartınız varsa RER ücretsiz. Bir de RER-B‘de sık sık grevler ve rötarlar olur, o da olmasa hat üzerinde yenileme çalışmaları olabilir; o yüzden transferlerinizde mutlaka emniyet payı olarak yola biraz erken çıkmaya çalışın.

2- RoissyBus

Paris Belediyesi‘nin sağladığı RoissyBus hizmeti de özel düzenlenmiş belediye otobüsü ve doğrudan Charles de Gaulle Havalimanı – Opéra arasında transfer söz konusu. Eğer kalacağınız yer bu civardaysa ve aktarma yapmayacaksanız bu otobüs işinize yarayabilir. Yolculuk trafiğe bağlı olarak biraz uzun sürebiliyor; ben genelde tercih etmiyorum ama dediğim gibi seçeneklerden biri de bu. RoissyBus tek yön karton bilet ücreti 16,60€. Eğer Navigo Easy kartınıza yüklerseniz 14,50€ ödüyorsunuz. Bir de doğrudan kredi kartınızı otobüsteki cihaza okutup doğrudan ödeme yapabiliyorsunuz ama o zaman hangi tutarın çekildiğini bilmiyorum 🙂 Tek bildiğim, aynı kredi kartıyla üç kere okutarak üç kişiye kadar ödeme yapabiliyorsunuz. Ve Navigo kartınız ya da Paris Visite biletiniz varsa RoissyBus yine ücretsiz.

Valiziniz çok olduğu zaman zapdetmesi biraz güç oluyor. Otobüs boşsa şanslısınız, kalabalıksa biraz itiş-kakış olabiliyor.

Ayrıntılar için RoissyBus yazısını okumayı unutmayın.

3- Taksi ve Özel Şoförlü Araç Hizmetleri

Eh tabii taksi çok daha rahat bir çözüm; sonuçta biraz sıra beklemeniz gerekse de atlıyorsunuz arabaya ve dilediğiniz adrese gidiyorsunuz. Buradaki handikap dil problemi olabilir; sonuçta İngilizceleri çok başarılı değil ya da zaten sizin yabancı diliniz yeterli olmayabilir. Yine de adresi verdikten sonra sizi konaklayacağınız yere daha rahat bir şekilde ulaştıracakları kesin. Burada da yolu uzatma hileleri olmuyor değil; ne olursa olsun dikkatli olmak lazım. Bir diğer problem de bagaj başına ekstra ücret talep edilmesi diyebiliriz. Eğer yolculuklarınızda bagajınızı sınırlandırma probleminiz varsa taksiye binmenin ekstra masrafı olabiliyor. Yine de getirilen bir uygulamayla CDG Havalimanı ile Paris merkez arasında taksi ulaşımının standart bir fiyatı var. Paris’te periferik içinde bir yere gidiyorsanız yani gideceğiniz adresin posta kodu 75 ile başlıyorsa, Seine Nehri‘nin kuzey tarafındaki adresler için 55€, güney tarafındaki adresler için 62€ sabit fiyat ödemeniz yeterli olacaktır. Bunun dışındaki bölgeler için taksi fiyatları farklılık gösteriyor. Örneğin, Avrupa’nın en büyük finans merkezi Paris La Défense tarafına gidecekseniz 55€-70€ arası, Disneyland tarafına gidecekseniz 75€-95€ civarı bir tutar ödemeniz gerekiyor. Paris taksileri konusunda ayrıntılı bilgiyi bu linkteki yazımda bulabilirsiniz.

4- Belediye Otobüsü

Çok uzun sürmekle birlikte, eğer ciddi ekonomi yapmanız gerekiyorsa belediye otobüsü seçeneği de var. 350 numaralı otobüse binerseniz Gare de l’Est tarafına, 351 numaralı otobüse binerseniz Nation‘a ulaşabiliyorsunuz. Bilet ücreti 2,15€. Eskiden daha pahalıydı, şimdi emin değilim ama sanırım Navigo Easy ile bu otobüslere binebiliyorsunuz. Ben hiç binmedim, umarım hiç de binmek zorunda kalmam ama belki sizin işinize yarayabilir; o yüzden bu bilgi burada dursun…

5- Gece Otobüsü – Noctilien

Paris’e gece vakti ya da sabaha karşı gelecekseniz, o saatte RER, RoissyBus ve normal belediye otobüsü çalışmayacağı için, taksiye çok para vermek istemiyorsanız gece otobüslerini kullanmalısınız. Havalimanından çift bilet okutarak şehir merkezine inmeniz mümkün. Navigo ve diğer ulaşım kartları da geçiyor. Ayrıntılı bilgiyi Noctilien – Gece Otobüsleri yazısında bulabilirsiniz.

Aynı şekilde geziniz ya da tatiliniz bittiğinde Paris şehir merkezinden Charles de Gaulle Havalimanı’na gitmek için yukarıda yazdığım seçeneklerden birini seçmeniz yeterli. Charles de Gaulle’de bazen müthiş bir yoğunluk olduğu için varış saatinizi uçuş saatinizden 2-3 saat önce yapmanızda yarar var. Bazen pasaport kontrolünde öyle uzun kuyruklar oluyor ki inanamazsınız. Ucu ucuna uçağa yetişmişliğim çok var ama neyse ki bugüne kadar hiç uçak kaçırmadım 🙂 En azından bu havalimanından 😉 Gerçi Paris şehir merkezinde yedi büyük tren garı var ama bir de Charles de Gaulle Havalimanı’nda Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in TGV hızlı tren garı bulunuyor. Buradan Fransanın pek çok şehrine trenler kalkıyor. SNCF’in özelikle ucuz fiyat sunan OUIGO trenlerinin burada bir istasyonu bulunuyor ve buradan Bordeaux, Lyon, Marsilya, Montpellier gibi şehirlere çok ucuza tren bulunabiliyor. Online tren bileti bakmak için SNCF’in resmi web sayfası linkine ya da aşağıdaki banner’a tıklayarak gideceğiniz yere dair fiyat araştırması yapabilirsiniz.

Tabii bir de araba kiralama seçeneği var… Gerçi Paris’te Araba Kullanmak yazımda da belirtmeye çalıştığım gibi Paris şehir merkezi içinde araba kullanmayı pek tavsiye etmiyorum ama Giverny, Deauville & Trouville, Le Mont Saint Michel ve Loire Vadisi Şatoları gibi Paris çevresindeki birbirinden güzel yerleri görmeyi düşünüyorsanız o zaman elbette ki araba kiralamak en ideal çözüm.

Araba kiralarken size en önemli tavsiyem kesinlikle GPS’li bir araç kiralamanız ya da gelirken kendi navigasyon cihazınızı getirmeniz olacaktır.

Ulaşım seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler için, bu yazıdaki tüm seçenekler için ayrı ayrı yazılar hazırlayıp yayınladım; ilgili linklerden bu yazılara ulaşabilirsiniz.. Charles de Gaulle Havalimanı’nın resmi web sayfasından güncel bilgilere ulaşmak içinse yazının sonundaki linke bakabilirsiniz.

Bu arada şu bilgiyi de bir yere not edelim: Charles de Gaulle Havalimanı Parc des Expositions-Villepinte / Villepinte Fuar Merkezi‘ne RER ile bir durak mesafede. Bir de yakınlarda bulunan Uzay ve Havacılık Müzesi görülmesi gereken yerlerden. Dediğim gibi AVM olarak Aéroville işinize yarayabilir. Bir de civarda Usines Center Paris Nord2 diye çeşitli markaların bir arada bulunduğu büyük mall tarzı bir yer var; aklınızda bulunsun.

Ah bir de son olarak şu bilgiyi eklemeliyim: Zaten Paris ve çevresinde bir yerden bir yere nasıl gidileceğini keşfetmek için ben dahil kimseye ihtiyacınız yok. Cep telefonunuzdaki harita uygulamasına kalkış ve varış noktalarının adreslerini yazdığınızda o size, o güne ve saate göre en uygun seçenekleri sunuyor. Tabii uygulamanın her dediğini de yapmayın, Pariste.Net okuyanlar ve derslerine iyi çalışanlar, sunulan seçenekler arasında hangisinin en ideal olduğunu kolaylıkla bulabilirler. Ama rica ederim, bana da sormayın; çünkü bana sorduğunuzda ben de o uygulamalara girip bakıyorum; her yeri ezbere bilmem mümkün değil 😉

Sonuç olarak Paris şehir merkezi ile Charles de Gaulle Havalimanı arasında transfer yapmak düşündüğünüz kadar zor değil; bütçenize, tercihlerinize uygun bir seçenek illa ki var. Siz yeter ki gelmek, Paris’i gezmek isteyin…

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Web Adresi: parisaeroport.fr/en/passengers/access/paris-charles-de-gaulle

Adres: 95700 Roissy-en-France

Ahmet Ore: