X

Paris’te Ulaşım 14 – OrlyBus

(Son Güncelleme: 01.04.2024) Paris Belediyesi havalimanı ile şehir merkezi transferlerinde sunulan seçeneklere ek olarak her iki havalimanı için ayrı hat oluşturmuş ve bunlar farklı bir fiyat tarifesi ve özel bir güzergahta yolcu taşıyorlar. Bu hatlardan biri OrlyBus diğeriyse RoissyBus olarak adlandırılmış. Charles de Gaulle Havalimanı‘na ulaşımı sağlayan RoissyBus ayrı bir yazının konusu olsun; biz bu yazımızda Orly Havalimanı ile Paris şehir merkezi arasında özel tarifeli yolcu taşıyan OrlyBus’ü tanıyalım hep birlikte.

OrlyBus (orlibüs ya da oğlibüs) Orly Havalimanı ile Paris şehir merkezindeki önemli kavşak noktalarından biri olan Denfert-Rochereau arasında servis veren özel tarifeli bir belediye otobüsü hizmeti. Bu otobüsle şehrin en önemli hatlarından biri olan RER-B‘ye ulaşabileceğiniz için, otelinizin konumuna göre tercih edilmesi gereken bir seçenek olabilir. Sefer saatleri kabaca  05:30-00:30 arasında gibi düşünebilirsiniz. Bu saatler dışında otobüs ulaşımı düşünüyorsanız o zaman Gece Otobüsleri – Noctilien yazısını okumanız gerekiyor.

Eğer otobüslerde sürünmekten hoşlanmayan biriyseniz zaten büyük olasılıkla taksi ya da uber müşterisisinizdir ama eğer vaktiniz varsa ve ekonomik olarak da daha dengeli hareket etmek istiyorsanız OrlyVal ya da OrlyBus’ü tercih etmenizi öneririm. Bir de daha uzun süren ve daha hesaplı olan tramvay seçeneği var. Bunların hepsini Orly Havalimanı yazımda ayrıntılı bir şekilde yazdım. Takdir edersiniz ki, hangisinin sizin için en uygunu olduğunu tahmin edebilmem mümkün değil, çünkü bu tamamen bütçe, zaman ve tercihlerinize göre değişir.

Biliyorsunuz Orly Havalimanı‘nda Orly 1, Orly 2, Orly 3 ve Orly 4 olmak üzere dört terminal var. Orly 1-2-3’ün eski adı Orly Sud, Orly 4’ün eski adı Orly Ouest olarak geçiyor. Eskiden Paris’e gelmiş olanların kafası karışmasın 😉 Dolayısıyla Paris’e gelmeden önce uçağınızın hangi terminale ineceğini öğrenmeniz gerekiyor. Uçaktan inip pasaporttan geçip valizlerinizi aldıktan sonra karşılama salonuna ulaştığınızda, eğer Orly 4 terminaline indiyseniz “47d” kapısından dışarı çıkıp 5 numaralı perona gitmeniz, eğer Orly 1-2-3 terminallerine inersiniz “18a” kapısından çıkıp tam karşıdaki 5 numaralı perona gitmeniz gerekiyor.

Ancak şöyle bir durum var: Navigo kartı alıp OrlyBus’e öyle binmek istiyorsanız, Orly 4’teyseniz mesele yok ama uçağınız Orly 1, Orly 2 ya da Orly 3’e inmişse Navigo kartı alabilmek için Orly 4’teki ilk kalkış noktasına ulaşmanız gerekiyor. Çünkü sadece oradaki durakta Navigo satış gişesi var. Bunun için Orly 1-2-3’ten Orly 4’e OrlyVal ile ulaşmanız gerekiyor. Orly 4 terminalindeki Navigo satış gişesine nasıl ulaşacağınızı bu linkteki videodan izleyebilirsiniz. Normalde Pegasus halen Orly4’e indiği için Navigo almak isteyenler açısından bir sorun yok ama bazen ineceğiniz terminal değişebiliyor, o nedenle gelmeden önce uçağınızın hangi terminale ineceğini öğrenirseniz kafanız rahat olur.

OrlyBus’ün tek yön bilet fiyatı 11,50€. Günlük/Haftalık/Aylık Navigo kartı olanlar içinse ücretsiz. Navigo Easy kartı edinip, mobil uygulama üzerinden yükleme yaparsanız, o zaman OrlyBus bilet fiyatı 10,05€ oluyor. Navigo kartı hakkında bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz. Güncel fiyatları yazının sonundaki RATP’nin resmi web sayfası linkinden öğrenebilirsiniz.

Otobüs biletini duraktaki gişeden ya da otomattan almanız mümkün; kredi kartı geçiyor. Gişe kapalıysa ve otomat çalışmıyorsa içeride başka otomatlar da var; hatta otobüs şöföründen de bilet satın alabiliyorsunuz… Orly 4 terminalindeki gişenin açık olup olmadığı her zaman soru olarak bana geliyor. “Gişe kapalıymış” diye o kadar çok soru aldım ki Orly’ye nereden baksanız en az 5-6 kere sırf gişe kapanmış mı diye gidip kontrol etmişimdir. Hayır gişe kapalı değil! Sadece gişe görevlisinin yerinde olmaması söz konusu olabiliyor. Onda da yapabileceğim bir şey yok ne yazık ki. Şans…

Mart 2023’ten itibaren yeni bir uygulamayla OrlyBus otobüs biletinizi otobüsteki okuma makinasına okutarak mevcut temassız kredi kartınızla alabiliyorsunuz. Bunun için kredi kartınızı otobüsteki okutma cihazınıza bir kez okutmanız yeterli. Ekranda “voyage validé” uyarısını aldıysanız ödeme başarıyla gerçekleşmiş oluyor; bilet kontrolüne denk gelirseniz de kredi kartınızı gösteriyorsunuz. Bu işlemi en fazla dört kişiye kadar yani dört kez tekrarlayabiliyorsunuz. Bu konudaki resmi duyuruyu bu linkte bulabilirsiniz.. Ancak kredi kartıyla ödemede hangi fiyattan çekildiğini bilmiyorum, çünkü hiç denemedim. Eğer aranızda deneyen varsa ve bize bildirirse, ben yazıdaki bu bilgiyi ona göre güncellerim.

Otobüse istediğiniz kapıdan binilebiliyor; otobüs yolcu alıyorsa ve sizin beklediğiniz kapı kapalıysa düğmeye basıp kapıyı açmanız mümkün. Aldığınız bileti otobüse bindiğinizde mutlaka içerideki cihaza okutmalısınız. Bu bilet sadece Denfert-Rochereau‘ya kadar gitmenizi sağlıyor, yani buradan sonra yapacağınız aktarmalar için geçerli değil; o aktarmalar için normal ulaşım bileti almanız gerekiyor.

Eğer Navigo kartınız veya Paris Visite biletiniz varsa OrlyBus için ayrıca para ödemenize gerek kalmıyor. Ne yazıki ki günlük ulaşım bileti Mobilis OrlyBus’te geçerli değil. Bu konudaki detaylı bilgileri Biletler ve Ulaşım Kartları yazısında bulabilirsiniz. Dediğim gibi Navigo kartınızı Orly4’teki durağın oradaki gişeden alıyorsunuz. Gişe Hafta içi 07:00-12:30 ile 13:10-18:30, hafta sonları ve tatil günlerinde ise 07:25-12:30 ile 13:10-18:30 arası açık. Buna rağmen normal zamanda da bazen kapalı olabiliyor; herhangi bir uyarı yoksa biraz bekleyebilirsiniz; yetkili bir yere kadar gitmiş olabilir; kısa süre içinde dönebilir. Dönmezse de beklediğiniz için bana kızmayın lütfen 😉

Normalde bu otobüslerde valiz yerleştirmek için özel yerler bulunuyor. Genelde yeterli olmasa da yine de valizlerinizi bu özel bölmelere yerleştirmeyi başarabilirseniz yolculuğunuz biraz daha keyifli geçiyor. Çoğu zaman da valiz elinizde kalıyor ve içerilerde bir yerlere sıkışmak zorunda kalabiliyorsunuz. O yüzden OrlyBus’ü fazla bagajınız yoksa tercih etmeniz daha akıllıca olacaktır.

Otobüs ilk olarak Orly 4’ten (eski Orly Sud) kalktıktan sonra Orly 1-2-3’e terminalinin (eski Orly Ouest) ortak durağına uğruyor, sonra da otobana girip hiç durmadan périphérique içine kadar devam ediyor. Gerçi en son binişimde Orly 1-2-3’ten kalkıp sonra Orly4’e geldi ama tam anlayamadım.

OrlyBus’un şehir içi ilk durağı T3 tramvay hattıyla kesiştiği yerde Montsouris-Issoire’da. Daha sonra iki durakta daha durup son durağı olan Denfert-Rochereau‘ya varmış oluyorsunuz.

Şansınıza yeni otobüse denk gelmişseniz otobüste ücretsiz Wi-Fi hizmeti de var.

Buradan sonra dilerseniz RER-B‘ye, dilerseniz M4 dilerseniz de M6 numaralı metro hatlarına geçebilirsiniz. Metroyla devam edecekseniz normal bilet ya da carnet’deki biletlerden biriyle yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz. RER‘e binecekseniz, yine 1-2 zone’da yani şehir merkezinde kalacaksanız tıpkı metrodaki gibi normal bilet ya da carnet ile, 3-5 zone arasında bir yere gidecekseniz de ilgili zone’a göre özel bilet almanız gerekiyor. Tabii Paris Visite ya da Navigo kartlarınız varsa ve gideceğiniz zone’u kapsayan bir ücret ödemişseniz ayrıca bilet almanıza gerek olmuyor.

Biraz karışık görünse de dikkatli okuyunca yeterince açık olduğunu düşünüyorum, o yüzden endişe etmeyin. En basit haliyle havalimanından binerken önce OrlyBus’e bir para ödüyorsunuz, sonra Denfert-Rochereau‘ya geldiğinizde gideceğiniz yere göre ayrı bir bilet alıyorsunuz; büyük olasılıkla da devam edeceğiniz nokta şehir içinde bir yer olacağı için metroya da binseniz, RER‘e ya da belediye otobüsüne de binseniz şehir içi normal bilet ya da carnet bileti kullanarak yolculuğunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz.

Aynı şekilde Paris şehir merkezinden Orly Havalimanı‘na gitmek için OrlyBus’ü tercih edecekseniz önce Denfert-Rochereau‘ya gelmeniz gerekiyor. Buradan bilet alıp (ya da mevcut kartınızla) otobüse binip kartınızı/biletinizi okutup yola çıkıyorsunuz. Otobüs üç durakta durduktan sonra périphérique dışına çıkıyor ve havalimanına kadar otoban boyunca bir daha durmuyor. Sonra ilk olarak Orly 1-2-3 terminalinde duruyor. Son duraksa Orly 4… Kazara yanlış terminalde inerseniz de panik yapmayın; hemen yakında bulunan OrlyVal‘e binip ücretsiz olarak diğer terminale geçebilirsiniz; sadece yolun bundan sonrası için yönlendirme tabelalarına dikkat edin, başka hata yapmayın 😉

Siz yeter ki Paris’e gelmek isteyin; havalimanı ile şehir merkezi arası ulaşımın binbir seçeneği mevcut.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: ratp.fr/titres-et-tarifs/billet-aeroport

Ahmet Ore: