(Son Güncelleme: 05.03.2024) Paris’e gelmişsiniz, gezip görecek tonla şey var, neden bir AVM tanıtımı yapma ihtiyacı duyduğumu merak edenler olabilir. Hele ki benim gibi AVM sevmeyen biri taa kaç kilometre ötedeki bir AVM’den bahsetsin? Üstelik bir de Türkiye’den geldiği için AVM’nin âlâsına doymuş insanlara…

Elbette ki haklısınız. Zaten bu yazıyı “mutlaka burayı görün” niyetiyle yazmıyorum. Ama bir önceki yazımda Paris’in ünlü Outlet merkezi Vallée Village‘dan bahsedince, bu yazımda da buradan, Val d’Europe’tan kısaca bahsetmek kaçınılmaz oldu. Çünkü Val d’Europe, Vallée Village‘a RER ile geldiğinizde oraya ulaşmak için içinden geçmeniz gereken o alışveriş merkezi. E hazır buralara kadar gelmişken belki bu AVM’yi de gezmek, dolayısıyla hakkında bir iki satır bir şeyler okumak istersiniz diye düşündüm

Özellikle çocuğu için Paris’e gelip de Disneyland‘a gitmek isteyenlerin bir kısmı Disneyland çevresindeki otellerde konaklamayı tercih edebilirler. Ve Disneyland‘da RER-A‘nın en doğu ucunda bulunduğu için ve şehirden trenle yaklaşık 40-50 dakika uzaklıkta olduğu için belki Disneyland gezisi sonrası yorgun argın Paris’e inmeye üşenebilirsiniz; kaldığınız otelin de civarında fazla bir atraksiyon olmayacağı için Val d’Europe’a gelip vakit geçirme şansı yakalayabilirsiniz diye düşünüyorum.

Disneyland‘da kalıyorsanız işiniz kolay, RER-A‘nın ilk durağından Paris yönüne giden trene biniyorsunuz ve sadece bir durak sonra “Val d’Europe”ta iniyorsunuz. Eğer Paris’ten Vallée Village‘ı gezip alışveriş yapmaya geldiyseniz de bu kez Paris merkezden RER-A‘nın herhangi bir istasyonundan “Marne La Vallée – Parc Disneyland” yönüne giden trenlere binmeniz yeterli. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta Paris dışına RER ile çıkmak istediğiniz zaman belli bir istasyondan sonra hattın çatal yapması, yani ikiye ayrılması söz konusu; eğer yanlış trene binerseniz Boissy-Saint Lèger yönüne gitme riskiniz var. O yüzden istasyonda beklerken sıradaki trenin Marne La Vallée – Parc Disneyland yönüne gideceğinden emin olmanız gerekiyor.

Val d Europe AVM Pariste.Net

Tren’e bindiniz, sağ salim “Val d’Europe” ta indiniz. İstasyonda ana gar binasının olduğu tarafa doğru yürüyüp üst kattaki çıkışa ulaşıp turnikelerden geçtikten sonra yukarıda fotoğrafını gördüğünüz meydana geleceksiniz. Burada bir restoran var, ki oturup bir şeyler yemek için uygun bir seçenek olabilir; işte o noktadan sağa dönmeniz gerekiyor, yani meydandan sağ tarafa ilerleyip yaya geçidini geçince Val d’Europe’un ana giriş kapısına ulaşıyorsunuz.

Oturup burayı övecek bir yazı yazacak değilim. Hele ki İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden geliyorsanız AVM’nin âlâsına alışıksınızdır zaten. Val d’Europe, 140 mağaza, 16 restoran, 1 akvaryum ile bildiğiniz bir kapalı yaşam, alışveriş, yeme-içme ve tüketim alanı. Oldukça uzun bir koridor şeklinde tasarlanmış, yürü yürü bitmiyor; bu şekliyle bana Amerika’da gezdiğim Mall’ları çağrıştırıyor bana ama sonuçta tüketim ve hesaplılık konusunda Fransa’nın Amerika ile boy ölçüşmesi -en azından mevcut durumda- mümkün değil. Ama Avrupa koşullarında alışveriş için gayet tatmin edici bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Val d Europe AVM Pariste.Net

Burayı gezmeniz, sadece yukarıda bahsettiğim nedenlerle mantıklı; yoksa onun haricinde Paris gezinize ara verip kalkıp sırf bu alışveriş merkezini görmeye gelmek gereksiz bir vakit kaybı olur. Disneyland gezisi için civarda konaklıyorsanız ya da Vallée Village‘da alışveriş yapmak istiyorsanız işte o zaman burası sizin için anlamlı olabilir.

AVM’ye girdiğinizde ana katla birlikte bir de alt kat var, orası yukarısı kadar hareketli olmamakla birlikte her zevke göre bir şeyler illa ki bulunur. Val d’Europe’taki mağazalar hakkında detaylı bilgi almak için yazının sonundaki resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eğer sadece Vallée Village‘ı gezmek istiyorsanız ana koridorun en sonuna kadar epey bir yürümeniz gerekiyor; koridorun sonunda karşınıza FNAC mağazası çıkacak, bu noktadan sağa dönerseniz yeme-içme bölümüne geliyorsunuz. Metal aksamlı mimari burada hoş bir atmosfer oluşturmuş, AVM’de yiyip içmeye alışkın nesiller olarak burada yabancılık çekmeyeceğinizden eminim 🙂 Bu bölümün alt katında da size bahsettiğim akvaryum, Sea Life Val d’Europe var.

Val d Europe AVM Pariste.Net

Yeme içme bölümünden dışarı çıktığınızda da tam karşınızda Vallée Village ‘ı bulacaksınız.

Siz siz olun güzel güzel Paris’in içinde kalıp şehrin tadını çıkarın. Bu yazdıklarım sadece yolunuz buraya düşerse diye.

Keyifli geziler, keyifli alışverişler…

 

 

 

Web Adresi: val-d-europe-en.klepierre.fr

Adres: Val d’Europe, 14 Cours du Danube, 77700 Serris

Paris ve Çevresindeki Bazı Alışveriş Merkezleri:

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.