(Son Güncelleme: 03.03.2024) Paris’te uluorta yerde olduğu halde başımızı çevirip görmediğimiz, görsek bile içeride neyin olduğunu hayal edemediğimiz pek çok gösterişli yapı var. Bu yapıların büyük kısmı da sadece mimari ve tarihi değeriyle değil, dünya tarihine, dolayısıyla da hayatımıza yön veren önemli kurumlar. Fransa’nın başkenti Paris olunca, pek çok devlet kurumu da şehrin dokusu içinde yerini alıyor ve Paris’in genel karakteristiği arasında kimi zaman kendini gösterip, kimi zaman da uluorta olduğu halde aralarda saklanıyor. İşte öylesi yapılardan birini, Conseil d’Etat’yı, yani Danıştay’ı tanıyacağız bu yazımızda hep birlikte.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Paris’in kalbinde, 1. arrondissement‘da yer alan Conseil d’Etat (konsey deta) yani Danıştay, Louvre Müzesi‘nin tam karşısında bulunuyor ama M1 ya da M7 metro hatlarının Palais Royal – Musée du Louvre istasyonunda inip de gün yüzüne çıktığımızda hepimiz buraya değil – doğal olarak – Louvre Müzesi‘ne odaklanıyoruz. Oysa ki yüzümüzü Louvre’a verdiğimizde tam arkamızdaki bina Conseil d’Etat – Danıştay oluyor. Ana girişindeki yazıyı görsek bile içeride ne olduğunu çoğumuz bilmiyoruz.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Daha önce detaylı bir şekilde yazdığım Palais Royal kompleksinin içinde bulunan Conseil d’Etat, Palais Royal’in salonlarını Ministère de la Culture – Kültür Bakanlığı ve Conseil Constitutionnel – Anayasa Konseyi‘yle paylaşıyor yani üç önemli devlet kurumu Palais Royal’in içinde yer alıyor. En büyük bölümü kapsayansa bugünkü yazımızın konusu olan Danıştay.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Palais Royal yazısında bina hakkında detaylı bilgi ve dış mekan fotoğrafları paylaşmaya çalışmıştım ama iç mekan fotoğrafları için bugünleri beklemem gerekti, çünkü burası normalde ziyarete açık bir yer değil. Ben de bana ait olmayan fotoğrafları blogda kullanmayı tercih etmediğimden, bir fırsatını bulup Palais Royal’in içini gezebileceğim günü bekledim ve bu fırsat Kültürel Miras Günleri – Journées du Patrimoine etkinliğinin Eylül 2016’da düzenlendiği yıl elime geçti.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Sizlere altını çizerek belirttiğim gibi, pek çok devlet kurumu ve önemli yapı Kültürel Miras Günleri – Journées du Patrimoine kapsamında gezilebiliyor ve bu yılda bir kere karşınıza çıkabilecek bir fırsat. Ben de o fırsatı değerlendirip Palais Royal bünyesindeki devlet kurumlarını gezip sizler için fotoğrafladım, yazıların yayınlanmasıysa bugünlere kısmet oldu. Demem o ki bu muhteşem salonları dolaşmak herkes için mümkün olmayabilir ama en azından Palais Royal’i dışarıdan görenler artık içeride ne gibi güzelliklerin saklı olduğunu bu yazı yardımıyla bilip öğrenebilecekler, dış görünüşüyle Louvre Müzesi‘nin heybeti karşısında gözden kaçan bu yapının değerini artık daha çok bilecekler. Kültürel Miras Günleri – Journées du Patrimoine etkinliğine denk gelenlerse ekstra şanslı…

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Oturup Danıştay hakkında detaylı bilgi verip ansiklopedik bir kaynak oluşturmak değil niyetim. Özetle Danıştay, tıpkı Türkiye’deki gibi hükümete tavsiyelerde bulunan, bu amaçla hazırlanan kanunlarda hükümetin başvurması gereken önemli bir devlet kurumu. Aynı zamanda da idari alanda en yüksek mahkeme görevini görüyor. Tüm önemli kararlar bu salonlarda alınıyor, çok çok önemli idari konular hakkında yine bu salonlarda hüküm veriliyor.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Tüm bunların sonuçları da önce Fransa’da hayatın çizgisini belirliyor ve ardından dünyanın önemli güçlerinden biri olan Fransa, global anlamda hayatın akışını dolaylı olarak (belki de doğrudan) etkiliyor. Bu duyguyla, birbirinden güzel salonlarda gezinirken gördüklerinizden etkilenmek kadar, gördüklerinizin ötesinde hayatınızın nasıl şekillendirildiğine de bir anlamda tanıklık etmiş oluyorsunuz.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Her yıl gezi güzergahı farklı olabilir ama biz gezimize önce Palais Royal‘in Ministère de la Culture – Kültür Bakanlığı bölümünden başladık ve buradan Danıştay kısmına geçtik. İlk girdiğimiz salon Salle de la Section des Finances‘tı. Buradan itibaren oda oda, salon salon, koridor koridor ilerleyerek Palais Royal’in en geniş alana yayılan bölümü olan Danıştay’ın içinde dolaşmanın zevkini yaşadık.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Danıştay başkanının çalışma odasını görmek kadar Grand Escalier d’Honneur gibi etkileyici merdivenleri görmek de nasıl bir sarayda dolaştığınızı size hissettiriyor. Özellikle yukarıda fotoğrafını gördüğünüz genel kurul salonu da oldukça çarpıcı. Burada kanunun ve devletin gücünü iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Vaktiyle Kardinal Richelieu’nün eviyken kardinalin ölümünün ardından kraliyet ailesine devredilen, bu nedenle Palais Royal adını alan bu sarayın içinde daha sonra, hemen yandaki küçük salona ve hemen ardından da yukarıda fotoğrafını gördüğünüz kitaplığa ulaşıyorsunuz ve tüm devlet kurumlarında olduğu gibi burada da kütüphanenin önemini ve yaşamdaki yerini kavrıyorsunuz. Daha sonra geçtiğiniz ve kapak fotoğrafı olarak kullandığım salonda ise görkem bir kere daha karşınıza çıkıyor. Asıl şaşırtıcı olansa bu salonun hemen yanında yer alan ve aşağıda fotoğrafını gördüğünüz küçük şapel oluyor.

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Ve yine yan tarafta bulunan, aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Salle de Napoléon sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. Duvar ve tavan süslemeleri ayrı bir dünya, sıra sıra dizilmiş çalışma masaları ve bilgisayarlarsa ayrı. Geçmişle geleceğin buluştuğu bu noktada günümüz Fransa’sını daha bir iyi anlıyorsunuz. Biz buradan gelip geçiyoruz, buradaysa insanlar çalışıyor, bir anlamda tarih yazıyorlar…

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Pariste.Net

Gezinin bu noktasında Palais Royal‘in Conseil d’Etat – Danıştay bölümünü tamamlamış oluyorsunuz ve Conseil Constitutionnel – Anayasa Konseyi bölümüne geçmek için balkona çıkıp Buren Sütunları‘nı göreceğiniz orta avluya bakarak yürümeye devam ediyorsunuz. Dolayısıyla ben de Palais Royal’in bu kısmını anlatmayı bu şekilde tamamlamış oluyorum. Hayran hayran çevreme bakıyorum, Fransa tarihine, geçmişine ve geleceğine dalıp dalıp gidiyorum. Belki de kendi hayatımı seyrediyorum, kim bilir?

Danıştay - Conseil d'Etat - Palais Royal Ahmet ORE Pariste.Net

Gerçi Palais Royal‘in içi Kültürel Miras Günleri kapsamında yılda bir kez gezilebiliyor (denk gelirseniz sakın ihmal etmeyin) ama avlusu ve park kıvamındaki arka bahçesi her gün ziyarete açık ve ücretsiz. O yüzden özellikle Louvre Müzesi‘ni gezmeye geldiğiniz bir gün Comédie Française tarafındaki girişten bu avluya girmenizi ve arka bahçeyi dolaşarak gününüzü daha keyifli hale getirmenizi öneririm. Buralara kadar gelmişken arka taraftan çıkarak Paris’teki birbirinden güzel pasajlarından üçünü, Choiseul PasajıColbert Pasajı ve Galerie Vivienne‘i gezebilirsiniz.

Gün sizin, Paris sizin, tadını çıkarın.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: Palais Royal, 75001 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.