(Son Güncelleme: 01.03.2024) Paris’te, Seine Nehri üzerindeki irili ufaklı 37 köprüden en görkemlisi ve bence en güzeli olan Pont Alexandre III (III. Alexandre Köprüsü) 1900 yılında inşa edilmiş eşsiz bir sanat eseri aslında…

1892 Yılında oluşturulan Fransa-Rusya birliğinin ardından 1896’da inşaatına başlanan köprü, dönemin Rus Çarı II. Nicholas’nın babası Çar III. Alexandre‘ın adını taşıyor. Gerçi günümüzde, halen devam eden Rusya-Ukrayna savaşında Fransa, Ukrayna’dan yana açık bir tavır alıyor ama tarihte bu işbirlikleri, dönemsel çıkarlara göre bozulup bozulup yeniden kuruluyor. Malum, hiçbir ülke birbirinin ezeli ya da ebedi dostu/düşmanı değil; her şey çıkar dünyası ekseninde dönüyor.

Pont Alexandre III Pariste.Net

Champs-Élysées ve Invalides bölgelerini birbirine bağlayan köprü, her iki girişinde sağlı sollu bulunan 17 metrelik dört kaide üzerindeki altın sarısı heykelleri ile harika bir görüntü oluşturuyor. Özellikle Eyfel Kulesi tarafına doğru manzara bir harika.

Tek kemerli köprünün yol hizasındaki sıra sıra süslemeleri köprünün estetiğine ayrı bir hava katarken, köprünün tam ortasında, her iki tarafta bulunan heykellerden biri Seine Nehri‘ndeki diğeri de St. Petersburg’taki Neva Nehri‘ndeki sirenleri temsil ediyor.

Pont Alexandre III Pariste.Net

107 metrelik uzunluğu, 40 metrelik genişliğiyle Seine Nehri‘nin en güzel süsü olan bu köprüye baktıkça insan “neden İstanbul’da, özellikle Haliç’te bu tarz ya da yerel zevki yansıtan estetik bir köprü geçişi düşünülmemiş, vaktiyle yapılanlarsa neden korunmamış” diye iç geçiriyor haliyle.

Champs-Élysées‘den Grand Palais ve Petit Palais yönüne saptığınızda ulaşabileceğiniz bu köprüden karşıya geçtiğinizde Fransız Askeri Müzesi – Invalides tarafına ulaşmış oluyorsunuz. Gezinize bu civarda devam edebileceğiniz gibi, Seine kıyısı boyunca yürümek de keyifli bir Paris deneyimi yaşatacaktır size.

Pont Alexandre III Pariste.Net

Eh tabii bir de köprünün hemen yanındaki tekne Rosa Bonheur‘de oturup bir şeyler yeme içme şansınız da var… Özellikle güzel havalarda, akşamları, köprünün bu tarafı çok hareketli, kıpır kıpır oluyor. Hemen yanındaki Flow Paris ya da köprünün diğer tarafındaki Bistrot Alexandre III da aynı şekilde denenebilecek yeme içme mekanlarından.

Buraya toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz M8 ve M13 metro hatlarının “Invalides” istasyonunda inmeniz yeterli; RER-C‘nin “Invalides” istasyonu da burada yer alıyor.

III. Alexandre Köprüsü’nün çevresi ve atmosfer her zaman keyifli ama bazen Seine Nehri suları yükseldiğinde alt kısımdaki yaya yolu sular altında kalabiliyor. Bazen de Paris Belediyesi burada ilginç etkinlikler düzenleyebiliyor. Örneğin yukarıdaki videoda Paris 2024 Olimpiyatları adaylık tanıtımı için düzenlenen suya atlayış etkinliğinde hoş bir ana tanıklık etmiştim. Çok kısa bir videodur, belki size de ilginç gelebilir?

Paris’in her köşesinde her an bir sürpriz karşınıza çıkabilir, siz yeter ki gelin ve bu güzel şehri kıyı köşe gezin.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: Pont Alexandre III, Paris

Author

2 Comments

  1. Tanıttığınız köprü gerçekten çok güzel. Paris'in diğer köprülerinden bir kaçını daha tanıtmanızı çok isterim..

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.