(Son Güncelleme: 10.09.2024) Paris’in kültür hazineleri bitmek bilmiyor. Bu yazıda yine bunlardan birini tanıyacağız hep birlikte. En çok zaafım olan mekanlardan biri olan kütüphaneler arasında, yine en ünlülerinden biri olan Bibliothèque Sainte Geneviève – Sainte Genevieve Kütüphanesi’ndeyiz bu kez.
Adını Paris’in koruyucu azizesi Sainte Geneviève’den (sent jönviev) alan kütüphane, 5. arrondissement‘da Panthéon‘un tam yanında yer alan, dışarıdan bakıldığında pek dikkat çekmeyen ama içine girildiğinde asıl değeri anlaşılan çok özel bir mekan.
Yıllarca Paris’in en büyük ve en eski manastırlarının bulunduğu yerde, 1851‘de mimar Henri Labruste tarafından inşa edilen kütüphane binası, daha sonraki mimari akımlarda pek çok kütüphaneye ilham kaynağı olmuş.
RER-B ile gelip Luxembourg istasyonunda indiğinizde önce Lüksemburg Bahçesi‘nin önüne çıkarsınız. Burada tam karşı tarafınızda Panthéon tüm haşmetiyle karşılar ve Panthéon Meydanı’na kadar yürürseniz solunuzda, yukarıda resmini gördüğünüz kütüphane binasını görürsünüz.
Normalde turistik ziyaretlere kapalı olan Sainte Genevieve Kütüphanesi’ne okuyucu olarak girmeniz mümkün ancak bunun için kayıt yaptırıp üyelik kartı almanız gerekir ve bu üyelik işlemi ücretsiz. Eğer Paris’te turist olarak bulunuyorsanız ve uzun süre kalmayacaksanız üye olmak ister misiniz bilemiyorum ama uzun süre kalacaksanız, sırf yukarıda gördüğünüz salonda kitap okumak ya da bu atmosferi solumak için üye olup içeri girmeye değer diye düşünüyorum.
Burada 1860’dan günümüze, el yazmaları da dahil 2 milyonun üzerinde dökümana ulaşmak mümkün. Tabii değerli kitaplar dışarıya ödünç verilmiyor ve bunlara ulaşmak için gelmeden önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
Benim Journées du Patrimoine – Kültürel Miras Günleri etkinlikleri kapsamında doya doya gezdiğim bu kütüphanenin içine girip turistik bir gözle salonda dolaşmak gerçekten farklı bir duygu. Böyle bir güne denk gelmek için siz de gezinizi Journées du Patrimoine – Kültürel Miras Günleri etkinliğine denk getirmelisiniz.
Ana okuma salonunun çelik-ahşap-tuğla-cam dekorasyonu ve bunca kitabın oluşturduğu bu büyüleyici atmosfer inanın görmeye değer. Zaten Sainte Genevieve Kütüphanesi sadece Paris’in ya da Fransa’nın değil, dünyanın sayılı kütüphaneleri arasında yer alıyor. Beni bir bu kadar etkileyen bir başka kütüphane ise Fransa Ulusal Kütüphanesi Richelieu Binası olmuştu. Ayrıca New York’ta gezdiğim Public Library’yi de unutamıyorum. Tabii bir de BnF – François Mitterrand Kütüphanesi var ama o çağdaş klasmanda 😉
Bir araştırma konunuz varsa ve bu salonda araştırmalarınızı yapmanız gerekiyorsa o zaman orada olmanın kıymeti üç-beş kat artıyor haliyle. Ama sırf turistik bir gezginseniz ve kültürel miras ya da mimariyle ilgileniyorsanız merak etmeyin, burası tam size göre.
Pazar hariç haftanın her günü açık olan Sainte Genevieve Kütüphanesi’nin resmi web sitesine aşağıdaki linkten ulaşıp güncel bilgi alabilirsiniz. Her zaman girme fırsatı bulamayabilirsiniz ama artık yanından geçerken bu binanın içinde ne olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Panthéon‘u mutlaka gezmeniz gerektiğinden, yolunuz bu tarafa illa ki düşecektir. Sonrasında da Rue Mouffetard tarafına ya da Jardin du Luxembourg – Lüksemburg Bahçesi tarafına doğru gezinize devam edebilirsiniz.
Dilerseniz kütüphanenin hemen yan tarafından Sorbonne Üniversitesi‘ne iniliyor. Biraz aşağıda da Ortaçağ Müzesi – Musée du Cluny bulunuyor. Onun da aşağısı Saint Michel ve Saint Germain Bulvarı zaten.
Gördüğünüz gibi Paris geze geze bitmiyor.
Keyifli geziler, keyifli keşifler.
Web Adresi: bsg.univ-paris3.fr/iguana/www.main.cls
2 Comments
Ahmet Bey, saat 16.00'ya kadar (yanilmiyorsam 16, 13 kasim olaylarindan sonra askiya alinmis olabilir, gecen yil Charlie'den sonra askiya almislardi.) turistlerin de gormesini saglamak amaciyla kisa capli bir tur oluyor. Giristeki gorevlilerden daha ayrintili bilgi alinabilir.
Bu değerli bilgi için çok teşekkürler İdil Hanım