(Son Güncelleme: 02.08.2024) Bana en çok sorulan sorulardan biri: Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir? Paris’e nasıl yerleştiğimi soran, kendilerinin de nasıl yerleşebileceği konusunda fikir almak isteyen kişilerden sıkça mesaj alıyorum. Tabii ki herkesin durumu farklı farklı ve elimden geldiğince herkese yanıt vermeye çalışıyordum ama bu konuda derli toplu bir rehber yazısı yayınlamak daha doğru olacaktı…

Yurt dışına yerleşme uzmanı değilim, öyle bir iş yapmak gibi bir amacım da yok ama benim size yardımcı olmak istediğim nokta şu: Bir Avrupa ülkesine, özellikle bildiğim yer olarak Fransa’ya yerleşebilmeniz için önünüzde hangi seçenekler olduğunu sıralamak istiyorum. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan bu seçenekleri tek tek gözden geçirelim. Okumak için vakti olmayanlar Pariste.Net TV için hazırladığım ve fonda harika Paris görüntüleriyle çektiğimiz Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir? videosunu da izleyebilirler:

Yaşınızı, eğitim durumunuzu bilmemekle birlikte “Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir?” sorusuna yanıt vermek adına, size genel çerçevede yedi seçenekten bahsedebilirim:

1- En sağlıklı yöntem buraya herhangi bir master programına kayıt yaptırıp gelmek. Hem öğrenci olup hem de part time çalışma hakkı elde etmek ve daha sonra staj hakkıyla birlikte profesyonel iş dünyasına dahil olmak için fırsat kovalamak en insani çözüm gibi görünüyor. İmkanınız varsa üniversiteye burada başlamak, sonrasında master ve doktora programlarına kaydolarak sisteme ve sosyal hayata ve sonrasında da iş dünyasına dahil olmak en çağdaş yöntem. Eğer çok gençseniz ve başka bir ülkede yaşamak istiyorsanız kendinize bu şekilde bir gelecek çizebilirsiniz. Eğer eğitim işlerini halledip çoktan iş dünyasına atılmış bir profesyonelseniz ya sıfırdan başlamayı göze alabilir ya da kendinize mevcut durumunuzu destekleyici bir master ya da doktora programı bulabilirsiniz. Bu şekilde Fransa eğitim sistemine girmiş, sosyal hayata katılmış dolayısıyla iş dünyasının kapsını açan yolda ilerlemeye başlamış olursunuz. Tabii ki okul bitiren herkes iş bulabilir diye bir kural yok. Bu durum her ülke için geçerli ama oyunu kuralına göre oynamadan da başarı elde etme imkanınız olamıyor haliyle. Öğretim üyeleri, araştırma amaçlı da gelebilirler. Bu yöntem kısa/orta süreli olsa da, bu süreçte kurucağınız bağlantılar sayesinde, kendinize daha sonra uzun süreli gelme imkanı yaratmanız mümkün. Bir de -yanlış bilmiyorsam- Fransa, burada iki yıl yüksek öğrenim eğitimi alan kişilere vatandaşlık başvurusu yapma hakkı tanıyor. Her başvuran da vatandaş olabilecek diye bir şart yok ama diyorum ya oyunu kuralına göre oynamak gerek…

Üstelik başka bir ülkede yüksek öğrenim gören Türk insanı her şeyden önce ufku fersah fersah genişliyor; büyük olasılıkla öyle oluyor yani. Size eşime dostuma hep anlattığım bir hikayeden örnek vereyim: Mimar olarak Türkiye’de hatırı sayılır bir üniversiteden mezun olan arkadaşım yüksek lisans için Amerika’ya gitti. Mimarlık mezunu bir insanın ufku Türkiye’de ne kadar olabilir ki? Ya mimar olursunuz ya hoca olursunuz ya dekorasyon firması kurarsınız ya inşaatla ilgili bir şey yapar ya da iyi bir şirkette iş bulur farklı farklı yükselirsiniz ne bileyim… Benim arkadaşım Amerika’da eğitimine devam ederken informatik üzerine çalışmaya başladı ve kendini mimarlar için bilgisayar programı geliştirilmesi üzerine uzmanlaştı. Bilmiyorum Türkiye’de size böyle bir ufuk açıyorlar mı? Neyse, demem o ki, yurt dışında okumak güzel bir şeydir, tabii imkanınız varsa… Bu konuda da internet uçsuz bucaksız bir derya, oturup interneti verimli amaçlar için kullanın kendinize burs programları araştırın, kontaklar kurun bir şeyler yapın, kendi yolunuzu kendiniz açın, en azından elinizden geleni yapın derim…

Önemli hatırlatma: Yüksek öğrenimimi İstanbul’da tamamladığım için Fransa’daki eğitim hayatı konusunda bilgi sahibi değilim, o yüzden Fransa’da okumak konusundaki sorularınıza yanıt vermem mümkün değil ne yazık ki.

2- Herhangi bir kurs programına (yabancı dil, aşçılık, şarap eğitimi, marketing sertifika programı vb) kayıt yaptırıp gelmek de bir diğer çözüm olabilir. Çalışma hakkı olmadan kayıt dışı çalışmanın yollarını aramak ya da burada olduğunuz süre içinde profesyonel kontaklar kurmaya çalışmak gibi şanslarınız olabilir. Burada tamamen risk almış oluyorsunuz tabii; ben bunu asla denemezdim… Ama belki sertifika programı siz staj olanağı da sağlıyordur, bu konuları iyi araştırmak gerek tabii. Elinizin altında internet var; e o zaman araştırın… Yurt dışında sertifika eğitimine katıldıktan sonra hiçbir şey elde edemeseniz bile ilgilendiğiniz konuda bir formasyon sahibi biri olarak Türkiye’ye geri dönebilirsiniz ya da dönmez burada kendinize yepyeni bir yol çizme şansı yakalarsınız belli mi olur?

3- İş bulup gelmek de en şık seçeneklerden biri ama bu çok düşük bir ihtimal. Vazgeçilmez olmadığınız ya da burada sizi işe alacak bir tanıdığınız olmadığı sürece kimse AB vatandaşı olmayan birinin bitmek tükenmek bilmez resmi işlemleri ile uğraşmak istemez ne yazık ki. Aslında Türkiye’de ne cevherler var ama işte bir türlü AB üyesi olamadığımız ve serbest dolaşım hakkından yararlanamadığımız için bir AB ülkesinde iş bulabilmeniz çok güç. CV’nizin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak tabii ki şansınız yok değil ama benim size tavsiyem, Türkiye’de uluslararası bir şirkette işe başlamak şansınızı çok yükseltecektir. Orada uluslararası mobilité şansı olan pozisyonlara geçmeyi başardınız mı ve doğru kontaklarla iletişim halinde oldunuz mu size yurt dışında bir pozisyon önerilmesi ya da bu pozisyonu sizin arayıp bulma şansınız daha yüksek. Yani orta vadeli bir plan yapıp Türkiye’de çalıştığınız iş yerini buna göre seçip öyle adım atmanız gerekecek. Ama yurt dışında çalışmak çok güzel bir şey mi? O konu tartışılır…

Önemli hatırlatma: Ben Fransa’da blogger olarak kendi işimde çalıştığım için, Fransa’da iş yaşamı konusunda bilgi sahibi değilim ne yazık ki; dolayısıyla “Fransa’da iş kurmak” ya da “Fransa’da bir iş yerinde çalışmak” konularını hiç bilmiyorum ama dilerseniz “Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir?” konusunu incelerken, Fransa’da çalışma hayatıyla ilgili detaylar için hazırladığım Paris’te Çalışmak – Fransa’da İş Hayatı ve Paris’te Expat Olmak yazılarıma bir göz atıverin.

4- Sermayesi ve girişimcilik ruhu olanlar içinse en akıllıca yöntem Fransa’da iş kurmak olacaktır… Tabii bu konunun çok çeşitli teknik detayları var ve takdir edersiniz ki bu konuda da bilgi sahibi değilim ama dilerseniz sizi Fransa’da iş kurmak konusunda profesyonel destek veren, Türkçe hizmet alabileceğiniz kişilere yönlendirebilirim. Bunun için [email protected] adresime yazmanız ya da bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşmanız yeterli.

Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir? Paris'te Yaşama Hayali Pariste.Net

5- AB vatadaşı ya da AB oturumu olan biriyle evlenmek. Gerçi Fransa için bir de “sivil yaşam birlikteliği anlaşması” da diyebileceğimiz PACS (packs) denen bir birliktelik çeşidi daha var ama bu size otomatik olarak oturum hakkı tanımıyor. Sizin ya da partnerinizin bazı ekonomik kriterleri karşılıyor olmanız gerek. Örneğin oturacağınız ev belli bir metrekarenin altındaysa, partnerinizin geliri belli bir rakamın altındaysa PACS imzalasanız ve hatta evlenseniz bile size oturum izni verilmeyebiliyor. Burada Fransız makamlarının amacı size kötülük yapmak değil, Fransa’da insanca yaşayabileceğiniz koşullar olmadığı için sizin böyle bir hayat yaşayıp Fransız devletine yük olmanızın önüne geçmek. Çünkü bir kere Fransa’dan oturum izni aldınız mı pek çok sosyal haklardan ve yardımlaşma fonlarından yararlanma hakkınız da otomatik olarak doğuyor. Fransız devleti yabancıların bu sistemi sömürmesine olabildiğince engel olmaya çalışıyor. Unutmadan bir de şunu söyleyeyim, turist vizesiyle Fransa’ya gelip burada evlenmeniz mümkün olmuyor, evlilik ve birlikte yaşama amaçlı vize başvurularını Türkiye’deki Fransız konsolosluklarına yapmalısınız. Bir de son olarak şunu ekleyelim: Fransa’da sadece karşıt cinsten biriyle değil, hemcinsiniz olan partnerinizle de evlenebilir ya da PACS imzalayabilirsininiz. Fransa 2013’ten bu yana eşcinsel evlilikleri tanıyor.

6- Bir diğer seçenek de belirli bir süreliğine Au Pair olarak Fransa’ya gelmek olabilir. “Çocuk bakıcılığı” konusunda kendinize güveniyorsanız ve biraz Fransızcanız varsa Au Pair vizesi hakkında bu linkten resmi sayfaya ulaşarak bilgi edinebilirsiniz.

7- Çok paranız varsa burada çalışmayacağınızı taahhüt ederek zenginliğinizi ve kira gelirleri vb gibi kazançlarınızı belgeleyip çalışma izni olmadan VISITEUR vizesi ile oturum izni almaksa “Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir?” sorusunun en lüks yanıtı. Lüks diyorsam da çok zengin olmanız gerekmiyor. Düzenli kira-faiz geliriniz varsa ve belli bir rakamın üzerindeyse ya da size Fransa’da “sponsor” olacak kişi sizin masraflarınızı karşılayabileceğini kanıtlayıp bu konuda yükümlülük almayı kabul ediyorsa işiniz kolay. Kimlerin size sponsor olabileceği konusu biraz muallak. Eşiniz-akrabanız olunca daha kolay halloluyordur sanırım ama arkadaş-dost-sevgili vb olduğunuzda aranızdaki bağı ve önemini ispatlamak için tabii ki Türkiye’deki Fransız Konsolosluğu’na danışmalısınız. Zaten bu tür özel vize konularını her zaman onlara danışmalısınız.

8- Yine paranız varsa, Fransa’da mülk satın almak sayesinde ve tabii yine çalışmadan yaşayacağınızı ispatlayabilirseniz VISITEUR oturma iznini alma imkanınız var. Tabii Fransa’da mülk edinmek, oturma iznini %100 garanti etmez ama kolaylaştırır. Bu konuda detayları bu linkteki Fransa’da Emlak Satın Alma yazısında bulabilirsiniz.

9- “Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir?” sorusunun yanıtları size uymuyorsa son çare: İltica etmek! Bunu sadece varolan bir seçenek olarak söylüyorum, yoksa kimseye tavsiye etmem tabii. Bunu deneyip yurt dışına yerleşmek her zaman içinizde bir yara olarak kalacaktır. Sonuçta ya turist vizesiyle kalıp geri dönmeden kaçak olarak Fransa’da yaşamayı seçebilirsiniz ya da hukuki bir gerekçeyle yasal sığınma talep edebilirsiniz. Kaçak olarak kalma çok büyük bir risk, bizim gibi düzgün eğitim almış, sağlam kariyerleri olan insanların yapabileceği şeyler değil; çünkü sistemin dışında ve kaçak olarak bir hayat sürdürmek zorundasınız. Oysa başka bir ülkeye yerleşirken insani koşullarda yaşamalı, Türkiye’deki sağlam background‘unuzu buraya taşıyabilmelisiniz. Yoksa mutluluğu bulmanız o kadar kolay olmayacaktır. Yasal sığınmacı olmanın hukuki gerekçelerini ne yazık ki bilmiyorum, bu konuyu da internette araştırabilirsiniz, bir avukata danışabilirsiniz ama dediğim gibi haklı bir gerekçeniz olmadığı sürece iltica seçeneğini kimseye tavsiye etmem.

Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir? Paris'te Yaşama Hayali Pariste.Net

Genel olarak “Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir” sorusuna yanıt olarak, özellikle Fransa’da hayat kurmanın yöntemlerini yukarıdaki altı maddeyle özetleyebiliriz. Benim yurt dışına yerleşme maceram da hiç de öyle sanıldığı kadar kolay olmadı. Yoğun iş hayatının beni en çok bunalttığı dönemde 2001 yılında çıktığım bir mavi yolculuk sonrasında “ilk fırsatta güneye yerleşmek” konusunda karar almıştım. O zamanki hayal destinasyonum da Kalkan’dı. Gel zaman git zaman, yavaş yavaş yurt dışına açılmaya başlayıp başka ülkelerdeki başka hayatları gördükçe artık “güneye yerleşmek” hayali beni kesmemeye başladı. Çünkü anladım ki benim istediğim çok başka bir şeydi:

Artık sadece, doğup büyüdüğüm ve tek aşkım olduğu halde artık tanıyamaz olduğum İstanbul’un vahşi yaşam koşullarından ve yıllar yıllar boyu deliler gibi çalışıp artık tükenmekte olduğumu hissettiğim iş dünyasından kurtulmak değil, kendimi bir yabancı, bir azınlık gibi hissetmeye başladığım ülkemden de uzaklaşma, bambaşka bir yaşam moduna geçme hayaliydi benimkisi. Hal böyle olunca da güneye gitmek hiçbir şeyi çözümeyecekti. Neyse, işin bu hikaye kısmını Cennete Bir Yıl, Cennette İkinci YılCennette ÜçüncüYıl, Cennette Dördüncü Yıl, Cennette Beşinci Yıl, Cennette Altıncı Yıl, Cennette Yedinci YılParis’te Sekizinci Yıl ve Paris’te Dokuzuncu Yıl yazılarımda etraflı bir biçimde anlatmıştım zaten.

Yurt dışına yerleşme kararı alıp gerekli adımları atmak için araştırma yapma aşamasında en önemli kriterbu ülkeden çekip gitme” ya da “başka bir ülkeye göç” etmek değil, “ömrümün bir bölümünü geçirmek üzere bir süre başka bir ülkede yaşamak” kararı oldu. Böylece yapacağım şey göç, gideceğim yer gurbet olmayacaktı. Bu gerçekten çok önemli bir kalkış noktası…

Daha sonra yasal çerçevede yurt dışına yerleşme konusunda tüm yasal yöntemleri araştırdım. İnternet bunun için vardı. Zira internette boşa vakit geçirenlerden değilim, size de interneti en verimli şekilde kullanmanızı öneririm.

Sırasıyla İngiltere, ABD ve Kanada için girişimlerim oldu. Bu kısacık cümleyi yazması ve okuması ne kolay değil mi? Oysa hayat o kadar kolay değil efendim… Okumadığım internet sitesi ve kanun kalmadı. Bir süre sonra insanın içine fenalık geliyor gerçekten. Arkadaşıma benim  zorumla İngiltere oturma ve çalışma izni aldırdıktan, sonra onun adına Green Card başvurusu yapıp kendisini Green Card sahibi yaptıktan, ardından Kanada oturum kartı aldıktan, son olarak da Fransa’dan oturma ve çalışma izni aldıktan sonra artık o resmi internet sayfalarının yüzünü bile görmek istemiyorum! Sizin yapmanız gereken, Kanada’ya göçmen olarak gidebilmek için Kanada Devleti’nin resmi sayfası http://www.cic.gc.ca adresine ya da Amerika Birleşik Devletleri Green Card başvurusu için ABD’nin tek resmi sayfası olan www.dvlottery.state.gov adresine girerek bilgi almak. Bu adreslerden kendi başvurunuzu kendiniz yapıp, hiçbir danışmanlık şirketine para ödemeye gerek kalmadan kendi başınıza ilerleyebilirsiniz. Ama işin içinden çıkamayacaksanız o zaman elbette ki bir danışmanlık şirketinden yardım talep etmeniz gerekiyor. Ben hep yukarıda verdiğim bu linkler üzerinden kendi başıma ilerledim ve başka hiçbir aracı kuruma para vermeye gerek olmadan işlemlerimi hep kendim hallettim. Ama şu saatten sonra “Acaba yurt dışına nasıl yerleşebilirim, Kanada vatandaşlık için ne istiyor, Green Card konusunu biliyor musunuz?” gibi sorularınıza istesem de yanıt veremem. Zira benim başvuru yaptığım dönemden bu yana kanunlar kırk kere değişmiştir; dolayısıyla en baştan araştırma yapıp o kabus günleri hatırlamak bile istemiyorum. O yüzden size burada yazdığım seçenekler dışında yol gösterebilmem mümkün değil.

Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir? Paris'te Yaşama Hayali Pariste.Net

Sonuçta tam Kanada’dan oturma ve çalışma izni alan biri olarak kaderin garip cilvesiyle kendimi son anda Paris’te bulmamla şekillenen hayatım, Mart 2012‘den itibaren on yıl boyunca güzel bir şekilde sürdü ve sonra bir süreliğine İstanbul’a döndükten sonra bu kez Temmuz 2023‘te Fransa’nın güneyine, Nice‘e yerleştim. Hayata sıfırdan başlamaktan hiç çekinmeyen biri olarak bir süre sonra pekala hayatıma başka bir yerde yeniden başlayacak gücü kendimde görebiliyorum. Adaptasyon konusunda neredeyse hiçbir güçlük çekmedim, çünkü fark ettim ki zaten ortak insani değerleri benimseyen bir sistemde eğitim almışım o yüzden burada yaşamaya alışmak benim için çok kolay oldu. Benim tek sıkıntım sıfır Fransızca ile Paris’e gelmekti ama neyse ki İngilizce, ilk birkaç ay gayet güzel işimi gördü; sonrasında da Fransızca öğrenmek için gerekli bütün adımları attım, epey de yol kat ettim…

Siz de farklı nedenlerden ötürü hayatınıza başka bir ülkede devam etmek istiyorsanız yukarıda yazdıklarımın size yol göstermesini diliyorum. Kendinize güvenin, bol bol araştırma yapın ve kendinize orta vadeli bir hareket eylem planı yapın. Yaşamayı düşlediğiniz yere önceden gidip, kalabildiğiniz kadar uzun kalıp hayatı gözlemleme şansını da mutlaka kendinize yaratın. Biz Kanada’ya yerleşme konusunda son kararı vermeden önce Toronto ve Montreal’e iki kez gidip ikişer hafta kalmıştık. Paris’eyse zaten daha önce defalarca turist olarak gelmiştim, orada yaşama kararını kesinleştirmeden önce de son bir on gün geçirip “tamam, deneyebilirim” dediğimi hatırlıyorum. İnanın çok işe yarıyor.

Tabii bu blog, her ne kadar kıyı köşe Paris’in bitmek tükenmek bilmez zenginliklerini anlatsa da öncelikli olarak Paris’i gezmeye gelecek olanlara yönelik turistik bilgilere ağırlık veren bir kaynak olduğunun da farkındasınızdır. Bu nedenle Paris’in öteki yüzünden pek bahsetmiyorum farkındaysanız. Hayır sakladığım için değil ama önceliğim olmadığı ve benim hayatımda pek yer etmediği için aslında. Yoksa öyle hiç de sevimli olmayan ve bir o kadar da acımasız bir Paris de var ve o Paris’i tanımak istiyorsanız “Yurt Dışına Nasıl Yerleşilir?” sorusunun yanıtını ararken, Paris’in Öteki Yüzü yazımı okumanızda yarar var.

Ama hep söylediğim gibi, Paris’e ya da herhangi çağdaş bir batı kentine yerleşirseniz, kendinizi gerçekleştirebileceğiniz donanımlara ve bir miktar paraya da sahipseniz insanca ve mutlu yaşamamanız için hiçbir neden yok.

Biraz cesaret, epey para, bol da şans.

Cesaretiniz, şansınız ve paranız bol olsun.

Ve unutmayın: Nerede olduğunuz kadar, kiminle olduğunuz da çok önemli

Mutlu günler.

 

 

Author

52 Comments

  1. traductor jurado madrid Reply

    ¡Hola! Gracias por compartir. Es información muy útil y motivadora.

  2. Merhabalar;
    Ahmet bey nişanlım yaklaşık 7 yıldır Fransa da ve aynı zamanda orda kalebodur şirketi işletmekte aile birleşiminden yararlanabilmek için 6 ay önce resmi nikahımızı kıydık yaklaşık 1 hafta önce eşim oturum kartını yenilmek için konsolosluğa gittiğinde eşime Türkiye’den neden evlendiğini neden bir Fransız vatandaşı ile birliktelik kurmadığına dair sorgulamalar da bulunmuşlar eşimde avukatı ile gerekli açıklamaları yaptıktan sonra benim Türkiye de ne iş yaptığımı sormuşlar eşimde çocuk gelişimi ve eğitimcisi olduğumu aynı zamandada sosyoloji linsans mezunu olduğumdan bahsettikten sonra eşimin oturumunu yenilemişler ve konsolosluk memuru eşinizi yurt dışına getirtme talebinde bulunduğunuzda eşinizin diplomalarını aslı birlikte konsolosluğa sunmasını istemiş yani ben hep tereddüt içerisinde acaba gidebilir miyim gidemezmiyim derken eşime konsolosluk benim adıma aile birleşiminden yararlanabilmem içinde gerekli yardımlarda bulunmuşlar demem o ki konsolosluğun bu tutumu benim Fransa ya eş durumundan sorunsuz bir şekilde yerleşmemi sağlar mı yoksa uzun sureli bir durum yaşar mıyım.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Gülşah Hanım,
      Tabii her örnek başlı başlı başına ayrı bir hikaye, dolayısıyla pek çok detaya göre işlemleriniz değişecektir ama bildiğim kadarıyla konsolosluğun anlamaya çalıştığı konu, sizin gerçek bir evlilik mi yaptığınız yoksa sadece Türkiye’deki herhangi birini Fransa’ya getirmek için yapılmış “sahte” bir evlilik mi olduğu. Sonuçta siz gerçek bir evlilik yaptığınız için, gerekli belgelerle ve doğru gerekçelerle bu evliliğin gerçek olduğu konusunda konsolosluğu ikna ettiğiniz takdirde herhangi bir sorun olmayacaktır, ki gördüğüm kadarıyla o aşamaları geçmişsiniz. Hoş, yasal olarak evlendikten sonra önünüzde başka bir engel kalmadığını düşünüyorum ama sonuçta hukukçu olmadığım için kesin bir şey demem doğru olmaz, sadece görüşlerimi paylaşabilirim. Özetle, doğru belgelerle işlemlerinize devam ederseniz herhangi bir sorun yaşamayacağınıza inanıyorum.
      Bol şans dilerim.

  3. Ahmet Balamir Reply

    Paris’ e de 3 yıl önce gitmiş, sadece 2 güncük kalabilmiştim. Sanatın, tarihin, aşkın, kanalların şehri. Dan Brown’ ın kitabındaki mekanları dolaşma şansım bile olmadı. “Tadı damağımda kaldı” denir ya, aynen öyle. İlk fırsat, ilk bütçe toparlamasından sonra (bu kur değerleri ile ne zaman olacak bilemiyorum) oradayım 🙂

    • Ahmet Ore Reply

      Kurların bir an önce yerine oturması ve nice güzel gezileriniz olması dileğiyle…

  4. Selam Ben Almanya Stuttgartta yasiyorrum 26 yil oldu ve Avrupa Vatandasiyim ama benim hayalim cok sevdigim yer her zaman oda yasamak istedigim Tek yer Masilya oraya nasil yerlesirim ev konusu ve is bulabilirmiyim? Tesekkurler!

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Ayşe Hanım,
      Farklı kanallardan gelen çok sayıda soru ve mesaj nedeniyle karıştırıyor olabilirim ama sanırım sizin bu sorunuzu başka bir platformda yanıtlamıştım. Yine de başkalarına yanıt olması açısından buradan da yanıtlayayım:
      AB vatandaşı olarak Avrupa’da istediğiniz yere yerleşmeniz her zaman mümkün. Yeter ki güzel bir hayat sürdürebilmek için yeterli geliriniz ya da yaşamanızı belirli bir kalitede sürdürecek iş bulma / iş kurma imkanınız olsun. Gerisi istediğiniz yere yerleştikten sonra gidip belediyeye adresinizi bildirmeniz olacaktır. Gerisi çok kolay.
      Benim size tek söyleyeceğim şey Marsilya’nın, Fransa’nın nadir sevimsiz şehirlerinden biri olduğudur. 2-3 yıl önce büyük hevesle gitmiştim ve kendimi bir Kuzey Afrika ülkesinde sanmıştım. Eğer deniz ve güneş özleminiz varsa (ve bütçeniz müsaitse) Nice, Cannes, Antibes gibi şehirleri öneririm.
      Bol şans.

  5. merhabalar ben yüksek lisansımı bitirdim ve evliyim. fransaya doktora için başvursam eşimi yanımda götürmem için otomatik izin çıkar mı yoksa onun için ayrı bir şekilde başvuru mu yapmamız gerekir? teşekkürler.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba tabii ben öğrenci vizesi statülerini çok iyi bilmiyorum ama mantıken eşiniz için de vize almanız mümkün olması lazım ancak her ikinizin de sizin öğrenim hayatınız boyunca maddi sorununuz olmadan Fransa’da yaşayabileceğinizi kanıtlamanız gerekir diye düşünüyorum.

  6. Merhaba ben güzellik uzmanıyım turkiyedeki belgelerimle fransada yada avusturalyada calisabilirmiyim

    • Merhaba,
      Avusturalya'yı bilemiyorum ama Fransa için konuşacak olursak, eğer sertifikalarınız varsa, Fransa'da çalışacak düzeyde Fransızcaya da sahipseniz, internet üzerinden iş bulma ihtimaliniz var. Tabii yukarıdaki yazıda belirtmeye çalıştığım gibi eğer vazgeçilmez artı niteliklere sahip değilseniz ya da bir tanıdığınız yoksa hiçbir Fransız firma Fransa'da çalışacak bir yabancının çalışma izni için gereken ağır bürokratik işlemlerle uğraşmaya ikna olmaz kolay kolay. Eğer burada firma sahibi bir tanıdığınız yoksa fark yaratan artı bir değeriniz olması gerekiyor. Dediğim gibi Fransızca bilgisi de en temel kriterlerden biri haliyle.
      Bol şans dilerim.

  7. Merhaba Ahmet Bey,
    Yazilarinizi bir suredir takip ediyorum. Sayenizde bayagi bilgi edindim. Faydali paylasimlariniz icin cok tesekkurler! Turkceyi bu kadar guzel kullanmaniz da hayranlik verici. Istanbul ile ilgili dusuncelerinizden ve yurt disina yerlesme kararinizla ilgili yazilarinizda kendimden cok sey buldum. Ben de ayni sebeplerle yurt disinda yasama kararimi uzunca bir suredir gerceklestirmeye calisiyorum. Ancak simdiye kadar olan denemelerimde basarili olamadim. Kanada gocmenlik basvurum 3 sene once reddedildi. AB icin is basvurulari yaptim fakat belirttiginiz gibi cok zor. Master icin ise burs programlarindan kabul alamadim. Benim size danismak istedigim konu belki cok kez yanitladiginiz birsey ama gene de onerileriniz yol gosterebilir. Ben Istanbul'da bir ingilizce ogretmeniyim. Uluslararasi gecerliligi olan bir ogretmenlik sertifikasina sahibim. 40 yasindayim ve 9 ve 5 yaslarinda fransizca konusabilen 2 cocugum var. Benim de B2 seviyesinde fransizcam var. Oncelikle cocuklarin egitimini dusunerek yurt disina yerlesme konusunda rotayi fransaya cevirdim. Kizim gorsel sanatlarda cok yetenekli bir cocuk. Ilk sorum cocuklarin egitimi icin sizce Fransa dogru yermi? Ikinci sorum Esim bir sure Turkiye'de calismaya devam ederek maddi olarak bize destek olmak istiyor, ben de Paris disinda bir sehirde master yapip cocuklarimi orada bir devlet okuluna kaydetmeyi dusundum. Bu noktada oturum ve cocuklarin okula kaydolmasi gibi konularda sorun yasarmiyiz? Ucuncu sorum master'dan sonra is bulma sansim nasil olur yoksa Turkiye'ye geri mi donmemiz istenir? Bir anne ve 2 cocugu icin hangi sehirler daha guvenlidir? Son sorum ise sizce master benim icin en uygun yol mudur? Degerli yorumlariniz icin simdiden tesekkur ederim.

    • Merhabalar,
      Eğitim için, hele ki sanat konusunda eğitim için Fransa'dan daha iyi bir yer düşünemiyorum. Burada sanat ve sanatçı el üstünde tutuluyor. Eğitim sistemi ise yetenekli çocukları alıp en yukarıya taşımak üzerine kurulu, rekabete dayalı, emek harcayanın karşılığını aldığı bir sistem. Yeteneksiz ya da vasat zekalı çocuklarsa sistemde sorun çıkartmayacak ama kendilerinden çok da bir şey beklenmeyen bir programa tabi tutuluyorlar. Çocuklarınızın iyi bir yere gelmesi için temel eğitimleri sonrası ciddi çaba göstermesi gerekiyor, sonrasında bunun karşılığını almamaları mümkün değil.
      Doğrusunu isterseniz işin vize kısmını tam bilmiyorum. Yani siz eğitim için Fransa'ya yerleştiğinizde aileniz de otomatik olarak oturum izni alıyor mu, bu konuyu konsolosluğa sormak lazım. Eğer teknik açıdan bir sorun yoksa elbette yerleştiğiniz şehirde, bulunduğunuz mahalledeki okula çocuklarınızı yazdırabilirsiniz. Onların eğitim hayatına ve Fransa'daki yaşama alışmaları sizden kat kat kolay olacaktır.
      Fransa'da kaydolacağınız master sistemi zorunlu stajı içeriyorsa eğitim aşamasında ya da eğitim sonrası bir staj yapmanız gerekecek. İşin bundan sonrası sizin başarınıza, biraz da şansa kalıyor. Eğer çalıştığınız firma sizden memnun kalırsa sizinle çalışmaya devam etmek isteyecektir ya da bu süreçte kendinize yeni iş imkanları aramanız gerekecek.
      Dünyanın her yerinde olduğu gibi Fransa'da da iş bulmak eskisi kadar kolay değil, kimse hiçbirimizi kırmızı halılarla karşılamıyor. O yüzden ciddi bir mücadele sürecine girmeyi göze almanız gerekiyor. Mutlaka başaracaksınız diye bir şey yok ama denemeden de başarmanız mümkün değil.
      Bugüne kadar Fransa'nın büyük şehirlerinin tamamını gezdim. Bir tek Marsilya yaşamak için hiç güvenli bir yer değil, bir de Basel çok ölü bir şehir gibi göründü gözüme, onun dışında her yer ama her yer çok iyiydi. Özellikle Strasbourg, Lyon, Bordeaux gibi büyük şehirler, Lille ve Montpellier gibi küçük şehirler yaşamak için ideal diyebiliriz.
      Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle,
      Bol şans dilerim.

  8. Yılların emeği ve tecrübesini 6 başlık altında ne kadar özlü anlatmışsınız. Eminim birçok insanın işine yarayacaktır. Ellerinize sağlık…sevgiler

    • Çok teşekkür ederim, bir kişinin bile işine yarasa, hayatını kolaylaştırsa benim için en büyük mutluluktur. Sevgiler, selamlar…

  9. Soyle birsey beni ise almayacaklar benim icin is bulacaklar veya calistiklari insaat sirketine basvuru yapacaklar bu sartlar altinda benim oraya gitmem nasil gerceklesir ahmet abi ben bunu merak ediyorum saygilarimla abi

    • Eğer akrabalarınız size iş olanağı sağlayacaksa ya da herhangi başka bir işe kabul edilirseniz, en önemli aşama olan "çalışma izni" ile siz değil, sizi işe alan kişi ya da kurum ilgilenecek. Çalışma bakanlığı ile bürokratik işlemler yürütecek ki bu çok çetrefilli bir süreçtir. Çalışma izni çıktıktan sonra siz de konsolosluktan vize başvurusu yapacaksınız, yani önce çalışma izninin çıkması, dolayısıyla sizi işe alacak kişi ya da kurumun harekete geçmesi gerekiyor…

  10. Ahmet abi iyi geceler oncelikle benim halam ve cocuklari fransada yasiyor kuzenlerim yaklasik 30 senedir oradalar ve insaat isiyle urasiyorlar benimde tek haualim onlarin yaninda orada ikamet etmek ve insaat isi yapmak turkiyedede bu isi yapiyorum ve orda daha iyi olacagina inaniyorum bu sebepten bana bilgi verebilirmisiniz degerli vaktinizden ayirirsaniz cok memnun olurum simdiden cok tesekkurler

    • Eğer Fransa'daki akrabalarınızın sizi işe alma ihtimali varsa elbette gelmeniz mümkün ama bu hiç kolay değil. Akrabalarınızın Fransız devletine neden bir Fransız dururken başka bir ülkeden eleman almak istediğini izah etmesi gerekiyor ve bu sorunun yanıtı konusunda Fransız makamlarını ikna etmek kolay değildir. Eğer akrabalarınız bu konuda bir şey yapabiliyorlarsa mümkün tabii ama ben yüksek olasılık vermiyorum.
      Yine de bol şans dilerim.

  11. Öncelikle bu kadar güzel bir şey yapıp bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz
    Benim sorum şudur ki biz eşim ve 1 çocuğumuz Fransa ya yerleşme kararı aldık kendimizce eşim erkek kuaförü ve oraya erkek kuaförü olarak nasıl gidebilir ve eğer gidebilirse beni ve bir çocuğumuzu nasıl nekadar sürede oraya yanına alabilir sizden bilgi almak istiyoruz yardımcı olursanız çok seviniriz

    • Her şeyden önce güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum.
      Yukarıdaki yazıda da belirtmeye çalıştığım gibi önemli olan sizin yetenekleriniz ve kapasiteniz değil, sizin yeteneklerinizin karşılığını bulacak bir iş teklifinin sizi bekliyor olması. Yani eğer Fransa'da sizi bekleyen bir iş teklifi varsa elbette ki gelip işe başlayabilirsiniz ama baştan, herhangi bir iş teklifi olmadan iş kurmak üzere gelmeniz, çalışma izni almanız açısından çok çok güç, hatta imkansız. Bence bu konuda İngiltere'nin Ankara Antlaşması imkanını araştırmalısınız, çünkü -bildiğim kadarıyla- orada projenizle başvurduğunuzda size oturma ve çalışma izni verilmesi çok daha kolay oluyor.
      Umarım siz benim bilmediğim farklı bir yol deneyerek yine de hayallerinizi gerçekleştirme fırsatı bulursunuz.
      Mutlu günler ve bol şans dilerim.

    • Ahmet bey gerçekten bukadar çabuk ve ilgili cevap vereceğinizi hiç ummuyordum çok teşekkür ederim.
      Fransada yaşayan bir akrabamız eşim için işçi olarak istek istese götürebilirmi peki biz bu yoldan ilerlemeyi düşünüyoruz eğer olursa.
      Farzı misal bu şekilde eşim oraya gitmiş olsa beni ve oğlumu nekadar sürede yanına alabilir veya alabilirmi bizim için şuan en büyük problem kafamızı kurcalayan en büyük soru bu

    • Fransa'daki bir tanıdığınızın eşinizi işçi olarak alması teorik olarak mümkün ama kanunlar bu konuda her geçen gün daha da zorlaştırılıyor. Eşinizi işe alacak tanıdığınızın Fransız makamlarına "Fransa'da bu işi yapabilecek biri varken neden başka bir ülkeden eleman alıyorsun" sorusunun yanıtını vermesi gerekiyor. Bu aşamayı geçebilirseniz elbette ki mümkün.
      Eşiniz çalışma izni alırken sizin için de vize başvurusunda bulunması mümkün diye biliyordum ben ama güncel bilgileri internetten araştırınca "18 ay kuralı" gibi bir şey gördüm resmi web sayfasında. Bkz: http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/join_documents.html
      Yine de yanlış bilgi vermek istemem, belki başka şartlar için geçerlidir. Bence bu konuda en doğru ve en güncel bilgiyi, Türkiye'de Fransa vizesi işlemlerini yürütme yetkisine sahip tek resmi kurum olan VFS Global'den ya da doğrudan Fransız konsolosluğundan sorup öğrenmekte fayda var.
      Mutlu günler

  12. Sayın Ahmet Öre verdiğiniz detaylı bilgiler için öncelikle çok teşekkürler. Benim sormak istediğim şöyle;9 yasında bir oğlum var ve Türkiye de Fransızca eğitim veren bir okula gidiyor. Seneye ilkokulu bitirmiş olacak kısmetse. Ben ve eşim Fransa da bir ev alıp ortaogrenimine burada devam etsin istiyoruz eşim ve ben emekliyiz ve baska gelirletimiz de var ve fransa da çalışma gibi birdüşüncemiz yok zaten. Amacımız çocuğumuzun burada eğitim alması. Ev alarak ve burada çalışmadan çocuğumuz okutmak için oturum izni alabilir miyiz. Bir de alacağımız evin büyüklüğü ya da fiyatla ilgili kıstas var mı bununla ilgili bilgileri nereden edinebiliriz. Çok uzun oldu ama şimdiden ilginiz için teşekkür ederiz.

    • Merhabalar, öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
      Yazıda da belirtmeye çalıştığım gibi Fransa'da mülk sahibi olmak yüzde yüz oturum izni garantisi vermez ama anlattığınıza göre şartlarınız müsait gibi görünüyor. Eğer Paris değil başka bir şehirde okuyacaksa oğlunuz daha şanslısınız, çünkü ev fiyatları da yaşam giderleri de daha ucuz olacağı için ev ve oturum almanız da daha kolay olacaktır. Ev bakmak için seloger com adresine bakmanızı öneririm. Paris içinde bir ev alacaksanız çok kabaca 50 m2 bir oda bir salon bir ev 500 bin euro civarıdır diyebilirim, diğer şehirlerde bu rakam yarı yarıya ya da dörtte bir fiyata düşebilir. Çalışmadan oturum almak için Visiteur vizesi almanız en kolayı olacaktır. Çocuğunuzun öğrenci vizesi de işleri kolaylaştıracaktır zaten. Bu konuda detayları konsolosluk sayfasından bulabilirsiniz.
      Her işinizin rast gitmesi dileğiyle.
      Mutlu günler.

    • Ahmet bey öncelikle ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Paris 'i düşünmüyoruz Nice ya da daha küçük bir yer fiyat açısından daha uygun görünüyor sizin de dediginiz gibi. Verdiğiniz adresten de araştıracağız. Fiyat kadar temiz bir muhitte önemli tabiki ve evin olduğu yerde bir devlet okuluna kayıt yaptırabilmek açısından. Iyi dilekleriniz gibi işlerimiz de rast gider inşallah. Vakit ayırıp yanıtladığınız için tekrar teşekkürler…

  13. Güzel ve dogru bir video olmus ozellikle 9.dakikadan sonraki kisim çok dogru. Sadece eklemek istedim Fransa'ya ingilizce umudu ile gelecek olanlar bu umudu baska ulkelere kanalize ederlerse burada harcayacaklari enerjinin çok çok küçük bir oranini başka bir yerde harcamış olurlar. Ben ingiliz edebiyatı yüksek lisans eğitimi gördüm sorbonne paris 3'te ve tezlerimiz, derslerimiz, okudugumuz kitaplar dahi fransızcaydi. Özel okullar bir opsiyon olabilir ancak Fransa'da özel okullar oldukça pahalı seceneklerdir, turkiye'deki kadar geniş bir özel okul yelpazesi de yok fransa ve avrupa'nin büyük şehirlerinde bu yüzden bu konuyu iyice arastirip gelmek lazim dil secenegini göz önüne alanlar varsa. Oturum izni alirken ya da uzatırken de not ortalamaniz, ders notlarınız kontrol ediliyor bu arada; ciddiyetinizi ölçmek için, çoğu öğrencinin eğitimini kesiyorlardı bundan 7-8sene önce. Aynı şekilde ülkede ingilizce konuşulsa dahi, ki burası küçük ülkelerde olduğu gibi (hollanda, belcika, isvec, danimarka, vs) değil, çok zorlanilacağının, özellikle bürokratik işlerde ve yaşamı kapsayan tüm konularda, bilinmesi gerekir. Yine bir başka konu olarak oturum izni bildiğim kadarıyla özel dil kurslarina kayıt olunduğunda veriliyor. Misal alliance française ki bu kurslar da pahali kurslar. Üniversitelerin belediyenin verdiği dil kursları için oturum izni verilmiyor diye hatirliyorum. 2 yıl geçtikten sonra alınan vatandaşlık ta hemen bir mutlu tablo çizmemeli, bu bir hak taniyor ancak üniversite biter bitmez basvurma hakki vermiyor, gelirinizi (ki öğrenciyken bile gelir tespiti isteniyor) belgelemeniz, mezun olduğunuz alanda bir is bulmaniz gerekiyor. Videoda ab vatandasi olmayanlar icin is bulma kriterleri aciklanmis. Oldukça zor hatta çoğu zaman imkansiz da denebilir özellikle fransa'daki issizlik mevzusu ve yeni geçen is yasasi göz önüne alındığında. Yine videoda anlatıldığı gibi tr'de çalıştığınız firmanın sizi buraya transfer etmesi oldukca faydali olacaktir. Benim için en önemli şey (diğer tüm problemler zamanla halloluyor, çok stres yaşayıp bazen nefret bile ediyorsunuz) burada huzur bulmak. Özellikle Paris çok pahali bir şehir ve en önemli 2 sorundan (oturum+is) bir diğeri ev bulmak. Geliriniz el veriyorsa bu huzuru yakalamak çok daha kolay olacaktır Paris gibi şehirlerde. Buradaki evsizlerin yogunlugundan da anlaşılacağı gibi yaşaması ne yazık ki birçok insan için kolay değil. Ve tabi ki ülke ve aile/sevdiklerinizin özlemi ne kadar çok ayrılmak için acele etseniz de hiç bitmeyecek. Zamanla bu özlem büyük bir parçanız haline gelecek.

    Bir yıl önce bu yazdıklarımı biraz daha detayli yazmıştım bana da soran arkadaşlarım oldugu için, yazının linki şu şekilde: https://stampsy.com/user/11589/latest/25665

    Herkese istediği hayatı, huzuru kurmada bol şans diliyorum.

    • Gördüğümüz gibi herkesin yurt dışında yaşama nedeni, hikayesi, deneyimi farklı. Pek çok kişiye yol göstermesi ve fikir vermesi bakımından yorumunuz çok değerli, çok teşekkürler.

  14. Merhaba, gayrimenkul satın alarak oturum izni alabilmek mümkün mü? Konu hakkında bilginiz varsa ve paylaşabilirseniz çok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler…

    • Merhabalar,

      Bu soru son dönemde bana çok sık soruluyor. Açıkçası kanuni olarak geçerliliğini tam bilemiyorum ve araştırmalarım devam ediyor. Hatta emlak konularıyla ilgilenen bir Fransız arkadaşıma bu konuyu resmi yollardan araştırmasını rica ettim. Somut bilgilere ulaştıktan sonra bu başlıkta ayrı bir yazı hazırlamaya çalışacağım.

      O vakte kadar kişisel gözlemlerimle şunları söyelyebilirim:
      Sadece emlak sahibi olarak oturma izni almanız her zaman mümkün olamayabiliyor diye biliyorum. Şöyle ki; Fransa'da ev sahibi olmanız burada oturma izninizi garanti etmiyor, sadece artı bir puan. Bir arkadaşım Paris'te ev aldı uzun zaman önce ama hâlâ oturma izni alamadı. Anladığım kadarıyla Fransa'daki evinize ilaveten Fransa'da çalışmadan yaşayabileceğinizi garanti edecek ayrı bir mal varlığı, kira geliri ya da başka düzenli gelirlerin de olması gerekiyor ki Fransa size oturma izni versin. Oturma izni alsanız bile çalışma iznini almak çok güç. Yine de bunlar kişisel görüşlerim. Bu konuda somut ve güvenilir bilgiler edindiğim zaman yukarıdaki yazıda ve ek olarak ayrı bir konu başlığında bilgiler paylaşmaya çalışacağım.

      Mutlu günler.

  15. Hızlı ve rahatlatıcı yazınız için çok tesekkur ederim. Sozlum Turk ama 10 yildir orada ve oda Fransizcayi hizli ogrenenebilmem icin özel hayatimizda da Fransizca konusmamiz gerektigini soyluyor ama iki Turk nereye kadar surekli Fransizca konusur muallak ☺. Marsilya gerçekten guzel bir sehir siz biraz sanssiz bir doneme denk gelmissiniz sanirim. Bir sonraki seyahatinizde rehbere ihtiyaciniz olursa sozlum seve seve yardimci olur ☺. Cevabiniz için tekrar tesekkur ederim. Iyi tatiller

  16. Merhaba, bilgilendirici yaziniz için tesekkur ederim. Benim sozlum marsilya da yasiyor. Bende dogal olarak onumuzdeki bir yil icinde Allah nasip ederse oraya yerlesecegim. Aile birlesiminden oturum alma hakkinda bilgi sahibiyim o konuda bir sikintim yok. Benim sorum biraz daha kisisel. Ben Turkiye den iki orgun universite mezunuyum.(istatistik ve Ekonometri). Cok iyi (3.70 civari) bir ortalama ile mezun oldum. Ama konustugum bazi kisiler senin okulun orada hiç bir anlam ifade etmiyor ancak vasifsiz isler de calisabilirsin gibi yorumlar yaptilar. Tecrube eden biri olarak sizin fikriniz nedir. Marsilya da iki ay kadsr bir sure gecirdim ve gercekten cok zevk aldim ama Ankara da dogup buyuyen biri olarak marsilya ya tamamen hayatimin geri kalaninda yasamak icin alismam çok zor olur mu sizce? Birde Turklere karsi is verme konusunda bir onyargi var mi? Kisacasi orada meslegimi yapma ortamim olur mu bunu merak ediyorum. Ayrica yuksek lisans yapmayi dusunuyorum tabiki ama bunun için dil ogrenmek çok uzun surer mi? Bir arkadas 5 yilda hala tam anlami ile ogrenemedigini yazmis yorumlarda. Biraz fazla soru sordum kusurabakmayin. Cevaplarsaniz sevinirim.

    • Merhaba Asuman Hanım, öncelikle tebrik eder, bir ömür mutluluklar dilerim.
      Açıkçası ben eğitimimi İstanbul'da tamamladığımdan ve Fransa'da herhangi bir eğitim kurumuna devam etmediğimden denklik konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Yine de bildiğim kadarıyla bizim okullardan mezun olduktan sonra burada yüksek lisans ve doktora programlarına kaydolmakta sorun olmuyor. Elbette ki Fransızca önemli. Aslında öğrenim dili İngilizce olan okullara da devam edebilirsiniz ama tabii günlük hayat ve iş bulma konusunda Fransızca önemli.
      Ben Fransızca öğrenme maceramı bu linkteki yazımda paylaşmaya çalışmıştım: https://www.pariste.net/2014/05/pariste-franszca-ogrenmek.html
      Eğer evleneceğiniz kişi bir Fransız ise Fransızcayı akıcı konuşmanız için iki yıl (hatta bir yıl) yeterli bence ama bir Türk ile evleniyorsanız ve günlük yaşamınızda -haliyle- Türkçe konuşacaksanız evet akıcı konuşmak için beş yıl gerekebilir. Tabii bu tamamen sizin azminize ve öğrenme kapasitenize göre değişir. Sıfırdan başlayan biri olarak tek işiniz dil öğrenmek olacaksa elbette iki yıl içinde (hatta sıkı bir çalışmayla bir yıl içinde) üniversitede master'a devam edebilecek aşamaya gelebilirsiniz.
      İş bulma konusunda bir şey diyemeyeceğim, o kısım tamamen şans. Hep söylediğim gibi buraya transfer olarak yani expat olarak gelmek her zaman daha iyi, yoksa burada iş bulma konusu hep muallakta. Ayrımcılık konusunda da bir şey diyemem, o iş de şans. Türkiye'deki daha doğrusu dünyanın her yerindeki gibi, haliyle bir iş yeri önce kendi vatandaşına öncelik tanımak ister, başka bir ülkeden gelen de her zaman yabancıdır. Yine de hiç belli olmaz bu işler. Bakarsınız hiç ummadığınız kapılar açılır önünüzde. Bambaşka iş olanakları ile karşılaşırsınız belki de. O yüzden canınızı hiç sıkmayın. Siz elinizden geleni yapın, gerisi kendiliğinden gelir.
      Marsilya'ya bir kere gittim, gittiğim dönemde şehrin merkezi yani liman bölgesi komple yenileme çalışması nedeniyle inşaattı. Şehrin en güzel yeri şantiye gibi olunca açıkçası Marsilya'ya ısınamamıştım 🙂 Şehrin arka tarafları da aşırı göçmen nedeniyle bir tuhaf görünmüştü gözüme. Yine de denizdir martıdır, benim gibi bir İstanbullu için bunlar mühim 🙂 En kısa sürede yeniden gitmeyi çok istiyorum, çünkü bence Marsilya güzel bir yer…
      Ama siz sevdiğiniz insanın yanına gidiyorsunuz, her şey zaten çok daha güzel görünecektir size, ömrünüzün en mutlu yıllarını geçireceksiniz önümüzdeki birkaç yıl, ne güzel. İçinizi ferah tutun lütfen.
      Bundan sonra mesaj yazarsanız yaklaşık on gün kadar internet olanağımın sınırlı olacağı bir yere tatile gideceğim için geç yanıt verebilirim.
      Size tekrar bir ömür mutluluklar dilerim.

  17. iyi günler ben sizlerden bilgi almak istiyorum fransaya bi saglık sorunum oldugu için tedavi olmak amacıyla gitmek istiyorum lise mezunuyum acaba nasıl gidebilrim yaşim 19

  18. Öncelikle siteniz çok faydalı olmuş. Keşke her şehir için benzer siteler olsa. Dediğiniz gibi B2 seviyesinde konuşsanız, çok uluslu bir şirkette çalışsanız bile maalesef Fransa'da iş bulmak oldukça güç. Sürekli kariyer sitelerinden başvuru yapsak bile, dönüş alamıyoruz.

    • Merhaba Engin Bey,
      Öncelikle çok teşekkür ederim.
      Fransa’da internet üzerinen iş bulmak ne kadar etkin olur bilemiyorum; elbette ki şansınızı her yoldan denemelisiniz ama Fransızların bir yabancıya iş verme konusunda çok istekli olmadıklarını biliyorum. Daha çok, Türkiye’de uluslararası bir şirkette çalışıp o şirketin bağlantıları üzerinden Fransa’ya yerleşme imkanlarını yani expat olmayı denemenizi öneririm. Onun dışında CV’nizle iş bulabilmeniz için gerçekten çok çok özel niteliklerinizin olması, başkalarının da bu niteliklerinizin farkında olabilecek algıya sahip olması gerekiyor.
      Açıkçası, yıllardır CV yazmıyorum, hiçbir kariyer sitesinde CV’m yok, yani bu konuları bilemiyorum ama ben size böyle sitelerde vakit kaybetmek yerine LinkedIn üzerinden ilerlemenizi, yetkili isimlere doğrudan LinkedIn üzerinden ulaşmanızı öneririm.
      Bol şans dilerim…

  19. öncelikler merhabalar siz paris e yerleşmek için hangi yolu seçtiniz acaba yazıda bahsettiyseniz kusura bakmayın gözümden kaçmış olabilir ve hangi bölgede oturuyorsunuz? benim de planlarım master seçeneğiyle yerleşmek var daha önce 1 ay kalmıştım ama ikamet edilecek bölge konusunda kafamda soru işaretleri var

    • Merhabalar, belli bir eğitim düzeyindeki kişiler için master seçeneği lle yerleşme planı en uygunudur; eğer imkanınız varsa bu yolda ilerleminizi tavsiye ederim.
      İkamet içinse Paris'in batı tarafını öneriyorum, periferik dışında da oturulabilir; önemli olan herhangi bir metro istasyonuna yakın olmanız. Ben La Défense'ta oturuyorum.

  20. Merhabalar. Öncelikle vermiş olduğunuz tüm detaylı ve değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
    Fransız vatandaşı eşim ile yaklaşık 2 yıldır evliyiz ve toplamda 4 senedir Istanbul da yaşamamtayız.
    Yaklaşık bir aydır eşim Fransada çalışmakta ve benim için uzun süreli vize alarak aile birliğimizi Fransada decam ettirmek istiyoruz. Eşim Fransada şu anda ailesi ile ikamet etmekte ve kalacağımız yeri ben fransaya gittiğimde beraber seçip yerleşmek istiyoruz. Sorum şu olacak ki bu günlerde vize başvurumu yapmayı planlıyorum ancak ikamet edeceğim adres olarak eşimin ailesinin adresini vermek durumundayım. Ancak Fransaya gittiğimde yeni bir adrrse geçeceğiz ve OFII de işlemlerimiz devam edecek ancak evraklarımızda eşimin ailesinin adresi yazılı olacak. Fransaya gittikten sonra işkemlerim.devam ederken adres değişikliği gercekleştirebiliyormuyum ? Umarim yeterince detaylı anlatabilmişimdir. Değerli yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Merhabalar,
      Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler.
      Ben OFII işleri ile ilgileni dört yılı geçtiği için tam olarak hatırlamıyorum ama zaten ilk bir yıl oturum kartı almıyorsunuz bildiğim kadarıyla. OFII'nin pasaportunuza yapıştıracağı vize ile geçiriyorsunuz ilk bir yılı. Zaten vereceğiniz ilk adres eşinizin ailesinin adresi olacağı için daha sonraki yazışmalar da o adrese gideceğinden bir sorun olmayacaktır. Bir sonraki yıl da yeni adresinizi bildirirsiniz ve ilk oturum kartınızı da gerçek ikamet adresinize çıkarttırmış olursunuz. Benim bilgilerim bu şekilde…
      Bol şans dilerim…

    • Öncelikle hizli cevabiniza cok tesekkur ederim. Peki bu yazismalar esnasinda benim farkli bir adreste ikamet ediyor olmam sorun cikartirmi ? Sonucta yaklasik 20 km lik uzaklikta olacagim ama anlayacaginiz gibi ilk seferde yanlia birsey yapmamak icin temkinli olmak cazio geliyor.Tekrar tesekkurler

    • Dediğim gibi ben bu işlemleri yapalı dört yılı geçti, kanunlar değişti mi bilemem ama -bildiğim kadarıyla- önemli olan eşinizle aynı adreste ikamet ediyor görünmeniz önemli. Kaldı ki göstereceğiniz adres fake değil, eşinizin ailesinin. Bu adrese gelecek evrakların elinize ulaşıyor olması önemli. Yine de OFII'nin resmi sayfasından teyid etmekte ya da telefon açıp sormakta yarar var tabii…

    • Yurt dışına yerleşme kararı aldığımda sanırım 35 yaşındaydım; Fransa'ya yerleştiğimde ise 39 yaşındaydım.

  21. Eh tabi herkesin evlenmek gibi bir şansı olmuyor, o zaman da alternatif yöntemlere odaklanmak gerekiyor, o yüzden bildiğim tüm seçenekleri paylaşmaya çalıştım. Yoksa tabi ki evlilik seçeneği en dertsiz tasasız olan yöntem…
    Teşekkürler

  22. Bu arada ben 25 yıldır Stockholmda yaşıyorum gözlem farkı olabilir Ahmet çok iyi konulara değiniyorsun ben 20 yıldır bu sorulara muhatabım AB ye en basiti evlilik yolu ile gelmek derim.

  23. 3 gündür Parisi enine boyuna arşınladım 2 gün daha devam artık metro kullanıyorum İstanbul'daki keşmekeşden farkı paşaya kelle yetiştirmeye çalışanlar Fransız. Kuzey afrika , afrika, ve uzak doğulu, ortadoğulu karışımı bir insan mozaiği ve tabiki Fransızlar.

    • Slm ben antalya manavgatta yasiyomm meslek özel güvenlik ama tek hayalim yurtdışında yaşamak ve yerleşmek istiyom sonsuza dek ama fransada yaşamak isterdim fakat dil bilmiyom fransızca yardımcı olurmusunuz

    • Merhaba Caner Bey,
      Yukarıdaki yazıda belirtilen ihtimaller dışında başka bir seçenek yok ve dil öğrenmek için de internette sayısız seçenek mevcut, kendi imkanlarınızla da dil öğrenmeniz mümkün. Bunun dışında benim elimden gelen bir şey yok ne yazık ki.
      Mutlu günler.

  24. Züleyha gökduman Reply

    Paris te yasamak isterdim tıpkı bir Avrupalı gibi……

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.