(Son Güncelleme: 04.03.2024) Paris’te çok katlı mağazacılık anlamında Galeries Lafayette‘ten, Printemps‘dan, BHV’den ve Samaritaine’den daha çok sevdiğim bir yer varsa orası da Le Bon Marché‘dir. Rive Gauche’ta yer alması bakımından -görece- daha az turistik olan, daha çok bu bölgenin seçkinlerine hitap eden, alabildiğince lüks bir mağaza olması ama bir o kadar da bünyesinde servis, sunum ve ürün kalitesi açısından şahane bir marketi bulundurduğu için ara sıra alışveriş yapmaya gitmeyi sevdiğimiz özel bir yer Le Bon Marché.

1838‘de küçük bir dükkanla ticaret hayatına başlayan firma, sanıyorum ilk günlerde hesaplı alışverişin adresi olduğu için “Le Bon Marché (lö bon marşe ya da lö bon mağşe) adını almış; zira “bon marché” Türkçede “ucuzluk, hesaplı alışveriş” anlamına geliyor.

Le Bon Marché Pariste.Net

1850’lerde 6. arrondissement‘daki Rue de Sèvres’e, yani şimdiki binasına taşınan Le Bon Marché o günden beri lüks alışverişin en önemli adreslerinden biri olmuş Paris’te. Louis Vuitton, Kenzo, Givenchy, Fendi, Guerlain, Tag Heuer gibi pek çok lüks tüketim markasını bünyesinde bulunduran LVMH Group‘a ait olan Le Bon Marché’nin sahibinin -doğal olarak- LVMH Group’un %51 hissesinin sahibi olan, aynı zamanda (yanılmıyorsam) Fransa’nın en zengin kişisi ünvanını elinde bulunduran Bernard Arnault olduğunu öğrendim bu yazıyı hazırlarken…

Le Bon Marché, Sèvres-Babylon metro istasyonunda indiğinizde hemen karşınıza çıkacaktır. Ancak yine de yanlışlıkla istasyonun diğer köşesinden çıkarsanız o zaman karşınıza çıkacak olan parkın sağından, solundan ya da içinden geçerek yine buraya ulaşabilirsiniz. Bu durumda -sizin yerinizde olsam- sol taraftan, yani Rue de Sèvres‘den yürümeyi tercih ederdim.

Le Bon Marche Pariste.Net

Le Bon Marché’den içeri girdiğinizde tipik çok katlı mağazacılık anlayışı ile sizi ışıl ışıl bir ortam karşılayacak, kendinizi aksesuar, mücevher ve parfümün envai çeşit lüks markası içinde bulacaksınız.

Ortaya doğru ilerlediğiniz noktada meşhur yüksek tavanlı galeri kısmına ulaşmış oluyorsunuz. Elbette burası Galeries Lafayette‘in o ihtişamlı vitraylı kubbesi kadar havalı değil ama yine de kendine has bir mimarisi ve dekorasyonu var; eminim burayı da seveceksiniz. Buradan dilediğiniz kata çıkıp kendinizi tüketim çılgınlığının içinde kaybedebilirsiniz ya da sadece göz banyosu, gönül şenliği olsun diye de katları tek tek dolaşabilirsiniz.

Le Bon Marché Pariste.Net

Bu aşamada size “şuraya uğrayın, buraya bakın” demeli miyim bilmiyorum, sanki kendiniz keşfetseniz daha çok keyif alırsınız sanki. Yine de erkek bölümünün -1’de olduğunu, bu noktadan arkadaki binaya geçilebildiğini söylemem gerekir. Ayrıca yine -1’de şahane bir şarap kavı var, kavın yanında da çok hoş bir kafe mevcut.

Bir de üst katlardaki kitap-kırtasiye reyonu ile mobilya-dekorasyon reyonları sergi sarayı gibi. Sergi sarayı demişken bina içinde pek çok çağdaş sanat eseri bulunuyor. Dolayısıyla Le Bon Marché’de alışveriş gezinizi bir sanat etkinliğine de dönüştürebilirsiniz. Örneğin yazının kapak fotoğrafındaki çalışma dekorasyon değil, bir sanat eseri. Dönem dönem böyle çalışmalarla karşılaşabiliyorsunuz. Yani siz gittiğinizde bu kapak fotoğrafından daha farklı bir görüntüyle karşılaşacaksınız.

Le Bon Marche Pariste.Net

Le Bon Marché’de beni en çok etkileyen yer kesinlikle “La Grande Epicerie de Paris“, bir başka deyişle Le Bon Marché’nin market kısımı. Bu reyon, ana binanın arka tarafında bulunan ikinci binada bulunuyor. Şahane bir market La Grande Epicerie de Paris, burada yok yok… Fiyatlar da -çok abartılı bir şey almadığınız sürece- çok daha pahalı değil sanki.

Elbette ki günlük market alışverişinizi düzenli olarak buradan yapmaya gerek yok ama ara sıra gelip, kaliteli, albenili, lezzetli, birbirinden hoş market ürünleri arasında dolaşıp, canınızın çektiği birkaç şeyi buradan almak, aldığınız ürünlerle kendinize keyifli bir sofra kurmak, alışverişin en başından, sofradan kalktığınız ana kadar törensel bir etkinlik yaşamanızı sağlıyor.

Le Bon Marché - La Grande Epicerie de Paris Pariste.Net

La Grande Epicerie’nin -bence- en ilginç bölümü su reyonu; evet evet su reyonu 🙂 Öyle ki tavana kadar ahşap raflı bu özel reyonda, raflarda sıra sıra dizili yüzlerce farklı şişeyi görünce, önce buranın zengin bir içki reyonu olduğunu düşünmüş, sonra biraz yaklaşınca, binbir farklı renk ve formdaki şişelerin içindekilerinin sadece su olduğunu anlayınca şok geçirmiştim. Dilediğiniz her türde, her kaynaktan, farklı farklı su çeşitleri bu reyonda…

Dediğim gibi, buranın müdavimleri genelde mahalle halkı. Elbette ki bol miktarda turist de mevcut ama Galeries Lafayette ya da Printemps gibi akın halinde mağazayı işgal etmiş durumda değiller. Mahalle halkı dedimse, podyumda dolanır gibi gezen birbirinden şık ve zarif insanlar desem daha doğru olur. Öyle ki reyonlardakilerden daha pahalı ve daha gösterişli çantaları markette dolaşan müşterilerin kollarında görmeniz mümkün 😉

Le Bon Marché Pariste.Net

Gerçi Le Bon Marché’den market alışverişi yapmayı sevdiğimi söylediğim Fransız arkadaşlarım bana gülse de Carrefour ve Auchan’dan iyice sıkılmış biri olarak ara sıra kendimi burada şımartmayı hep sevdim. Belki evime yakın olsa daha çok gider, sermayeyi oraya gömerdim; neyse ki her işte bir hayır vardır 🙂

Bir keresinde, market alışverişi yapacağımız için arabayla gelip arabayı tam yanındaki kapalı otoparka bırakmıştık. Paris’te araba park etmek zaten sorun, otopark da pahalı, bir de üzerine otopark fişini kaybedince epey bir debelenmek zorunda kaldım 🙂 Otopark görevlisi kayıp fiş için 40€ talep edip de biz de güler yüz tatlı dille olayı 11€’ya bağlayınca, 11€’luk otopark ücreti gözüme makul bir rakammış gibi görünmüştü 🙂

Le Bon Marché’yi sevmemin bir diğer nedeni de çocukluğumda annemin “Kadıköy Bonmarşesi”nden alışveriş yapmayı çok sevmesidir sanırım. Galiba bir de “Bahariye Bonmarşesi” vardı, çok net hatırlamıyorum. Yıllar sonra Paris’e yerleşip de “bonmarşe”nin orijinalinden alışveriş yapma imkanı yakalamak benim için ayrı bir keyif oldu haliyle. Kadıköy Bonmarşesi’nden Paris Bonmarşesi’ne bu hayat yolculuğu için bu süreçte emeği geçen iyi-kötü herkese ve her olaya ne kadar teşekkür etsem az tabi…

Le Bon Marché Pariste.Net

Özetle, eğer Saint Germain Bulvarı tarafında dolaşmaya niyetliyseniz, Saint Sulpice Kilisesi – Eglise Saint-Sulpice de Paris ziyareti yaptıktan sonra, gezi alanınızı biraz genişletip bu tarafa yürümenizi, Le Bon Marché’ye bir bakıp çıkmanızı önereceğim. Metro ile gelmek içinse M10 ve M12 hatlarının “Sèvres-Babylone” istasyonunda inmeniz yeterli olacaktır.

Le Bon Marché Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri 10:00-20:00, Perşembe günleri 10:00-20:45, Pazar günleri ise 11:00-19:45 saatleri arasında açık. Güncel bilgiler ve diğer detaylar için aşağıdaki resmi web sitesine bakabilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli alışverişler.

 

 

 

Web Adresi: 24sevres.com/fr-fr/le-bon-marche

Adres: 24 Rue de Sèvres, 75007 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.