(Son Güncelleme: 04.03.2024) 10. arrondissement‘da, Gare du Nord‘un hemen yanı başında bulunan Gare de l’Est, Paris’in beşinci büyük garı olma özelliğini taşıyor ve buradan kalkan trenler Paris’in doğu banliyölerine, Strasbourg ve Nancy başta olmak üzere Fransa’nın doğusundaki şehirlere ve yine Fransa’nın doğusunda bulunan Almanya, Rusya, İtalya gibi pek çok ülkeye gidiyor. Buralara hızlı trenle gitmek için Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in resmi web sayfasından online tren bileti almanız mümkün.

Sirkeci Garı’ndan 41, Haydarpaşa Garı’ndan da 59 yıl önce, 1849‘da hizmete giren ve “Doğu Garı” anlamına gelen Gare de l’Est (gar dö lest ya da gağ dö lest), zaman içinde büyütülüp ihtiyaca göre düzenlenerek günümüzdeki şeklini almış ve ilk yapıldığı günden beri Paris’teki diğer garlar gibi Fransızların seyahat taleplerini karşılamaya aralıksız devam ediyor.

Yıllarca Orient Express’in ilk kalkış noktası olması bakımından Gare de l’Est ayrı bir önemi var. Toplam 30 ayrı hatta sahip olan bu garın yükü, RER-E‘nin hizmete girmesi ve doğudaki banliyölerin bir kısmından yolcu taşımaya başlaması ile biraz olsun azalmış. RER-E‘ye halen Gare du Nord ile Gare de l’Est arasındaki “Magenta” istasyonundan ulaşılabiliyor. Grand Paris Projesi kapsamında uzatılmakta olan bu hat, inşaat çalışmaları bittiğinde La Défense‘tan geçecek şekilde batıya doğru devam edecek.

Gare de l'Est Doğu Garı Pariste.Net

Peronların bulunduğu bölüm her daim hareketli. Garda yeme-içme ve alışveriş adına pek çok seçenek bulunuyor. O yüzden yolunuz bu tarafa düştüğünde belki gar binasında işinizi görmeniz mümkün olabilir. Ayrıca tüm garlarda olduğu gibi burada da ücretsiz Wi-Fi hizmeti mevcut. Bir de bagaj emanet edebileceğiniz bir bölüm bulunuyor.

Konaklama için bu bölge Gare du Nord‘a göre biraz daha eli yüzü düzgün diyebilirim. Tabii yine de Avrupa’daki pek çok tren garı gibi burada da epey bir karmaşık insan grubu olduğu için bazen tekinsiz olabiliyor. Özellikle turistlere yönelik yankesicilik olayı ne yazık ki tüm diğer turist transfer noktalarında olduğu gibi burada da söz konusu, o yüzden çantanıza, valizlerinize dikkat etmeye çalışın lütfen.

Gare de l'Est Doğu Garı Pariste.Net

Çünkü burası bir bakıma Paris’in Öteki Yüzü‘nü yansıtır. Yine de bu anlattıklarım gözünüzü korkutmasın; yurt dışında hangi büyük metropole giderseniz gidin -ne yazık ki- benzer durum söz konusu. Ben olsam çok hesaplı bir oda olmadığı sürece bu bölgede kalmayı pek tercih etmezdim ama güneye ve batıya yakın taraflarıysa elbette ki tercih edilebilir. Bu konuda Paris’te Nerede Kalınır? yazımı okumanızı öneririm.

Garın sağ tarafına doğru yürürseniz harika bir gezi parkuru olan Canal Saint Martin – Saint Martin Kanalı‘na ulaşırsınız ki bu bölge çok güzel. Garın sol üst tarafında Gare du Nord bulunuyor. Haydarpaşa Garı’yla Sirkeci Garı yanyana gibi düşünebilirsiniz 😉 Gardan dümdüz aşağı inen Rue de Starsbourg’dan hiç sapmadan yürürseniz Châtelet‘ye iniyorsunuz, yol üzerinde sağ paralelde de Türk Mahallesi‘ni görmeniz mümkün.

Gare de l'Est Doğu Garı Pariste.Net

Zaten aşağılara doğru indikçe şehir dokusu ve ortam güzelleşecektir, içiniz rahat olsun. Gardan güney doğu yönüne doğru inerseniz de République‘e varıyorsunuz ki orası ve ondan sonrası da hayli güzel.

Gar yakınlarında Paris’te en sevdiğim Türk restoranı olan Restaurant Labranda bulunuyor. Eğer ilginizi çekerse orayı da bir denemenizi öneririm. Kazara giderseniz Gönül Abla’ya selamımı söyleyin lütfen 😉

Gare de l'Est Doğu Garı Pariste.Net

Gare de l’Est’ten M4, M5 ve M7 metro hatları geçiyor. Özellikle M4’le kuzeye giderseniz ortam sevimsizleşecek, güneye inerseniz de tam aksine güzelleşecektir. Sonuçta Paris’te tüm tren garları arasında metro ağı kurulmuş durumda. İstediğiniz yere kolayca ulaşıp aktarma yapabiliyorsunuz.

Garın içinde oldukça iş görebilecek büyükçe bir AVM de bulunuyor, bu da Paris’teki tüm tren garlarında olduğu gibi mekana canlılık ve hareketlilik katıyor. Gare içindeki kafe ve restoranlar da ortamın şenliğine şenlik katıyor. Bu civarda konaklıyorsanız sabah erken ve akşam geç saatlerde açık yer bulmak açısından hayat kurtarıcı olabilir.

Gare de l'Est Doğu Garı Pariste.Net

Gardan çıktığınızda, sol çaprazda göreceğiniz Conseil Régional de l’Ordre des Architectes bahçesindeki Café A, siz oradan geçerken açıksa mutlaka içeri girip bakmanızı, bir şeyler yemek isterseniz orayı denemenizi de öneririm. Bir de garın üst katında bulunan ve sadece yazın açık olan bir teras restoran var ki henüz orayı açık yakalama şansım olmadı 🙂

Aslına bakarsanız benim yolum on yıl boyunca Gare de l’Est’e çok düşmedi. Muhteşem orta çağ kasabası Provins‘a gitmek dışında buraya sadece Paris’e gelen eşimi dostumu karşılamak için kullandım bu garı; o da ayda yılda bir…

Gare de l'Est Doğu Garı Pariste.Net

Paris’te keyifli günler geçirmeniz, yolunuz Gare de l’Est’e düştüğünde bu yazıyı tebessümle anmanız ve hep güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle…

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

 

Adres: 4 Rue du 8 Mai 1945, 75010 Paris

Paris’teki Diğer Ana Tren Garları:

Author

4 Comments

  1. Demet ayca Reply

    Ahmet bey merhaba, ben Kasım ayında Paris’e gideceğim.sonrasinda ise Strazburg a geçmek istiyorum. Biletlerini daha uygun fiyatlara alabilmek için önceden almak istedim.ouigo da doğu garajından Strazburg a uygun fiyatta promosyon biletler var fakat ödeme kısmına geldiğimde sürekli hata veriyor. Bu sebeple bileti alamıyorum. Türk kredi kartlarına satis yapmıyorlar mı acaba bilginiz var mı? Daha öncede bu sorunu İspanya demiryolu renfe de yaşamıştım. Bu kadar güzel ayrıntılı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.sayenizde Paris’i rehbersiz gezeceğim.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Demet Hanım,
      Ne yazık ki bu tür sorunlar olduğu yönünde mesajlar alıyorum. Kimi Türk kartlarını sistem kabul etmezken kimilerini kabul ediyor. Neye göre olduğunu inanın ben de bilemiyorum. Keşke bu konuda da size yardımcı olabilseydim.
      Mutlu günler.

  2. Serkan Saroğlu Reply

    Öncelikle siteniz çok mükemmel olmuş , ben ilk kez gördüm ve 3 gündür okumaya çalışıyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sizden bir ricam olacak , 19 şubat tarihinde saat 13.30 gibi h.limanında olacağız , elimizde ufak bir el çantasıyla sadece 2 kişiyiz… amacımız Eyfel ve Şanzelize’yi görüp Doğu Garından, Stuttgard’a geçmek. Akşam saat 18 ve 19 da trenler mevcut. Hava limanından Eyfel’e en hızlı nasıl gideriz , bir de şanzelize’den Doğu Garına nasıl geçeriz o saatlerde… Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba, öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Bu gardan Eyfel Kulesi’ne en kolay şekilde gitmek için gardan M4 metrosunun Marie de Montrouge yönüne binip Saint Michel’de inmeniz gerekiyor. Buradan RER-C’ye aktarma yapıp la Tour Eiffel istasyonunda inmeniz yeterli olacaktır.
      Dönüş için de Champs-Elysées’de herhangi bir istasyondan M1 metrosuna binip Concorde’da inmeniz, buradan M7 metrosuna geçip Gare de l’Est’e ulaşmanız mümmün.
      Şimdiden iyi tatiller.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.