(Son Güncelleme: 04.05.2023) Benim için Paris’in en az Notre Dame Katedrali ve Sacré Coeur Bazilikası kadar değerli bir başka kilisesi Madeleine Kilisesi’dir. Bu yapı, mimari tarzı itibariyle Atina’daki ünlü Akropolis’i çağrıştırıyor. Yapımına 1763’te başlanıp 1842’de açılan Madeleine (madlen) çepeçevre muhteşem sütunları, üçgen alınlıklı çatı düzeni, meydan ortasındaki konumu ve iç tasarımı ile oldukça gösterişli bir yapı ve bu nedenle Paris’te görülecek yerler listesinde yer almayı kesinlikle hak ediyor.

Neo-Klasik üslüpta inşa edilen yapı adını Maria Magdelena’dan alıyor. 8. arrondissement‘da Place de la Madeleine’de bulunan kilisenin çevresinde tam bir tur atmak mümkün. Sıra sıra sütunların her açıdan görünüşü inanılmaz etkileyici. Zaten Madeleine Kilisesi oldukça büyük bir yapı ve benim Paris’te en sevdiğim kiliseler arasında yer alıyor.

Madeleine Kilisesi - Eglise de la Madeleine - The Madeleine Church Pariste.Net

Kilisenin Concorde Meydanı‘na bakan girişindeki merdivenlerden yukarı çıktıkça yapı sizi içine almaya başlıyor. Ana girişe ulaşınca arkanıza dönüp baktığınızdaki manzara da gerçekten etkileyici. Ufukta Concorde Meydanı, en uçta da Fransa Ulusal Meclisi – Assemblée Nationale görünüyor. Ana kapı kanatlarındaki kabartmalara bile bakmaya doyamıyor insan. O derece müthiş bir işçilik başınızı çevirip bakmanızı, detaylarda kaybolmanızı bekliyor.

İçeri girdiğinizde tüm roma-katolik kiliselerinde olduğu gibi sizi biraz kasvet ama bolca da ihtişam karşılıyor. Özellikle Madeleine’nin tavanındaki üç kubbeden içeri sızan ışık gerçekten mekana ayrı bir hava katıyor. Kilisenin içinde karşı uca kadar gitmeniz mümkün . Dilerseniz orta alandaki sandalyelere oturup dinlenebilirsiniz de. Eğer mum yakmak sizin için anlamlı bir ritüelse burada bir mum yakmayı deneyip en azından Paris’e tekrar gelmeyi dileyebilirsiniz?

Madeleine Kilisesi - Eglise de la Madeleine - The Madeleine Church Pariste.Net

İçeride ne kadar vakit geçireceğiniz tamamen size kalmış. “Gördüm mü gördüm” modundaysanız Madeleine Kilisesi’ni gezmek beş dakikanızı almayacaktır ama köşe detay incelemeyi sevenlerdenseniz burada saatlerce vakit geçirebilirsiniz.

Tabii ki bir turist olarak Paris’teyseniz vaktiniz kısıtlı, Madeleine’e de hak ettiği kadar zamanı ayırıp sonra geldiğiniz yönden dışarı çıkıp hayata karışabilirsiniz. Zaten sizi, kiliseye girerken dışarda bıraktığınız o etkileyici derinlik karşılayacak yeniden. Kiliseyi gezmek başlı başına bir keyifken, bir ayine denk gelirseniz bu keyif iki katına çıkabiliyor. Hele ki şansınıza bir konser programına denk gelip bilet alma fırsatınız olursa, burada, örneğin Vivaldi’nin “Dört Mevsim”ini dinlemek unutulmaz bir deneyim. Ben yaptım, inanılmazdı gerçekten…

Madeleine Kilisesi - Eglise de la Madeleine - The Madeleine Church Pariste.Net

Madeleine turunuzu, dilerseniz Opéra bölgesi gezisine, dilerseniz Concorde Meydanı gezisine eklenebilirsiniz; zira her ikisine de yürüme mesafesinde. Madeleine’den Concorde’a doğru yürürseniz Paris’in lüks markalarının konuşlandığı caddede göz zevkinizi katmerleyebilir, imkanınız varsa alışveriş yaparak cüzdanlarınızı gönül rahatlığıyla boşaltabilirsiniz 🙂

Ayrıca Paris’teki tek Samsung Store yine bu kilisenin olduğu meydanda, kilisenin merdivenlerinden indiğinizde sağ tarafa doğru yürüdüğünüzde yolun sol cephesinde karşınıza çıkacak. Ladurée‘nin en güzel şubelerinden biri az ileride solda. Harika çikolatalar satan Fauchon arka tarafta. Bir de şahane bir deniz ürünleri restoranı var aynı tarafta. Bir de Ikea’nın mağazası da hemen çaprazınızda bulunuyor.

Madeleine Kilisesi - Eglise de la Madeleine - The Madeleine Church Pariste.Net

Yine bu meydanda, kilisenin karşısında solda, birbirinden leziz hardal çeşitleri bulabileceğiniz çok özel bir mağaza olan Maille var. Çok yakınızdaki VII Edouard Meydanı – Place Edouard VII‘i de ihmal etmeyin derim. Bir de ünlü konser salonu Olympia hemen yürüme mesafesinde…

Madeleine’e metro ile ulaşmak için 8, 12 ya da 14 numaralı hatların “Madeleine” istasyonda inebilir bu güzel kiliseyi ve çevresini gezebilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Adres: Place de la Madeleine, 75008 Paris

Author

7 Comments

  1. Merhabalar Ahmet Bey,

    Gerçekten oldukça etkileyici bir yapısı var bu kilisenin ve anlattığınız gibi, sadece kapısının önünde durup manzarayı seyretmek için dahi gidilir.

    Ben arkasındaki sokağın girişinde butiği bulunan Paris’in en ünlü çikolatacılarından “Michel Cluizel”den dondurma ve çikolata alıp, merdivenlerine oturup keyifle yemiştim.

    Bir kere de eşimle başbaşa hemen kilisenin sağında kalan Paris’in en ünlü rus pastanesi Pouchkine’de oturmuştuk ki salonu gerçekten büyüleyiciydi ve çalışanları rus olduğundan olsa gerek, servisi çok kaliteli ve hızlıydı 🙂

    Paylaşım için teşekkürler.

    • Ahmet Ore Reply

      Deneyiminiz ve önerilerinizi bizlerle paylaştığınız için ben teşekkür ederim.

  2. Madeleine kilisesi, dış cephesinde haç olmayan tek kilisedir.

    Bu kilisenin haç taşımasına bizzat Vatikan yani Papalık tarafından izin verilmediği bana, kiliseyi gezerken merak üzerine sorduğum bir görevli tarafından aktarıldı. Bunun arka planında ise büyük bir hikaye var. Ne yazık ki sizin yazınız çok yüzeysel, kilisenin netten resimlerine bakan herkesin bileceği sıradan bilgileri içeriyor hatta yazının yarısı, kilisenin içini değil, dışını (Samsung store dahil) anlatıyor.

    İnsan bu tür yazılarda bilmediği ve tarihe kaydolmuş bilgiler görmek istiyor.

    Kilise niçin İsa’ya değil de Maria Magdelenae’ya ithaf edilmiştir? Dünya üzerinde İsa’ya ithaf edilmeyen kaç kilise var örneğin?

    Girişte ana kaidedeki yazının anlamı (D.O.M.SVB.INVOC.SM.MAGDALENAE) nedir? Kilisenin yapım emrini kim vermiştir, kimler karşı çıkmıştır, yapım niçin aksamıştır, tamamlamak kime nasip olmuştur (Napolyon), yapım ne sürede gerçekleşmiştir ve kilisenin üzerinde hangi mimari ekol hakimdir (Yunan, Roma)? Fransız devrimcileri bu büyük projeye karşı mıydı? Ve hangi büyük bestecinin cenazesi buradan kakmıştır?

    Hiçbir bilgi yok. Ama asıl önemlisi, bu kilisenin tepesinde haç yok. Eğer Madeleine yazılacaksa, üzerinde biraz titizlikle çalışılması lazım. Yoksa kapının Concorde meydanına açılması özgün bir bilgi değil.

    İçerik notunuz, 10 üzerinden 1,5.

    Olmamış.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Nil Hanım,
      2014 yılından beri bu blogu yazıyorum.
      İddiam hiçbir zaman “Paris’i en iyi ben bilirim” olmadı; “Paris’le ilgili ne biliyorsam sizlerle paylaşırım” amacıyla yola çıktım, benden daha iyi bilenlerin görüşlerine, bilgilerine ve eklemelerine her zaman değer verdim. Bugüne kadar Paris ve çevresiyle ilgili 500’den fazla yazı yazdım… Paylaştığınız bilgi çok değerli; sizin bakış açınızla değerlendirecek olursak 10 üzerinden 10 diyebilirim ama ben böyle notlamalara pek itibar etmediğim için beni ve bu yazıyı okuyacak diğer okuyucular adına teşekkür etmekle yetinebilirim.
      Mutlu günler, iyi seneler.

  3. sukranclsn Reply

    Çok hoşmuş çok ta güzel anlatmışsınız, gezesim geldi….

  4. Küçük bir detay sorabilir miyim? Jenanne d'arc heykelini Maria magdelana kilisesi de gördüğümü hatırlıyorum ama doğru mu acaba.. Varmıydı bu kilise se heykeli?

    • Merhaba, itiraf etmem gerekirse bugüne kadar hiç dikkatimi çekmemiş ama internette sizin için küçük bir araştırma yaptım ve heykelin bu kilisede olduğunu öğrendim. İlk fırsatta Madeleine'e gidip bu heykeli kendi gözümle görmeye çalışacağım.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.