(Son Güncelleme: 05.09.2024) Paris’te irili ufaklı pek çok antikacılar çarşısı, kalıcı ve geçici pek çok bit pazarı bulunuyor. İşte bunlardan biri de, içlerinde en sevdiklerimden biri olan Village Suisse Antikacılar Çarşısı.
Seine Nehri‘nin Rive Gauche tarafında, 15. arrondissement‘daki Village Suisse (vilaj suis), konum olarak La Motte-Picquet-Grenelle ile École Militaire metro istasyonlarının arasında bulunuyor.
M6, M8 ya da M10 metro hatlarından biriyle La Motte-Picquet-Grenelle durağında indiğinizde meydandaki Starbucks’ı takip ederek ilerlediğinizde biraz ileride soldaki aralıkta karşınıza çıkacak olan Village Suisse’in aslında birkaç girişi var ve hangi girişinden girerseniz girin, antikacılar ve galeriler şeklinde birbirine bağlandığı için gezi rotanızda bir kaybınız olmuyor.
Çevredeki parizyen dokunun aksine -ne yazık ki- betonarme blokların arasında yer alan ve ilk bakışta uzaktan sevimsiz görünse de içeri girildiği anda kendinizi eskinin ve estetiğin büyüsüne kaptırabileceğiniz, enteresan ve çok hoş bir yer Village Suisse.
150 antikacı dükkanının bulunduğu çarşı, galeriler şeklinde düzenlenmiş ve aklınıza gelebilecek her tür eski ve değerli eşyayı burada bulma ihtimaliniz var. En az 200-300 yıllık tarihi objeleri müze dışında başka bir ortamda görmek, maddi imkanınız yeterliyse beğendiğiniz eşyayı satın alabilme olasılığı; hiçbir şey almayacak olsanız da tüm bu eserleri böyle bir ortamda görmenin zevki, inanın buraya gelmek için yeterli gerekçeleri sağlayacaktır.
Tabii burası bir bit pazarı değil, o yüzden pek ucuz ya da hesaplı bir şeyler bulmayı hayal etmeyin. Bildiğimiz anlamda tarihi değeri olan son derece değerli objelerin alınıp satıldığı çok şık bir antikacılar çarşısı Village Suisse.
Peki Village Suisse adı nereden geliyor? Anlatayım: 1900 yılındaki o meşhur l’Exposition Universelle döneminde buraya İsviçre köyünü temsilen büyük bir köy platosu kurulmuş. Hatta bu ünlü fuarın dev dönme dolabı da buraya inşa edilmiş. Sonra gel zaman git zaman bu bölge antikacıların dükkanlarının kurulmaya başlandığı bir yer halini almış. Sonra hangi ara Village Suisse’in kökten yok edildiğini, yerine bu sevimsiz sosyal konut görünümlü bina kompleksinin yapıldığını bulamadım. Sanırım 70’ler ya da 80’ler olmalı.
Yine de Village Suisse, gerek antikaların albenisinden, gerekse çevre düzenlemesi ve çiçeklendirmeden, içeride dolaşırken zevk alabileceğiniz, vitrinden vitrine gezinirken anın tadını çıkarıp, farkına bile varmadan kendinizi kaybedeceğiniz keyifli bir yer.
Eğer antikaya merakınız varsa, elbette ki buradaki dükkanlardan ilginizi çekenlere girip beğendiğiniz objeleri daha yakından inceleyebilir, imkanınız varsa da ona sahip olabilirsiniz. Benim gibi sanata ve estetiğe düşkünseniz, o zaman burada ne kadar uzun zaman geçirebileceğinizi hayal bile edemezsiniz. Bir nevi Musée des Arts et Décoratifs‘i geziyormuşsunuz gibi bir şey Village Suisse’te dolaşmak.
Çarşı sıra sıra butikler şeklinde düzenlendiğinden içeri girip ilgilendiğiniz objeye yakından bakmanız gerektiğinde antikacı ile diyaloğa girmeniz gerekebiliyor. Oysa şehrin kuzey tarafında bulunan ve Paris’in en büyük bit pazarı olan Marhcé aux Puces Saint Ouen‘ın antikacılar çarşısı bölümünde, alan ve dükkanlar çok daha büyük olduğundan, dilediğiniz dükkana rahatça girip içeride doya doya dolaşabiliyorsunuz ama oradaki antikacılar çarşısı bit pazarı ile iç içe olduğundan ve içerideki onca güzelliğe rağmen çevre dokusu bana sevimsiz göründüğünden, o taraflara gitmek ister misiniz bilemiyorum. Village Suisse ise son derece nezih, şık ve güvenli bir yer; insan kendini Paris’te tarihin içinde bir yolculuğun içinde hissediyor.
Bir bakmışsınız bir vitrinde XIV. Louis dönemine ait zarif bir masa saati, başka bir vitrinde XV. Louis dönemine ait bir etajer, başka bir vitrinde ise XVI. Louis dönemine ait bir çay takımı ve tabi daha neler neler.
Eyfel Kulesi‘nin hemen arka tarafında yer alan Village Suisse’e aslında keyifli bir parktan, Champs de Mars’dan yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Eyfel’in arkasından Ecole Militaire’e kadar uzanan parkta yürüyüp yolun sonunda sağa döndüğünüzde, biraz ileride sağda karşınıza çıkacaktır bu şık antikacılar çarşısı.
Belki alışveriş için belki sadece göz zevki için Village Suisse’e mutlaka uğramanızı, yüzyıllardan günümüze ulaşan birbirinden güzel bu estetik objeleri kendi gözlerinize görmenizi öneririm. Sokaklarda kurulan bit pazarları “brocante“lar da ayrı bir yazı konusu. Eski kitaplar ilgi alanınızsa o zaman da Sahaflar Çarşısı – Le Marché du Livre Ancien yazısına bakmata yarar var.
Zamanın yaşanmışlığının izlerini o vitrinlerde bulmanın, objelerin kıvrımlarını, desenlerini, her bir çizgisini ayrı ayrı izlemenin ve tarihin derinliklerinde kaybolmanın güzel anılarla gezinizi tamamlamanızı sağlayacağına inanıyorum Village Suisse gezinizde. Buraya gelmişken öğlen ya da akşam yemeği, belki de bir yorgunluk kahvesi için Le Piquet‘yi önerebilirim.
Keyifli geziler, keyifli keşifler
Mümkünse de iyi alışverişler…
Web Adresi: villagesuisseparis.com
Adres: Village Suisse, 75015 Paris
3 Comments
merhaba,
Osmanlı madeni paraları koleksiyoncusuyum. Acaba Paris'te alış veriş yapabileceğim nümismatik dükkanları var mı?
Merhaba
Rue de Richelieu üzerinde nümismatik dükkanları mevcut. Örnek olması açısından google maps'ten "74 Rue de Richelieu 75002 Paris" adresine bakabilirsiniz. Hemen yanında bir dükkan daha var ve yanılmıyorsam o civarda bu tarz dükkanlar bolca mevcut.
Mutlu günler.
Ahmet Bey, ilginize çok teşekkür ederim.
Serdar Özdemir