(Son Güncelleme: 02.03.2024) Kökenleri Orta Çağ’a uzanan, Fransız tarihinin en önemli şatolarından biri olan Château d’Amboise – Amboise Şatosu‘nu geziyoruz bu kez. Loire Vadisi Şatoları arasında en önemlilerinden biri olan Amboise Şatosu Paris’e yaklaşık 225 kilometre mesafede, Loire Nehri kıyısındaki Amboise (anbuaz) şehrinde (daha doğrusu kasabasında), Loire Vadisi‘ni yüksek bir tepeden gören, gezilmeye değer, çok özel bir şato. Üstelik şato bünyesinde bazı ilginç sürprizler de sizi bekliyor.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Bugüne kadar Amboise Şatosu’nu iki kez gezdim. İlki Aralık 2008‘de, yani Paris’e turist olarak geldiğim bir zamanda, doğum günümü kutlamak için kendi başımıza gerçekleştirdiğimiz Paris + Loire Vadisi Şatoları Turu‘nda, ikincisi ise Ağustos 2017‘de Pariste.Net’te bu bölgeyi tanıtan yazı dizisi hazırlamak için araştırma yapmak üzere yaptığımız turda… Kışın yaptığımız gezi soğuk ve gri bir güne denk geldi, yazın yaptığımız gezi ise sıcak ama yine gri bir günde gerçekleşti 🙂 Bence burası her mevsim gezilebilecek bir yer; inanın havanın nasıl olduğunun bir önemi yok; çünkü hangi koşulda olursa olsun görecekleriniz karşısında büyüleneceğinize inanıyorum.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Biz her seferinde Loire Vadisi Şatoları Turu‘nu kendi aracımızla yapmayı tercih ettik, böylesi elbette ki çok daha konforlu. Eğer aracınız yoksa ve araba kiralamayı düşünmüyorsanız, Paris’ten toplu taşımayla Amboise Şatosu’na gelme seçeneğiniz elbette var. Bunun için Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in resmi web sayfasından tren biletinizi almanız yeterli olacak.

Paris’te Gare d’Austerlitz‘ten trene binip yaklaşık 2 saatte Amboise‘a gelmeniz ve trenden indikten sonra, gardan şatoya yaklaşık 1,3 kilometrelik keyifli bir yoldan yürüyerek ulaşmanız mümkün. Bizim Amboise Şatosu’na ilk gidişimiz, internetin yeni yeni yaygınlaştığı döneme denk geldiği için gezi öncesinde çok fazla araştırma yapma şansım olmamıştı. İtiraf etmeliyim ki o zaman için benim açımdan önemli olan, Paris’te birkaç gün geçirip sonra bir geceliğine Amboise yakınlarındaki bir şatoda doğum gününü kutlayacak oluşumdu 🙂 Kalacağımız minik şatonun yakınlarında da Amboise Şatosu diye bir yer vardı ve haliyle de gelmişken gezsek iyi olurdu 🙂

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Aralık ayının o soğuk kış gününde, doğum günümde üstelik, buz gibi havada gezmiştim Amboise Şatosu’nu ilk kez. Hiçbir beklentim yokken, sadece güzel bir şeyler görmekken amacım, beklediğimin çok daha fazlasıyla karşılaşmış olmak büyülemişti beni. Hatta bayramdı yanılmıyorsam, bayram sabahıydı; 2008’den bahsediyoruz, kaç yıl olmuş…  Amboise Şatosu’nu gezerken -kendi adıma- büyük bir sürprizle karşılaştım: Leonardo da Vinci’nin mezarı

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net Leonardo da Vinci

Hepimizin Mona Lisa – La Jaconde tablosundan tanıdığı ünlü İtalyan ressam ve mucit Leonardo da Vinci 1516’dan, 1519’daki ölümüne kadar Amboise‘da yaşamış. Aslına bakarsanız Da Vinci’nin ilk mezarı burası değilmiş, öldüğünde yine Amboise’da başka bir yere gömülmüş ama  sonra cenazesinin Amboise Şatosu’na taşınması 1874’te gerçekleşmiş. Zaten Amboise Şatosu’nu gezmeye geldiğinizde yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de Amboise Şatosu’na yaklaşık 400 metre mesafede bulunan Leonardo da Vinci’nin  Evi – Le Clos Lucé‘yi görmek olmalı. İnanın oradan da çok etkileneceksiniz.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Leonardo da Vinci’nin mezarı, Amboise Şatosu’nun bahçesinde, yukarıda fotoğrafını gördüğünüz Chapelle Saint-Huber – Saint Hubert Şapeli‘nde bulunuyor. Buraya ulaşmak için şatonun ana giriş kapısının rampasından tırmanıp üst terasa ulaştığınızda soldaki yapıya girmeniz yeterli. Buraya 2008’deki gidişimde bomboştu, mezarın yanına uzanıp fotoğraf bile çektirebilmiştim ama 2017 yazındaki ziyaretimde çok kalabalık olduğu için mezarın sakin bir fotoğrafını çekebilmek için bile uzun süre beklemem gerekti. Dikkat: Bir süredir bu bölüm restorasyonda olduğu için kapalı. Gitmeden önce güncel bilgiyi mutlaka resmi web sitesinden kontrol etmeyi unutmayın.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Amboise Şatosu’nun bulunduğu Amboise, Loire Nehri kıyısında küçük bir kasaba aslında. Yine de mevsimine göre sakin, mevsimine göre hareketli ve canlı olabiliyor. Buraya arabayla gelirseniz kesinlikle otopark için ayrılmış alanlara park etmeniz gerekiyor; öyle köy yeri ne de olsa deyip boş bulduğunuz herhangi bir yere park etmeyin, ceza yersiniz. Ben 2008’de turistken öyle yapıp ceza yemiştim de oradan biliyorum 😉 Şatonun girişi hemen kasabanın merkezinde bulunuyor. Yukarıda gördüğünüz fotoğraftaki gibi soldaki rampadan yukarı çıkıp bilet gişesine ulaşıyorsunuz. Biletinizi buradan alabileceğiniz gibi Chambord Şatosu‘ndan başlayacağınız gezi sırasında (varsa) kombine bilet alarak burayı da gezme şansınız oluyor; böylelikle kuyruk bekleme derdiniz olmuyor. Tabii şato giriş biletini tek ya da kombine olarak önceden internetten de alabilirsiniz.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Gişeden geçip rampanın en üst katına kadar tırmanınca Amboise Şatosu’nun ana bahçesine ulaşıyorsunuz. Dediğim gibi sol çaprazınızda Leonardo da Vinci’nin mezarının bulunduğu şapel var. Bu yönden gezinize devam edip şato surlarının en köşesindeki burca ulaşıp hem şatoya karşıdan bakmak hem Amboise‘a hem de Loire Nehri’ne yukarıdan bakmak müthiş bir keyif. Aşağıdaki kasaba, gri dik çatılarıyla şahane bir Orta Çağ kasabası panoraması çiziyor. Loire Nehri harika bir doğa manzarası sunarken, birazdan içine girip gezeceğiniz Amboise Şatosu da keyifli bir tarihi yolculuk vaadediyor. Tabii dönem dönem gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları nedeniyle gezilecek yerler kısıtlı olabilir. Gitmeden önce, yazının sonundaki resmi web sayfasından kontrol etmekte yarar var.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Okları takip ederek ilerlerseniz gezilmesi gereken önemli yerleri kaçırmadan güzel bir tur atmış olursunuz. Gezinizin başlangıcı da Amboise Şatosu’nun Lodgis (loji) olarak geçen bölümünden başlıyor. Dediğim gibi ziyaret yönü oklarını takip ettiğiniz sürece en verimli gezi rotasını gerçekleştirmiş oluyorsunuz. İlk girdiğiniz bölümde önce şatonun içindeki taraçaya ulaşıyorsunuz. Burada, şatonun balkonundan vadiyi seyretmek çok keyifli. İnsan uçmak istiyor 😉

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Amboise Şatosu tarih boyunca Fransız krallarına ev sahipliği yapmış ve dışarıdan bakıldığında oldukça görkemli görünüyor ama içini gezerken o kadar havalı değil aslında 😉 Yine de Fransa tarihine yön vermiş olayların yaşandığı bir yer olması açısından önemli bir yer burası da. Şatonun birkaç bölümü beni özellikle etkiledi. Örneğin yukarıda fotoğrafını gördüğünüz, La Salle du Conseil diğer şatolardakine oranla görece küçük bir salon olmasına karşın mimarisi ve aydınlık havasıyla farklı bir tarza sahip.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Amboise Şatosu’nun tarihi Orta Çağ’a dayanıyor dedik ama şatonun günümüzdeki görüntüsü (kayıtlara göre %75’i) VIII. Charles dönemini yansıtıyor. Daha önce Louis d’Amboise‘a ait olan şato, d’Amboise’ın kral VIII. Charles’a karşı düzenlediği komplolara karşı aldığı ölüm cezası sonrası VIII. Charles’ın oluyor… VIII. Charles 1491’de Anne de Bretagne ile evlenince burada yaşıyorlar. O dönemde VIII. Charles Amboise Şatosu’na pek çok ekleme ve düzeltme yaptırıyor ve genel hatlarıyla şato o haliyle günümüze ulaşıyor.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Ne var ki bu evlilikten Fransa tahtına geçecek bir veliaht dünyaya gelmeyince VIII. Charles’ın 1498’deki ölümünden sonra anlaşma gereği (!) Anne de Bretagne VIII. Charles’ın kuzeni XII. Louis ile evleniyor… İnanılır gibi değil, değil mi? Bu evlilikten Fransa tahtı için veliaht dünyaya geldikten sonra, o zamana kadar Fransa’dan ayrı bir yönetim bölgesi olan Bretagne (Brötayn) bir daha ayrılmamak üzere Fransa’ya bağlanıyor. Hani Brest, Quiemper, Nantes, Rennes, Saint Malo gibi şehirlerin olduğu, muhteşem manastır adası Le Mont Saint Michel‘in bulunduğu, bizim Bretonya dediğimiz, Fransa’nın en güzel bölgelerinden biri olan Bretagne (brötayn ya da bğötayn)…

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Tabii Fransa tarihini incelemeye kalkarsak şimdi kayboluruz ama genel hatlarıyla bu bilgiler de aklınızın bir köşesinde bulunsun istedim. Daha sonra şatonun sakinlerinden I. François Fransa kralı oluyor. Onun döneminde Rönesans etkileri Fransa’da belirgin bir şekilde görülmeye başlanıyor. Özellikle I. François’nın Leonardo da Vinci’yi Amboise‘a davet etmesi ve ona ikâmetgah olarak Le Clos Lucé‘yi tahsis etmesi de tarihe önemli bir dönem olarak geçiyor. Daha sonra da Fransa tarihinin bir diğer önemli figürü Catherine de Medici Amboise Şatosu’nun sakinlerinden biri oluyor. Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz yatak odası Catherine de Medici ve eşi Fransa kralı II. Henri‘ye ait…

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Fransa tarihinin karmaşık sayfalarında ilerledikçe şatonun sahipleri ve asilzadeleri de değişiyor. Bir dönem Orléans sülalesinin elinde olan şatoda bu dönemin izlerini özellikle kırmızı kumaş duvarlarla kaplı salonlarda görebilirsiniz. Şatonun XIII. yüzyıldaki yaşam biçimi konusunda fikir vermesi açısından bu salonlarda oldukça dikkat çekici. Benim en sevdiğim bölümlerse genelde harp (arp) bulunan salon oluyor haliyle. Ben müziği duyabiliyorum, siz de duyabiliyor musunuz?

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Özellikle Fransa’yı 18 yıl boyunca yöneten Fransız kralı Louis-Philippe’in iktidarında (1830-1848)  Amboise Şatosu da en parlak günlerini yaşıyor. Zaten şatoyu gezerken bu dönemi daha iyi hissedebiliyorsunuz. Kral Louis-Philippe’in aşağıda fotoğrafını gördüğünüz yatak odasına girip de yatağın karşısında duran kendi tablosunu gördüğünüzde “kimler geldi, kimler geçti” diye iç şöyle bir düşünüyorsunuz 😉

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

İç mekan gezinizi bitirdikten sonra Amboise Şatosu’nun diğer tarafta kalan bahçesini de gezmenizi öneririm. Özellikle Terrasses de Naples – Napoli Terasları‘nın arkasından yukarı çıkıp şatonun bahçesine yukarıdan baktığınızda etkileyici bir manzarayla karşılaşacaksınız. Şatonun bu taraftaki sur duvarları boyunca yürürken aşağıda sağda koskocaman bir Lübnan sediri göreceksiniz. Bir de bu şatoya dair şöyle ilginç bir anekdot var. Bir zamanlar Cezayir’în bağımsızlığı için mücadele veren Abülkadir el-Cezairî Fransızların elinde tutsak olduğu dönemde, 1848-1852 yılları arasında bu şatoda yaşamak zorunda kalmış. 1852’de serbest bırakılınca ilk durağının Bursa olması da enteresan; oradan da Şam’a geçmiş. Bir diğer enteresanlık da şatonun adresine baktığınız zaman karşınıza çıkıyor. Yazının sonunda şatonun adresini göreceksiniz; o adresteki Emir Abd El Kader, size bahsettiğim Abdülkadir el-Cezairî. Fransızların bir zamanlar esir ettikleri birinin adı, günümüzde şatonun adresi olarak geçiyor…

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Lübnan sedirinin alt tarafında Leonardo da Vinci’nin bir büstü bulunuyor. Şatonun Amboise kasabasına bakan yamaçlarıda, surlardan aşağı bakmak da çok keyifli. Sur duvarları boyunca ya da burçların üzerinde boş bulduğunuz yerlerden manzarayı seyrederken bu satırları tebessümle anarsanız ne mutlu bana. Bahçede geziniz bittiğinde Tour Heurtault – Heurtault Kulesi olarak geçen büyük burcun içine girip döne döne aşağı inmeye başlıyorsunuz. Bu kule şövalyelerin atlarıyla kasabadan şatoya tırmanabilmeleri için yapılmış. Döne döne aşağı inmesi inanın çok keyifli. Bu yol sizi çıkışa ulaştırıyor ve Amboise kasabasının yaya yoluna ulaşmış oluyorsunuz.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Amboise Şatosu’nu gezdikten, Leonardo da Vinci’nin Evi – Le Clos Lucé‘nin evini de gördükten sonra, şatonun aşağısındaki yaya yolunun başında, hemen köşede bulunan Pâtisserie Bigot‘da benim için bir ekler yemeyi unutmayın lütfen 😉 Chambord Şatosu, Blois Şatosu, Cheverny Şatosu ve Chaumont sur Loire Şatosu‘nu daha önce gezdiğinizi var sayıyorum, Amboise‘a gelmişken hemen yakındaki Chenonceau Şatosu‘nu da mutlaka görmelisiniz. Vaktiniz bolsa minik ama şirin bir şato olan Montresor Şatosu‘nu da görebilirsiniz. Ayrıca yine yakınlarda bulunan, Loire Vadisi Şatoları‘nın minyatürlerinden oluşturulmuş muhteşem park Mini Châteaux da özellikle çocuklu aileler için görülmesi gereken yerler arasında 😉

Booking.com

Benim Aralık 2008‘de doğum günümü kutlamak için kaldığım Château des Ormeaux – Ormeaux Şatosu ne yazık ki artık otel olarak kullanılmıyor; zaten özel mülktü, sahipleri otelcilikten vazgeçmişler ama size Ağustos 2017‘deki gezimizde kaldığımız, yine bu civarda olan Château du Veau‘yu da gönül rahatlığıyla önerebilirim. Zaten otel rezervasyonlarınızı booking.com üzerinden yapmayı tercih edenlerdenseniz, rezervasyonlarınızı bu blogdaki banner’lara tıklayarak yaptığınızda bana destek olduğunuzu biliyorsunuz 😉 Sadece Fransa için değil, tüm dünya için geçerli bu söylediğim… Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Amboise Şatosu - Chateau d'Amboise Pariste.Net

Amboise Şatosu 1 Ocak ve 25 Aralık günleri hariç yılın her günü açık. Ziyaret saatleriyse aydan aya değişiyor. Kışın öğle tatilinde şatonun kapalı olduğunu da hesaba katın lütfen En iyisi mi aşağıdaki resmi web sitesi linkinden şatonun sayfasını ziyaret ederek güncel bilgileri ve bilet fiyatlarını öğrenmek…

Amboise Şatosu ve çevresini gezdikten sonra ilerleyeceğiniz rota üzerinde durağınız Tours olabilir. Ben Tours’a üç kez gittim sanıyorum ama nedense oraya bir türlü ısınamadım, belki siz beğenirsiniz 🙂 Ama merak etmeyin, civarda gezip görecek birbirinden güzel tonla yer var…

Amboise Şatosu’nu ve diğerlerini ilk fırsatta gelip görebilmeniz, Fransa’da çok güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: chateau-amboise.com

Kombine bilet satın alma linki: boutique.bloischambord.com/pass-chateaux

Adres: Montée de l’Emir Abd el Kader, 37400 Amboise

Author

1 Comment

  1. Burayı soru olarak sormuştunuz:) daha önce okumuştum gene okudum çok güzel bir yazı

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.