(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris’te gezip görecek, keşfedip keyif alacak o kadar çok şey var ki, bu kez yine ilginç bir yeri görmek için Passy taraflarına gidiyoruz, çok merkezi bir yerde ama biraz kuytuda kalmış çok özel bir müzeyi Musée du Vin – Şarap Müzesi’ni geziyoruz.

Şarap Müzesi – Musée du Vin (müze dü van16. arrondissement‘da, M6 metro hattının Passy istasyonun hemen yakınında bulunuyor. Aslında yeri çok kolay ama orta yerde olmadığı için, sayısız kereler Passy tarafına gitmiş olmama rağmen Temmuz 2017’e kadar buranın önünden bile geçmemiştim. Sonra bir gün bir şey araştırırken bir baktım ki Paris’te bir şarap müzesi var, hemen gidip gezdim ve sonrasında da bu yazıyı hazırladım.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Burası 15. yüzyılda Paris’teki binaların yapımında kullanılmak üzere gereken o meşhur sarı kalker taşların çıkarıldığı eski bir taş ocağı. Zaman içinde işlevini yitiren taş ocağı bir dönem depo olarak kullanılmış; çeşitli badireler atlattıktan ve hatta bir dönem de Eyfel Kulesi restoranının kavı olduktan sonra 1984 yılında Şarap Müzesi olarak ziyarete açılmış.

Dediğim gibi müzeye ulaşım için M6 metrosunun Passy istasyonunda iniyorsunuz. Yüzümüzü Seine Nehri‘ne, daha doğrusu Paris’te en sevdiğim köprülerden biri olan Pont de Bir Hakeim‘e doğru verip merdivenlerden aşağı iniyorsunuz. Merdivenler bitince sağa dönüp, biraz yürüdükten sonra yine sağa dönerseniz Şarap Müzesi – Musée du Vin tam karşınıza çıkacak.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Müzenin bahçesine girdiğinizde ortalıkta Paris’in tarihi apartmanlarından başka bir şey görünmüyor ama asıl sürpriz içeride. Musée du Vin yazan kapıdan girdiğinizde hem binanın içine girmiş oluyorsunuz hem de az ileride gişenin olduğu yerden itibaren de eski taş ocağının tünellerinin başladığı yere ulaşmış oluyorsunuz.

Girişte sağda müzenin ünlü restoranı Les Echansons var. Mahzen havasındaki bu restoran, farklı şarapların da tadılabileceği özel menüler sunuyor. Burada ayrıca şarap tadım atölyeleri de düzenleniyor. Peki müze hangi günler gezilebiliyor? Pazar hariç her gün 10:00-18:00 arası diyebiliriz. Web sitelerinde resmi tatil günleri kapalı olduğuna dair bir bilgi yok ama siz yine de böyle özel günlerde kapalı olabileceği ihtimalini bir kenara not ediverin lütfen. Güncel bilgileri ve fiyatları yazının sonundaki  resmi web sayfası linkinden öğrenebilirsiniz.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Müzeyi gezmeye sol taraftan başlıyorsunuz. Dilerseniz audio guide alabilirsiniz. Kayaların içine oyulmuş bir tünelde ilerliyorsunuz, sonra sağdaki koridora girip yolunuza devam ediyorsunuz. Zaten gezi parkuru numaralandırılmış; eğer bu numaralara dikkat ederseniz en ideal parkuru, hiçbir şey atlamadan gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Bu güzergâhtan yolun sonuna kadar ilerleyip sola dönüp diğer tünelden başlangıç noktasına geri dönüyorsunuz.

Bu müzede şarap kültürünü anlatan 2.000’den fazla obje sergileniyor. Üzümün yetiştirilme aşamasından şarabın üretimine, korunup saklanma aşamasından satışına ve hatta servis ve sunumuna dair pek çok detayı burada görmeniz mümkün. Aynı zamanda balmumu heykellerle oluşturulmuş mizansenler de çok hoş. Şarap üreticileri ve satıcıların balmumu heykelleri yanında NapolyonBalzac gibi tarihi karakterlerin balmumu heykellerini de burada görebiliyorsunuz.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Doğrusunu isterseniz içkiyle arası çok iyi olan biri değilim, o nedenle şarap kültürümün çok zengin olduğunu söyleyemeyeceğim. Bu anlamda bir “sosyal içici” olduğum düşünülürse, herkes kadar benim de bir damak tadım elbette var ama kaliteli şaraptan anlamak gibi bir iddiam yok haliyle. İnsanlar bu işe yıllarını veriyor…

Öyle olunca da şarap kültürü konusunun önemini kabul etmekle birlikte detayları o kadar da ilgimi çekmiyor ama Pariste.Net okuyucuları arasında bu konuyu önemseyenler olduğunu biliyorum. Zaten bu yazıyı da şarap kültürüne ilgisi olanları böylesi bir müzenin varlığından haberdar olması için yayınlıyorum. Yine de kişisel şarap tavsiyem olarak Paris’te Bir Hafta kitabımda da yer yer değindiğim gibi kırmızı şarapta Côte du Rhone yöresi şaraplarını, beyaz şarapta Cheverny ya da Sancerre tercih ettiğimi söyleyebilirim.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Yine de binlerce yıldır üretilen bu mucizevi içkinin üzüm bağından kadehe ulaşana kadarki aşamalarını, tarihi yolculuğu ve tüm detayları ile bir anlamda yerin yedi kat altında bir mekanda tünellerde geze geze dolaşmak ilginç bir deneyim bence.

Örneğin Honoré de Balzac’ın Müze Evi – Maison de Balzac hemen Şarap Müzesi’nin üst tarafında ve anladığım kadarıyla o evden buraya inen bir geçit varmış. Bu müzeyi gezerken o geçitten inen Balzac’ın balmumu heykeliyle karşılaştığım an çok özeldi diyebilirim.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Müzeyi gezerken şarap kültürü üzerine Fransızca kelime hazneniz de gelişiyor ama benim gibi unutkanlık sorunu yaşayan biriyseniz, bir yere not almazsanız öğrendiklerinizi çok çabuk unutuyorsunuz 🙂 Örneğin yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz carafe (karaf ya da kağaf) çeşitlerinin her birinin başka bir adı vardı ve ben öğrendiğimi sanmıştım ama şimdi bu yazıyı hazırlarken fark ediyorum ki unutmuşum 🙂

Şarap Müzesi’nde 2.000 yıllık eserler de var, yakın döneme ait objeler de. Paris’in orta yerinde, yerin altında eski bir taş ocağı tünelinde, şarap yapımı ile ilgili, tarım tekniklerini gösteren bu nesneleri incelerken, Paris’te misiniz, taş ocağında mısınız, bir kav mı geziyorsunuz yoksa köy yerinde misiniz, inanın kafanız karışıyor.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Bu müzede ilgimi çeken bir diğer vitrin de tirbüşon koleksiyonu oldu. Bilmem biliyor musunuz ama tirbuşon, Fransızca tire-bouchon (tirbuşon ya da tiğbuşon) kelimesinden geliyor ve bir anlamda “tıpa açıcı” anlamına geliyor. Türkçede kimileri buna tirbuşon, kimileriyse tirbüşon diyor ama sanki “şarap açıcı” ya da “şarap açacağı” desek daha mı doğru olacak ne?

Eğer şarap konusu ile çok fazla ilgili değilseniz turunuzun en fazla 15-20 dakika süreceğini tahmin ediyorum. Konu ilginizi çekiyorsa, buradaki eserleri detay detay incelemek niyetindeyseniz bir saatinizi bile alabilir. Turunuzu tamamladığınızda biletinizi tekrar gişeye gösteriyorsunuz ve biletinizin ekstrası varsa ona göre size bu ekstrayı sunuyorlar; şöyle ki:

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Kimi biletler Restaurant Les Echansons‘da yemek ya da peynir tabağı ile servis edilen şarap seçeneğini içerebiliyor, bazı bilet türleri müze girişine ek olarak şarap tadımı olanağı veriyor ama bizim biletimiz şarap tadımı + müze bileti olmasına rağmen çıkışta sadece damlalık hediye ettiler 🙂 Zaten şarap içecek havamızda değildik o yüzden nedenini bile sormadık, size öyle bir şey yaparlarsa siz sorarsınız 🙂

Müze gezisi sonrası tekrar gün yüzüne çıktığınız zaman civarda yapılacak pek çok şey var: Dilerseniz Passy istasyonuna geri dönüp merdivenlerden yukarı çıkar ve Café Le Passy‘de bir soluklanırsınız, sonra Trocadéro tarafına ya da Balzac’ın Evi‘ne gidebilirsiniz; Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği de hemen orada zaten.. Yukarı çıkmak yerine aşağı yürürseniz de Pont de Bir Hakeim‘den geçerek nefis bir Eyfel Kulesi manzarası görür, dilerseniz o tarafa yürür, dilerseniz de Seine Nehri‘nin ortasındaki ince uzun bir ada olan Île aux Cygnes‘de yürüyüş yapar, adanın diğer ucundaki sürprizi bulmaya çalışırsınız.

Musee du Vin - Paris Şarap Müzesi Pariste.Net

Paris Şarap Müzesi’nden sonra ne yöne giderseniz gidin karşınıza güzel bir şeyler çıkacağını göreceksiniz. Bu müze özellikle şarap kültürüne ilgi duyanlar için kaçırılmaması gereken bir yer ama aynı zamanda eski bir taş ocağının tünellerinde dolaşıp şarap dünyasına ait bilgi edinmek için de ilginç bir deneyim. Biliyorsunuz bu şekilde eski bir taş ocağı olup da günümüzde pek çok insan iskeletinin saklandığı Catacombes de Paris diye çok enteresan bir yer de var. Peki Montmarte Tepesi‘nin arkasında bir üzüm bağı olduğunu biliyor muydunuz?

Paris’te daha neler neler var.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

 

Web Adresi: lemparis.com

Adres: 5 Square Charles Dickens, 75016 Paris

Author

3 Comments

  1. Şükriye Kılıç Reply

    2000 li yılların başında gezmiştim, ilginç bir müze diye aklımda kalmış, şarap yapımı hakkında epey bir bilgi sahibi olmuştum, müzede bir Türk kızı çalışıyordu, benimle de bir hayli ilgilenip, şarap bile ikram etmişti, gezilmesi gereken bir müze, yakının da balzac ın evi vardı, orayı da gezmiştim, dönüş yolunda Türk Büyükelçiliği nin önünden geçmiş ve Türk bayrağını selâmlamıştım, bayağı hoşuma gitmişti, sevgiler

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.