(Son Güncelleme: 02.03.2024) Eğer mimarlık ve şehircilik ilgi alanınızsa, benim gibi maket düşkünü biriyseniz ya da Paris mimarisinin tarihi gelişimini ve gelecek için planlanan projeleri merak ediyorsanız, üstelik son derece estetik ve tarihi bir binanın içini ücretsiz olarak gezmek hoşunuza gidecekse bu yazıda sizlere tanıtacağım Pavillon de l’Arsenal tam size göre bir yer.

Pavillon de l’Arsenal (pavyon dö larsönal ya da pavyon dö larğsönal) 4. arrondissement‘da, Bastille Meydanı‘nın Seine Nehri tarafında, Bassin de l’Arsenal ile Saint-Louis Adası‘nın doğu ucu arasındaki bölgede bulunuyor.

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

Buraya gelmenin en kolay yolu M7 metrosunun Sully-Morland istasyonunda inmek ama M1, M5, M8 metrolarından birine binip Bastille‘de indikten sonra çok az yürüyerek ulaşmak da mümkün. Üzerinde yürüyeceğiniz Boulevard Morland oldukça keyifli bir yol. Dilerseniz Port de l’Arsenal tarafından, yukarıdan tekneleri seyrede seyrede yürüme seçeneğiniz de var.

Pavillon de l’Arsenal 1879’da cephanelik / mühimmat deposu olarak inşa edilmiş. Kısa süre sonra, zengin bir iş adamı olan Laurant-Louis Borniche, kişisel tablo koleksiyonunu saklamak için bu binayı satın almış… İnsanların o yıllarda bile sanat koleksiyonları için büyük depolara ihtiyaç duyduğu bir şehirden bahsediyoruz yani.

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

Bir süre de Paris’te ünlü çok katlı mağazalardan biri olan La Samaritaine’in deposu olarak kullanıldıktan sonra, Pavillon de l’Arsenal’in sahibi Paris Belediyesi olmuş. 1954’ten itibaren arşiv olarak kullanılan yapı 1988’den itibaren sergi ve etkinlik alanı olarak kullanılmaya başlanmış. Gerçi Trocadéro‘daki Mimarlık Müzesi – Cité de l’Architecture mimari severler için çok daha zengin bir sunuma sahip ama Pavillon de l’Arsenal günümüzdeki ve gelecekteki Paris’i anlamak için önemli bence.

Burası günümüzdeki kullanım amacıyla 1988’den beri açık ama benim keşfetmem Ağustos 2017’de mümkün oldu. Paris’te keşfedecek o kadar çok şey var ki, benim gibi işi-gücü Paris ve çevresini tanıtmak olan birinin bile buraya denk gelmesinin bu kadar gecikmiş olmasına bakılırsa, bu şehir nasıl bir yer, artık gerisini siz düşünün…

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

Pavillon de l’Arsenal’de sadece mimari ve şehircilikle ilgili şeyler yok, dönemsel sergiler ve etkinliklerle de bu mekan ilgi çekici bir yer olabiliyor. Örneğin benim gezdiğim dönemde günün belli saatlerinde açık olan tırmanma duvarı vardı. Genci yaşlısı, bir uzmanın kontrolünde, mekana yerleştirilmiş yüksekçe bir duvara tırmanıyordu.

Özellikle küçücük çocukların bile 13 metrelik tırmanma duvarının en tepelerine kadar çıkmalarını izlemek heyecan vericiydi. Ailelerin yüzlerinde endişeden çok gurur ve mutluluk dolu bakışları görmekse beni en çok mutlu eden şey oldu. Büyükler de bir o kadar keyifle tırmanıyordu duvara, çok da eğleniyorlardı… Siz gittiğinizde orada olur mu bilemiyorum ama sizin de ilginizi çekecek bir şeyler bulacağınıza inanıyorum.

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

Dolayısıyla siz gittiğinizde başka bir sergi ya da etkinlik olabilir; bu fotoğraflarda gördüğünüzden başka bir atmosferle karşılaşabilirsiniz ama buradaki etkinlikler sürekli değiştiği için benim de düzenli olarak fotoğrafları yenilemem mümkün değil. Sonuçta 500’den fazla yazı bulunan Pariste.Net’i tek başıma çekip çeviriyorum. Eğer bir ekibim olsaydı, sırf bu etkinlikleri takip edip, duyurularını ve güncellemelerini yapması için ayrı biriyle çalışmak isterdim 😉

Şimdilik bu mümkün olmadığına göre benden sadece tanıtması; Pavillon de l’Arsenal’deki güncel sergi ya da etkinlikleri yazının  sonundaki resmi web sayfasından takip etmenizi rica edeceğim. Pavillon de l’Arsenal Pazartesi hariç haftanın her günü açık, Salıdan Cumartesiye 11:00-19:00 arası gezilebiliyor. Dediğim gibi güncel bilgileri aşağıdaki linkten kontrol etmekte yarar var.

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

Pavillon de l’Arsenal’in 800 metrekarelik giriş katında kalıcı sergi olarak Paris’in 13. yüzyıldan günümüze kadarki gelişimi ve gelecekte bu gelişimin nasıl devam edeceğine dair bir kronolojik sunum bulunuyor.

Paris’in ikinci kez Grand Paris olarak nasıl evrileceğini, birinci katı gezerken çok daha iyi anlıyorsunuz. Örneğin yukarıdaki makette, en arkada Forum des Halles, ortada Nelson Mandela Parkı ve en önde, günümüzde modern sanat müzesi olarak hizmet veren eski Ticaret Borsası Bourse de Commerce – Pinault Collection‘un maketinin bulunduğu çalışmada, bu bölgenin günümüzde nasıl görüneceği ta o zaman, maket üzerinde bizlere gösterilmişti.

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

İkinci kat genelde dönemsel sergilerin olduğu bölüm olarak kullanılıyor. Bizim gezdiğimiz dönemde Japon mimarların Paris’e etkisi üzerine bir sergi vardı. Beni en çok Palais des Congres‘nin bulunduğu Porte Maillot‘nun halen geçirmekte olduğu transformasyon sonrasında nasıl olacağını gösteren maketler oldu. Fransızların périphérique üzerine yeşilliklere bürünmüş çağdaş bir yapı inşa edecek olmalarını hayranlıkla inceledim.

En üst katta ise Paris ve çevresinde, özellikle Grand Paris projesi kapsamında yapılacak mimari eserlerin proje detayları bulunuyor. Nihayet Fransızların sızlanmalarımı dikkate aldıklarını, Seine Nehri kıyısında hayatın daha güzel akacağı çok güzel projeler olduğunu görmek de beni ayrıca mutlu etti.

Pavillon de l'Arsenal Paris Pariste.Net

Buranın, yolunuz Bastille‘e ya da Saint Louis Adası‘na düştüğünde geçerken şöyle bir bakmanız gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Pavillon de l’Arsenal’in Seine Nehri kıyısının bir tarafı sıra sıra dizilmiş tekneleri görebileceğiniz Port de l’Arsenal, diğer tarafı da harika bir nehir kıyısı yürüyüşü yapabileceğiniz Parc Rives de Seine. Hem o tarafta benim eskiden çok sevdiğim Les Nautes da var. Artık ne tarafa gideceğiniz size kalmış. Ben sadece “ne tarafa giderseniz gidin güzel şeyler göreceksiniz” diyebilirim 🙂

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

 

Web Adresi: pavillon-arsenal.com

Adres: 21 Boulevard Morland, 75004 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.