(Son Güncelleme: 03.03.2024) İkinci el kitapları sever misiniz, hele ki antika olanları? Yanıtınız evetse size yine Paris’te harika bir sahaflar çarşısını Eski Kitap Pazarı – Le Marché du Livre Ancien’ı tanıtmak istiyorum bu yazıda. Ben şansa kadere keşfettim burayı, istiyorum ki siz benim gibi keşfetmek için çok uzun zaman beklemeyin, bu yazıyı okuduktan sonra atlayıp gidin; eski kitaplar arasında dolaşmanın tadını çıkarın, bakarsınız uzun zamandır aradığınız bir kitaba bile denk gelirsiniz…

Eski Kitap Pazarı – Le Marché du Livre Ancien (lö marşe dü livr ansiyan ya da lö mağşe dü livğ ansiyan) 15. arrondissement‘da Parc Georges-Brassens‘ın hemen yanı başında bulunan tarihi bir mekan. Paris Belediyesi‘ne bağlı bu oluşum hakkında güncel bilgilere almak için sahaflar çarşısının resmi web sitesine yazının sonundaki linkten ulaşabilirsiniz.

Marche du Livre Ancien - Eski Kitap Pazari Pariste.Net 5

Burası eskiden hal binası olarak kullanılırken 1987‘den beri her Cumartesi-Pazar 09:00-18:00 saatleri arasında eski kitapların satıldığı pazar yeri olarak hizmet veriyor. Dolayısıyla bu pazarı sadece hafta sonları gezme şansınız var, gezi programınızı buna göre ayarlarsanız iyi olur.

Benim size tavsiyem, bir hafta sonu, bir zamanlar Paris’in çevresini çepeçevre saran eski demiryolundan geriye kalan yürüyüş parkurunda kısa bir tur attıktan sonra yolunuz 15. arrondissement‘daki kısma düştüğünde, önce Georges-Brassens Parkı‘nda dolaşmak, ardından da bu sahaflar çarşısında gezinmek olacaktır. Çok keyif alacağınıza inanıyorum.

Marche du Livre Ancien - Eski Kitap Pazari Pariste.Net 1

Aslında Paris’in kuzeyinde, son derece büyük bir bit pazarı olan Saint-Ouen Bit Pazarı‘nda da eski kitaplar bulmanız mümkün. Hatta yine 15. arrondissement‘da bulunan Village Suisse Antikacılar Çarşısı‘nda da antika kitaplara rastlayabilirsiniz.

Bazen sokaklara kurulan ikinci el pazarları, brocante’larda da denk gelme olasılığı söz konusu olduğu gibi, Paris’in bazı önemli pasajlarında da bu tür kitapçılar var ama böylesine büyük bir sahaflar çarşısının başka bir yere kurulduğunu ben sanmıyorum. Eski kitap konusunda bulabileceğiniz en büyük pazar yeri burası.

Marche du Livre Ancien - Eski Kitap Pazari Pariste.Net 3

Eski Kitap Pazarı – Le Marché du Livre Ancien’a toplu taşıma ile gelmek için en pratik yol M12 metro hattının Porte de Versailles ya da M13 metro hattının Porte de Vanves istasyonunda inmek. Her ikisinden de buraya yürüyerek gidebileceğiniz gibi dilerseniz T3a tramvayına binip Brancion durağında inebilirsiniz.

Buradan Rue Brancion’a girdiğiniz zaman Parc Georges-Brassens ve Le Marché du Livre Ancien biraz ileride solda karşınıza çıkacak. Önce parkı mı gezersiniz yoksa sahaflar çarşısını mı dolaşırsınız bilemiyorum ama sahaflar çarşısının albenisinin sizi içine çekeceğine eminim.

Marche du Livre Ancien - Eski Kitap Pazari Pariste.Net 2

İstanbul Üniversitesi’nde okurken, en sevdiğim şeylerden biri, arkadaşlarla Beyazıt’taki sahaflar çarşısında dolaşmaktı. Yıllar sonra yolum o tarafa düştüğünde artık sahaflarda eski kitaplardan çok lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlık kitaplarının satıldığını görünce ne çok üzülmüştüm. Umarım en kısa zamanda Beyazıt Sahaflar Çarşısı’nda eskiden olduğu gibi ikinci el ya da antika kitaplar yeniden satılır. Kitaplar mühim.

Dilerim bir hafta sonu Eski Kitap Pazarı – Le Marché du Livre Ancien’a sizin de yolunuz düşer, bir zamanlar hal binası olan bu tarihi çelik konstrüksiyon yapının içinde kurulan bu yarı kapalı yarı açık sahaflar çarşısını siz de benim gibi keyifle gezersiniz. Yine üniversite yıllarımdayken İstiklal Caddesi’nde Liman Poster diye bir yer vardı, Esra’ya Ata’yla giderdik hep. En son gelişimde gidip baktım, kapanmış, bir tek Moda’daki yeri kalmış. Neden Liman’dan bahsediyorum şimdi? Aklıma oradan aldığım bir kitap ayracının üzerindeki yazı geldi de ondan: Kitap okumuyorsanız tartışmayalım.

Bir gün burada benim kitabım Paris’te Bir Hafta‘nın ikinci eline rastlayabilmek dileğiyle…

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Web Sayfası: marchedulivre.paris

Adres: 104 Rue Brancion, 75015 Paris

Author

5 Comments

  1. Merhaba Ahmet Bey.Modern referans kitapları (İngilizce okuyabiliyorum sadece) bulabileceğim büyük kitabevi adresleride verebilir misiniz.Teşekkür ederim.Erhan KAYIŞ

  2. Merhaba, eşimle yeni yılda Paris'te olacağız. Yeni yıl için de bizleri bilgilendirecek misiniz? 🙂

    Teşekkürler,

    Sıla

    • Merhaba,
      Yeni yıl yazısını 2 Aralık Cuma gününe yetiştirmeye çalışıyorum 🙂
      Mutlu günler
      ve iyi tatiller şimdiden…

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.