(Son Güncelleme: 04.03.2024) Hep söylüyorum, “Marais Bölgesi bitmez tükenmez bir hazine” diye. Turist olarak kaç kez gezdim, Paris’te yaşadığım on yıl boyunca da neredeyse her hafta Marais’ye giderdim, bazen “tamam artık ben öğrendim buraları” diye bir yanılgıya düşüyordum, sonra bir bakıyordum ki hâlâ keşfedecek bir ton yeni şey çıkıyor karşıma. İşte onlardan biri, Ağustos 2014’te şans eseri karşımıza çıkan bir müze daha: Cognacq Jay Müzesi – Musée Cognacq-Jay (müze konyak je)

Önünden geçerken Paris’teki yüzlerce, belki de binlerce muhteşemsıradan” yapıdan biri sandığımız, ana kapısından avlusuna doğru bakarken birden müze olduğunu fark ettiğimiz Cognacq Jay Müzesi, 17-18. yüzyılda yapılmış ve o dönemde özel konut olarak kullanılmış. Zaten Fransa’da bu tarz konutlar “hôtel particulier” olarak geçiyor ve bu yapının adı da “Hôtel de Donon“.

Ana kapıdan girip avluya baktıktan sonra sol taraftaki kapıdan girerek gişeye ulaştığınızda Cognacq Jay Müzesi’nin ücretsiz gezilebildiğini öğrendiğinizde tabii epey bir mutlu oluyorsunuz 🙂 Yine de müzeyi kaç kişinin gezdiğini tespit etmek için size ücretsiz bir bilet veriliyor ve gezinize başlıyorsunuz. Geçici sergiler olduğu zaman ek bir ücret talep edilebiliyor, buna dikkat etmek gerek… Her zaman söylediğim gibi Paris’te bu tarz müzeleri gezmek sadece müzede sergilenen objeleri görmek için değil, o muhteşem binaların içinde dolaşmak için bile çok keyifli bir aktivite. Cognacq Jay Müzesi – Musée Cognacq-Jay de hem sergilenen eserleri, hem de binanın kendisini görmek açısından aynı zevki yaşatıyor gezenlerine.

Musee Cognacq Jay Le Marais Paris Pariste.Net

Cognacq Jay Müzesi – Musée Cognacq-Jay adını Paris’in ünlü mağazalarından La Samartine‘in eski sahibi Monsieur Ernest Cognacq ve eşi Madame Marie-Louise Jay‘in soyadlarından alıyor. La Samartine, LafayettePrintempsBon Marché gibi Paris’in en ünlü çok katlı mağazalarından biri.

Cognacq Jay Müzesi’nin katları arasında dolaşmaya başladığınızda Monsieur Cognacq ve Madame Jay’yin özel koleksiyonlarından örnekler, birbirinden güzel tablolar, heykeller ve objeler yanında çeşitli mobilya ve aksesuarları görebiliyorsunuz.

Bir labirent gibi katlar arasında dolaşırken, bir yandan mütevazı boyutlarda olduğu halde son derece etkileyici tablolara hayran hayran bakıyorsunuz, bir yandan da bir zamanlar bu binada kimlerin nasıl hayatlar sürdüğünü hayal ederken buluyorsunuz kendinizi.

Musee Cognacq Jay Le Marais Paris Pariste.Net

Cognacq Jay Müzesi’nin çatı katı, fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla oldukça etkileyici bir yer ama ben burayı gezdiğim zaman bu bölüm restorasyonda olduğu için ziyaret etme şansım olmadı. Yine de görme şansına sahip olduğum eserler yeterince tatminkardı zaten; artık başka sefere. Hele ki Marais Bölgesi‘nde Musée Carnavalet‘den sonra, onun kadar görkemli olmasa da gezilip ziyaret edilebilecek bu tarz bir müzeyi keşfetmiş olmak ayrı bir keyifti.

Biz müze gezimizden sonra kendimizi yine Marais‘nin renkli ve hareketli sokaklarında hayatın akışına bıraktık, eminim siz de öyle yapacaksınız. Bu taraflardayken tam arka paralelde bulunan İsveç Kültür Merkezi‘ni de görebilirsiniz. Yakınlarda bulunan Yahudi pastanesi Sacha Finkelsztajn da en sevdiğim yerlerdendir. Elbette ki daha görecek pek çok yer var Marais’de; detaylarsa bu linkte.

Cognacq Jay Müzesi’ne metroyla gelmek için M1 hattının Saint-Paul istasyonunda inebilirsiniz. Müze Pazartesileri ve resmi tatil günleri kapalı, diğer günler 10:00-18:00 arası açık ve ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: museecognacqjay.paris.fr/en

Adres: 8 Rue Elzevir, 75003 Paris

Author

3 Comments

  1. Merhaba, yazılarınızı bir süredir takip ediyorum ve takdir ediyorum .Size bir osrum var eğer ben Parise gelmek istesem Plugg İnn Hostel tarızı bir yerde(günlük fiyatı makul 25 euro idi sanırsam) kalmamın kötü bir yanı olur mu? bazı insanlar gece 11 den sonra sokakların çok tehlikeli olduğunu söylüyorlar(zenci tehlikesi?) bu konaklama ve güvenlikle ilgili sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.İyi Günler … Şimdiden teşşekkürler

    • Merhaba,
      Doğrusunu söylemek gerekirse çok isterdim ama ben hayatımda hiç hostelde kalmadım. Sanırım eşyaların güvenliği hariç hiçbir sorun olmaz paylaşımlı konaklama yerlerinde. Plugg-inn'in yerine baktım haritadan pek sorunlu bir yer değil. Ben bugüne kadar Paris' te gece hiç kendimi güvensiz hissetmedim ama kişiden kişiye değişir tabi. Gare du Nord civarı geceleri belki sevimsiz olabilir bir de kişisel olarak ben 13-18-19 ve 20. arrondissement'ları pek sevmem ama zevk meselesi. 25€ süper fiyatmış 🙂
      "Paris' te nerede kalınır" konulu genel bir yazı da planımda var, en geç bir ay içinde yayınlayacağım.
      İlginiz için çok teşekkürler

    • Kısa sürede ve doyurucu bir şekilde cevapladığınız için teşekkürler , İstediğim üniversiteyi kazanırsam yazın kısa süreliğine Paris e gelmek istiyorum sizin blogunuz ve ekşisözlük sayesinde neredeyse aradığım soruların hepsine yanıt buluyorum.Yaptığınız işi takdir ediyor ve iyi günler diliyorum

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.