(Son Güncelleme: 01.03.2024) Paris’te Pazar günleri mağaza ve dükkanların çoğu kapalı olduğundan, yapılacak en güzel şeylerden biri de park ve bahçeleri dolaşmaktır. Ve bu şehir size birbirinden güzel, çok sayıda park seçeneği sunar. İşte o parklardan bir tanesini, Montsouris Parkı’nı geziyoruz bu yazıda hep birlikte. 

Montsouris Parkı – Parc Montsouris (park monsuri ya da pağk monsuği), Paris’in 14. arrondissement‘ında yer alan 15 hektarlık geniş bir alan. Doğrusu Jardin des Tuileries – Tuileries Bahçesi‘nden de Jardin du Luxembourg – Lüksemburg Bahçesi‘den de küçük ama daha az turistik olduğu için buranın yeri benim için biraz daha farklı. Burada kendinizi Paris’in daha bir yerlisi gibi hissediyorsunuz.

Parc Montsouris Pariste.Net

İçinde çok sevimli bir restoran ve ortasında genişçe bir gölet bulunan bu park, bulunduğu yer itibariyle fazla turistik bir lokasyonda olmasa da, bence uluslararası değerleri vurgulayan ilginç kampüsü ile Cité Universitaire ziyaretinin öncesinde ya da sonrasına uğranıp “şöyle bir temiz hava alınası” çok hoş bir rekreasyon alanı sunuyor size.

Bir yandan, parkın ortasından geçen RER hattı ile hayatın içinde olduğunuzu hissederken, diğer yandan işlevini epey bir süre önce yitirmiş demiryolu hattının izlerini bulmak mümkün.

Diğer tüm parklarda olduğu gibi burada da mevsimine göre koşan, kitap okuyan, çimlere uzanmış dinlenen, piknik yapan, keyifle ve neşeyle ama her zaman sakin sepenek hayatın tadını çıkaran insanları izlemek ruha iyi geliyor. Suyun dinlendiriciliği, yeşilin bünyede yarattığı huzur, temiz hava; yani parkın size sunduğu tüm ambiyans, her şeyiyle keyifli vakit geçirmenizin garantisini veriyor sanki.

Parc Montsouris Pariste.Net

Ağaçların gerisinde, parkın çevresini saran binaların “çağdaş” tasarımlı olanların nasıl gözü yorduğunu, klasik tarzda inşa edilmiş olanlarınsa nasıl Paris’e has özel bir hava kattığını gözlerinizle görüp hissediyorsunuz.

Park tam RER-B hattı üzerinde olduğu için bu hattın “Cité Universitaire” istasyonunda indiğinizde doğrudan parka ulaşıyorsunuz. Aynı şekilde T3a tramvay hattının “Cité Universitaire” durağında inerseniz aynı yere kavuşmuş oluyorsunuz. Bir de aynı tramvayın “Montsouris” durağı daha var ama orası parkın en üst köşesi tarafında kalıyor, bence “Cité Universitaire” de inmek daha mantıklı. Aslına bakarsanız Orly Havaalanı ile Denfert Rochereau arasında sefer yapan OrlyBus‘ün de yan sokakta bir durağı var.

RER istasyonundan çıkar çıkmaz sola dönüp de parka girmeyi tercih ediyorum ben genelde. Yukarıdan aşağı inerken yeşilliklerin içinde kaybolmak çok hoşuma gidiyor. Bir de parkın ortasından geçen tren yoluna bakmaktan da çocukça bir keyif alıyorum. Bir de hemen yan taraftaki eski tren yolu La Petite Ceinture var ki orası ayrı bir keşif konusu.

Parc Montsouris Pariste.Net

Montsouris Parkı biraz eğimli bir araziye kurulu olduğu için manzara da sürekli değişiyor. Göletin çevresinde dolaşmak tabi işin en keyifli kısmı ama kenardan açan küçük dereyi takip etmek, çimenlere yayılmak, oturup yeşili izlemek ya da sadece yürüyüş yapmak günüzü daha da keyifli hale getirebilir.

Geçen gün parkın resimlerini tam 65 yıldır Paris’te yaşayan bir Fransız arkadaşıma gösterdiğimde burada bir gölet olduğuna inanamadı, hatta bir ara benimle iddialaştı 🙂 Meğerse o bu parka bir çok kez gelmiş ama göletin olduğu tarafa yolu hiç düşmediği için Parc Montsouris’de bir gölet olduğunu bilmiyormuş… Diyorum ya herkesin Paris’i farklı, herkes farklı hayatı yaşıyor burada.

Dediğim gibi bu gezinizle birlikte Cité Universitaire kampüsü gezinizi de birleştirirseniz gününüzü daha da güzelleştirebilirsiniz. Hatta hemen az ötede bulunan, küçük de olsa Paris’in korunmuş en güzel mahallelerinden biri olan Rue des Orchidées‘yi de gezerseniz gününüz daha da güzelleşecektir. Biraz daha uzaklaşabilirseniz Maison de la Photographie Robert Doisneau da hoş bir seçenek olabilir. Hem daha Butte aux Cailles var, Uzakdoğu Mahallesi var, daha neler neler var. Siz yeter ki gezip görmek isteyin…

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: 2 Rue Gazan, 75014 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.