(Son Güncelleme: 01.03.2024) Champs-Elysées’de bulunan Grand Palais uzun sürecek bir sürecinde ve müzenin geçici hizmet binası Grand Palais Éphémère adıyla Eyfel Kulesi’inin oraya kuruldu. Bu geçici müzeyle ilgili bilgiyi yazının sonundaki resmi linkten alabilirsiniz. Bu yazıda Champs-Elysées’de bulunan Grand Palais hakkında genel bilgiyi bulacaksınız ancak şu an için kapalı olduğunu göz önünde bulundurmanızı rica ederim.

“Büyük Saray” anlamına gelen Grand Palais’yi (Gran Pale ya da Gğan Pale) ilk gördüğümde “Adamlar vaktiyle ne güzel yerlerde yaşamış” diye aklımdan geçirdiğimi hatırlıyorum. Binanın görkemine ve şehrin tam ortasında tüm heybetiyle yükselişine hayran kalmış, dış cephesi kadar dev çelik-cam çatı formundan da çok etkilenmiştim.

Ne var ki daha sonra, bu binanın 1900 yılında “sergi ve fuar alanı” olarak inşa edildiğini öğrendiğimde hayranlığım doğal olarak üçe beşe katlanmıştı. Yani burası bir kraliyet sarayı değil “sergi sarayı” olarak tasarlanmış muhteşem bir yapı.

Eski fotoğraflara baktığımızda vaktiyle burada düzenlenmiş olan fuarları görüyoruz. Özellikle otomotiv ve havacılık fuarlarına ait fotoğraflara baktığınızda Fransızların yüz yıl önce nelerle uğraştığını oturup şöyle bir düşünmemiz gerekiyor.

Champs-Elysées‘de, Zafer Takı‘ndan Concorde Meydanı‘na doğru yürürken sağ tarafta, zaten görkemli olan yan cephesi ve çatısındaki müthiş heykelleri ile dikkatinizi çekecek bu binaya doğru yöneldiğinizde asıl görkemli kısmının yaklaşık 240 metrelik ön cephesi olduğunu fark edeceksiniz.

Grand Palais Pariste.Net

Barok ve Klasik mimari tarzındaki bu binada her yıl belirli aralıklarla çok farklı konseptlerde sergiler düzenlenmekte. Yıllık ortalama 40 sergi düzenlenen Grand Palais’yi yine yılda ortalama 2 milyon ziyaretçi geziyor. Eğer vaktiniz varsa, ilginizi çeken güncel sergileri ziyaret etmenizi öneririm. Sergilenen eserler kadar bu binanın içinde olmak, 6.000 tonluk muhteşem cam ve çelik konstrüksiyonlu çatısını görmek için bile ziyaret etmeye değer bir mekan.

Geçenlerde izlediğim bir program Grand Palais’yi tanıtıyordu. Orada buranın aslında bir fuar alanı olarak düzenlendiği, artık ihtiyaca cevap veremeyince bir süre boş kaldığı, hatta bir ara betonarmenin babası sayılan Le Corbusier’nin buranın yıkılıp çağdaş betonarme bir yapıya dönüştürülmesi projesi olduğundan bahsettiler. Hatta o projenin maketlerini de görünce gözlerim yuvalarından fırladı. İyi ki son anda projeden vaz geçilmiş de Grand Palais orijinal haliyle korunup günümüze ulaşabilmiş…

Yine de böylesine dev bir yapının amacı dışında, daha küçük alanlarda sergilenebilecek olan sanat fuarları için doğru adres olup olmadığı tartışma konusu. Öyle ya, ihtişam açısından söylenebilecek hiçbir şey yok ama bu büyük yapının işletim ve korunma maliyetleri hiç de azımsanacak gibi değildir haliyle.

Hazır Champs-Elysées‘den sapmış Grand Palais’ye uğramışken, tam karşıdaki Petit Palais‘yi de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin derim. Yine Grand Palais’nin tam arka tarafında, Paris’in en önemli müzelerinden biri olan Palais Découverte yer alıyor. Bu saydıklarımdan hangi birini gezeceksiniz ben de bilmiyorum. Benden söylemesi 🙂 Zevkinize, vaktinize, programınıza göre bir seçki yapabilmeniz için olabildiğince çok seçeneği detayları ile vermek istiyorum sadece.

Grand Palais Pariste.Net

Bu arada, Grand Palais’den Seine Nehri’ne doğru yürüdüğünüzde sizi Paris’in en muhteşem köprüsü III. Alexandre Köprüsü – Pont Alexandre III karşılayacak. Dilerseniz bu köprüden karşıya geçip, Napolyon’un mezarının olduğu Askeri Müze – Invalides tarafına yürüyebilir, hemen sol tarafta bulunan tekne-restaurant Rosa Bonheur‘de bir şeyler yiyip içerken dinlenebilirsiniz. Gerçi bu tarafta ben en çok orayı severim ama belki siz hemen yanındaki Flow Paris’i ya da diğer taraftaki Bistrot Alexandre III‘yı da denemek isteyebilirsiniz.

Dilerseniz de geri dönüp Champs-Elysées yürüyüşünüze devam edebilirsiniz. Grand Palais’ye Seine Nehri tarafından girerseniz Mini Palais adındaki güzel restoranda bir şeyler yiyip içmeyi de ihmal etmemelisiniz. Hele ki güzel havalarda teras-balkonunda oturup o atmosferi solumak paha biçilmez bir keyif.

Bir de caddenin diğer tarafında Elysée Sarayı da görülmesi gereken yerlerden.

Grand Palais’ye Champs-Élysées‘den yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma ile gelmek isterseniz M1 ve M13 metro hatlarının “Champs-Elysées – Clemenceau” istasyonunda inmeniz yeterli.

Grand Palais’deki güncel sergileri, bilet fiyatları ve diğer bilgileri aşağıdaki resmi web sayfasından öğrenebilirsiniz.

Grand Palais’nin Paris’teki pek çok müze gibi Salı günleri kapalı olduğunu unutmayın.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: grandpalais.fr/en

Adres: 3 Avenue du Général Eisenhower, 75008 Paris

Author

3 Comments

  1. Emel Eratli Reply

    Küçük bir sorum olacak: Grant Palais’de biletler arasında fiyat farkı yaratan ‘simple entree” ile “liberte” arasındaki farkı bir türlü çözemedim… Liberte daha pahalı, acaba yapının başka bölümlerini de mi görüyoruz o biletle?

    • Ahmet Ore Reply

      Sitelerinde belirtildiğine göre Simple Entrée, tarihi ve saati belirli bilet oluyor ve sadece belirlediğiniz tarihte / saatte giriş hakkı tanıyor. Liberté ise söz konusu serginin açık olduğu tüm tarihlerde, dilediğiniz zaman (tabii ki tek girişlik) giriş hakkı sunuyor.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.