(Son Güncelleme: 01.03.2024) Tuileries Bahçesi ile birlikte Paris şehir merkezindeki en büyük parklardan biri de Lüksemburg Bahçesi’dir… Bu muhteşem park şehrin 6. arrondissement‘ında yer alıyor ve Panthéon‘a çok yakın, bir başka deyişle Saint Germain Bulvarı ve Saint Michel‘in üst tarafı gibi tarif edebiliriz. Parkın birkaç kapısı olmakla birlikte, yokuş yukarı çıkmaktansa yokuş aşağı yürüyerek gezmeyi seven biri olarak, ben size üst ana kapıdan girip aşağı doğru yürümenizi tavsiye edeceğim.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Bu nedenle Lüksemburg Bahçesi’ne gelmek için nokta atışı yapmak, RER-B‘nin “Luxembourg” istasyonunda inmeniz yeterli olacaktır. İstasyonun “Jardin du Luxembourg” çıkışından çıkarsanız, üst ana girişin tam önüne ulaşmış oluyorsunuz.

Dilerseniz, Nisan 2018’de enteresan bir şekilde yaz sıcağı kıvamında bir bahar gününde Lüksemburg Bahçesi’nde Pariste.Net Tv için çektiğim, yukarıdaki Youtube videosunu izleyerek de bu park hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Paris’te güzel havalarda gökyüzünün nasıl masmavi, Lüksemburg Bahçesi’nin de nasıl yemyeşil olduğuna bu videoda kendiniz tanıklık edebilirsiniz.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Biz gezimize daha doğrusu yazımıza devam edecek olursak, iki tarafı ağaçlıklı muhteşem bir yoldan Lüksemburg Bahçesi’ne girdiğinizde mevsimine göre bahar ya da yazsa yeşillikler içinde cennet bahçesinde yürüdüğünüzü, sonbaharsa kızıllı sarılı yaprakların dansı ile başınızın döndüğünü, kışsa yapraksız ağaçların ve kurumuş yaprakların arasında bir kış masalını yaşadığınızı düşünebilirsiniz. Gerçi Paris’e kar çok az yağıyor ama kazara bir de kar varsa, unutulmaz bir zaman diliminin içindesiniz demektir.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Park 22 hektarlık bir alan üzerine kurulu ve inanılmaz büyük. Paris’in yüz küsür kilometre karelik bir şehir olduğunu düşünecek olursak bu dev parkların Parislilerin nefes alması için ne kadar önem verilerek oluşturulduğunu düşünmenizi isterim.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Paris’te böylesi şehir merkezi parklarını gezerken İstanbul Mecidiyeköy’de çalıştığım zamanlar, Ortaklar Caddesi’nde yaz sıcağında insancıkların iki bina arasına sıkıştırılmış, adında “park” denen minicik bir yeşil alanda çoluk çocuk nefes almak için nasıl doluştuklarını görüp de içimin nasıl acıdığını hatırlarım hep.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Lüksemburg Bahçesi’nin üst ana girişinden aşağı doğru yürüdüğünüzde, biraz ileride sağ tarafta ağaçlar altına gizlenmiş çok hoş bir kafe göreceksiniz. Dilerseniz hemen, dilerseniz parkı gezdikten sonra burada oturup soluklanmanızı, bir şeyler içip hayatın tadını çıkarmanızı tavsiye edebilirim. Buradan ne zaman geçsem Paris’te Bir Hafta kitabımın geçtiği bir bölümdeki hikaye kahramanlarından iki ponpon teyzenin oralarda bir yerlerde sohbet halinde olduğu hissine kapılırım.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Hemen aşağıdaki büyük havuz ortamın ferahlığına ferahlık katıyor. Bu havuzda çocuklar ve hatta bazen büyükler minik yelkenli teknelerini rüzgarda yüzdürmeye bayılıyorlar. İnsanlar yeşil sandalyeler oturmak kadar yayılmayı, çiçeğe böceğe karışmayı tercih ediyorlar.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Parkın bazı bölümlerinde çimenlere basmak yasak, bazı bölümlerindeyse serbest. Hatta bazı bölümlerde bazı dönemler yasak, bazı dönemler serbest! Bir vakitler insanların sereserpe çimenlere yayıldığı bölümün girişine daha sonraki günlerde “çimenlere basmak yasaktır” yazısı astıklarını görüp de şaşırdığımı hatırlıyorum; buna dikkat ederek, izin verilen alanlarda siz de çimenlere uzanıp keyif yapmayı deneyebilirsiniz.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Jardin du Luxembourg (Jağden dü Lüksanbuğ) içinde, havuzun tam karşısında bulunan dev saray, aslında Palais du Luxembourg (Lüksemburg Sarayı) olarak inşa edilmiş, günümüzdeyse Fransız Senatosu (Le Sénat) olarak kullanılıyor. Zaten bu park da vaktiyle Lüksemburg Sarayı’nın bahçesiymiş…

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Havuza doğru merdivenlerden inip sağa döndüğünüzde şahane bir çeşme ile karşılaşacaksınız. Başınızı sağa çevirmeseniz görmeden geçip gideceğiniz bu çeşme Fontaine de Medicis (Medici Çeşmesi) olarak geçiyor. Kuytudaki derinliği, suyla ahengi, ağaçların, çiçeklerin renk oyunları, her şeyiyle baş döndürücü. Bu çeşmenin önünden kimler gelip geçmiştir kim bilir. Emre Caner‘in kitabı Paris Sevdası‘ndan öğrendiğime göre Yahya Kemal Beyatlı her gün bu çeşmenin önünden geçermiş. Neden siz de bu çeşmenin önünde gezinmeyesiniz ki? 😉

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Parkta birbirinden güzel heykeller ve sanat eserleri var. Hepsini tek tek yazmaya kalksam sayfalar sürer… Siz ilginize çekenleri tek tek inceleyebilir, kaidelerindeki açıklamalardan kimin/neyin heykeli olduğunu öğrenebilirsiniz. Park içinde gezinize devam ederken sarayın sol tarafından indiğinizde karşınıza çıkacak olan heykel ise Eugène Delacroix’nın anısına dikilmiş ve bu heykel benim parkta en sevdiğim heykellerden biri. Eğer Eugène Delacroix’nın bir zamanlar atölye ev olarak kullandığı yeri, şimdiki Eugène Delacroix Müzesi‘ni görmek isterseniz orası da fazla uzakta değil, tavsiye ederim.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Biraz daha yürürseniz sağ tarafta bir zamanlar orangerie olarak kullanılan, günümüzde de dönemsel sergilere ev sahipliği yapan çok güzel bir yapı göreceksiniz. Buranın kapısı açıksa çekinmeden içeri girin, çoğunlukla sergiler ücretsiz olarak gezilebiliyor. Hem binanın içi, hem de sergilenen sanat eserleri ilginizi çekebilir. Yazılarımın çoğunda bahsettiğim gibi ben bu orangerie‘leri çok seviyorum. Tuileries Bahçesi‘ndeki müze olan Musée de l’Orangerie bu anlamda ilginizi çekebilir. 

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Lüksemburg Bahçesi’nin içindeki orangerie‘nin karşı tarafında ise tenis kortları olduğunu göreceksiniz. Parkın içinde koşup spor yapanlar yetmezmiş gibi bir de insanlar burada tenis oynuyorlar. Hep söylediğim gibi; Paris’te hayatı güzelleştirmek için ne gerekiyorsa yapılıyor, size de bunlardan faydalanmak düşüyor sadece. Aslında bu parkın bir de serası var ama orası da Palais du Luxembourg (Lüksemburg Sarayı) gibi sadece Journées du Patrimoine – Kültürel Miras Günleri ve diğer bazı özel günlerde ziyaret edilebiliyor.

Lüksemburg Bahçesi - Jardin du Luxembourg Pariste.Net

Alt kapıya doğru yürüyüp parktan çıkıp sağa dönerseniz Lüksemburg Müzesi, Metre Taşı ve Odéon Tiyatrosu tarafına doğru ilerlemiş olursunuz. Sola dönüp sağdaki ilk sokaktan girerseniz de biraz aşağıda muhteşem bir kilise olan Saint Sulpice Kilisesi – Eglise Saint-Sulpice de Paris karşınıza çıkacak. Buranın da aşağıları ideal gezi parkuru olan Saint Germain Bulvarı ve Odéon zaten.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: Jardin du Luxembourg, 75006 Paris

Author

8 Comments

  1. Ne zaman piknik yapmak istesek ya Bois de Boulogne’da ya da burada buluyoruz kendimizi. Kızımız da Ponylere binmeye bayılıyor. Şimdi bir de sayenizde parkta özgürlük heykeli olduğunu öğrendik, gitmeye bir sebebimiz daha oldu. Teşekkürler Ahmet Bey.

    • Ahmet Ore Reply

      Boulogne Ormanı daha bir piknik alanı gibi aslında ama Lüksemburg Bahçesi şehrin tam orta yerinde olup da böylesi bir “mini piknik” imkanı sunduğu için keyifli bir yer.
      Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.

  2. Esin Gunebakan Reply

    Harika bir yazi Ahmet bey Luksemburg bahcesi benimde encok sevdigim yerlerden bir tanesi.

    • Ahmet Ore Reply

      Çok teşekkürler, benim de Paris’te en sevdiğim köşelerden biridir.
      Mutlu günler.

  3. Damla Atam Reply

    Pariste görüp en etkilendiğim yerlerden biri burası oldu.İnsanların güzel havanın etkisiyle çimlere yayılması,rengarenk çiçeklerin güzelliği,yelkenlilerin havuzda boy göstermesi ilk aklıma gelen güzellkler……Çok teşekkürler bu güzel tavsiyeniz için…..

    • Ahmet Ore Reply

      Lüksemburg Bahçesi benim için de çok özel bir yerdir. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

  4. Merhaba, 24-30 Haziran arası oğlum ve eşimle Paris'teydim ve Ahmet Bey'in tavsiyeleri sayesinde çok keyifli bir tatil geçirdim. Lüksemburg Bahçesi'ne çocuğu ile gidecek olanlara mini yelkenlilerden kiralamayı öneriyorum. 8 yaşındaki oğlum "Paris'te en çok ne yapmayı sevdin?" diye soranlara hep yelkenli macerasını anlatır. 30 dakikası 4 euroya kiralayabileceğiniz yelkenlilerin üzerinde ülke bayrakları var. Yanında bir de uzun çubuk veriyorlar. Onunla yelkenlisini iterek yüzmesini sağlayan ve havuzun etrafında sürekli koşan çocuğunuz gece mışıl mışıl uyuyor 🙂 Ayrıca isterseniz çocuğunuz bu parkta pony atlarına binebilir. Paris için makul bir fiyatı vardı. Yine parkın içinde ücretli (sanırım 2.5 euro) bir çocuk parkı var. Oğlumuz bu parkı da çok sevdi ve ayrılmak istemedi.

    • Değerli yorumunuz ve güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Ben Lüksemburg Bahçesi'nde hiç yelkenli yüzdürmemiştim. O yüzden paylaştığınız bilgiler de çok değerli. Çok sağ olun. Yolunuzun en kısa sürede yeniden Paris'e düşmesi dileğiyle. Mutlu günler

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.