(Son Güncelleme: 02.03.2024) Orta çağ şatolarını sever misiniz? Hadi o zaman Loire Vadisi‘nin ortalarına doğru ilerleyelim, Tours ile Saumur arasında, Loire Nehri‘nin kollarından biri olan Vienne Irmağı‘nı tepeden gören bir yamaç üzerine inşa edilmiş, bu bölgedeki gezilmeye değer 80 şatodan biri olan Château Royale de Chinon olarak geçen Chinon Kalesi‘ni hep birlikte gezelim.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Chinon Kalesi’ni gezerek -aslına bakarsanız- biraz rutinin dışına çıkmış oluyoruz. Çünkü Loire Vadisi Şatoları deyince herkesin aklına ilk olarak Chambord Şatosu, Cheverny Şatosu, Chenonceaux Şatosu, Amboise Şatosu gibi belli başlı şatolar geliyor. Hadi biraz çizgimizi değiştirelim derseniz de bu kez Chaumont sur Loire Şatosu, Blois Şatosu, Montresor Şatosu gibi şatoları keşfediyor olabilirsiniz ama bu blog sayesinde herkesin gezdiklerini görme hakkınız baki kalmak kaydıyla, pek ön plana çıkarılmayan ama aslında gezmek için harika bir yer olan Chinon Kalesi’ni tanımış olacaksınız.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Paris’e yaklaşık 300 kilometre mesafede, şaraplarıyla ünlü Chinon (şinon) kasabasında bulunan Chinon Şatosu’na toplu taşımayla gitmek ne kadar akıllıca olur bilemiyorum ama araba kullanmak / kiralamak istemeyenler için trenle nasıl gidileceğini anlatayım isterseniz: Tren Paris’te Montparnasse Garı‘ndan kalkıyor ve uğrayacağı şehirlere bağlı olarak yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Genelde Tour şehrinde aktarma yapmanız gerekebiliyor. Chinon Tren Garı’na geldikten sonra Chinon Kalesi’ne yürüyerek ulaşmak çok kolay. Ama yine de ben Loire Vadisi’ni arabayla dolaşmanızı öneriyorum. Bu şekilde çok daha özgür olursunuz ve bölgenin güzelliklerini keşfetmek için daha çok fırsatınız olur. Yine de trenle gitmek isteyenler online tren biletlerini Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in resmi web sayfasından alabilirler.

Araba kiralayacak olanlara en önemli tavsiyem, mutlaka GPS’li araç seçmeleri ya da gelirken kendi navigasyon cihazlarını getirmeleri. Yurt dışı internet paketi olanlar cep telefonlarında alışık oldukları harita uygulamalarını  kullanırlarsa çok daha rahat ederler. Çünkü Fransa’da yollar son derece karışık olduğundan navigasyon cihazları ve harita uygulamaları hayat kurtarıcıdır.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Biz Chinon Kalesi’ni Ağustos 2017‘de, Loire Vadisi‘ni üçüncü gezişimizde keşfettik. Keşfettik diyorsam, bin yıldır orada duruyordu tabii de bu kez klasik turun biraz dışına çıkıp farklı yerler görmek isteyince, Tours‘un batısına geçip yeni yerleri tanıma hevesiyle görme şansı elde ettiğimiz bir yer oldu.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Gerçi arkeologlar kalenin bulunduğu bölgenin en az üç bin yıllık bir geçmişi olduğunu söylüyorlar ama şu an karşımızda duran Chinon Kalesi’nin yapım tarihi X. yüzyıla dayanıyor. Blois kontu I. Thibaut’nun emriyle yapımına başlanan kale, özellikle Blois ile Anjou kontları arasındaki ezeli rekabette, önemli bir savunma noktası olmayı ve Vienne Irmağı geçişini kontrol etmeyi amaçlıyormuş.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Ne var ki Chinon Kalesi Anjou sülalesinin eline geçmekten kurtulamamış… Şatonun ve bölgenin hakimlerinden en önemli isim ise II. Henri… II. Henri daha sonra İngiltere kralı olacak olması bakımından önemli, oğlu da Aslan Yürekli Richard olarak bilinen I. Richard. Ayrıca II. Henri’nin evlilik hikayesi de ilginç:

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

II. Henri kendine eş olarak Aliénor d’Aquitaine‘i seçiyor ama bu Elenor Hanım‘ın şöyle enteresan  bir hikayesi var: Aliénor d’Aquitaine önce Fransa kralı VII. Louis ile evlenip Fransa kraliçesi oluyor, sonra epey bir uğraştıktan sonra kendisinden boşanmayı başarıyor. Ardından II. Henri ile evleniyor ve II. Henri İngiltere kralı olunca Elenor Hanım da İngiltere kraliçesi oluyor. Yani kişsel kariyerinde hem Fransa kraliçesi hem de İngiltere kraliçesi olabilmeyi başardığı için kendisini kutluyorum 🙂

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Aslına bakarsanız Fransa ile İngiltere arasındaki kraliyet ilişkisini biraz daha iyi çalışmak gerekiyor. Durum o kadar karışık ki henüz kafamda tam oturtabilmiş değilim. Örneğin II. Henri Fransa’da Anjou kontuyken nasıl olup da İngilizce bile bilmeden İngiltere kralı oluyor, sonra oğlu Aslan Yürekli Richard da İngiltere krallığı yaptıktan sonra nasıl oluyor da Fransa’da Chinon Kalesi yakınlarındaki Fontevraud Manastırı‘nda hayata veda ediyor; öğrenmeye çalışırken insan tarihin derinliklerinde kayboluveriyor.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Bizim Chinon Kalesi’ni gezdiğimiz gün, fotoğraflardan da gördüğünüz gibi hava kapalıydı. Zaten Fransa’nın orta ve kuzey bölgelerinde gezerken mavi gökyüzünü her zaman göremezsiniz. Aslına bakarsanız buraya bir kere daha gidip, bir de gökyüzü masmaviyken fotoğraflamak isterim ama belki siz benden önce davranır, Chinon Kalesi’ni mavi gökyüzü ve beyaz bulutlar altında belgelersiniz. İnanın hiç kıskanmam, çok mutlu olurum 🙂 Olsun, böyle gri gökyüzü altında da pek fena görünmüyor değil mi? 😉

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Chinon Kalesi’nin ziyaretçi girişi doğu kanadındaki kulenin oradan. Üst taraftaki otoparka arabanızı bırakıp aşağı indikten sonra solunuzdaki kulenin alt tarafından müzeye giriş yapıyorsunuz. Burada sevimli bir museum shop ve çocukların dönem kostümleri giyip oyun oynayabileceği bir salon var. Biletinizi alıp ana kapıdan giriş yaptıktan sonra kalenin bahçesindesiniz. Genel hatları itibariyle Chinon kalesi üç ana bölümden oluşuyor:

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Les Trois Châtaux olarak geçen bu sınıflandırmada doğudan bayıya doğru birinci bölüm Fort Saint Georges, ikinci bölüm Château du Milieu, üçüncü bölümse Fort du Coudray olarak isimlendirilmiş. Fort Saint Georges, kalenin bilet gişesinin olduğu bölüm. Château du Milleu gişeden geçtikten sonra bahçeye giriş yaptığınız ana avlu ve çevresi, Fort du Coudray ise gezinizin en uç bölümünde sizi bekliyor.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Eğer şanslı gününüzdeyseniz orta avluda orta çağ kostümleri giymiş gençler, çocuklara yönelik animasyonlar sergiliyorlar. Bir köşede de şarap tadımı yapmanız için kurulmuş tarihi stand karşılıyor sizi 😉 Çocuğunuz animasyonları izlerken siz de şarap tadımı yapabilir, beğenirseniz Chinon şarabı satın alabilirsiniz. Hatta şarap seviyorsanız bir tane kırmızı şarap alın  bence 😉 Ayrıca bahçedeki şezlonglara oturup dinlenmek de oldukça keyifli. Tabii hava güzelse…

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Bahçenin sol tarafındaki binaların içlerine girip Chinon Kalesi’nin müze olan kısımlarını gezebilirsiniz. Hep söylediğim gibi, sergilenen eserler kadar gezdiğiniz yapının içi de oldukça etkileyici. Genelde birbirinden bağımsız yapılar olduğu için bütünlüklü bir gezi yapamıyorsunuz, binalara tek tek girip çıkıyorsunuz. Kiminde koridorlar başka kapılara açılıyor, kiminde dehlizlere inip geri dönüyorsunuz, kiminde de kulelere tırmanıyorsunuz. Bazı dönemlerde restorasyon çalışmalarına denk gelirseniz gezi güzergahınız ve görebileceğiniz bölümler de farklılık gösterebiliyor.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Özellikle kimi bölümlerde indiğiniz mahzenler oldukça etkileyici. Hani “öldürseler kimsenin haberi olmaz” dediğimiz yerler vardır ya işte öyle 🙂 İnsan bu ürpertici geçitlerde dolaşırken bir yandan o zamanları düşünüyor bir yandan da 21. yüzyılda yaşadığı için şükrediyor 🙂 Hele benim gibi çocukluğunuzda bol bol şövalyecilik oynamışsanız, mekan bilinciniz gelişiyor belki ama öte yandan hangi zamanı yaşadığınızı şaşırıveriyorsunuz. Çocuk musunuz, yetişkin mi, günümüzde misiniz yoksa orta çağda mı, bilemiyorsunuz…

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Orta bölümü bitirdikten sonra taş bir köprü üzerinden kalenin Fort du Coudray tarafına geçiyorsunuz. Bulduğunuz her burçtan aşağıda görünen Chinon kasabası ve Vienne Irmağı‘na bakmayı unutmayın sakın. Bir de bu bölümde bulunan kuleye tırmanmak çok zevkli. Yukarıdan manzara da harika. Tekrar aşağı indiğinizde bu kez surları arka taraftan dolaşmanızı öneririm. Bu tarafa doğru burçlardan baktığınızda ise Chinon şaraplarının üretildiği üzüm bağlarını görüyorsunuz.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Yukarıda üst tarafta küçük bir kafeterya var. Pek fazla yemek çeşidi yok ama ilginç atıştırmalıklar ve şarap tadımı için keyifli olabilir. Güzel bir havada gittiyseniz zaten tadına doyum olmaz ama hava durumu açık havada fazla dolaşmaya müsait değilse yemek işinizi aşağıda, Chinon’da halletmeniz daha akıllıca olacaktır.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Chinon Kalesi’nin orta bahçesinde dolaşırken hoşunuza gidecek bir diğer şeyse, o dönemin savaş aletlerinin günümüzde yeniden üretilmiş maketleri olacaktır diye düşünüyorum. Özellikle mancınıklar oldukça ilgi çekici. Biz küçükken mini mekanikler dediğimiz Playmobil oyuncaklarıyla oynarken orta çağ şatoları inşa eder, mancınık yapıp birbirimizin kalelerine saldırırdık. Düşünüyorum da böylesi “şiddet” içerikli oyunlar oynamama rağmen nasıl bu kadar barış sever biri oldum, ben de bilemiyorum 🙂

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Chinon Kalesi’ni gezmek en az bir saatinizi alacaktır, eğer detaylara meraklıysanız burada yarım gün bile geçirebilirsiniz ama çevrede görecek daha o kadar çok şey var ki, fazla oyalanmasanız mı acaba? 🙂 Buradan güzeller güzeli Fontevraud Manastırı‘na geçmelisiniz mutlaka, sonra da Saumur tarafına geçip Saumur Şatosu‘nu görmelisiniz. Loire Vadisi‘nin daha doğu tarafındaki belli başlı şatoları, zaten buraya gelmeden önce gördüğünüzü var sayıyorum. Detaylı listeyi yazının sonunda bulabilirsiniz.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Kale gezinizi tamamladıktan sonra aşağı inip Chinon’u da şöyle bir görmelisiniz sanki. Chinon yaklaşık 8.000 kişinin yaşadığı küçücük bir kasaba. Merkez olarak tipik Fransız köyleri gibi. Vienne Irmağı kıyısında tarihi evleriyle, yaya yollarıyla, ırmak boyu yürüyüş yolu ve taş köprüsüyle kısa bir yürüyüşle ama keyifle gezip keşfetmek için ideal bir yer.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Forteresse Royale de Chinon – Chinon Kalesi 1 Ocak ve 25 Aralık hariç yılın her günü açık. Gerçi ben size burayı güzel bir mevsimde gezmenizi öneriyorum ama belki kışın da güzel oluyordur? İçinizden giden olursa ve yorumlarını bizlerle paylaşırsa ne güzel olur. Chinon Kalesi kapılarını her sabah 09:30’da açıyor, kışın 17:00’ye yazınsa 19:00’a kadar gezilebiliyor. Bilet fiyatlarını, dönemsel sergileri ve diğer güncel bilgileri yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden kontrol etmeyi unutmayın lütfen.

Chinon Kalesi - Forteresse Royale de Chinon Pariste.Net

Dediğim gibi, Chinon Kalesi’ni gezdikten sonra biraz daha batıya hareket edebilir, Fontevraud Manastırı‘nı ve Saumur Şatosu‘nu görebilirsiniz. Gezip görecek o kadar çok yer var ki, kafanızın karıştığının, seçim yapmakta güçlük çektiğinizin farkındayım. Hiç merak etmeyin, derli toplu bir gezi programı için Loire Vadisi Şatoları Tur Programı Önerisi yazıma bakmanız yeterli 😉

Benden yazması, sizden gezmesi…

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: forteressechinon.fr

Adres: 37500 Chinon

Author

2 Comments

  1. Ne kadar şanslidir bu şatolari gezebilen insanlar. . Yemyeşil bağlar, bahceler, muhtesem, yine cok bilgilendim, emeginize saglik.

  2. Sukranclsn Reply

    Şatolar bana göre dıştan çok güzel ve masalsı içlerini gezmek bana göre değil tercih meselesi,
    ortaçağı çok sevmiyorum sanırım ,⚜️ortaçağın en güzel yanı galiba şövalyeleri ,
    günümüzde de haksızlığa karşı tek başına karşı koyanlara şövalyelik yapmaya gerek yok derler ya insanın zihninde şövalyelere sempati doğuyor , ama şatolar bölgesinin genel manzarası ve kasaba harika görünüyor ,doğayı bozmamış olmaları da takdire şayan,ayağınıza yüreğinize sağlık yine gezmiş gibi olduk tarihsel yararlı bilgiler de öğrendik, diğer yeni yazılarınızda buluşmak dileğiyle sağlıkla mutlulukla kalın☕️

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.