(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris çevresinde yapabileceğiniz en özel aktivitelerden biri olan Loire Vadisi Şatoları Turu‘nun ilk ve en önemli durağı Chambord Şatosu – Château de Chambord yazısı ile karşınızdayım. Chambord Şatosu, Loire Nehri kıyısı ve çevresinde bulunan 80 önemli şatodan sadece biri. Gerçi ben bugüne kadar bu şatolardan sadece 10 tanesini gezebildim ama bu da bir şey 🙂 Gezdiklerimi sizlerle paylaşmak, yeni ve farklı mekanları tanıtmak niyetim. O halde gelin hemen hiç vakit kaybetmeden Chambord Şatosu gezimize başlayalım:

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Chambord (şambor ya da şamboğParis’e yaklaşık 180 km mesafede  bulunuyor ve buraya paralı otobandan trafiksiz bir yolda giderseniz, özel aracınızla 2 saatte ulaşabiliyorsunuz ki ben tüm geziniz boyunca özgür olmak için özel araçla gitmenizi öneriyorum. Chambord Şatosu’na toplu taşımayla ulaşma seçeneğiyse elbette ki var. Bunun için trenle Paris’te Austerlitz Tren Garı – Gare d’Austerlitz‘ten trene binmeniz gerekiyor. Tren biletinizi, Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in resmi web sayfasından alabiliyorsunuz.

Ya da dilerseniz Chambord Şatosu’na ulaşmak için Paris’ten Blois‘ya şehirler arası otobüsle de gelebilirsiniz. Blois‘ya geldikten sonra buradan ücretli servis aracıyla Chambord Şatosu’na geçmeniz mümkün. Bu servis araçları, çalışma saatleri ve güncel fiyat bilgisi için yazının sonundaki resmi  web sayfası linkine bakabilirsiniz. Yine de dediğim  gibi, imkanı olanlara özel araçla gitmeyi öneriyorum. Ben her defasında bu bölgeye kendi aracımla gittim, özgürce her yeri gezdim ama herkes bunu yapmak zorunda değil diye diğer seçenekleri de sunuyorum sadece ama toplu taşıma detaylarınının fazlasını bilemiyorum ne yazık ki. İşin o kısmı sizin araştırmacı gazetecilik yeteneğinize kalıyor 😉

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

“Chambord Şatosu’na ne zaman gidilir?” diye soracak olursanız, bugüne kadar ben üç kez gittim: Birincisi Aralık 2008‘de Fransa’da turistken doğum günü haftamda kutlama gezisi için, ikincisi Haziran 2014‘te o bölgeyi bir de havalar güzelken görmek için, üçüncüsü ise Ağustos 2017‘de sırf Loire Vadisi Şatoları Turu yazısı yazmak üzere araştırma yapmak ve fotoğraf çekmek için…. Chambord’un değişik mevsimlerini gördüm ve inanın kışın da yazın da gezmesi oldukça keyifli. Hatta kışın gittiğinizde ağaçlar yapraklarını döktüğü için şato daha bir heybetli görünüyor; bahar ve yaz aylarında ağaçlar şatonun görkemini biraz da olsa saklıyor. Doğrusunu isterseniz ilk gidişimde kıştı ve çok daha büyüleyiciydi sanki.

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Chambord Şatosu’nun birkaç tane otopark alanı var ve bu alanlar inanılmaz büyük. Hangisine girerseniz girin, aracınızı park ettikten sonra yönlendirme tabelaları sizi ana girişe ulaştıracaktır. Bilet fiyatlarını ve diğer güncel bilgileri yazının sonundaki linkte bulabilirsiniz ve biletinizi şatoya gitmeden  önce internetten de alabilirsiniz ama benim size önerim, eğer şatonun gişelerine geldiğinizde çok uzun kuyruklara denk gelirseniz hemen sol taraftaki Information tarafına gidin ve oradan kombine bilet sormanız 😉

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Kombine bilet nedir? Eğer Loire Vadisi Şatoları Turu yapacaksanız elbette ki tek bir şatoyla yetinmeyeceksinizdir. Yazının sonundaki listeden sırf benim gezdiğim on tane şato var ki siz daha fazlasını da gezebilirsiniz. Gelmeden önce hangi şatoları gezmeye niyetlenirseniz onları içeren kombine biletler satın alabilirsiniz. Şato başına ortalama 10€-15€ ayıracağınız için toplamda bir kârınız olacaktır ama en büyük kârınız, gezeceğiniz şatoların kapısındaki kuyrukları by-pass edip doğrudan girişe ulaşabiliyor oluşunuz. Ne yazık ki sizin istediğiniz her şatonun bir kombini yok, mevcut kombinlerden size en uygun hangisiyse ona göre satın almanız gerekiyor. Kombine bileti internetten almak isteyenler için linki yazının sonunda bulabilirsiniz.

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Gişelerden geçip Chambord Şatosu’nun devasa bahçesine ulaştığınızda şatonun cidden ama cidden çok büyük olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz. İçinde 77 merdiven, 282 şömine bulunan 426 odalı bu akıllara ziyan şatonun kapısından girince önce iç avluya ulaşıyorsunuz, sonra da ana kapıdan içeri girerek kendinizi orta çağla rönesans arası bir yerlere ışınlanmış gibi hissediyorsunuz.

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Chambord Şatosu’nun içine girdiğinizde en belirgin unsur, tam karşınızdaki ünlü spiral merdivenleri… Bu merdivenlere dikkat ederseniz iki ayrı giriş olduğunu göreceksiniz; bu iki girişten ayrı ayrı dolaşarak üst katlara çıkılabiliyor. Ben daha önceki gidişlerimde bu merdiven daha genişti, atla üst katlara çıkılabiliyordu gibi hatırlıyordum ama yanlış hatırlıyormuşum 🙂

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Üst katlara daha sonra çıkarsınız, dilerseniz önce sağ ya da sol taraftaki kapılardan birinden girerek giriş katını gezin. Buralar eskiden daha az eşyalı, hatta daha sadece taş-duvardı ama son gidişimde dekorasyonu epey bir yenilediklerini gördüm; o yüzden oldukça etkileyiciydi. Sağ olsunlar, ayaklarınızı uzatmanız için koltuk da yapmışlar; oturup dinlendim ben de 🙂

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Alt kattaki dev salonları dolaştıktan sonra dilerseniz alt kattaki mutfakların olduğu bölüme inebilirsiniz. Ne zaman bu tür saray-şato mutfağı görsem, duvarlara dizili dev bakır kap kapacaklar bana, Paris’teki ilginç mutfak malzemeleri mağazası E.Dehillerin‘i hatırlatıyor 🙂 E hadi, giriş ve bodrum katından sonra üst katlara gelsin sıra ve spiral merdivenlerden döne döne yukarı çıkalım. Yukarı çıkarken kafanızı ortadaki taş pencerelerden uzatmayı ihmal etmeyin; üstteki fotoğraftaki gibi bir manzarayla karşılaşacaksınız 😉

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Yapımına 1519’da Fransa kralı I. François’nın emriyle başlanan ve inşaatı -takdir edersiniz ki- yıllar süren bu dev şato, yaşamak için değil de ele güne nipset olsun diye yapılmış bir saray bence. Çünkü Versay Sarayı gibi bu şato da pek yaşanabilir bir yer değil, daha çok itibar için yapılmış bir saray gibi sanki. Tabii bir de zamanının dekoruyla ve insanlarıyla görmek gerek…

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Diyorum ya daha önceki iki gelişimde Chambord Şatosu’nun içi oldukça boştu, üçüncü gidişimde mobilya olarak pek çok eşya konmuştu; büyük ihtimalle restorasyondan da geçmişti… Bunun yanında bir sürpriz de birbirinden güzel çağdaş eserlerinin sergilenmesi oldu bizim için. Bilmem siz gittiğinizde nasıl bir manzarayla karşılaşırsınız ama bizim son gidişimizde birbirinden güzel pek çok çağdaş sanat eseri süslüyordu şatoyu. Bir de şato bu kadar büyük olunca sonu gelmez restorasyon çalışmaları nedeniyle şatonun kimi yerlerinde  bambaşka manzaralarla karşılaşabilirsiniz.

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Şato gezinizde salondan salona ilerlerken okları takip ederseniz belirli bir mantık sırasına göre yolunuza devam edersiniz. Bu yol sizi kimi zaman başka bir salona, kimi zaman koridorlara, kimi zaman merdivenlere, kimi zaman da teraslara çıkaracaktır. Bence şatonun hakkını vermek için yoldan sapmamaya gayret edin. Yavaş yavaş yukarı ulaşacaksınız ve bir başka görkem de sizi çatı katında bekliyor olacak:

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Chambord Şatosu’nun görkemi uzaktan pek algılanmıyor. Evet kocaman bir saray gibi görünüyor ama nasıl dehşet bir büyüklükte olduğunu en iyi anlamak için çatısındaki terasına çıkmanız gerekiyor… Uzaktan baktığınızda görünen küçük çatı detaylarının aslında ne kadar büyük olduğunu, nasıl akıl almaz bir işçilik ürünü olduğunu ancak en üst kata çıktığınızda anlıyorsunuz.

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Kendimi bildim bileli çizim yapmayı, en çok da hayalimden şatolar ve saraylar çizmeyi seven biri olarak kimi zaman abartılı çatı formları denerdim kendimce ama Chambord Şatosu’nu gezerken gördüm ki benim o abartılı çatı formlarımın çok daha abartılısını 16. yüzyıl Fransa’sında yapmışlar, 21. yüzyıl Fransa’sında da korumuşlar ki biz de geziyoruz işte. Hayallerimde mi geziyorum yoksa gerçek alemde miyim, şaşırıyorum çatıda dolaştıkça…

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Terastan sadece şatonun çatısını izlemiyorsunuz elbette; 360 derece çepeçevre döndüğünüz terasta uçsuz bucaksız bir yeşillik uzanıyor kaşınızda, gördüklerinize inanamıyorsunuz; zaten Chambord Şatosu’nun arazisinin tamamını da göremiyorsunuz. 5400 hektarlık parkın hangi bir tarafını görebilirsiniz ki?…

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Şato gezisini bitirdikten sonra yine döne döne aşağı iniyorsunuz. Dilerseniz öğle yemeğinizi aşağıdaki kafeteryada yiyebilirsiniz.Chambord Şatosu’ndan ayrılmadan önce büyük yeşillik alanın sol arka tarafında bulunan ağılları da görmeyi ihmal etmeyin. Hatta vaktiniz varsa şato çevresindeki su hendeğinde sandalla gezmek de hoş bir etkinlik olabilir. Ayrıca dönemine göre şatoda ve şatonun  bahçesinde türlü türlü etkinlikler olabiliyor. Etkinlik programını yine şatonun sayfasından inceleyebilir, gezi programınızı buna göre düzenleyebilirsiniz.

Chambord Şatosu - Chateau de Chambord Pariste.Net

Belki yemeğe Blois tarafına gitmek istersiniz; hazır gitmişken oradaki Blois Şatosu‘nu gezersiniz ya da yine yakınlardaki bir başka ünlü şato olan Cheverny Şatosu‘na geçmek isteyebilirsiniz?  Civarda bir de Chaumont sur Loire Şatosu var ki o da ayrıca muhteşem 🙂 Bilemiyorum, tercih sizin…

Bir haftalık en son Loire Vadisi gezimizin ilk durağında, bölgenin bu kısmını gezmek için otel olarak biz Le Havre de Marie adında şahane bir B&B’de kalmıştık ama sanırım şu an hizmet vermiyor. Siz yine de harita üzerinden yerine bir bakın, olmazsa konaklama için civarda başka bir yer seçersiniz. Bir de biliyorsunuz, eğer rezervasyonunuzu booking.com üzerinden yapmayı tercih edenlerdenseniz bu blog üzerindeki linklerden ya da aşağıdaki banner üzerinden rezervasyon yaparsanız bana destek olmuş oluyorsunuz 😉

Booking.com

1 Ocak, 27 Kasım  ve 25 Aralık hariç yılın her günü açık olan Chambord Şatosu‘nun giriş ücretini ve diğer güncel bilgileri aşağıdaki web sayfasından inceleyebilirsiniz. Bölgede bulunan şatoların en güzellerini en ideal rotada gezmek, diğer bazı önemli detayları öğrenmek içinse Loire Vadisi Şatoları Turu yazıma bakmanızı öneririm.

Umarım bu güzel şatoyu ve diğerlerini siz de en kısa sürede görürsünüz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Web Adresi: chambord.org

Adres: Château de Chambord, 41250 Chambord

Kombine bilet satın alma linki: boutique.bloischambord.com/pass-chateaux

Author

2 Comments

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba, ben teşekkür ederim.
      Tanımıyorum maalesef.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.