(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris’te konumu ve özellikle  de adıyla dikkat çeken güzel bir kafeyi tanıtmak istiyorum sizlere: Café Fluctuat Nec Mergitur‘deyiz… Paris’in en güzel meydanlarından biri olan Place de la République‘te bulunan bu kafe adını ünlü bir Latince sözden alıyor: “Fluctuat Nec Mergitur”u Türkçeye en yalın haliyle “sarsılır ama batmaz” olarak çevirebiliriz sanıyorum. Bilmem hiç dikkat ettiniz mi, Paris’in sembolü olan armada bir gemi figürü vardır, o figürün altında yazar bu söz.

Paris’in her türlü badireyle karşılaşabileceğini ama hepsinin üstesinden gelebileceğini vurgular. En son 13 Kasım 2015’teki Bataclan Saldırısı sonrasında yaşanan zor günlerde bu söz gündeme gelmişti, o günden sonra yeniden günlük dile girdi ve her türlü badire sonrası hayata tutunmak için kullanılagelen bir motto oluverdi..

Cafe Fluctuat Nec Mergitur Paris Pariste.Net

Sonra da Paris Belediyesi, République Meydanı‘nda 15 Mart 2016’da bu kafeyi açtı. Ekolojik konulara duyarlı bir şekilde inşa edildiği söylenen bu kafenin önünden epey bir gelip geçtim ama sanırım benim ilk gidişim Nisan 2017’dir. Sonrasında da yolum o taraflara düştüğünde ara ara gidip oturur oldum. Paris’te gidilecek o kadar çok yeme-içme mekanı var ki, öyle kolay kolay aynı yere sıra gelmiyor malumunuz  🙂

Kısaca Café Fluctuat olarak geçen bu güzel mekan kolay ulaşılabilir bir yerde, M3, M5, M8, M9 ya da M11 metro hatlarıyla gitmek çok kolay. Meydanın batı köşesinde olduğu için son derece ferah havası var. Güzel havalarda dışarıda oturmak zaten keyifli ama içerisinin de kendine has bir dekorasyonu var. Tabii en büyük keyfi güzel havalarda çıkıyor. Hemen yanındaki su yansıması sağlayan ayna havuzu, meydandaki heykelle güzel bir uyum sağlıyor.

Cafe Fluctuat Nec Mergitur Paris Pariste.Net

Burası ilk açıldığında daha kuzeyli, daha vegan bir havadayken günümüzde pizza konseptli bir menüye sahip. Dolayısıyla İtalyan damak tadına uygun pek çok şeyi burada bulmanız mümkün. Gerçi ben şimdiye kadar bir şey yemedim, daha çok kahve içmek için oturdum  ama eminim lezzeti de iyi. Altı üstü pizza işte, pizza her zaman güzeldir 🙂

Yine ilk açıldığı zamanlarda çok güzel bir web sayfaları vardı ve menüyü görebiliyordunuz ama kafe konsept değiştirince resmi web sayfası da kapanmış. Artık République taraflarında dolaşırken meydanın köşesinde burayı görecek, şöyle  bir bakıp içinize sinerse oturacaksınız 😉

Cafe Fluctuat Nec Mergitur Paris Pariste.Net

République Meydanı merkezi bir konumda olduğu için Café Fluctuat Nec Mergitur öncesi ya da sonrası civarda yapacak pek çok şey var. Hemen arkanız Canal Saint Martin – Saint Martin KanalıMarais Bölgesi ve Grands Boulevards iki adım ötenizde. Civarda yapabilecekleriniz hakkında detayları Place de la République yazısında bulabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun.

 

 

 

Adres: 18 Place de la République, 75010 Paris

Author

6 Comments

  1. Gittiğimde burada bir kahve içmek isterim. Güzel bir meydan

    • Ahmet Ore Reply

      Keyifli bir meydandır. Gittiğinizde bu yazıyı anmanız dileğiyle…

  2. Sitenizi yenilemişsiniz çok güzel olmuş. Yeni neler var diye bakarken şaşırdım. Çok kullanışlı. Bu cafeye hiç gitmemiştim kısmet olursa giderim. Sevgiler

    • Ahmet Ore Reply

      Çok teşekkür ederim Pınar Hanım, emeklerimin karşılığını böylesi güzel yorumlarla almak inanın beni çok mutlu ediyor.
      Bu kafeyi çok severim ama yazıda da belirttiğim gibi özellikle kalkıp gidilmeye değer bir yer olmayabilir ama Republique tarafında dolaştığınız bir gün burada bir keyif kahvesi içmek güzel olabilir.
      Selamlar sevgiler…

  3. Havaalanındaki Information'a gittiğinizde sadece harita alacaksanız sıra beklemenize gerek olmayabilir, doğrudan haritanızı alabilirsiniz. Zaten acil olan bir metro haritası ve ona şimdilik ihtiyacınız yok, internetten çıktısını alabilirsiniz, daha sonra şehir içinde herhangi bir metro girişindeki gişeden detaylı harita edinebilirsiniz.

    OrlyBus biletini zaten Information'dan değil OrlyBus'ün durağındaki gişeden alacaksınız, hatta belki orada da harita vardır, bir sorun isterseniz.

    42 numaralı otobüs candır 🙂

    Paris'te fırından bol bir şey yok, özel araştırma yapmanıza gerek olduğunu sanmıyorum ama dilerseniz otelinizin yakınlarındaki fırınları Google Maps üzerinden araştırabilirsiniz.

    Mutlu günler.

  4. Merhabalar,
    Mail'inizi aldım ancak yanıtlamak için bilgisayarı açmam gerekiyordu ve hafta sonları bilgisayar açmaya pek fırsatım olmuyor. Eh artık Pazartesi sabahı olduğuna göre ben de işbaşı yapıp yanıt yazabilirim 🙂
    Evet Orly-Paris merkez gidiş ve dönüş konusunu tamamen dediğiniz şekilde yapacaksınız.
    10’luk carnet’yi Denfert-Rochereau’ya geldiğinizde turnikelerin oradaki makinelerden alabilirsiniz.
    Aktarma konusuna gelince:
    Metrodan çıkmamak kaydıyla 90 dk boyunca 1-2 zone içinde 90 dk boyunca istediğiniz yerden binip istediğiniz yerde inebiliyorsunuz. Turnikeden çıktığınız an elinizdeki biletin geçerliliği bitiyor (eskiden öyle değildi) buna dikkat etmelisiniz.
    Metro haritasına baktığınızda en ortadaki en açık renkli alan 1. zone’dur, sonra 2. zone başlar, bu şekilde hangi zone’da olduğunuzu anlarsınız. Paris merkezindeki her yer 1. zone’dur o yüzden hangi zone’da olduğunuzu bulmak zor olmayacaktır.
    Şimdiden iyi tatiller.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.