(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris’in pasajları gezmeyle de yazmayla da bitecek gibi görünmüyor. Yine başımızı çevirip içeri bakmasak, fark etmeden önünden geçip gideceğimiz, sokak arasında kaybedeceğimiz çok güzel bir pasajlardan birinde, Grand Cerf Pasajı – Passage du Grand Cerf‘deyiz bu kez.

Grand Cerf Pasajı - Passage du Grand Cerf Pariste.Net

Grand-Cerf (gran ser ya da gğan seğ) Türkçede “büyük geyik” anlamına geliyor ve bunun böyle olduğunu, bu yazıyı hazırlamak için araştırma yaparken öğrendim. Pasajda gördüğüm geyik başlarının anlamını da çözmüş oluyorum böylece. Sayenizde ben de neler öğreniyorum 🙂

Grand Cerf Pasajı - Passage du Grand Cerf Pariste.Net

2. arrondissement‘da bulunan Grand Cerf Pasajı’na en kolay ulaşım M4 metro hattının Etienne Marcel istasyonunda inerek mümkün. İstasyondan çıkınca yolun karşısına geçiyorsunuz. Sağ çapraza doğru devam eden Rue Turbigo‘nun hemen başından yukarı, Rue Saint Denis tarafına doğru yukarı yürüyorsunuz. Grand Cerf Pasajı az ileride solda karşınıza çıkacak.

Grand Cerf Pasajı - Passage du Grand Cerf Pariste.Net

3 metre genişliğinde 117 metre uzunluğundaki pasaja girdiğinizde, Paris’teki pek çok pasaja girince olduğu gibi dünyanız değişiyor. Zaman duruyor, hatta en az yüz yıl öncesine gidiyor. Yüksek cam tavan içeriyi pek bir güzel aydınlatıyor, yerdeki siyah-gri-beyaz karolar da atmosfere bir hoşluk katıyor. Ahşap vitrinlerin sıcaklığıyla da yaşadığınızı hissediyor “iyi ki buradayım, iyi ki Paris’teyim” diyorsunuz. 

Grand Cerf Pasajı - Passage du Grand Cerf Pariste.Net

1825‘ten bugüne ayakta olan Grand Cerf Pasajı’nda çoğunlukla tasarım üzerine mağazalar bulunuyor. Küçük butikler, bir iki kafe, eskici, antikacı, kuaför, yüncü, ahşap atölyesi ve daha neler neler var içeride. Hepsi birbirinden özgün, hepsi birbirinden farklı bu dükkanların çok hoşunuza gideceğini düşünüyorum. Alışveriş yapacak olmasanız bile gözünüz gönlünüz bayram edecektir. Benim favorimse yukarıda fotoğrafını gördüğünüz dükkan. Bu dükkanın “neci” olduğunu tarif etmem güç; içeride eski ya da eskitilmiş çeşitli tasarım objeleri, mobilya ve aksesuarlar bulunuyor. İçeri mutlaka girmenizi öneririm.

Grand Cerf Pasajı - Passage du Grand Cerf Pariste.Net

Grand Cerf Pasajı’nın arka kapısı küçük bir meydana çıkıyor. Buradan karşıya, dar sokaktan dümdüz devam ederseniz Paris’te en sevdiğim sokaklardan biri olan Rue Montorgeuil‘e çıkarsınız. Geri dönüp Etienne Marcel tarafında gezmek isterseniz çok sevdiğim kafe restoranlardan biri olan Poulette‘te yemek yiyebilirsiniz. Oranın aşağıları da şehrin en hareketli köşelerinden Châtelet ve Les Halles tarafları zaten. Ayrıca Paris’teki en eski ev de hemen bu civarda, orayı da görün isterseniz. Rue Saint Denis’den yukarı doğru yürürseniz de karşınıza Türk Mahallesi çıkacaktır.

Kalkıp Grand Cerf Pasajı’nı görmeye değer mi bilmem ama Etienne Marcel taraflarındaysanız mutlaka içeri girip bir bakmanızı, pasajı boylu boyunca yürümenizi öneririm. Grand Cerf Pasajı’nın tam karşısında çok küçük bir pasaj daha var: Passage du Bourg l’Abbé. Oraya da bir girip çıkın isterseniz. Biraz yukarıda da Kahire Pasajı var ki orası bu kadar havalı değilse de ilginç bir yer. Diğer pasajları görmek istiyorsanız da aşağıdaki seçenekleri tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: 145 Rue Saint Denis, 75002 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.