(Son Güncelleme: 03.03.2024)ÖNEMLİ NOT: Yenileme çalışmaları nedeniyle 2024 sonuna kadar kapalı; çalışmalar bittiğinde yazı güncellenecektir
Bu yazıda sizlere uzun zamandır yazmak istediğim bir yeri, gerçek IMAX sinema keyfi yaşayabileceğiniz harika bir yeri tanıtmak istiyorum. Burası, dışarıdan bakıldığında dev bir aynalı cam küre görünümünde, içinde küresel dev sinema perdesi bulunan La Géode…
 
La Géode’a gitmeye hep nazlanıyordum çünkü buranın sadece çocuklara yönelik bir yer olduğunu zannediyordum ama ilk kez Şubat 2017’de gittikten sonra ne kadar yanlış düşündüğümü görmüş oldum. Bu deneyimimin hemen ardından sizlere burası hakkında bilgi vermek istedim.
 
IMAX Sinema: La Géode
IMAX film teknolojisini bilenler konuya daha çok hakimdir ama bilmeyenler için söyleyeyim IMAX (aymeks) Image Maximum yani en büyük boyutta görüntü anlamına geliyor ve bu sinemalarda görüntüler büyük perdelerde farklı bir teknoloji ile perdeye yansıtılıyor. Haliyle görüntü çok daha gerçekçi oluyor. Türkiye’de de IMAX sinemalar var ama -bildiğim kadarıyla- Paris’teki La Géode gibi kubbe biçiminde bir sinema salonu bulunmuyor.
 
Böylesi bir kubbenin içinde olmanın avantajı nedir? Dev perde karşınızda 180 derecelik bir açıyla duruyor ve izlediğiniz filmin gerçekten içindeymiş gibi hissediyorsunuz. Çünkü karşınızda nereye baksanız, baktığınız her yerde filmin görüntüsü oluyor. İnanılmaz bir duygu. O yüzden imkanı olan herkese burada bir film izlemesini öneriyorum.
 
IMAX Sinema: La Géode
La Géode (la jeod) adını yer küre görüntüsünden alıyor ve Paris’in 19. arrondissement’ındaki dev park Parc de la Villette‘in içinde, Bilim ve Endüstri Müzesi diyebileceğimiz Cité des Sciénces et de l’Industurie‘nin hemen arkasında bulunuyor. Ulaşım için en uygun seçenek 7 numaralı metro hattına binip “Porte de la Villette” istasyonunda inmek. Aynı şekilde T3b tramvayının da burada bir durağı var.
 
Cité des Sciénces’ın içine girip -2’ye inerek arka kapıdan La Géode’a geçebileceğiniz gibi sağ taraftan dolaşıp da dev cam küreye ulaşmanız, sonra merdivenlerden inip arkadaki ana girişe ulaşmanız yeterli. 5 numaralı metro ile gelip Parc de la Villette‘in diğer tarafından gelirseniz de bu kez “Porte de Pantin” istasyonunda iniyorsunuz. Parka girip dümdüz karşıya doğru devam ediyorsunuz. Kanaldaki köprüden karşıya geçerken de zaten La Géode’u görüyorsunuz. Vaktiniz varsa o güzergah da güzeldir.
 
IMAX Sinema: La Géode
La Géode’da bilimsel ağırlıklı belgeseller gösteriliyor. Çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekeceğinden eminim. Programa ve güncel fiyatlara kendi web sitelerinden bakıp kendinize uygun film seçebilirsiniz. Kimi gösterimler 3D kimileri ise 2D olarak gerçekleşiyor. İki boyutlu bir film bile izleseniz keyif alacağınıza eminim çünkü 180 derecelik perdede, böylesi dev bir kürenin içinde film izlemenin tadı ve heyecanı bir başka inanın.
 
Biz “A Beautiful Planet” adlı belgeseli izledik. Salon çok dik bir rampa şeklinde; yaşlılar ve bedensel engelliler için uygun değil. NASA iş birliğiyle hazırlanan belgeselde uzaydan dünyamızı izlemek ayrı bir hoşluktu ama uzay istasyonunun içinde yaşananları izlerken de sanki içindeymişiz gibi hissettim. Hatta bazı zamanlarda vertigo rahatsızlığım nüksetti, başım döndü, perdeye bakamadım birkaç saniye 🙂
 
IMAX Sinema: La Géode
Bizim izlediğimiz film IMAX’ti ama anladığım kadarıyla 3D filmler 180 derecelik perdeyle izlenmiyor, onun ayrı bir teknolojisi var. Ki ben üç boyutlu görme özürlü olduğumdan zaten 3D film izleyemem 🙂 O yüzden IMAX izlemek çok daha özeldi. Sizlere de IMAX’i tercih etmenizi öneririm. 3D izleyen olursa ve deneyimlerini bizimle paylaşırsa elbette ki çok memnun oluruz.
 
Filmin güzel görüntülerini farklı bir teknoloji ile izlemenin keyfi yanında, düşündürücü özellikleri nedeniyle bizi alıp başka boyutlara taşıdığını da eklemeliyim. Uzaydan bakınca aslında sınırların olmadığını fark etmek, bir tek Pakistan-Hindistan sınırının gece görülebiliyor olması, Kuzey ve Güney Kore’nin gece uzaydan görüntüsünün farkları, Amazon ormanlarının nasıl hızla yok edildiğine şahit olmak, biz yeryüzünde küçük dertlerimizi büyütürken bilim insanlarının uzaydan bizi seyrederek bilimsel merakla hangi başarılara imza attığını izlemek, uzayda topraksız sebze yetiştirilmesini izlemek gibi küçük detaylar şöyle bir silkelenmenize neden oluyor inanın.
 
IMAX Sinema: La Géode
Film başlarken alt girişten giriyorsunuz. İstediğiniz yerde oturmak için seanstan 10-15 dakika önce sıraya girmekte fayda var. Bilet kontrolünden sonra yürüyen merdivenle üst kata çıkıyorsunuz ve salona alt taraftan giriyorsunuz. Film bitiminde çıkışlarsa üst taraftan. Buradan çıktığınızda camın ardındaki projeksiyon odasını görmek de ayrı bir keyif. Bana Le Grand Rex‘de yaşadığımız deneyimi hatırlattı.
 
Sinema öncesi ve sonrası kafede oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Ayrıca bir tanesi La Géode’un kendi bünyesinde, bir tanesi de PlayStation‘ın olmak üzere iki tane Virtual Reality bölümü bulunuyor. Girişteki yere yani Géode VR‘e online rezervasyon yaptırmanızda yarar var, yoksa yer bulamayabilirsiniz ama PlayStation’ınki hakkında sitede bir bilgi yok; belki de geçici bir reklam çalışmasıydı. Bu tür şeyleri sevenlerin buraları da denemesi hoş olabilir.
 
IMAX Sinema: La Géode
La Géode’dan çıktıktan sonra Cité des Sciénces et de l’Industurie’yi gezmek hoş olabilir. Burayı 2012-2013 gibi gezmiştim ama o zaman blog yazmadığım için detaylı incelememiştim. İlk fırsatta oraya yeniden gidip bir yazı hazırlamam gerektiğinin farkındayım. Ayrıca La Géode’un hemen arkasındaki denizaltıyı gezmek de ilginç olabilir. Ben daha önce İstanbul’da ve Rio de Janeiro’da denizaltı gezdiğim için buraya henüz sıra gelmedi; bir gün bu denizaltıyı da gezip yazarım; söz.
 
Parc de la Villette‘i gezerken kanalın diğer ucundaki Paris Müzik Müzesi‘ni de gezmeyi ihmal etmeyin derim. Ah keşke imkanınız olsa bir de Paris Filarmoni‘de bir konser dinleseniz, ne güzel olurdu. Gördüğünüz gibi Paris’te yapacak ve yazacak ne çok şey var. Yeni yazılarda görüşmek üzere.
 
Keyifli geziler, keyifli keşifler.
 
 
 
 
Adres: 26 Avenue Corentin Cariou, 75019 Paris
 
İlgili Yazılar: 
Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.