(Son Güncelleme: 03.03.2024) Versay Sarayı’nın içi ayrı güzeldir, bahçesi ayrı. Bu kadar görkemli bir sarayın koridorlarında dolaşırken sanatın ve estetiğin ihtişamı karşısında kendinizden geçersiniz. Benzer duyguyu uçsuz bucaksız bahçesinde dolaşırken de yaşarsınız ama bu yazıda bu görkemin biraz daha fazlasını bulacaksınız.

Yine Château de Versailles – Versay Sarayı‘nın bahçesindeyiz ama bu kez yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilen çok özel bir etkinliğe tanıklık edeceğiz hep birlikte. Les Grands Eux de Versailles olarak geçen, Versay Büyük Su Gösterisi diye çevirebileceğim, özel etkinliğe ek olarak bunun bir de yazın Cumartesi akşamları gerçekleştirilen ses-ışık-su ve havai fişek gösterisi var ki dillere destan. İşte bu yazımızın konusu Cumartesi akşamları yapılan bu çok özel gösteri: Les Grands Eaux Nocturnes olarak geçiyor.

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

Her yıl Haziran ayından Eylül ayına kadar Cumartesi akşamları gerçekleştirilen bu gösteriyi ben sizler için 18 Haziran 2016 Cumartesi akşamı izledim ve hemen bu yazıyı yayınlamaya karar verdim.

Paris’e birkaç kez geldiniz, Paris’te uzun süre konaklayacaksınız ya da zaten Paris’te yaşıyorsunuz ve artık değişik şeyler yapmak istiyorsunuz. İşte size unutulmaz bir Paris deneyimi… Normalde akşamları kapalı olan Versay Sarayı bahçesinde dolaşma ayrıcalığı ile özel olarak hazırlanmış ses sistemiyle klasik müziklerin yankılandığı, birbirinden güzel bahçelerde su ve ışık gösterilerini izleme keyfinin, Paris anılarınıza bambaşka bir boyut katacağına inanıyorum.

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

Aslına bakarsanız, daha önce Versay Sarayı‘nın bahçesinde hafta sonları klasik müzik eşliğinde gündüz yapılan ve Les Grandes Eaux de Versailles olarak geçen su oyunlarını izlemiş ve o zaman yeterince büyülenmiştim. O yüzden bu gidişimde işin o kısmı beni ekstradan büyülemedi. Bahçeyi yine keyifle dolaştım ama ilk görüşümdeki kadar hayrete düşmedim. Eğer siz daha önce bu etkinliğe katılmadıysanız, akşam üzeri gireceğiniz bahçede işin bu kısmı sizi zaten yeterince büyüleyecektir.

Cumartesi akşamları tam 20:30’da Versay Sarayı’nın bahçesi biletli ziyaretçilere açılıyor. Gün karşıdan usul usul batarken siz hayran hayran bahçede dolaşmaya başlıyorsunuz. Elinize bahçenin planı veriliyor ve bu plana göre ilerlerseniz, özel olarak düzenlenmiş bölümleri atlamadan gezebiliyorsunuz.

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

Château de Versailles – Versay Sarayı‘nın bahçesinin her köşesinden klasik müzik yükseliyor, bahçelerde havuzların fıskiyelerinde su oyunları gerçekleşiyor, hava karardıkça ışık oyunları sizi daha da büyülüyor. Bir de sulardan yükselen dumanlar ortama bambaşka bir mistik hava katıyor…

Gösteriyi izlemeye gelen insanların sayısı hiç de az değil. Benim arkadaşım mühendis olunca, haliyle hemen bir hesaplama işine girişti kendisi 🙂 Tahminlerine göre bahçede 5.000 ile 10.000 arası izleyici vardı… Buna rağmen kalabalık insanı boğmuyor; insanlar belli bir düzen içinde bahçeler arasında geziniyor. Kimi köşelerde yeme içme bölümleri var; oralar her daim kalabalık…

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

Paris’te güneş yaz akşamlarında epey bir geç battığı için, bizim gittiğimiz tarih de en uzun günden üç gün önce olduğu için aydınlık epey bir sürdü. Havai fişek gösterisinin 22:45’te başlayacağı duyurulmuştu ama bir on dakika kadar geç başladı ve hava -neredeyse- hâlâ aydınlıktı 🙂 Muhteşem bir müzik eşliğinde Apollon havuzunun arkasında gerçekleştirilen havai fişek gösterisi oldukça etkileyiciydi.

Gösteriyi izlemek için en uygun yer, en arkada merdivenlerin başı gibi görünse de, en arkadan mı en önden mi havai fişekleri izlemek daha ideal olur diye karar veremediğimizden biz tam ortadan izlemeye karar verdik. Gösteri boyunca fark ettim ki ne kadar önden seyrederseniz o kadar içinde oluyorsunuz gösterinin. Bence en ideal konum Allé Royal olarak geçen, ortası yeşil alan olan ince uzun yolun en baş tarafı.

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

Gündüz hava hep yağmurlu olduğu için akşam gösteri iptal olur mu diye epey bir endişelenmiştik ama neyse ki akşam üzeri hava açtı ve gösteri gerçekleştirilebildi. Hava muhalefeti nedeniyle herhangi bir iptal olursa ne olur bilemiyorum; biletinizi başka bir tarihte kullanmak isteyip istemediğiniz sorulabilir ya da kartınıza ücret iadesi yapılır sanıyorum. Umarım böyle bir sorun yaşamazsınız.

Bu etkileyici gösteriyi izlemek için farkı bilet türleri var. Biletinizi internetten alıp evinizde çıktısını alarak barkodlu biletinizle doğrudan kapıya gidip, gösteri için parka giriş yapabilirsiniz. Konu ile ilgili detayları yazının sonundaki resmi  web sayfası linkinde bulabilirsiniz.

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

Elbette insan havai fişek gösterisi saatler sürsün istiyor ama meteorolojik duruma göre 10-15 dakika kadar sürüyor. Yine de olayı sadece bu havai fişek gösterisi olarak düşünmeyin; gün batarken bahçede dolaştığınız zaman dilimi de bu keyfe dahil. Havai fişek gösterisi sonrası müziğin ve ışığın büyüsü sona erdiğinde, birden ortamın ne kadar karanlık olduğunu fark ediyorsunuz ama bu kez de Versay Sarayı‘nın bahçesinde gece vakti bulunuyor olmanın tadını çıkarıyorsunuz. Fıskiyeli havuzlar karanlığın içinde ışıl ışıl parlıyor. Bir yandan etrafınızı seyredip bir yandan da çıkış kapısına doğru yavaş yavaş yürümeye başlıyorsunuz…

Arkanızı dönüp saraya doğru bir bakıyorsunuz, Château de Versailles da tüm görkemiyle sizi büyülüyor. Hele hele havuzun önünden baktığınızda sarayın ışıklar içinde yansıması bir başka oluyor. Benim o an aklıma “Enginde Yavaş Yavaş” şarkısı geldi hatta: “Su uyur fısıldaşır, gider yâre ulaşır, yolcu yolda yaraşır, bugün de akşam oldu

Versay Sarayı Havai Fişek Gösterisi - Les Grands Eaux Nocturnes Pariste.Net

“Yolcu yolda yaraşır” dedik de, eh tabii şov gece 11 gibi bitince, işin bir de Paris’e dönmesi var. Versay Sarayı‘na gelmesi kolay. Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in banliyö treniyle Gare Saint Lazare‘dan ya da La Défense‘tan Versailles Château Rive Droite’a gelebileceğiniz gibi, RER-C ile Notre-DameInvalidesEyfel Kulesi tarafından Versailles Château Rive Gauche’a gelip Versay Sarayı‘na yürüyerek ulaşabiliyorsunuz ama gece Paris’in merkezine dönerken bunların hiçbiri yok 🙂

En güzeli, şatonun bahçesinden çıkıp XIV. Louis’nin atlı heykelini geçince, karşıya doğru dik uzanan caddenin hemen sağ başından kalkan 171 numaralı belediye otobüsü ile Pont de Sèvres’e gitmek olacaktır. Pont de Sèvres, M9 metro hattının ilk kalkış noktası zaten. Yani bu noktadan metroya binip Paris içinde dilediğiniz yere kolayca ulaşabiliyorsunuz.

İyi eğlenceler…

 

 

Web Adresi: chateauversailles-spectacles.fr/

Adres: Château de Versailles, 78000 Versailles

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.