(Son Güncelleme: 03.03.2024) Şehirler arabalar için midir yoksa yayalar için mi? Hayatımızı kolaylaştıracağını düşündüğümüz için insanoğlunun, icadını büyük bir sevinçle karşıladığı otomobillerin hızla çoğalması sonucunda, modern şehir yaşamını içinden çıkılmaz bir hale getirmesiyle birlikte çağdaş kentlerde yaşama arzusunda olanlar, kendilerine yeni çıkış yolları arıyorlar. Daha fazla yol, daha fazla araba üreterek ileri ülke olunamayacağı artık aşikâr ama ürettiğiniz arabaları başka ülkelere satarak kendi ülkenizdeki insanlar için daha temiz, daha yaşanası yaşam koşulları sağlamaksa çağdaşlık göstergesi oluyor artık… Garip bir dünyada yaşıyoruz…

Paris Belediyesi de, özellikle belediye başkanı Anne Hidalgo‘nun seçilmesinden itibaren şehirlerin otomobillere değil de yayalara ait olduğu vurgusunu daha çok yapar oldu. Bu amaçla bugüne kadar pek çok etkinlik düzenlendi; karbon salınımının en aza indirilmesi için fosil yakıtlı otomobillerin değil yayaların, bisikletlilerin ve elektrikli otomobillerin teşvik edilmesi yanında şehrin yayalaştırılması ve yeşil alanların arttırılması için de pek çok proje başlatıldı.

Mayıs 2016 itibariyle her ay bir pazar günü Paris’te, dünyanın en ünlü bulvarlarından biri olan “Şanzelize, yani Champs-Elysées araç trafiğine kapatılıp sadece yayalara ait olmasına karar verildi. İlk olarak 8 Mayıs 2016 Pazar günü gerçekleştirilen uygulama yıllar içinde daha geniş kapsamlı oldu ve trafiğe kapalı bölgeler birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü arrondissement‘ları kapsayacak şekilde genişletildi.

Bu projenin başarılı geçmesi üzerine Paris Belediyesi artık her ay bir gün otomobilsiz gün etkinliğini Champs-Elysées‘de uygulayıp devam ettirmeye karar verdi. Sonrasında da 25 Eylül 2016’da Paris Journée Sans Voiture – Paris’te Otomobilsiz Gün Etkinliği‘nin ikincisi daha geniş bir kapsamda gerçekleşti. 01 Ekim 2017’deki Paris Journée Sans Voiture – Paris’te Otomobilsiz Gün Etkinliği sonrasındaysa tüm Paris’i kapsayacak şekilde genişletildi ve artık neredeyse her ay bir kez sadece Champs-Elysées’de değil çoğu zaman ilk dört arrondissement olmak üzere tüm Paris’te otomobilsiz gün etkinliği düzenlenmeye başladı.

Dolayısıyla artık bu konudaki gelişmeleri ve güncellemeleri bu yazıda değil Paris Journée Sans Voiture – Paris’te Otomobilsiz Gün Etkinliği yazısında takip edeceğiz.

Daha temiz, daha yeşil bir dünyada yaşayabilmek ama en çok da hayatı doya doya yaşayabilmek dileğiyle…

Keyifle…

Author

1 Comment

  1. Güzel Türkçe'mizde bir halk ağzı vardır: "Adı çıkmış binbeşyüze inmez beşyüze" diye, ya da buna benzer bir deyiş. Amerikan telaffuzuyla "Çamps Eleyzas" da böyle bir büyük cadde. Bu benim ikinci turum "Çamps Eleyzas"da. Şunu unutmayın: Herkes "Çamps Eleyzas"da. Tanıdık tanımadık. Dünyanın turisti bu cadde üzerinde. Ama, ne var bu caddede? Caponlar için "tükan"lar, bu dükkanlar eskiden Amerikalılar içindi. Kalabalıklar, şaşkın şaşkın etrafa bakanlar, mağazalar, pasajlar. Belki de İstanbul kaçkını olduğum için böyle düşünüyorum. Ama, biliyorum, yine de gideceksiniz bu caddeye. Bari, Zafer Takı'ndan başlayın, sonra aşağıya doğru inin. (Zafer Takı'yla ilgili önemli not: Akciğerlerinizi geniş ve sağlıklı ise ve bacak adelelerinizi güçlüyse ve hatta ayaklarınızda kaliteli yürüme pabuçlarınız varsa Zafer Takı'na içten çıkın. Asansör yok!.. Binlerce merdiven basamağını aşacaksınız. Aman dikkat!..)

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.