(Son Güncelleme: 03.03.2024) Paris’e ilk geldiğim zamanlar bir arkadaşım sayesinde keşfettiğim, sonra nerede olduğunu unuttuğum ve sonra bir gün hislerimin peşinden giderek yeniden bulduğum, bulur bulmaz da sizlerle paylaşmak istediğim minik bir cenneti tanıtmak istiyorum bu yazıda sizlere: Rue des Orchidées – Orkideler Sokağı

Eski Fransızca exchange arkadaşlarımdan Roger ile ilk tanıştığımız zamanlardı. Bana şehrin değişik yerlerini tanıtmayı kendine düstur edinmişti, her seferinde başka bir yeri geziyorduk. Öylesi günlerden birinde Roger bana bu sokağı, daha doğrusu bu mahalleyi öğretmişti ama o zamanlar ben Paris’te neyin nerede olduğunu çok iyi bilmediğimden burayı gezdikten sonra, bir daha uzunca bir süre yeniden bulma şansına sahip olamamıştım. Üstelik Roger de biraz Türkçe öğrendikten sonra Gaziantep’e yerleşmek için (evet Gaziantep’e!) Paris’ten ayrılınca izini hepten kaybettim; dolayısıyla bu sokağı da kaybetmiştim ama neyse ki en sonunda nerede olduğunu buldum!

Rue des Orchidees Paris 13e Paris Pariste.Net

Rue des Orchidées, Paris’in 13. arrondissement‘ında, Parc Montsouris – Montsouris Parkı‘nın hemen yanı başında bulunuyor. Oysa ki Hem Parc Montsouris‘ye hem de karşısındaki Cité Universitaire‘e sık sık giderdim ama yan sokaklara sapmayınca karşıma çıkmamış onca zamandır. Demek ki neymiş: Paris’te iyi bildiğimizi sandığımız bir yerlere gittiğimizde bile mutlaka bilmediğimiz yan sokaklara da sapıp kaybolmayı göze alıyormuşuz 😉

Ama benim çektiklerimi siz çekin istemiyorum, nerede olduğunu öğrendiğim bu minik ama çok güzel mahallenin yerini size hemen tarif ediyorum: RER-B‘nin Cité Universitaire durağında inip tramvay yoluna çıktığımız zaman karşımızda Cité Universitaire, arkamızda ise Parc Montsouris bulunuyor. İstasyondan çıkar çıkmaz sola dönünce park solumuzda, Cité Universitaire sağımızda kalacak şekilde tramvay yolu boyunca tatlı bir meyilden aşağı doğru yürüyoruz.

Rue des Orchidees Paris 13e Paris Pariste.Net

Parkın bittiği köşeden sola, Rue Gazan’a girip biraz yürüdükten sonra sağdan ikinci sokağa Rue Liard‘a girdiğinizde, yine biraz ilerleyince küçük bir meydana ulaşmış oluyorsunuz. Buradan düz karşıya geçip sokağa Rue de Rungis‘e girdiğinizde solda ufaktan ufaktan şirin evler görünmeye başlıyor. Bu sokağın sonuna kadar yürüdüğünüzde ise yine minik bir meydana ulaşıyorsunuz. İşte tam buradan hemen sola dönüp birkaç metre sonra da sağa girerseniz Rue des Orchidées’ye ulaşmış oluyorsunuz. Ya da en iyisi mi yazının sonunda tam konumunu verdiğim Google Maps linkinden bakın 🙂

İlk başta nasıl bir yere geldiğinizi anlamıyorsunuz. Çünkü sağ tarafta Paris’in pek de sevimli olmayan betonarme binaları var ama solunuza baka baka ilerlediğiniz zaman atmosferi hissetmeye başlıyorsunuz. Hele ki Rue des Orchidées’den Rue des Gylicines’e girdiniz mi gerçek cennete ulaşmış oluyorsunuz.

Rue des Orchidees Paris 13e Paris Pariste.Net

Burada birkaç minik sokak (Rue des Orchidées, Rue des Gylicines, Rue des Liserons, Rue des Iris, Rue de Volubulis) birbirinden güzel eski evlerle dolu. O kadar ki bu eski evlerin hiçbiri birbirinin aynı değil ama hepsi birbiriyle uyum içinde. Mevsimine göre renk renk çiçekli, mevsimine göre sarılı, kırmızılı, yeşilli yapraklı; huzur dolu, cennetten bir köşe gibi. Öyle lüks villalar gibi de değil, mütevazı sırça köşkler gibi daha çok.

İnsan böyle bir yeri keşfedince çok mutlu oluyor; bir yandan da neden Paris’in her tarafının bu kadar sevimli olmadığına üzülüyor. Modernleşmenin getirdiği sorunlara bağlı olarak nüfus yoğunluğunun artması sonucu oluşan kalabalığı yerleştirmek için inşa edilmek zorunda kalınan yüksek katlı -sevimsiz- binalar, şehrin dokusunu haliyle bozuyor. Gerçi 19. yüzyılda Baron Haussmann’ın zamanında açılan geniş bulvarlar, Paris’in hepimizin bildiği karakteristiğini oluşturan büyük taş apartmanların güzelliği ayrı ama böylesi mahalleleri görünce daha incelikli, daha insani, daha huzur dolu yaşamların da kentin orta yerinde mümkün olabildiğini görebiliyor insan.

Rue des Orchidees Paris 13e Paris Pariste.Net

Çocukluğumun geçtiği Koşuyolu bu kadar albenili değildi belki ama yine de bahçeli evlerden kurulu bir mahalle olması, çeşit çeşit meyve ağaçlarıyla, renk renk çiçeklerle dolu olması, güzel bir çocukluk geçirmem  sağlamıştı bana. Rue des Orchidées ve ara sokaklarında dolaşırken karşılaştığım bu pelerinli çocuk da bana çocukluğumdaki hayallerimi hatırlattı. Sokağı bir baştan koşarak geçiyor, bir yandan pelerini uçuyor, bir yandan da kendisinin uçtuğuna inanıyordu; benim gibi… Ben bu kadar tatlı bir çocuk değildim belki ama gözlerindeki masumiyeti gördüğümde (tüm çocukluğumuz gibi) kendimi görmenin mutluluğunu yaşadım… Küçük bir sohbet de ettik bu siyah pelerinli kahramanla…

Gördüğünüz gibi buranın adını sadece Rue des Orchidées olarak sınırlamak haksızlık olur ama bu minik mahalledeki en uzun sokağın adını konu başlığı olarak seçmeyi tercih ettim; siz bu yazıyı tüm diğer sokaklarla birlikte düşünün lütfen… Burayı ben çok sevdim, umarım siz de benim kadar seversiniz.

Rue des Orchidees Paris 13e Paris Pariste.Net

Bu tarz sokaklar Montmartre Tepesi‘nin arka taraflarında vardır, Rue Crémieux kısa bir sokak olsa da böyle sayılır, bir de benim sevdiğim Rue de Mouzaïa & Rue de Bellevue ve  bir de Square des Peupliers tarafları böyledir ama orası biraz sapadır. O yüzden bu sokağı özellikle çok sevdim, sizin de bu taraflara gittiğinizde mutlaka uğrayıp görmeniz için yazmak istedim.

Bu küçük mahalleyi, muhteşem öğrenci yurdu kompleksi Cité Internationale Universitaire de Paris‘ye ya da Parc Montsouris‘ye yolunuz düştüğünde ek bir keşif rotası olarak programınıza koyabilirsiniz. Sonrasında dilerseniz Butte aux Cailles tarafında gezinize devam edip dilerseniz Gentilly’e geçip Maison de la Photographie Robert Doisneau‘yu görmeye gidebilirsiniz.

Paris’te yapacak ne çok, ne güzel şeyler var. Hepsinin tadını doyasıya çıkarabilmeniz dileğiyle.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: 75013 Paris

Author

1 Comment

  1. Ben nedense 14. Bölgeyi çok severim sakindir. Cite üniversitaire e bayılırım. Çocuğum olsa burada yurtta kalsın isterdim 🙂 Fransa’da okudun falan. Neyse bu bölge güzeldir. Annemin en sevdiği evler buradadır 🙂

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.