(Son Güncelleme: 03.03.2024) Bu yazıda sizlere şeker gibi bir sokağı tanıtmak istiyorum: Rue Crémieux… Elimden geldiğince sizlerle Paris’in gizli saklı güzelliklerini bu blogda paylaşmaya çalışıyorum ama bazen de bir yeri sadece sosyal medya hesaplarımda bir fotoğrafta anlatıp geçebiliyorum ama fark ettim ki sosyal medyanın yoğun akış trafiği içinde o güzellikler kaybolabiliyor.

Oysa tanıtmak istediğim yerleri blogda bir yazı olarak hazırladığımda bir nevi arşivlenmiş oluyor, böylece Pariste.Net’in sosyal medya hesaplarındaki kimi gönderileri gözden kaçıranlar için daha kolay ulaşabilir bir kaynak oluşuyor. O yüzden gelin bu güzel sokak, Rue Crémieux nerededir, nasıl gidilir, birlikte keşfedelim:

Rue Cremieux Pariste.Net

12. arrondissement‘da, Gare de Lyon‘un hemen yakınlarında bulunan bu rengarenk sokak, Paris gezilerinize hoşluk katacak, yüzünüze tebessüm yerleştirecek sevimli bir yer. Özellikle kalkıp gelmeye değer mi bilmiyorum ama Paris’te otel olarak Gare de Lyon tarafını seçenler ya da yolu bu taraflara düşenler için, gelmişken görülecek güzel bir sokak. Ben böyle diyorum ama ben bu yazıyı ilk yayınladıktan birkaç yıl sonra burası dünya çapında ünlü bir yer oldu ve hatta sık sık basında “Instagram paylaşımcılarının yoğun ilgisinden dolayı şikayetçi olan sokak sakinleri” haberleriyle epey bir gündeme geldi.

Gare de Lyon taraflarında kalıyorsanız zaten muhakkak görün ama başka bir bölgede kaldığınız halde merak edip görmek isterseniz, Paris metrosunun M1 ya da M14 hatlarından, RER‘inse RER-A ya da RER-D hatlarından biriyle Gare de Lyon‘a gelebilirsiniz. Garın ana kapısından çıkınca meydanın karşısındaki Restaurant l’Européen‘ın olduğu köşeden Rue de Lyon‘a girip Bastille Meydanı‘na doğru yürürseniz, 150-200 metre kadar ileride solda Rue Crémieux’ye ulaşmış olursunuz.

Rue Cremieux Pariste.Net

Paris’in her tarafını saran gösterişli Haussmannien apartmanlarına alışan gözlerimiz için şehrin ortasında küçük bir mahalle havası estiren Rue Crémieux, turistlerin olduğu kadar fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor. Burası da Paris’te fotoğraf çekilecek en güzel mekanlardan biri olduğu için Rue Crémieux’ye ne zaman gitseniz, sokağın sakinleri kendi hallerinde normal hayatlarını yaşarken, bir yandan da birilerinin sürekli fotoğraf ya da video çektiğini görürsünüz; çoğu zaman da bu profesyonel bir çalışma olabiliyor.

Rue Crémieux 7,5 metre genişliğinde 144 metre uzunluğunda küçük bir sokak aslında ama ikişer-üçer katlı rengarenk boyanmış evlerle çevrili olduğu için, insan bu sokağa girdiğinde içini çocukça bir sevinç kaplıyor. Bilmem benzetmek ne kadar doğru olur ama Sultanahmet’teki Soğukçeşme Sokağı gibi özel olarak korunmuş, farklı bir özen gösterilmiş, ayrıcalıklı bir sokak diyebiliriz burası için.

Rue Cremieux Pariste.Net

Yeşilli mavili morlu, turunculu pembeli kırmızılı birbirinden cici evlerin arasında parke taşlı yolda yürürken kısa süre de olsa renkli bir rüyaya dalmış gibi oluyorsunuz. Kısa diyorum çünkü sokağın sonuna kadar yürüyüp geri dönmek o kadar uzun zamanınızı almıyor. Tabii bu sokakta bulunan küçük otellerde kalma şansı yakalayıp buranın tadını daha çok çıkarmaksa size kalmış.

Kişisel olarak Paris’in doğu taraflarına yolum çok düşmediğinden, Gare de Lyon da Paris’in doğu tarafında kaldığından, bu sokaktan çok sık geçtiğim söylenemez ama eşimi dostumu gezdirirken vaktimiz olursa yolumuzu buraya düşürüp arkadaşlarımın gözlerindeki ışıltıyı görmek çok hoşuma gider Tabii bu söylediğim küçük şeylerle, ufak detaylarla mutlu olmayı, hayatını renklendirmeyi bilen insanlar için geçerli. Büyük beklentileri olanlar için Paris’te yapacak çok daha başka şeyler var.

Rue Cremieux Pariste.Net

Rue Crémieux (rü kremiyö ya da ğü kğemiyö) adını 1796-1880 yılları arasında yaşamış Fransız politikacı ve devlet adamı avukat Adolphe Crémieux‘den almış. Bu sokak 1865’ten beri var; 1897’ye kadarsa bu sokağın adı Avenue Millaud olarak geçiyormuş.

Rengarenk evlerin, kapıların ve panjurların önünde fotoğraf ya da video çekmek/çektirmek için ne kadar zaman harcarsınız bilmem ama Rue Crémieux’de en az on dakika, en çok yarım saat vakit geçirebilirsiniz sanıyorum. Hazır buralara gelmişken yürüyüşünüze, Bastille Operası‘nın da bulunduğu Bastille Meydanı – Place de la Bastille tarafına doğru giderek devam edebilirsiniz.

Rue Cremieux Pariste.Net

Bastille’den sonra da dilerseniz Saint Martin Kanalı – Canal Saint Martin yürüyüşü yaparsınız, dilerseniz de Marais Bölgesi‘ne dalıp Paris’in bir başka renkli yaşamı içinde kaybolmanın zevkini yaşarsınız. Sokağın kuzey tarafında ilginç yürüyüş parkuru La Promenade Plantée – Coulée Verte, güney tarafındaki Seine Nehri‘nin hemen karşı kıyısında ise Jardin des Plantes bulunuyor; onun da yukarısı çok sevdiğim Rue Mouffetard tarafları zaten.

Bu tarz sokaklar -bu kadar renkli olmasa da- Montmartre Tepesi‘nin arka taraflarında da var. 20. arrondissement‘daki Rue de Mouzaïa & Rue de Bellevue de güzeldir ama bir de 13. arrondissement‘daki Rue des Orcihdées ve Square des Peupliers var ki oraları da bir fırsatını bulup görmelisiniz…

Renkli günler…

 

 

 

Adres: Rue Crémieux, 75012 Paris

Author

6 Comments

  1. Haluk Barkan Reply

    Selam Ahmet bey,

    Bu mahalle sakinlerinin ilgiden rahatsız olduklarını, sizin de buraya 4 yıl önce gittiğinizi paylaşmışsınız. Biz de 2 yıl önce sizin sayfanız aracılığı ile haberdar olduğumuz bu sokağı ziyaret etmistik. Hatta döndükten sonra bir videoda vlogger arkadaş bu sokağı hiç bir yerde bulamazsınız dediğinde gülmüştük. Bu vesile ile yazılarınızı özlediğimizi belirtmek isterim. (Her ne kadar bu yıl bir şey beklemeyin deseniz de…)

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Haluk Bey,
      Öncelikle güzel mesajınız için çok teşekkür ederim. Yeni yazı yazmayı ben de çok istiyorum ama hiç merak etmeyin Pariste.Net üzerinden elimi çekmiş değilim, sürekli olarak yazıları güncelleyerek burada yer alan bilgilerin her zaman doğru olması için epey bir mesai harcıyorum. Sırf bugün 20-25 civarında yazıyı güncellemem gerekiyor. Bir yandan Youtube videoları, bir yandan diğer sosyal medya hesapları, bir yandan da gelen yüzlerce soruya yanıt vermeye çalışmaktan daha Paris üzerine yazmakta olduğum romanla ilgili olarak istediğim tempoyu yakalayamadım. Hele bir de elimi bile sürmeye vakit bulamadığım “Pariste.Net in English” projem var ki ona ne zaman vakit bulacağım inanın bilmiyorum 🙂
      Ama elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz.
      Tekrar teşekkür eder, mutlu günler dilerim.

  2. ASLI TEZCAN Reply

    Yaınızı okuduktan sonra, kızlarımla gittik bu güzel sokağı görmeye. Bayıldık. Bir çok fotoğraf çektik tabi ki.

    • Ahmet Ore Reply

      Küçük bir sokak olmasına rağmen renkli ve cıvıl cıvıl bir yerdir burası… Yolu o taraflara düşen herkese öneriyorum. Son dönemde de medyada epey popüler oldu 😉

  3. Gerçekten Paris içindeki gizli hazinelerden biri bu sokak. Yazınızdakiler ile aynı kareleri yakalayabilmek ayrı bir zevk.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.