(Son Güncelleme: 03.03.2024) Derya Restaurant, Paris Türk Mahallesi‘nde, M4, M8 ve M9 metro hatlarının geçtiği Strasbourg-Saint Denis metro istasyonunun hemen orada bulunuyor. İstasyondan çıkınca karşınızda koskoca Porte de Saint Denis yani Saint Denis Kapısı’nı görüyorsunuz, bu sokaktan yani Rue du Faubourg Saint Denis‘den girdiğiniz anda da Türk mahallesindesiniz zaten. Derya Restaurant’sa biraz ileride Julien Restaurant‘ı geçince hemen sağda.

Sokağa girince zaten Türkiye’deymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Türk Mahallesi yazımda da belirtmeye çalıştığım gibi Türkiye’de ama daha çok doğu taraflarında ya da İstanbul’un kenar mahallelerindeymişsiniz gibi. Kenar mahalle dedimse uzaklara gitmenize gerek yok; İstanbul’a son gelişimde Aksaray’ın halini gördükten sonra burayı Aksaray’a bile benzetebilirim, tabii Fransız mimarisinin kafanızı karıştırdığını da hesaba katmak gerek.

Derya Restaurant’dan içeri girdiğinizdeyse çok daha düzeyli bir yerde olduğunuzu hissediyorsunuz. Eski bir Fransız restoranından dönüştürüldüğü için farklı bir havası var. Fransız restoranındaymışsınız gibi ama mutfak bizim mutfağımız… Eh garsonlar da bizim insanımız olunca daha bir samimi ortam oluyor haliyle. Sizi Türkçe selamlamayla karşılamaları hoşunuza gidiyor…

Derya Restaurant Pariste.Net

Yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden ulaşabileceğiniz güncel menüsüne şöyle bir göz attığınızda, meze olarak tarama, ezme, cacık, yaprak sarması, patlıcan ezmesi, kalamar, karides ne ararsanız var. Ana yemeklerden de köfte, adana, kuzu şiş, pirzola, hünkar beğendi, çupra, levrek sizi bekliyor. Eh tatlı olarak da sütlaç, baklava, künefe var, daha ne olsun?

Tabii ben klasik adamım, daha doğrusu bildiğinden şaşmayan biri olduğum için, böyle bir yere gittiğimde önden mercimek çorbamı alır, ardından genelde köftemi söylerim. Yanında da mis gibi ayran… Evet Paris’teyiz ama gülmeyin, insanın canı çekiyor ayda yılda bir de olsa. Böyle zamanlarda Paris’teki Türk restoranlarından birine gidip özlemimi gideriyorum ben de.

Derya Restaurant’a bugüne kadar birkaç kez gittim sanıyorum; ilk gidişimde köfte yemiştim, ikinci gidişimde kuzu şiş denedim, gayet güzeldi. Üstüne yediğimiz künefeyse çok lezzetliydi. Fonda da sürekli Sezen Aksu‘nun o eski benim çok sevdiğim döneminin şarkıları çalıyordu. Ben uçtum gittim zaten 🙂 Diğer bir gidişimde ise usul usul bir klasik Türk sanat müziği çalıyordu fonda.

Derya Restaurant Pariste.Net

Tabii ki Türkiye’de yediğiniz yemeklerin bire bir aynı lezzetini bulmanız her zaman mümkün olmuyor. Bu sadece Derya Restaurant’ın değil, diğer tüm Türk restoranlarının ortak kaderi. Malzeme Türkiye’den gelse bile Paris’in havası suyu karışıyor bir kere, tadı o yüzden biraz daha değişik oluyor yediğinizin içtiğinizin. Ama diyorum ya Türkiye’den bu kadar uzakta, Paris’in orta yerinde gayet iş görüyor…

Buranın müdavimi sadece Türkler değil, bolca da Fransız müşterileri var. En azından onlara Türk mutfağını böyle bir atmosferde sunmak da mutluluk verici, çünkü Paris’te, daha doğrusu Fransa’da (ve Avrupa’da) Türk yemeği dediğiniz zaman herkes “döner-kebap” düşünüyor ilk. Bunda bizim dönercilerimizin Avrupa’nın her yanına açtıkları birbirinden ruhsuz, birbirinden sevimsiz döner büfelerinin payı büyük elbette. Çoğunun adı da “İstanbul Grill” ya da “İstanbul Kebap”. İstanbul’un marka imajını varın siz düşünün… O yüzden yurt dışında Derya Restaurant gibi eli yüzü düzgün bir yer görünce insan mutlu oluyor ülkesi adına.

Eğer içinizde buraya giden varsa ya da bu yazıyı okuduktan sonra gidip menüden başka şeyler denerseniz ve deneyimlerinizi aşağıdaki yorum kısmında paylaşırsanız, başkalarına da fikir vermesi açısından çok yararlı olur. Çünkü beni yeme içme konusunda mutlu etmek kolaydır ama işi bilen birini mutlu etmek zordur; o yüzden yorumlarınızı merak ediyorum.

Derya Restaurant Pariste.Net

Derya Restaurant’ı ne zaman görsem aklıma sevgili arkadaşım Derya geliyor. Yıllarca bankacılık alanında çalıştıktan sonra tası tarağı toplayıp eşi Fatih’le birlikte Kanada’ya, Montreal’e yerleşen, orada bambaşka bir kariyer yapıp hatırı sayılır bir meze ustası olan Derya, mezecilik işinde o kadar ilerledi ki, onunla ne zaman konuşsak, hünerlerini Paris’te göstermesi için kandırmaya çalışırım kendisini. Şu ana kadar ikna çabalarım işe yaramadığından Derya’nın Meze Deryası Instagram hesabındaki fotoğraflarla avunuyorum sadece 🙂

Afiyet, bal, şeker olsun…

Mutlu günler.

 

 

 

Web Adresi: restaurant-derya.com

Adres: 16 Rue du Faubourg Saint-Denis, 75010 Paris

Paris’teki Diğer Türk Restoranları:

Author

5 Comments

  1. Betül Ersoy Reply

    Yorumları okuyarak özellikle çay ikram edildini ögrenince gittik eşimle. Malesef hizmet sıfır . Yada bizim şansımıza öyle dekgeldi. Öncelikle sipariş verdigim yemegim yanlış geldi. Yemegin yanlis oldugunu söyleyince degistirdiler.uzunca bir sure beklemek durumunda kaldık. Yemek geldi çatal ve bıçagi kendim istemek zorunda kaldim. Masaya bir pecete bile vermediler. Çayın parasını aldilar. Tuvalet tam bir facia. Duyarsizlik diz boyu ..

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Betül Hanım,
      Derya Restaurant’a çok uzun zamandır gitmiyordum. O yüzden yakın bir zamanda gitmiş biri olarak yorumunuz, başkalarına fikir vermesi açısından çok önemli.
      Teşekkür ederim.

  2. Ahmet bey merhaba.13 temmuz akşamı Derya'daydık. Etleri gayet lezzetli. Hele yukarıda da resmi olan köfteyi inanılmaz beğendik. Kuzu şiş de iddialı ve terbiyeli. Baklavası da güzel. Özellikle güleryüzlü garsonla(damat)çok güzel bir muhabbet yaptık. Türkiye'deki iyi restoranları aratmaz.

  3. derya restaurant in hemen bitisiginde fransa capinda taninmis unlu simalarida konuk etmis(eskiden o sokakta konfeksiyon atolyesi yaptigimda van damme ve eski cumhurbaskani chirac i hatirliyorum) julien restauranti var tavsiye edilir ve yine ayni sokakta 66 numarada turkiyeden gelen unlu futbolcular ve sanatcilarinda gittigi istanbul grill var

    • Merhabalar,
      Julien Restaurant'ın önünden hep gelip geçtim, hiç sıra gelmedi, yoksa oranın da gidilmesi gereken yerlerden biri olduğunun farkındayım, hatırlattığınız için teşekkürler.
      İstanbul Pizza Grill benim de çok sevdiğim yerlerden biridir ama ısrarla yemek sonrası çay servisi yapmıyorlar, onları protesto ediyorum 🙂
      İşin şakası bir yana, değerli yorumunuz için çok teşekkürler…

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.