(Son Güncelleme: 01.04.2024) Paris’te Araba Kullanmak konusunu daha önce detaylı bir şekilde incelediğimize göre bu kez işin daha zor kısmına, Paris’te otopark konusuna geçebiliriz… Madem ki sözümü dinlemediniz, illâ ki Paris’te arabayla dolaşacağım dediniz, buyurun bakalım kolaysa kendinize uygun bir otopark bulun 🙂 İşin şakası bir yana yazının devamında da göreceğiniz gibi Paris’te araç park etmek en büyük sorunlardan biridir.

Tabii ki bütçeniz müsaitse yapacağınız en akıllıca şey, arabanızı 24 saat açık olan kapalı bir otoparka bırakmaktır. Saati yaklaşık 10€-15€ arasında değişen ortalama bir fiyattan aracınızı kapalı otoparkta bırakabilirsiniz. Günlük fiyat da yaklaşık 25€-50€ arasında olabilir. Kimi zaman da haftalık özel paketlere denk gelebilirsiniz. Hal böyle olunca da arabanız otoparktayken aklınız geride kalmaz, rahat rahat şehri dolaşabilirsiniz. Paris’te olacağınız tarihler belliyse otoparkınızı önceden rezerve edip, özel fiyat avantajlarından da yararlanabilirsiniz: Bunun için OPnGO cep uygulamasını önerebilirim.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Ama bu kadar bütçeniz yok, peki o zaman ne yapmanız gerekiyor? En baştan söylemem gereken şu ki her halükarda Paris’te otopark ücreti her zaman için yüksek olacaktır. Dilerseniz kapalı bir otopark bulup arabanızı oraya bırakın, dilerseniz sokakta park etmeye çalışın, sonuçta ödeyeceğiniz rakam üç aşağı beş yukarı aynıdır. Üstelik sokağa araç bırakmak çok daha zahmetli bir iştir. Dilerseniz kısaca anlatmaya çalışayım, siz de kararınızı kendiniz verin:

Her şeyden önce Paris’te sokaklara araç park edebileceğiniz yer sayısı çok kısıtlıdır. Bunun pek çok nedeni var. İlk aklınıza gelen; Paris’te arabanın çok, park yerinin az olması olabilir ki bu doğrudur da ama bir diğer önemli neden, arabaların park edebileceği alanların çoğunun başka amaçlar için ayrılmış olmasıdır.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Yani şehrin dört bir köşesinde araba park edilebilen en uygun yerler bu kiralık bisikletlerle elektrikli araçlara tahsis edilmiş ve her geçen gün de bu alan artıyor ve özel araçlara ayrılan yerler azalıyor. Yani Paris Belediyesi özel aracınızla Paris’te olmanızı pek istemiyor. Hatta bu nedenle belediye, sokağa park edilebilir yerlerin yarısını iptal etme kararı aldı ve bunu hızla uyguluyor. Ayrıca 2021’de alınan bir kararla tüm Paris’te hız sınırı 30 kilometredir. Yani Paris’te araba kullanmak, zorunlu olmadıkça önerilen bir şey değil.

Bir diğer neden, normal şartlar altında daha çok arabanın park edebileceği bir sokakta kapı önü olması, yükleme boşaltma yeri olarak ayrılması, inşaat çalışmaları vb nedeniyle pek çok olası park yeri gözden çıkarılmış durumda. Bazen koca sokakta 3-5 arabanın park edebileceği özel alan ya oluyor ya olmuyor. Hal böyle olunca da zaten kısıtlı olan park alanları daha da azalıyor ve sizin de boş yer bulma ihtimaliniz yok denecek kadar az oluyor.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Hevesinizi kırmak istemem ama Paris şehir merkezinde sokakta ücretsiz park yeri zaten bulunmuyor. Yukarıdaki fotoğrafta göreceğiniz gibi sokakların büyük çoğunluğunda kesik kesik beyaz çizgiler park yapılabilecek yerleri gösterir ve yanında “PAYANT” (peyan) yani “ücretli” yazar. Sarı gördüğünüz çizgilerin olduğu yerlere, sokak köşelerine, başka bir ibare yazan yerlere, sarı zarf şeklinde çarpı olan ve üzerinde “LIVRAISON” yazan yükleme boşaltma yerlerine aracınızı park etmeniz yasaktır.

Bu livraison bölgeleri de iki türlü. Bir tanesinde sokak tarafında sarı çift çizgi bulunuyor ve bu alanlara hiçbir şekilde araba park edemiyorsunuz. Bir tanesinde de yol tarafında kesik kesik sarı çizgi bulunuyor. Buralara saat 20:00-07:00 arası araç park edebiliyorsunuz. Pazar ve resmi tatil günleri ise tüm gün park etmek serbest.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Payant yazan boş bir yeri kazara buldunuz, şimdi ne yapacaksınız? Sokağın ötesinde ya da berisinde, yani yakınlarda bir yerlerde illâ ki bir parkomat vardır. Bu parkomata gidip kuralları okumanız gerekiyor. Paris’teki parkomatların birbirine benzeyenini pek göremedim ben 🙂 Kimisinde kredi kartı geçmiyor, kimisi sadece bozuk parayla çalışıyor, kimisi sadece “Tabac” denen büfelerden alabileceğiniz ve para yüklenmiş kontörlü otopark kartları ile çalışıyor.

Aslında en pratik çözüm cep telefonunuzdan Pay by Phone uygulamasıyla ödeme yapmak. Apple Store için bu linkten, Google Play için bu linkten uygulamayı indirdikten sonra kredi kartı ve araç plakası bilgilerinizi girdikten sonra parkomat üzerinde yazan, bulunduğunuz bölgenin kodunu (örn: 75004) girerek ve plakanızı seçerek ödeme yapabiliyorsunuz.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Süreniz biterken de -eğer opsiyonlardan seçerseniz- e-mail ve sms olarak size uyarı geliyor ve süreyi hiç arabanın yanına gitmeden uzatabiliyorsunuz. Prensip olarak herhangi bir sokağa aracınızı maksimum 2 saatliğine bırakıyorsunuz. Dolayısıyla sistem sizden maksimum 2 saatlik ücret alıyor. 2 saatin sonunda -teorik olarak- aracınızı çekmeniz bekleniyor ama gidip yeniden para atıp/kart çekip süreyi uzatıp aldığınız fişi ön camınıza koyabilirsiniz. Güzel haber: PAYBYPHONE gibi mobil uygulamalarla cepten ödeme yaparsanız cama herhangi bir şey koymanıza gerek yok ve 2 saat kısıtlaması söz konusu değil. Sokağa araç park etme ücreti de bu yazının son güncelleme tarihi itibariyle 1 saat için 4,00€ ile 6,00€ arasında değişiyor ama süre uzadıkça park ücreti katlanarak artıyor, dolayısıyla arabanızı uzun süre bırakmak zorundaysanız kapalı otoparklar daha avantajlı hale geliyor.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Her makine ayrı ayrı çalışıyor, kimisi para attıkça kalabileceğiniz maksimum saati gösteriyor, kimisi de ne kadar kalacağınızı sorup ona göre sizden para istiyor. Bazı park yerlerinde 12:00-14:00 arası ücretsiz oluyor; o zaman, örneğin 11:00’de gelmişseniz sadece 1 saatlik ödeme yapıyorsunuz. 14:00 sonrası kalmanız gerekiyorsa gidip tekrar süreyi uzatmanız gerekiyor. Pek çok yerde ise akşam 19:00 sonrası ücretsiz olabiliyor o zaman gece arabayı ertesi günkü ödeme saatinin başladığı vakte kadar orada bırakabiliyorsunuz.

Bir de bu yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi parkomattaki P harfinin altında sarı bir nokta görürseniz (%99) olasılıkla resmi tatil günleri, Pazar günleri buralara ücretsiz araç bırakabiliyorsunuz. Yine de aracınızı bırakırken en yakın parkomata gidip bu bilgiyi ekranda görerek teyit etmenizi öneririm. Bir de sakın arabanızı, aşağıdaki gibi park alanı olarak ayrılmamış bir bölgeye bırakmayın derim…

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Parkomatların çoğunda dil seçeneği olduğu için, Fransızca bilmiyorsanız İngilizce olarak işlemlerinizi ekrandan takip ederek yapabilirsiniz; zaten ekran bilgisi sizin ne yapmanız gerektiğini söylüyor, ona göre tuşlara basmanız isteniyor. Biraz karışık görünse de ikinci denemede başaracağınıza inanıyorum 🙂 Ama kendinizden şüphe duymayın, her şeyleri gibi bu konuyu da başarıyla karmaşıklaştırmış Fransızlar 🙂 İnsan bir sistem geliştirir ve her yerde aynı sistemi uygular ama yok öyle kolay lokma, illâ bir uğraşacaksınız. O yüzden mobil ödeme en iyisi.

Aslında arabalı olarak Paris içinde çok işiniz olmayacağını düşünüyorum ama yine de başka bir şehirden ya da başka bir ülkeden Paris’e gelmek niyetindeyseniz o zaman Paris yakınlarında bir yerlere aracınızı bırakmak isteyebilirsiniz. Size önerebileceğim özel bir yer yok ama günübirlik Paris’e gezmek istiyorsanız ilk aklıma gelen, Disneyland yakınlarındaki dev alışveriş merkezi Val d’Europe ya da La Vallée Village‘daki ücretsiz otopark seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Bu kez de RER ile Paris şehir merkezine ulaşmak için hatırı sayılı bir rakam ödeyeceksiniz; üstelik bu rakam kişi sayısına göre artacak ve 24 saat bırakma şansınız yok. O yüzden her halükârda araba ile şehre gelip aracınızı şehrin dört bir yanında göreceğiniz yer altı otoparklarına bırakmanızı öneririm. Aslında bir de Paris’in hemen doğu ve batı kanatlarındaki park-ormanlar Bois de Vincennes – Vincennes Ormanı ve Bois de Boulogne – Boulogne Ormanı‘nda da ücretsiz park yerleri bolca mevcut ama ormanlık ve nispeten ıssız bir yere araba bırakıp şehre inmek ne kadar mantıklı olur, buna siz karar verin isterseniz.

Yanlış park ettiğinizde görevli memurların kontrolüne yakalanırsanız anında ceza kesiyorlar. Aşağıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi sokağın köşesine, park edilmesi yasak olan bir yere park etmiş bu aracın sahibi kim bilir ne kadar ceza ödeyecek? Üstelik her zaman görevlilerin yaya olarak dolaşması da gerekmiyor; araçla gezerken sistem plakalar üzerinden otomatik kontrol de yapıyor…

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Normalde biz trafik cezalarını internetten ödeyebiliyoruz ama başka bir ülke vatandaşı bu ödemeyi nasıl yapar, cidden bilmiyorum. Zaten kiralık araçsa ceza firmadan tahsil edilir, firma da daha sonra cezayı sizin kartınızdan çekecektir.

Yanlış park edilen araçların çekildiğine hiç denk gelmedim ama özel durumda çekileceğini tahmin ediyorum. Bazen yol çalışması, pazar kurulması, gösteri yürüyüşü vb. durumlarda, yazılı uyarılara rağmen aracınızı oraya bıraktığınızda, bir süre sonra dönünce arabanızı yerinde bulamayınca panik olmakta haklısınız, çünkü bu durumda ne yapılması gerektiğini ben de bilmiyorum…

En iyisi mi siz küçük hesapların peşinde koşup türlü riskler alarak tatilinizin zehir olmasını önlemek adına size en yakın kapalı otoparka aracınızı bırakmaya bakın. Hem kafanız rahat olsun hem de aracınızın başına bir şey gelmesin. Hem bakın kapalı otoparklarda ne güzel araçlar görme şansınız var. Yukarıdaki videoyu bir zamanlar Zafer Takı‘nın oradaki otoparka aracımı park ettiğim gün çekmiştim.

Söylemeyi unuttum, belki biliyorsunuzdur, Paris’te sokakta araç park edebileceğiniz yerler çok kısıtlı olduğundan, bazen küçücük bir boşluk bile bulduğunda Parisliler arabalarını tampon tampona vura vura o boşluğa girmenin bir çaresine bakıyorlar. Bu son derece kabul edilmiş bir durum gibi görünüyor üstelik.

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Sanırım Paris’te otopark konusunda artık aracınızı şehrin dört bir yanında bulunan kapalı bir otoparka bırakmak konusunda sizi ikna edebilmişimdir 😉 Kısa süreli duraklamalarınız için sokağa araç park etmeniz belki mantıklı olabilir ama uzun kalacaksanız kesinlikle kapalı otoparkları tercih etmelisiniz. Hatta rezervasyonunuzu önceden internet üzerinden yaptırmak çoğu zaman daha avantajlı olacaktır.

Bir de park edeceğiniz otoparkın 24 saat açık olup olmadığından da emin olun. Son olarak, bazı otoparkların yaya kapıları güvenlik gerekçesiyle şifreli olabiliyor, bu şifrenin otopark fişinde yazıp yazmadığından emin olun lütfen. Bazen de kapıyı otopark kartınızla açıyorsunuz, o yüzden otopark fişinizi mutlaka yanınıza alın

Paris'te Araba Kullanmak ve Pariste Otopark Pariste.Net

Evet, Paris’te otopark ve araba park etme hakkında aklıma gelenler şimdilik bunlar. Eğer atladığımı düşündüğünüz, eklemek ya da düzeltmek istediğiniz konular varsa yorum kısmına yazıp bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

Çünkü hayat paylaştıkça güzel.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Author

12 Comments

  1. Doğan Aslan Reply

    Ahmet bey.Öncelikle sitenizi çok faydalı buluyorum.Her Paris e gelişimde tekrar tekrar okuyorum.Merakım şu,Parislier ne yapıyor arabalarını.Gerçekten de park yeri çok sınırlı.Evlerin altında otopark mı var Parislilerin.tesekkürler

    • Ahmet Ore Reply

      Bu bakımdan Paris’i Nişantaşı’na benzetirim biraz. O kadar ev vardır ama otopark çok kısıtlıdır. Binaların bir kısmının altında sınırlı sayıda otopark vardır ve bir park yerinin fiyatı 50-60 bin Euro olabilir.

  2. Ahmet bey size cok tesekkür ederim Paris hakkinda bir hayli bilgi sahibi olduk sayenizde bir sorum olacak Almanya’da yasiyorum
    arabayla seyahati cok seviyorum o yüzden Parise arabayla gelmeyi düsünüyorum Creteil bölgesinde bir AVM parkina acilis saatleri icinde uzun süreli arabayi park edebilirmiyim??

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Hasan Bey,
      Creteil tarafındaki AVM otoparkı 2,5 saat ücretsiz, o yüzden işinize yaramayacaktır. O taraflarda işiniz mi var yoksa park edecek herhangi bir yer mi arıyorsunuz. Eğer Paris’e daha yakın bir yere park etmek isterseniz, özellikle hafta için Boulogne Ormanı girişinde arabanızı istediğiniz kadar bırakabileceğiniz yerler var. Orman deyince uzak bir yer gibi düşünmeyin, Paris’in en şık banliyölerinden biri olan Neuilly’dedir… Siz şu linke bir bakıverin, eğer ilginizi çekerse detaylı tarif verebilirim: https://www.pariste.net/boulogne-ormani-bois-de-boulogne/

  3. Serkan Ertin Reply

    Merhaba Ahmet Bey. Bu kapali parkyerlerinde aracimizin yanina istedigimiz zaman ugrayabiliyormuyuz. Eee bütce kisitli olunca arabada sekerlemek hayli seker oluyor anlayacaginiz. Ben cok gezmeyi seven biri olarak ara ve gece istirahatlarimi arac icinde yapmaya alistim. Tabi az önce de sordugum üzere herhangi bir kisitlama olmadigi taktirde.

    Bu arada yapmis oldugunuz You Tube yayinlarinizi da büyük bir alaka ile izledigimi de bilhassa söylemek istiyorum. Sizin gibi bilgili, ince ve nazik bir sahsiyeti böyle rastgele bir Program üzerinden taniyabilmek imkani bulabildigim icin kendimi hayli sansli hissediyorum. Ve icra etmis oldugunuz bilgilendirici yayin ve yazilariniz icin de ayrica size tesekkür etmek istiyorum. Sayenizde az daha Parise gelmekten vazgececektim. O Kadar iyi bir tanitim ve rehberlik. Tebrik ederim.

    Ve bu mesaji okudugunuz andan itibaren gününüzün ve de günlerinizin herdaim keyifli ve güzel gecmesini diliyorum. Basarilarinizin devami dileklerimle sen ve saglicakla kaliniz. Selamlar. 🙂

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Serkan Bey,
      Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.
      Otoparklara genelde elinizdeki otopark kartıyla istediğiniz gibi girebilirsiniz ama arabada uyumanıza izin vereceklerini pek sanmıyorum. Gerçi çok iyi bildiğim bir konu değil bu ama zaten pek çok otopark gece kapalı olacaktır, otoparkınızı buna göre seçmelisiniz. 24 saat açık olsa bile güvenlik kameralarından takip edileceğiniz için bir görevli gelip sizin arabada uyumanızı engelleyebilir diye düşünüyorum.
      Mutlu günler…

  4. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Size bir sorum olucaktı. Yarın sabah saat 7 gibi aracımızla Parise gelicez.Yarın sarı kesik çizgiler ücretsiz olucak mı bi de öyleyse akşama kadar bırakabiliyor uyuz? Malumunuz öğrenci olduğumuz için park yerlerine çok fazla para veremiyoruz.Sizin bize önerebileceğiniz ücretsiz ve güvenilir bir yer var mıdır? Umarım çok şey istemiyorumdur, şimdiden teşekkürler 🙂

    • Merhaba, yarın Pazar olduğu için sarı kesik çizgili yerlere aracınızı park edebilirsiniz, ayrıca Payant yazan yerlerin %99'una da aracınızı ücretsiz bırakabileceksiniz. Yine de park ettikten sonra otomata gidip "dimanche gratuit" yani pazarları ücretsizdir yazısını görüp emin olmakta fayda var. Bunların haricinde şehir içinde ücretsiz park yeri bulmak zaten söz konusu bile değil 🙂
      İyi tatiller

    • M. Ali Saltan Reply

      Grevden etkilenebiliriz diye araba kiralamıştım, yazınızı okuduktan sonra iptal ettim, İyi ki de etmişim, Çok teşekkür ederim, araba çok dert olacakmış

      • Ahmet Ore Reply

        Bugünden itibaren grevin etkisi en az seviyeye indi ve nerdeyse tüm hatlar çalışmaya başladı; arabaya ihtiyacınız kalacağını düşünmüyorum pek.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.