(Son Güncelleme: 04.03.2024) Bu yazıda Paris’in güney tarafında kalan, 14. arrondissement‘daki önemli bir bölgesinde, Denfert Rochereau ve çevresini tanıyacağız. Buranın öneminin iki nedeni var: İlk neden, Orly Havalimanı‘na gitmek için en uygun seçeneklerden biri olan OrlyBus‘ün buradan kalkması, ikinci nedense ünlü kafatası müzesi Catacombes‘un burada olması…

Denfert Rochereau (danfer roşro ya da danfeğ ğoşğo) adını, Prusyalılara karşı 1870‘te Belfort‘da büyük bir mücadele vermiş olan Albay Pierre Philippe Denfert-Rochereau‘dan alıyor.

Burası Paris’in gayet keyifli bir köşesi olmasına rağmen benim çok sık gittiğim bir konumda değil, genelde Orly Havalimanı‘na gideceğim zaman OrlyBus‘ü tercih edeceksem yolum Denfert Rochereau’ya düşüyor. Çünkü buradan havaalanına ulaşmak oldukça kolay.

Denfert Rochereau OrlyBus Orly Bus

Denfert Rochereau, yedi ayrı yönden büyük bulvarların kesiştiği büyük bir meydan olması açısından merkezi bir konumda. Meydanın tam ortasında bulunan dev aslan heykeli de yine Belfort’daki savaşa ithafen yapılmış ve “Lion de Belfort / Belfort Aslanı” adıyla anılıyor.

Meydan oldukça geniş, klasik Fransız mimarisinin en güzel örneklerinden oluşan, birbirinden güzel yapılarla çevrili. Hangi yöne gitseniz, hem yol üstünde hem de yolun sonunda karşınıza ilgi çekici bir şeyler çıkacaktır.

Tabii Paris’e ilk kez geliyorsanız bu civarda dolaşmanız öncelikleriniz arasında yer almamalı; bildiğiniz gibi Paris’te yapacak onca şey varken “Paris sokaklarında avare” bir şekilde dolaşmak için önceliğiniz bu bölgede olmamalı sanki ama yine de Paris’te konaklayacağınız yer yakınlardaysa elbette ki yürüyerek yakın çevrenizi keşfe çıkmanız açısından güzel olabilir.

Denfert Rochereau Catacombes

Meydanın ortasında Paris’in meşhur yeraltı mezarlığı Catacombes de Paris var. Pazartesi hariç buradan ne zaman geçseniz meydanı çepeçevre dönen uzun bir kuyruk görürsünüz. Burası Paris’te mutlaka gezilip görülmesi gereken son derece ilginç bir yer ama ne yazık ki o sıraya sabredip, saatlerce sıra bekleyip içeri girmek herkese nasip olmuyor 😉

Eğer Paris’e Orly Havalimanı üzerinden geldiyseniz, şehre inmek için OrlyBus‘ü tercih etmişseniz, havaalanından kalkan otobüsün son durağı burası oluyor. Yani gerçek Paris‘le ilk burada karşılaşıyorsunuz.

Dilerseniz meydandaki otobüslerden istediğiniz yere gidebilirsiniz ama Paris’teki otelinize gitmek için en hızlı çözüm elbette RER ya da metro olacaktır. RER için hemen gar binasına girerek, biletinizi girişteki otomatlardan ya da gişeden alıp turnikelerden geçip aşağıya inebilirsiniz.  Buradan geçen RER-B şehri kuzey-güney yönünde kesen önemli bir hat. Kuzeye giden iki hattan biri Charles de Gaulle Havalimanıı’na ulaşıyor. Hat üzerinde Lüksemburg Bahçesi, Saint MichelNotre Dame, Châtelet – Les Halles, Gare du Nord, Stade de France ve hatta devamında Fuar Merkezi Parc des Exposititons – Villepinte gibi istasyonlar var.

Güneyde de iki ayrı yöne gittiği için RER’i tercih ettiğinizde treninizin nerelerden geçtiğine dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer şehir merkezinde bir yere gidiyorsanız o yöne giden herhangi bir trene binmeniz yeterli çünkü RER güzergahı sadece şehir dışına çıktıktan sonra ikiye ayrılıyor. Güney yönünde de önerebileceğim iki yerden biri Cité Universitaire ve Parc de Sceaux.

Denfert Rochereau RER

Metroyla devam edecekseniz iki seçeneğiniz var: M4 ve M6 hatları Denfert Rochereau’dan geçiyor. M6‘nın 1906’dan beri buradan geçtiğini söylersem içiniz şöyle bir cız eder sanıyorum; insanlar bu metroları inşa ederken biz nelerle uğraşıyormuşuz diye düşünerek…

Her neyse, metroya gar binasından geçiş var ama dilerseniz meydanın ortasından ya da diğer köşelerinden girmeniz de mümkün. M6 benim en sevdiğim metrolardan biridir, çoğunlukla yer üstünden gider ve çevreyi görme şansınız olur. Bir ucu Zafer Takı‘nın oraya, yani Charles de Gaulle – Etoile’e, diğer ucu da Nation‘a gider. Seine Nehri‘ni Pont de Bir Hakeim Köprüsü üzerinden geçerkenki Eyfel Kulesi manzarası görülmeye değerdir. Vagonları da oldukça eski, o yüzden bu hatta kendimi gerçekten Paris’te hissediyorum.

Gördüğünüz gibi Denfert Rochereau’dan Eyfel Kulesi‘ne direkt M6 metrosuyla gidilebiliyor. Bunun için Bir Hakeim ya da Trocadéro‘da inmeniz yeterli. M4 metrosuna binecekseniz büyük ihtimalle kuzey tarafına doğru devam edeceksiniz. Bu hat Montparnasse, Saint Sulpice, Saint Germain, Saint Michel, Châtelet yönüne doğru devam eder. Türk Mahallesi‘nin bulunduğu Strasbourg-Saint Dennis istasyonundan sonra hem ortam hem de yolcular değişmeye başlar; o yüzden Paris’te otel seçerken bu hattın daha fazla kuzeyine çıkmamanızı öneririm. Hattın devamında Gare de l’Est, Gare du Nord gibi önemli istasyonlar vardır ve hattın sonundaki Port de Clignancourt’un biraz ilerisinde Paris’teki dev bit pazarı Marché aux Puces – Saint Ouen‘a ulaşabilirsiniz.

Denfert Rochereau RER

Yukarıdaki metro tariflerim burayı bir aktarma merkezi olarak kullanacaklar içindi. Aç acına OrlyBus‘ten indiniz ilk bakışta gözünüze bir restoran ilişmez ama bu civarda pek çok yemek seçeneği mevcuttur. RER istasyonunun hemen yanında bir tane Café Oz vardır, Avusturalya mutfağı sunar. Şansınıza servis saatlerine denk gelirseniz keyifle karnınızı doyurabilirsiniz. Bir de sırtınızı gara verdiğinizde ileride sol tarafta Indiana Restaurant bulunuyor, Amerikan mutfağı, orası da keyifli bir yerdir. Tabii sayısız irili ufaklı pek çok yeme içme mekanı da onun civarında karşınıza çıkacaktır. Oradan devam edip yolun karşısına geçerseniz de sol tarafta Rue Daguerre adında keyifli bir sokak vardır, size güzel bir Paris’te Günlük Yaşam panoraması sunabilir.

Denfert Rochereau’nun bir diğer özelliği de Montparnasse Mezarlığı‘na çok yakın olması. Mezarlığın bir ucu meydana kadar uzanır. Orası da gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden ama tek bir mezarlık gezme şansınız olacaksa elbette ki Père Lachaise‘e öncelik vermenizi öneririm.

Denfert Rochereau 1.zone’da yer aldığı için eğer buradan sonra şehir merkezindeki herhangi bir noktaya gidecekseniz normal biletle RER‘e, metroya ya da belediye otobüsüne binebilirsiniz. RER ile şehir dışına çıkacaksanız da o zaman gideceğiniz yere göre bilet almanız gerekiyor. Bu konudaki detayları biletler ve ulaşım kartları yazısında okuyabilirsiniz.

Paris’te yapacak o kadar çok şey var ki, iyice bir sıraya koymak gerek belki de gelmeden önce. Bunun için Bir Hafta Paris ve 3 Gece – 4 Gün Paris yazılarıma da bir göz atmanızı öneririm. Ve tabii Paris hakkında yazdığım kitabım Paris’te Bir Hafta‘yı da okumanızı da…

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Adres: 75014 Paris

Author

2 Comments

  1. Bu meydanda aklıma hep orly otobüsü, indiana cafe geliyor. Yazınız çok başarılı bilgilendirici

    • Ahmet Ore Reply

      Bana da bu meydan OrlyBus’ü hatırlatır 😉

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.