(Son Güncelleme: 04.03.2024) Marais Bölgesi’nin hazineleri bitmek tükenmek bilmez. İşte onlardan birinden daha, Espace des Blancs Manteaux’dan bahsetmek istiyorum bu kez sizlere.

Espace des Blanc Manteaux, Marais Bölgesi‘nin tam kalbinde bulunan eski bir kapalı çarşı, pazar yeri aslında. 1819’da Napoléon zamanında inşa edilmiş, 1992’de de 4. Arrondissement Belediyesi’ne bağlı bir kültür merkezine dönüştürülmüş.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

Burada birbirinden ilginç çağdaş sergileri gezmeniz mümkün. Tabii turist olarak geldiğinizde şansınıza ne çıkarsa bahtınıza… Şahsen ben özel olarak bir programı takip ederek gitmiyorum; ne zaman yolum Marais Bölgesi‘ne düşse, ne zaman Rue Vieille du Temple üzerinde yürüsem karşıma Espace des Blancs Manteaux çıkınca içeri girip bir bakıyorum.

Bazen bana hitap eden şeylere denk geliyorum, bazen de tersi oluyor ama sonuçta içeri bir girip çıkmak bile insanın havasını değiştiriyor. Dolayısıyla siz de buraya her gidişinizde farklı bir şeyler göreceğiniz kesin.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

Bu yazıdaki fotoğraflar, yıllar içindeki ziyaretlerimde, her seferinde denk geldiğim farklı farklı sergilerden. Umarım nasıl bir yer olduğuna dair kafanızda bir fikir oluşmasına yardımcı olabilmişimdir.

Hep söylediğim gibi, güzel bir müzik dinleyen, güzel bir resme bakan, güzel bir film izleyen, güzel bir heykeli gören, iyi bir kitabı okuyan yani sanatın herhangi bir dalı ile etkileşim kuran insan mutlaka değişir, dönüşür ve diğerlerinden ayrılır.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

O yüzden sanatın her türlüsü ile içli dışlı olmak bana (da) çok iyi geliyor; kendimi değişmiş, dönüşmüş ve daima yenilenmiş hissediyorum.

Espace des Blanc Manteaux (espas de blan manto) adı Beyaz Manto(lu)lar Etkinlik Merkezi olarak çevrilebilir ve bu ad yüzyıllar önce bu civarda bulunan bir manastırdaki beyaz urbalı keşişlerden geliyor. Merkezin tam karşısındaki sokak da aynı ismi taşıyor zaten.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

Marais sokaklarında avare avare gezinirken mutlaka karşınıza çıkacak bu merkeze doğrudan metroyla ulaşmak istiyorsanız Rue de Rivoli üzerinde Saint Paul ya da Hôtel de Ville istasyonlarından birinde inebilirsiniz.

Bu iki istasyonun tam ortasında kalan, HSBC’nin tam karşı sokağına, Rue Vieille du Temple’a girmeniz yeterli. İçeriye doğru dümdüz devam ederken biraz ileride sağda karşınıza çıkacaktır.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

Sergilerin ve etkinliklerin içeriğine göre açık olabilecek üst ve alt katları da atlamamanız gereken Espace des Blancs Manteaux’da, sergilenen eserleri oldukça ilginç bulacağınızdan eminim. Bu sergilerin büyük çoğunluğu ücretsiz olarak gezilebiliyor. Daha doğrusu bugüne kadar ben hiç ücretli sergiye denk gelmedim.

Burada her zaman sanatsal sergiler düzenlenmiyor, bazen brocante, bazen mini fuarlar bazen de başka kültürel etkinlikler de karşılaşacağınız sürprizlerden. Dilerseniz bu yazının sonunda bulunan, Espace des Blancs Manteaux’nun Facebook sayfasına bakarak etkinlik programını inceleyebilirsiniz.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

Burayı gezdikten sonra da zaten Marais Bölgesi‘nin tüm canlılığı dışarıda sizi bekliyor olacak. Sokak sokak gezip kaybolabilir, dilediğiniz kafe ya da restoranda oturup bir şeyler yiyip içebilir, dilerseniz Musée CarnavaletMusée Cognacq-JayMusée Picasso gibi müzeleri gezebilirsiniz.

Küçük de olsa oturup dinlenecek bir park arıyorsanız Jardin des Rosiers ve Square George Cain gibi seçenekler mevcut. Bu civarda yapılabileceklere dair tüm bilgileri Marais Bölgesi yazısında bulabilirsiniz.

Espace des Blancs Manteaux Le Marais Paris Pariste.Net

Paris bir şenlik, Marais Bölgesi de o şenliğin en keyifle yaşanacak köşelerinden biri. Ne duruyorsunuz, tadını çıkartın.

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Facebook Adresi: Espace d’Animation des Blancs Manteaux

Adres: 48 Rue Vieille du Temple, 75004 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.