(Son Güncelleme: 04.03.2024) Yüzölçümü bakımından Paris gibi küçük bir şehirde bir tanesi araç, altı tanesi yolcu olmak üzere toplam yedi tane ana tren garının olmasını hâlâ aklım almazken, bu yazıda bir başka gardan, Gare de Lyon‘dan bahsetmek istiyorum.

İlk olarak 1849’da hizmet vermeye başlayan Gare de Lyon (gar dö liyon ya da gağ dö liyon) günümüzdeki formuna 1900 yılında, meşhur “Uluslararası Fuar” döneminde ulaşmış ve o tarihten bu yana Paris’in güney doğusuna kalkan trenlerin ilk ve son hareket noktası olmuş.

Gare de Lyon Pariste.Net

Gare de Lyon, Fontainebleau Şatosu yönüne kalkan banliyö trenleri; Paris ile Lyon, Dijon, Besançon, Marsilya, Nice gibi Fransız şehirlerini bağlayan şehirlerarası trenler ve LüksemburgCenevre, Zürih, Lozan, Milano, Venedik gibi Avrupa şehirlerine kalkan uluslararası hızlı trenler (TGV) olmak üzere toplamda yıllık 80 küsür milyonluk yolcu sirkülasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Hızlı tren – TGV online tren biletlerinizi, Fransa’nın TCDD’si olan SNCF‘in resmi web sayfasından  alabilirsiniz. Bilet alımından sonra e-posta ile size gönderilecek barkodlu biletin çıktısını almayı ya  da  en azından telefonunuzda bulundurmayı sakın unutmayın lütfen.

Hatta Lyon ve Marsilya tarafına gidecekseniz kalkış noktası olarak Charles de Gaulle Havaalanı ya da Disneyland Paris‘i de seçebilirsiniz. Oradan da bu yönlere daha ucuz bilet bulabilirsiniz ama tabii kalkış noktasına ulaşmak için harcayacağınız parayı da hesaba katmalısınız.

Gare de Lyon aynı zamanda Paris’in üçüncü büyük tren garı olma özelliğini taşıyor. Sadece şehirler arası ve uluslararası trenler hesaba katıldığında ise yıllık 30 küsür milyonluk kapasitesiyle Paris’in ikinci işlek garı ünvanına sahip. Neden o yolculardan biri de siz olmayasınız?

Gare de Lyon Pariste.Net

12. arrondissement‘da bulunan gar binası, özellikle görkemli saat kulesiyle oldukça etkileyici bir görüntüye sahip. Gare Saint-Lazare gibi gar önü ve çevresi oldukça keyifli; Gare du Nord ve Gare de l’Est kadar tekinsiz bir atmosfere sahip değil çok şükür.

Sanıyorum Gare Saint-Lazare‘dan sonra en sık kullandığım gar burası. Buradan geçmiş dönemde Marsilya ve Lyon’a yaptığım yolculuklar ve Cenevre’den gelen arkadaşım Arzu’yu, Stuttgart’tan gelen arkadaşım Meral’i karşıladığım ve uğurladığım yer olması bakımından bende güzel anılara sahip bir yer. Buradaki karşılamaları çok seviyorum, vedalaşmalarsa pek hoşuma gitmiyor. Ama olsun, vedalar olsun ki yeniden kavuşmalar da olsun, değil mi ya?

Gare de Lyon Pariste.Net

Zaten dışı kadar gar binasının içi de oldukça görkemli. Özellikle sağ tarafında bulunan büyük saat kulesi, gar binasına temel karakteristik havasını katıyor. Garın ön tarafındaki meydan oldukça hareketli. Garın karşısındaki yeme içme mekanları da gayet tatmikâr.

Gare içinde de pek çok kafe ve restoran seçeneği yanında alışveriş imkanı sunan butikler ve mağazalar da bulunuyor. Yeme içme konusunda ise size çok özel bir yerden söz etmek istiyorum: Le Train Bleu Restaurant… Burada -biraz abartılı bir şıklık içinde- yüz yıl öncesine yolculuk yaparak özel bir yemek yiyerek, unutulmaz bir anıya imza atmanız mümkün. Bir bakın, pişman olmayacaksınız…

Gare de Lyon Pariste.Net

22 peronu ile oldukça büyük bir gar olan Gare de Lyon, ana katta iki holde hizmet veriyor; o nedenle eğer buradan bir trene binmeniz gerekiyorsa yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz büyüklükte bir holün daha diğer salonda olduğunu hatırlatmak isterim; sonra son dakikada fark edip trene koşturmak zorunda kalabilirsiniz bizim gibi 🙂

Üçüncü bir hol de alt katta bulunuyor ama bu kattaki peronlar RER‘e ayrılmış durumda. RER A ve RER D trenleri de Gare de Lyon’un altından geçiyor. Ayrıca M1 ve M14 metro hatlarının da bu garda istasyonu mevcut. Bu arada M1 hattının 1900’den beri bu garın altından geçtiğinin de altını çizmek isterim

Gare de Lyon Pariste.Net

22 peron var demiştim ya garın büyüklüğünü anlamanız için gözünüzün önüne Haydarpaşa Garı’nı getirmenizi istiyorum. Haydarpaşa Garı ne büyük bir gardır değil mi? İşte Haydarpaşa Garı’nın eskiden10 tane peronu vardı, gerisini siz düşünün.

Paris’teki diğer garlar gibi Gare de Lyon’da da ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriliyor. Ayrıca büyük valizlerinizi bırakabileceğiniz emanet bagaj hizmeti de mevcut.

Gare de Lyon Pariste.Net

Konaklama açısından bu bölge özellikle RER A ve Ligne 1 hatları ile bağlantılı olmasından dolayı önerilebilir bir konumda. Seine Nehri kıyısında olması bakımından da avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Gare de Bercy’nin hemen dibinde, Gare d’Austerlitz‘in de karşısında olması bakımından bu garlara aktarma yapmanız gerekiyorsa lokasyon olarak ideal olabilir. Biliyorsunuz kitabım Paris’te Bir Hafta‘daki hikayelerden biri bu bölgede konaklayan bir aileden bahsediliyordu. Bu nedenle de bu garı ayrı bir severim.

Nation‘a ve Bastille‘e yakınlığı, Jardin des Plantes ve Promenade Plantée – Coulée Verte gibi park ve yürüyüş parkurlarına olan mesafesi de gayet ideal. Bu bölgeyi dolaşıyorsanız ya da bu bölgede konaklıyorsanız Paris’in rengarenk sokaklarından biri olan Rue Crémieux‘yü de görmenizi öneririm.

Gare de Lyon Pariste.Net

Umarım siz de yakın bir gelecekte bu gardan bir trene atlayıp Fransa’nın ya da Avrupa’nın birbirinden güzel şehirlerine yolculuk etme şansı bulur ya da Gare de Lyon civarında konaklayarak Paris’in her noktasına kolayca ulaşma olanağı sayesinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bu arada, kişisel olarak ben, konaklama için Paris’in batı tarafının daha ideal olduğunu düşündüğümü belirtmeden geçemeyeceğim ama bu bölgenin uygun konaklama seçeneği bulunduğunda tercih edilebilecek yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Paris’te konaklama konusunda detaylı bilgi içinse Paris’te Nerede Kalınır? Otel Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısına bakabilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

 

Adres: Place Louis-Armand, 75571 Paris

Paris’teki Diğer Ana Tren Garları:

Author

3 Comments

  1. Öncelikle teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için hem instagram sayfanızı hem kanalınızı hem de yazılarınızı takip ediyorum. Kasım ayında paris gezim var ilk defa büyük bir şehirde bireysel gezeceğimiz için endişeliydik. Sayenizde bir çok şeyi öğrendik. Özellikle navigo kart videonuz işimizi bayağı kolaylaştıracağa benziyor. Teşekkür ederiz.
    Trenitalia adlı trenle günü birlik lyon’a geçmeyi düşünüyoruz biletimizi online olarak aldık. Gara geldiğimizde bir işlem validate yapmamız gerekiyor mu ? Yoksa elimizdeki online tren bileti ile binip gidebilir miyiz ? Hiç bir yerde net bir bilgi bulamadım.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba, öncelikle çok teşekkürler.

      Gara gelmeden önce bir işlem yapanıza gerek yok. Kimi peronların girişinde turnikeler var, QR kodunuzu okutarak geçiyorsunuz ki şu sıralar en yoğun uygulama böyle. Bazen peron başında görevliler oluyor, okutma işlemini onlar yapıyor. Bazen de trene binince bilet kontrolü oluyor. Yani özel bir şey yapmanıza gerek yok, vaktinde peronda olmanız yeterli.

      Şimdiden iyi tatiller.

  2. Bizde de iki güzel gar var. Sirkeci veya Haydarpaşa da bir müze olsa ne güzel işedi Orsay gibi . Hayal işte…

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.