(Son Güncelleme: 04.03.2024) Hep söylüyorum: Paris’te her zevke, her talebe, her kişiye göre gezip görecek bir yer illa ki var. Bilmem kimin ilgisini çeker, kim bu tarz yerlerden hoşlanır ama bugün ben sizlerle çok enteresan bir mağazayı paylaşmak istiyorum: Marché Saint-Pierre (marşe san piyer ya da mağşe san piyeğ)

Burası 18. arrondissement‘da, Montmartre eteklerinde, Square Louise Michel Parkı ve La Halle Saint-Pierre‘in hemen yanında, ıncık cıncık binbir çeşit kumaşı bulabileceğiniz çok hoş bir mağaza. Küçük parça kumaştan metrelercesine, ipeğinden satenine, keteninden kadifesine adını sanını bilmediğim binlerce çeşidiyle her türlü kumaş çeşidini bir arada bulabileceğiniz rengarenk bir “katlı mağaza” aslında.

Benim gibi gezdiği tüm giyim mağazalarında beğendiği giysilere dokunmadan edemeyen biri için bulunmaz bir nimet burası. Binbir çeşit tekstil ürününün desenlerini inceleyerek, kumaşlarına dokunarak epey bir vakit geçirebilirim çünkü.

Paris Marche Saint Pierre Montmartre Pariste.Net

Burayı ilk keşfettiğimizde “ne ararsan var” tarzı bir yer olduğunu görüp çok mutlu olmuştuk. Birkaç ay sonra da çok sevgili arkadaşım Hayruş Paris’e ziyaretimize geldiğinde onunla da gitmiştik Marché Saint-Pierre’e, ki asıl kadrini kıymetini o zaman anladım: Zira kendisi tam bir “patchwork – kırkyama” delisi olduğu için gözü gönlü epey bir açılmıştı burada. Ben de gelen misafirime böyle bir yer gösterdiğim için mutlu olmuştum kendimce 🙂 Hatta bu küçük ayrıntı kitabım Paris’te Bir Hafta‘da da geçer 😉

Bilmem kumaşları sever misiniz siz de? Eğer ilginizi çekiyorsa, desen, renk ve dokuları sizi cezbediyorsa burayı gezmenizi önerebilirim. Elbette ki hususi burayı keşfetmek için gelmeye gerek yok. Bir Montmartre ve Sacré Coeur gezinizde, La Halle Saint-Pierre‘de kahve molası verdikten sonra hemen arkadaki Marché Saint-Pierre’e girip katları şöyle bir dolaşırsanız keyif alabileceğinizi düşünüyorum. Belki de Paris’te yaşıyorsunuzdur ve kumaşa ihtiyacınız vardır; e o zaman burası zaten tam size göre bir yer.

Gerçi sağında solunda bu tarz başka yerler de var ama ben en çok Marché Saint-Pierre’i severim. İçeri girdiğimde Mahmutpaşa hatta daha çok eski Beyoğlu tarzı bir yerde bulurum kendimi ama etrafımda çoğunlukla yaşlı ve kibar eski Paris hanımefendileri olur; çok farklı bir atmosferi yaşarım ve tabii birbirinden güzel kumaşlar beni benden alır haliyle. Öyle ki her katta ayrı ayrı bulunan kasaları bile ayrı bir nostaljik. Eski İstanbul’un o eski Ermeni-Rum esnaflarından alışveriş ediyormuş gibi hissediyorsunuz…

Paris Marche Saint Pierre Montmartre Pariste.Net

Montmartre‘a gelir gibi, M2 metro hattının Anvers durağında inip, tam karşıdaki yokuştan yukarı doğru yürüdüğünüzde, yokuşun en tepesindeki atlıkarıncadan yani Square Louise-Michel Parkı’ndan sağa dönünce ulaşıyorsunuz buraya. Dediğim gibi, önce La Halle Saint-Pierre çıkıyor karşınıza, hemen onun arkasından da Marché Saint-Pierre.

Zaten Montmartre geziniz başlıbaşına güzel bir gün geçirmenize neden olacaktır; araya bir de burayı sıkıştırırsanız ekstra bir değişiklik olur gibime geliyor. Buranın Pazar hariç her gün 10:00-18:30 arası açık olduğunu da unutmayın lütfen.

Youtube kanalım Pariste.Net Tv‘de yayınlanan, Marché Saint Pierre’in de tanıtıldığı, aşağıdaki Alternatif Montmartre Turu videomu izleyerek burası ve civarda yapılabilecekler hakkında fikir edinebilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Web Adresi: marchesaintpierre.com

Adres: 2 Rue Charles Nodier, 75018 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.