(Son Güncelleme: 04.03.2024) Hayatımda gittiğim ilk sinema Kadıköy Reks miydi yoksa Kadıköy Süreyya mıydı hep karıştırırım ama Reks sinemasının bendeki yeri ve önemi büyüktür. Gel zaman git zaman bizim kırk yıllık Reks oldu Rexx ve ben de bir gün Paris’te bulunca bir de baktım ki işin aslı ne Reks ne de Rexx; işin aslı, aslında Le Grand Rex

1932‘de 2. arrondissement‘da Boulevard Poissonière üzerinde açılan, Paris’in en görkemli sinema salonu olarak yıllardır hizmet veren bu bina Art Déco mimarisi ile de döneminin önemli eserlerinden. Yaklaşık 280 metrekarelik dev perdesi, 2.700 kişilik seyirci kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük sinema salonlarından biri olma özelliğini taşıyor. 70’li yıllarda eklenmeye başlanan ek salonları ile günümüzde toplam 7 sinema salonu ile Le Grand Rex artık bir sinema kompleksine dönüşmüş durumda. Paris’in pek çok yerinde olduğu gibi burada da önemli bir film vizyona girdiğinde kapıda epey kuyruk oluyor. Parislilerin film izleme gayretlerine hayranım.

Le Grand Rex’in dillere destan salonu günümüzde daha çok özel şovlar, konserler ve kimi özel gösterimler için kullanılıyor; vizyon filmlerini her zaman burada seyredemiyorsunuz; bunun için aynı bina içindeki diğer salonları kullanıyorlar. Ben bu büyük salonda en son, Ekim 2017’de Patricia Kaas‘ı dinleme şansı yakaladım.

Le Grand Rex’in ana salonunda her yıl Noel arefesinde “La Féérie des Eaux” adında enteresan bir su ve ışık gösterisi düzenleniyor. Sahneye yerleştirilen 1.200 su jetinin yardımıyla ve türlü ışık oyunlarıyla, eğlenceli müzikler eşliğinde gerçekleştirilen bu gösteri özellikle çocukların büyük ilgisini çekiyor.

Ayrıca yine ana cadde üzerinden ayrı bir kapıdan girerek yapabileceğiniz “Rex Studios” adındaki gezi turu sayesinde sinemanın perde arkasını, özel atraksiyonlarla dolaşabilir, kendinizi bir çeşit sinema yolculuğunun içinde bulabilirsiniz.

Paris Le Grand Rex Pariste.Net

Bana kalırsa bilet alıp bu turu mutlaka yapmalısınız. Ben çok uzun süre nazlandım ama sonunda dayanamayıp gittim… Şansımıza sadece biz vardık… Biletimizi alıp merdivenlerden indik; birisi bizi karşılayacak sandık ama hayır. Belli bir süre bekliyorsunuz, kapı açılıyor ve siz belirli bir yönde ilerliyorsunuz. Kapılar otomatik olarak açılıp kapanıyor, bir şeyler oluyor, ilginç yerler görüyorsunuz. Sonra bir asansöre biniyorsunuz; o da ne… Büyük perdenin arkasındasınız… O esnada film gösterimi devam ediyor ve siz bunu arkadan görüyorsunuz. Gerçekten çok hoş bir deneyim…

Sonra çeşitli sinema efektlerine dahil oluyorsunuz. İşin bu kısmı çok eğlenceli. Green Box adı verilen teknikle yeşil fonda bir deprem sahnesi çekiyorsunuz, ortalık yanıyor yıkılıyor gibi oluyor, sizin rol yapmanız isteniyor. Hepsini kuzu kuzu yapıyor, biraz saçma bulsanız da çok eğleniyorsunuz.

Sonra katlar arasında gezinmeye devam ediyorsunuz. En çok hoşuma giden bölümlerden biri de seslendirme salonuydu. Burada karşıdaki ekran görüntüsü ile senkronize olarak seslendirme yapmanız “Je vous aime (jö vuzem)” yani “sizi seviyorum” demeniz isteniyor.

Son olarak da minik bir sinema salonuna ulaşıp içeride çevirdiğiniz filmi beyaz perdede izliyorsunuz; ne kadar amatörce ama komik iş çıkardığınızı görmek insanı epey bir eğlendiriyor. Hemen geri koşup her şeyi daha profesyonelce yapmak istiyorsunuz ama artık çok geç, tekrar bilet almalısınız 🙂

Paris Le Grand Rex Pariste.Net

Bu turu yapmasanız, Le Grand Rex’te herhangi bir film izlemesiniz bile, binanın önünden geçerken bu yazıyı hatırlayabilir, Fransız sinema tarihi için Le Grand Rex’in önemini biliyor olmanın keyfiyle şöyle bir bakıp geçebilirsiniz.

Buralarda dolaşıyorsanız zaten Grands Boulevards tarafından yürüyerek geldiğinizi varsayıyorum. Belki ilginizi çekerse az daha yürüyüp sol tarafta Türk Mahallesi‘ni de görmek isteyebilirsiniz. Türk Mahallesi‘ne sapmayıp dümdüz devam ederseniz République Meydanı‘na ulaşırsınız. Le Grand Rex’ten güneye doğru inmeyi tercih ederseniz de Marché Montorgueil üzerinden Châtelet tarafına varmanız mümkün.

Paris Le Grand Rex Pariste.Net

Doğrudan metroyla gelmek isterseniz de M8 ya da M9 hatlarının Bonne Nouvelle istasyonunda inmeniz yeterli.

Keyifli geziler, iyi seyirler…

 

 

 

Web Adresi: legrandrex.com

Adres: 1 Boulevard Poissonnière, 75002 Paris

Author

2 Comments

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.