(Son Güncelleme: 05.03.2024) Paris’in pek çok yaya bölgesinden biri olan Marché Montorgueil (marşe montorgöy ya da mağşe montoğgöyChâtelet – Les Halles‘in kuzeyinde, Sentier metro istasyonun hemen yanında yer alan keyifli bir sokak aslında. Sentier’den ilk girdiğinizde sizi kemerli bir kapı karşılıyor.

Hemen girişte sağda bir Starbucks var. Buradan içeri girdiğiniz anda aslında Rue des Petits Carreaux’da yürüyorsunuz, yol daha sonra Rue Montorgueil olarak devam ediyor.

Sokak boyunca sağlı sollu restoranlar, kafeler, pastaneler, çikolata dükkanları, mağazalar, bakkallar, butikler ve birbirinden renkli pek çok mekan sizi bekliyor. Bu yaya yolu her zaman hareketli ve cıvıl cıvıl. Özellikle girişte soldaki Yunan ürünleri satan mağaza, zeytinyağı, zeytin, peynir, meze gibi pek çok güzel ürünü bulabileceğiniz bir dükkanken aynı zamanda bunların tadına da bakabileceğiniz hoş bir mini restoran kıvamında.

Paris Marche Montorgueil Pariste.Net

Aşağılara doğru indikçe çaycısından çikolatacısına, çiçekçisinden bistrosuna binbir çeşit mekan sizin ziyaretinizi bekliyor. Ben bu sokakta ne zaman dolaşsam Claude Monet‘nin bayraklarla süslü “Rue Montorguiel” tablosu gözümün önüne geliyor. O tablonun aslını da Musée d’Orsay – Orsay Müzesi‘nde görebilirsiniz.

Sokak boyunca dümdüz aşağı indiğinizde yaya bölgesinin bittiği noktadan ne tarafa giderseniz gidin sizi hep bir güzellik bekliyor olacak. Örneğin dümdüz karşıya geçip yolunuza devam ederseniz Les Halles bölgesine ulaşıyorsunuz. Karşıya geçmeyip soldan devam ederseniz yolunuz Étienne Marcel’e çıkacak ki yol üstünde sağda en sevdiğimi kafe-restoranlardan biri olan Poulette‘i göreceksiniz.

Bunların hiçbirini yapmayıp sağa dönüp devam etmeyi tercih ederseniz de önce Place des Victoires, sonra solda Palais Royal, sağda ise Galerie VivienneGalerie Colbert ve Passage Choiseul sizi bekliyor olacak. Anlayacağınız bu civarda hangi sokağa saparsanız sapın karşınıza hep güzel şeyler çıkacaktır.

Paris Marche Montorgueil Pariste.Net

Marché Montorgueil’in kuzey tarafından, Sentier metrosunun oradan bir yerlere gitmek isterseniz de, eğer karşıdan kuzeye yürürseniz tüm atraksiyonları ile sizi bekleyen Grands Boulevards‘a ulaşırsınız. Yol üstünde de yukarıda fotoğrafını gördüğünüz harika yeşil duvar var.

Sola dönerseniz Borsa Binası üzerinden Opéra bölgesine ulaşırsınız. Sağa devam ederseniz de Arts et Metièrs‘ye çıkarsınız. Bunun haricindeki yönlere doğru yürürseniz de karşınıza illa ki enteresan bir şeyler çıkacaktır. Bundan sonrasını sizin keşif yeteneğinize bırakıyorum 🙂

Marché Montorgueil’e metro ile gelmek için en pratik yöntem, en başta da söylediğim gibi M3 hattının Sentier istasyonunda inmek; giriş zaten hemen karşınıza çıkacaktır. M4 hattını kullanıp Étienne Marcel’de inip batı tarafına doğru yürürseniz, sokağın alt girişi sağda karşınıza çıkacaktır. Bu civarda harika tasarım mağazaları ve ilginç bakkal dükkanları karşınıza çıkacak, epey de hoşunuza gidecek diye düşünüyorum.

Paris Marche Montorgueil Pariste.Net

Bu civarlarda gezerken Marché Montorgueil’e de mutlaka yolunuzun düşmesini, güzel bir göz ve gönül şenliği yaşamanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu sokak ve çevresi sizi kesmezse o zaman hemen aşağı tarafta bulunan Forum des Halles‘e de bir bakmanızı, sonrasında da Châtelet‘yi dolaşmanızı öneririm…

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: Rue Montorgeuil 75002 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.