(Son Güncelleme: 05.03.2024) Paris’in en çok sevdiğim bölgelerinin başında gelen Le Marais, aslında fazla geniş bir alana yayılmış bir yer değil ama neredeyse her köşe başında ilginizi çekebilecek değişik, nitelikli ve cazip bir yer bulunduğu için gez gez bitiremeyeceğiniz zengin bir semt. Bu yazımda yine Marais Bölgesi‘nin hoş köşelerinden biri olan İsveç Kültür Merkezi – Centre Culturel Suédois‘dan bahsetmek istiyorum sizlere.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

İsveç dilini ve kültürünü tanıtmak, bu konuda çalışmalar yapmak, sergiler, konserler, konuşmalar ve tanıtımlar düzenlemek için İsveç Krallığı tarafından Paris’te kurulan İsveç Kültür Merkezi – Centre Culturel Suédois (santr kültürel süeduva ya da santğ kültüğel süeduva) elbette kültürel aktiviteleri kadar, içinde bulunduğu bina ve özellikle kafesiyle de gidip görmeye değer özel bir yer.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

Yapımı 1560‘lada dayanan, son şeklini 1770‘lerde alan ve bazı değişikliklerle günümüze kadar ulaşan binanın adı “Hôtel de Marle” olarak geçiyor. İlk yapıldığında özel ikâmetgâhken zamanla halı ve zarf atölyeleri, laboratuvar vb gibi çeşitli küçük ticari işletmeler tarafından kullanılmış ve 1965’te İsveç Devleti tarafından satın alınarak kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiş. 1971’de İsveç Kültür Merkezi olarak açılmış ve o günden bu yana İsveç’in Fransa’daki tanıtımına önemli bir rol oynuyor.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

Musée Carnavalet‘nin sol üst tarafında kalan bu kültür merkezi, sokakta yürürken sol tarafınızda göreceğiniz “İsveç mavisi” bir kapının ardında. Eğer kafanızı çevirip bakmazsanız görmeden geçebileceğiniz kadar da küçük bir yer… Bazen o mavi kapının tek kanadı açık oluyor, bazense iki kanadı da ardına kadar açık olunca sizi içeri doğru çekiveriyor.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

“U” şeklinde inşa edilmiş bina, ortada minik bir avlu ile karşınıza çıkıyor ve bu avlu genelde kafe alanı olarak kullanılıyor ki burada oturup bir şeyler içmek inanın çok keyifli. Kimi zamansa bu avlu açık hava konseri ya da farklı etkinlikler için ideal bir atmosfer oluşturuyor. Yaz aylarındaysa binanın arka taraftaki girişinden arka bahçeye ulaşılıyor, burada kitap ve şezlong ödünç alınarak bahçede uzanıp huzurlu bir ortamda kitap okuyup eşinizle dostunuzla sohbet ederek keyifli vakit geçirebiliyorsunuz.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

Binaya girdiğinizde çeşitli kalıcı ve dönemsel sergiler görebileceğiniz gibi, içeride gezerek binanın orijinal halini, eski dönemlere ait izlerini gerçek atmosferinde yaşayabileceğiniz güzel salonlarda dolaşabiliyorsunuz. Bu salonlarda ücretsiz sergiler olabileceği gibi bazen sadece duvarları süsleyen tarihi tablolar bile içeri girmeye “bir bakıp çıkmak” için bile değer inanın. Sonrasında da illa ki kafesinde oturup en azından bir kahve içmenizi öneririm.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

İsveç Enstitüsü “Institut Suédois”yı da bünyesinde bulunduran bu İsveç Kültür Merkezi’ne metroyla gelmek isterseniz M1 metro hattının Saint Paul istasyonunda indikten sonra, istasyon çıkışında yolun karşısına geçip Rue Malher ya da Rue Pavée‘den girip yukarı doğru yürümeniz yeterli. Biraz ileride sağda Musée Carnavalet‘yi geçince solunuzda karşınıza çıkacak.

İsveç Kültür Merkezi Centre Culturel Suedois Paris Pariste.Net

Marais Bölgesi‘nde dolaşıyorsanız, sokak sokak gezinip kaybolmayı seviyorsanız, burası da illa ki karşınıza çıkacaktır. İşte bu mavi kapıyı gördüğünüz zaman içeri girmekten çekinmeyin. Kültür merkezinin tam karşısında Square George Cain diye küçük ama sevimli bir park var; oraya da bir girip çıktıktan sonra arka paralelde enteresan bir müze olan ve ücretsiz gezilebilen Musée Cognacq-Jay‘e de bir uğrayın isterseniz. Hemen yakındaki Yahudi pastanesi Sacha Finkelsztajn en sevdiğim yerlerden.

İsveç Kültür Merkezi Pazartesi ve Salı hariç her gün 12:00-18:00 saatleri arasında açık. Dönemsel sergilerin gün ve saatleriyse farklılık gösterebiliyor. Etkinlikler hakkında güncel bilgi almak için İsveç Kültür Merkezi – Centre Culturel Suédois resmi web sayfasına bakabilirsiniz. Zaten Marais Bölgesi’ne ait detaylı tüm bilgiler bu linkte mevcut.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

 

Web Adresi: paris.si.se/

Adres: 11 Rue Payenne, 75003 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.