(Son Güncelleme: 02.04.2024) Paris’i turist olarak gezenler için RER başlı başına enteresan bir konu. Paris metrosunun bir parçası gibi görebileceğimiz bu ulaşım sistemi aslında banliyö treni ile metronun karışımı gibi düşünülebilir. Paris metrosu, şehir merkezi demekse, RER banliyö demek bir bakıma. Yine de bazen şehir içinde bir uçtan bir uca RER kullanarak gitmek son derece hızlı ve akıllıca olabiliyor. O nedenle bu yazımızı bu konuya ayırıyoruz, RER’in ne zaman işimize yarayacağını ve bu trenleri nasıl kullanacağımıza dair bilgileri, dikkat etmemiz gerekenleri bu yazıda hep birlikte öğreniyoruz.

RER kelimesinin açılımı Réseau Express Régional yani Bölgesel Ekspres Şebekesi olarak düşünülebilir ve herkesin baş harfleri kullanarak kısaca RER dediği bu sistemi Fransızlar “EĞĞÖEĞĞ” olarak telaffuz ediyorlar 🙂 Elbette ki bizim de “eğğöeğğ” dememiz gerek ama ne yazık ki Fransızca konuşmayan herkes için bu telaffuz çok zor ve bir o kadar da komik olduğundan ben de yazımda doğrudan RER olarak bahsetmek istiyorum. Yine de bir Fransızla bu konuyu konuşurken, gülmemek için kendinizi tutup “eğğöeğğ” demekten çekinmeyin 🙂 Güldüğüme bakmayın, bir Fransız’a RER’in yerini sormak isterseniz Türkçe olarak “rer“, İngilizce olarak “ar i ar” derseniz neden bahsettiğinizi kesinlikle anlamaz, mutlaka “eğğöeğğ” demelisiniz…

RER Paris Ulaşım Pariste.Net

33 tanesi Paris içinde olmak üzere toplam 257 istasyondan oluşan, 76,5 kilometresi yer altından gitmek üzere toplamda 587 kilometrelik dev bir demiryolu ağı olan RER, tüm Île de France‘ı Paris’e bağlayan müthiş bir ulaşım sistemi. Bu şebekenin tamamı RER’e ait değil, bir kısmını banliyö treni şebekesi Transilien ile ortaklaşa kullanıyor.

Bu sistemi nasıl tarif etsem? Halkalı’da başlayıp Tuzla’da biten Marmaray’ın daha altına, sadece Halkalı, Bakırköy, Sirkeci, Üsküdar, Bostancı, Kartal ve Tuzla’da istasyonları olan çok daha büyük ve hızlı bir demiryolu sistemi kurulduğunu düşünün, işte RER yaklaşık olarak böyle bir amaca hizmet ediyor. Paris’in en uzak banliyölerinden, tam aksi yöndeki diğer banliyölere doğru, merkezi kesecek şekilde inşa edilmiş RER-A, RER-B, RER-C, RER-D ve RER-E olarak isimlendirilmiş 5 ana hat ve uçlarda çatallaşan yedek hatlarla devasa bir demiryolu ağı ile ulaşımda ciddi bir çözüm olarak hayata geçirilmiş bir sistemin ana omurgasını oluşturuyor. Bir anlamda İstanbul’daki Marmaray’dan 5 tane yapılmış gibi düşünebilirsiniz.

RER Paris Ulaşım Pariste.Net

Paris’in merkezinde gezen biri için bu trenler pek sık kullanılacak bir ulaşım aracı değil belki ama özellikle Charles de Gaulle Havalimanı ve Orly Havalimanı‘na ulaşmak için, Versay Sarayı, Disneyland ve La Vallée Village Outlet Center gibi yerlere gitmek için RER kullanmayı iyi öğrenmemiz gerekiyor.

Paris şehir merkezi içinde, yani 1-2 zone’da RER bilet sistemi metro ile aynı. Bu bölgede metroda olduğu gibi 2,15€‘ya seyahat edebiliyorsunuz; 1-2 zone içinde metrodan RER’e RER’den metroya ücretsiz aktarma yapmak mümkün ancak üçüncü, dördüncü ve beşinci zone‘lara doğru devam edecekseniz kesinlikle ineceğiniz istasyonun seçili olduğu özel tarifeli bir bilet almanız gerekiyor. RER’e hangi istasyondan bindiğiniz hangi istasyonda ineceğinize göre bilet fiyatları  2,15€ ile 5€ arasında değişiyor. Bir tek, Charles de Gaulle Havalimanı‘ndan Paris merkezine RER ile inmek için 11,80€ ödemek gerekiyor. Mesafelere göre bilet ücretlerini öğrenmek için RATP’nin bu sayfasına bakabilirsiniz. Yukarıda gördüğünüz Zone Haritası’nın güncel ve daha büyük haline ise bu linkten ulaşmanız mümkün. Ah tabii bir de Günlük/Haftalık/Aylık Navigo kartınız varsa ya da Paris Visite bileti aldıysanız RER’e ekstra para ödemiyorsunuz.

RER Paris Ulaşım Pariste.Net

Bu konuda şöyle bir uyarı yapmak isterim. Elinizde şehir içi metro bileti olduğu halde, şehir merkezinden herhangi bir RER’e binerseniz (ki bu teknik olarak mümkün) yanlışlıkla biletin geçerli olduğu 1-2 zone dışına çıkarsanız ya ineceğiniz istasyonda turnikelerde biletiniz geçerli değil uyarısı alacaksınız ya da (daha kötüsü) yapılan bilet kontrollerinde hiç istemeden suçlu duruma düşerek ceza ödeme riskiniz var. O yüzden doğru biletle yolculuk yapmaya lütfen dikkat edin. Bu konudaki detayları Biletler ve Ulaşım Kartları yazısında bulabilirsiniz.

Biletlerinizi tüm istasyonlarda bulunan otomatlardan almanız mümkün. Kiminde nakit, kiminde kredi kartı, kiminde ikisi birden geçiyor. Metrolarda sadece girişlerde bilet okutulurken RER’de çoğu zaman çıkış turnikelerinde de bilet okutmanız gerektiğinden sakın biletinizi atmayın…

RER Paris Ulaşım Pariste.Net

Bir de bu trenler, metroya göre bazen biraz daha bakımsız olabiliyor. Gerçi yeni hizmete giren iki katlı klimalı vagonlar çok güzel olsa da ulaşımın pek de konforlu olduğunu söyleyemeyeceğim. Her şeye rağmen bunca gelişmiş bir ulaşım ağının kurulmuş olması bile başlı başına takdiri hak ediyor…

İstasyonlarsa, metroya göre yerin çok daha altında; o yüzden arzın merkezine epey bir yolculuk yapmak gerekebiliyor ve istasyonlar metroya göre biraz daha bakımsız. İlk olarak 1977’de hizmete açılan 2003’lere kadar inşa edilen ve şimdilerde yeniden genişlemekte olan bu müthiş sistemin bir bölümü sanki bir daha hiç bakım görmemiş gibi. Hele ki RER metro arası aktarmalar kavimler göçü şeklinde gerçekleşiyor ve koridorlar bazen sevimsiz olabiliyor. Bu kadar kötülediğime bakmayın, neredeyse her gün bu ulaşım ağını kullanıyorum ve gayet de memnunum. Sonuçta böylesi büyük bir şebekeyi kurmuş olmak bile müthiş bir şey; bundan sonrası bakım ve temizliğe kalmış sadece; ki adamlar hâlâ hatları uzatıp geliştirmekle meşguller. Şu sıralar Grand Paris projesi kapsamında devasa bir ulaşım ağı olan Grand Paris Express‘in yapım çalışmaları devam ediyor.

RER Paris Ulaşım Pariste.Net

Paris’in şehir merkezinde en çok kullanacağınız istasyonlar Châtelet – Les Halles, Charles de Gaulle Étoile, Auber, Invalides, Champs de Mars Tour Eiffel, Saint Michel, Denfert – Rochereau ve Gare du Nord olacak sanırım. Hele ki Châtelet – Les Halles istasyonu akıllara ziyan. Hem dev bir yapı kompleksi, hem de korkunç bir yenileme çalışmasına maruz kaldığı için karmakarışık bir yer şu günlerde ama kesinlikle önemli bir bağlantı noktası. Üzerinde de dev alışveriş ve yaşam merkezi Forum des Halles Bulunuyor. Yine de işaret ve yönlendirme tabelaları okuma konusunda başarılıysanız yönünüzü kaybetmeniz pek mümkün değil; kendinize güvenin derim…

RER’de gideceğiniz yönü bulmada dikkat edeceğiniz en önemli konu, istasyona gelecek olan trenin çatallara ayrılan hatlarından hangisine doğru gideceğini iyi kavramak. Bunun için haritalar kadar, istasyonlarda asılı bulunan ve trenin hangi istasyonlarda duracağını gösteren ışıklı panolara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü perondaki tren, haritada gitmek istediğiniz yöne devam edecek olsa da sizin inmeyi düşündüğünüz istasyonda durmuyor olabilir; o yüzden trene binmeden önce ışıklı panolardaki bilgilere dikkat etmelisiniz. Bazen son dakika değişiklikleri olabiliyor o yüzden çok dikkatli olmanızı öneririm. Bir de özellikle RER-B grevleri ve rötarları ile meşhur ki RER-B havalimanı ulaşımında kullanmanız gereken bir hat; o yüzden havalimanı transferlerinde temkinli olmanızda yarar var.

RER Paris Ulaşım Pariste.Net

RER-A ve RER-B Paris Belediyesi‘nin doğrudan yönettiği ve bizdeki İETT’nin muadili olan RATP’ye bağlıyken, RER-C, RER-D ve RER-E bizdeki TCDD’nin muadili olan SNCF‘e bağlı. Zaten trenler arasındaki farkı hemen hissediyorsunuz, RATP trenlerinin eli yüzü daha düzgün her zaman ama yine de bazen oldukça eski trenlere denk gelebiliyorsunuz. Bazen de çok hoş dekore edilmiş olanlara. Yukarıda gördüğünüz fotoğraf Versay Sarayı‘na giden bir RER-C treninden örneğin… Benim en sevdiğim hatsa kesinlikle RER-A. Çoğu zaman temiz, yolcu profili de ortalamanın üzerinde oluyor genelde.

Eğer Paris gezinizde RER’i yoğun olarak kullanacaksanız ulaşım pahalıya mal olabilir o yüzden günlük bilet Mobilis almak işinize yarayabilir ama Paris’e geliş – gidiş tarihleri uyanlar için haftalık kart Navigo Kartı edinmenizi tavsiye derim.

Benim gibi, İstanbul’da yaşarken, Cumartesi sabahları Kadıköy’deki evinden arabaya atlayıp Rumelihisarı’na kahvaltı etmeye giden, öğleden sonra kahvesini Pendik Marina’da almaktan üşenmeyen biri için Paris Metrosu ve RER müthiş bir kolaylık. Parisliler yarım saatten uzak mesafelere uzak diyor, bense bir İstanbullu olarak bir saatlik mesafelere yakın diyorum. Bu hayata nasıl baktığınızla ilgili biraz da. O yüzden siz de üşenmeyin, Paris’in müthiş ulaşım ağını kullanarak görmek istediğiniz her yere kolayca ulaşın.

Ah bir de son olarak şu bilgiyi eklemeliyim: Zaten Paris ve çevresinde bir yerden bir yere nasıl gidileceğini keşfetmek için ben dahil kimseye ihtiyacınız yok. Cep telefonunuzdaki harita uygulamasına kalkış ve varış noktalarının adreslerini yazdığınızda o size, o güne ve saate göre en uygun seçenekleri sunuyor. Tabii uygulamanın her dediğini de yapmayın, Pariste.Net okuyanlar ve derslerine iyi çalışanlar, sunulan seçenekler arasında hangisinin en ideal olduğunu kolaylıkla bulabilirler. Ama rica ederim, bana da sormayın; çünkü bana sorduğunuzda ben de o uygulamalara girip bakıyorum; her yeri ezbere bilmem mümkün değil 😉

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

Author

60 Comments

  1. Ahmet bey merhaba paris nord dan istasyonundan
    15 Rue pascal bölgesine nasıl ulaşabilirim. Ordan da Maison de la Mutualité fuar alanına nasıl gidebilirim teşekkürler

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Defne Hanım, aslında Paris’te bir yerden bir yere nasıl ulaşılacağı konusunda ben dahil kimseye ihtiyacınız yok. Kalkış ve varış noktalarınızı Google Maps’e yazdığınızda, günün saatine göre o an için hangi ulaşım aracının uygun olacağını Google Maps size söylüyor. Şimdi sizin sorunuza da ben Google Maps’ten bakarak yanıt vereceğim. Dilerseniz siz bir bakın, eğer bulamazsanız o zaman yanıt vermem daha doğru olacaktır. Şimdiden güzel bir gezi diliyorum.

    • Ahmet Ore Reply

      Hat numarasına, haftanın gününe, bineceğiniz istasyona, gideceğiniz yöne göre çalışma saati değişiklik gösteriyor. En güncel ve doğru bilgiyi bu kriterlere göre resmi web sayfasında bulabilirsiniz: https://www.ratp.fr/en/horaires-rer

  2. Ahmet Bey merhaba
    biz iş yerinden kalabalık bır sekılde fuara gelıyoruz
    aulnay sabua da konaklayacagız burdan lafayette ve cahmp elyess bır gun ıcınde gezmem ve geri dönüş ıcın hangi ulasımlara bınmemı onerırsınız
    diğer gün eifell e çıkmak ıstıyorum nasıl gidip dönebilirim
    bırde kalabalık gelıyoruz salıdan cumaya fuar alalına park des expositions a gıdıyoruz hangi kartı almamız gerekır
    şimdiden tesekkur ederım

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Azize Hanım,
      Gideceğiniz fuar merkeziyle ilgili blogda şöyle bir yazım var: https://www.pariste.net/villepinte-fuar-merkezi-parc-des-expositions/
      Göreceğiniz gibi sizin istasyonunuz Parc des Expositions olacak. RER ile kalacağınız otele iki durak var ama tabii otelinizin tam yeri ve fuarda hangi salonda olacağınız önemli RER istasyonuna ulaşım açısından. Şehir merkezine inmek de RER-B ile çok kolay. RER-B’ye binip Châtelet, Saint Michel Notre Dame ya da Luxembourg istasyonlarında inerek hayatın merkezine karışabilirsiniz.
      Bir Günde Paris yazımı okuyarak da Paris’te kısıtlı zamanda nasıl gezilebileceğinizi görebilirsiniz: https://www.pariste.net/tur-programi-onerileri-iv-bir-gunde-paris/
      Şimdiden iyi fuarlar ve iyi geziler.

  3. Merhaba Ahmet Bey,
    Seyahatimiz öncesi gerçekten çok faydalı oldu kaynaklarınız.Deneyimlerinizi ve önerilerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederiz.
    Paris’teki birçok önemli noktayı tur ile gezeceğiz. Ancak serbestçe gezmeyi istediğimiz bazı yerler var. Bunun için 2 günlük zamanımız olacak.
    Planlamamız için sizce ;
    Eiffel Tower noktasından başlarsak ulaşım ağını en kolay ve en hızlı şekilde hangi taşıma aracıyla sağlayabiliriz?
    2 gün için görmeyi istediğimiz yerler ;
    Lüksemburg Bahçeleri + Notre dame Katedrali +Montarte ( Ressamlar Tepesi Place du Tertre ) + Sacré-cœur Bazilikası
    2 gün için 10’lu Carnet biletlerin yeterli olacağı kanaatindeyim. Ulaşımla ilgili birçok araştırma yaptım, sizlere sorarak emin olmak isterim. Bu carnet tüm ulaşım araçlarında geçerlidir değil mi?

    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
    Paris ‘e ve sizlere sevgiler..

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Gözde Hanım,
      Öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      İki günlük şehir içi gezisi için 10’luk carnet gayet yeterli olacaktır. Bu biletler 1-2 zone içinde, yani sizin dolaşacağınız yerlerde tüm toplu taşıma araçlarında geçiyor. Bkz: https://www.pariste.net/pariste-ulasim-8-biletler-ve-ulasim-kartlari/
      Şimdiden iyi tatiller dilerim.
      Mutlu günler.

  4. Merhaba Ahmet Bey,
    SAyfanızda herşey çok detaylı bu kadar emeğiniz için çok teşekkürler. Ben 2 şubatta Türkiye’den Montpelliere gelicem. 6 Şubatta ise Montepellier’den tren ile Parise gelicem. Konaklayacağım otel Gare Del Est tren garına çok yakın mesafede. Türkiye’ye geri dönüşüm ise 11 Şubat Salı günü THY ile CDG havalimanından olacak. Uçak saatim 12:50. Size sormak istediğim Gare Del Est den CDG havalimanına en uygun ve en kolay hangi yöntemlerle gidebilirim. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba? Teşekkür ederim.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Gürkan Bey,
      Öncelikle çok teşekkür ederim.
      CDG Havalimanı’ndan RER-B’ye binip Gare du Nord’da indikten sonra 300-500 metrelik bir yürüyüşle Gare de l’Est’e ulaşabilirsiniz.
      Mutlu günler.

  5. Ahmet Bey öncelikle emekleriniz için çok teşekkürler. 2 yıldır Paris hakkındaki yazılarınızı okuyan biri olarak en sonunda Parise 24 Ocakta gelecegiz . Atlas havayolları T2 de iniş yapacak Oradan RER B ile otele gitmeyi düşünüyoruz.. Pariste nerede kalınır yazınızı da okuyarak otel rezervasyonunu Hôtel Ibis Styles Paris Mairie de Clichy den aldık. Adres 14 rue Dagobert, 92110 Clichy France. Ulaşımda RER ile hangi istasyonda inmemiz lazım. Cuma öğlen pazartesi öğlen kalacağımız için Navigo kartı kullanamayacağız gibi duruyor. Pariste 3gece 4 günlük rotanızı izlemek istiyoruz. özellikle ilk gün hangi istasyonları kullanmalıyız. Teşekkürler.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Cemil Bey,
      Öncelikle çok teşekkürler.
      Otelinize havaalanından gitmek biraz karışık, epey bir aktarma yapmanız gerekiyor. Sırasıyla anlatayım:
      CDG’den RER-B’ye binip Gare du Nord’da iniyorsunuz. Oradan M4 metrosuna binip bir istasyon sonra, Barbes Rochechouart’da iniyorsunuz.
      Buradan M2 metrosuna binip Place de Clichy’de iniyorsunuz, buradan da M13 Metrosuna biniyorsunuz (Asnieres Gennevilliers les Courtilles yönü olması önemli) ve Marie de Clichy’de inip otele yürüyorsunuz.
      Bunu Google Maps’ten adres bilgileri girerek bakabilir, detayları ve diğer seçenekleri de görebilirsiniz.
      Siniz hattınız M13 metrosu olacak ve o metro Champs-Elysees’den geçiyor. O yüzden ilk gün programını rahatlıkla yapabilirsiniz.
      Şimdiden iyi tatiller.

  6. Merhaba Ahmet Bey, Temmuz’un 13ünde Paris’te olacağız ve Disneyland a giden RER de bakım olacağını söylemişsiniz,bu durumda Champ Elysees deki otelimizden nasıl ulaşabiliriz?Bir de disneyland için bilet almak istıyorum bır gün ıkı park ok ama renkler neyi ifade edıyor calender bölümünde yani 15 july ve mavi renk?biletı aldığım tarıhte müsait olamayabilir mi? Çok teşekkürler…

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba,
      Champs-Elysées üzerinde pek çok metro istasyonu var, dolayısıyla ulaşım alternatifleri de konuma göre değişiyor ama özetle, size en yakın M1 metrosunu bulup oradan metroya binmenizi, son durak olan Château de Vincennes’de inmenizi öneririm. Buradan biraz yürüyerek RER-A Vincennes istasyonuna ulaşırsınız ve Disneyland’a giden trenlere oradan binebilirsiniz.
      Gelmenize yakın Google Haritalar uygulamasından ya da internet sayfasından kalkış ve varış noktanızı yazarsanız o size en ideal rotayı söyleyecektir.
      Disneyland bilet alımıyla ilgili her mavi tonunun anlamı ve geçerli olduğu tarihler farklı farklı. Ne yazık ki şu an takvimi incelemeye vakti yok maalesef. Bu konudaki detayları ise https://www.pariste.net/en-hesapli-disneyland-bileti-nasil-alinir-online-disneyland-bileti-hakkinda-her-sey/ linkindeki yazıda bulabilirsiniz.
      Mutlu günler.

  7. Ahmet Berk Takır Reply

    Merhaba Ahmet Bey,
    Biz 4 kişilik bir aileyiz ve 4 gün Paris’te kalmayı planladık. Yazılarından andığım kadarıyla bizim için de en uygunu navigo. Bugün önce notre dam sonra da eifel kulesine gitmek istiyoruz. Bize ulaşım konusunda yardımcı olursanız çok seviniriz. Ayrıca Paris’te az önce bahsettiğim yerlere yakın olan, birşeyler yiyebileceğimiz, uygun ve düzgün temiz bir yer var mı acaba? Paris’te şunu mutlaka yemelisiniz diyebileceğiniz birşey var mı? Çok teşekkür ederim.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhabalar,
      Eminim Navigo yazımı da okumuşsunuzdur. Orada dediğim gibi Navigo’nun ekonomik olması için geliş ve gidiş günlerinizin tarihi önemli. Eğer size uyuyorsa elbette Navigo ile çok rahat edeceksiniz.
      Notre Dame ve Eyfel Kulesi aynı RER hattın üzerinde (RER-C) yani ulaşımı çok kolay.
      Saint Michel civarında yeme içme konusunda bolca seçenek bulabilirsiniz.
      Yemek için de ne diyeceğimi bilemedim, o kadar çok şey var ki. İlginç şeyler denemek istiyorsanız mutlaka salyangoz, kurbağa bacağı ya da midye vb gibi şeyler denemelisiniz.
      İyi tatiller

  8. Zeynep Yılmaz Reply

    Merhaba, iki hafta sonra erasmus için fransaya gelicem, okulum evry de. Cdg den evry e rerler dışında gitmenin bi alternatifi var mı? Yanımda iki kocaman bavulla aktarma yapmak gözümü korkuttu açıkçası. Teşekkürler şimdiden 🙂

    • Ahmet Ore Reply

      Merhabalar,
      Toplu taşımayla ulaşım açısından sizin için RER’den daha pratik bir çözüm bulunmuyor ne yazık ki.
      Yoksa en pratik en konforlu ulaşım seçeneği elbette ki Paris Dolmuşu gibi seçeneklerdir ama ucuz olmasını istiyorsanız RER’i seçmeniz gerekecek.
      Paris’te güzel günler geçirmeniz dileğiyle…

  9. Ahmet Bey Merhaba,
    Öncelikle bu faydalı yazılarınız için herkes gibi teşekkür ederim. Ben Paris’e iş için gideceğim ancak tabi gitmişken şehir merkezini en azından eiffel çevresini görmek isterim. Bunun için yazılarınızdan ve diğer sitelerden CDG’den RER B ile yolculuk yapacağımı, Saint Michel- Notre Dame durağında Metro’ya geçeceğimi öğrendim.
    İşin kötüsü konaklayacağım otel yine havalimanına yakın ve ZONE 5 de bulunuyor. Yani akşam yine metro ve RER B ile dönüş yapacağım. Bu noktada iki sorum olacak,
    1- 10.33 eur aldığım RER B bileti ile metroya geçerken aktarma oluyor mu? Dönüşte metro bileti alıp RER B’de kullanabilir miyim?
    2-Bu yolculuk için önerebileceğiniz uygun bir pass kart vb. bulunuyor mu?

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba,
      Öncelikle çok teşekkürler. Sırayla şöyle yanıt vereyim:
      1- Sanırım tek bir gün gezeceksiniz. En dertsiz olanı 1 günlük 1-5 zone Paris Visite Pass almak. Tüm makinelerden alınıyor. Bkz: https://www.pariste.net/pariste-ulasim-16-turistik-kartlar-2-paris-visite-pass/
      2- Normal biletle turnikeden çıkmadıkça RER ve/veya metro aktarması mümkün. Paris Visite Pass alırsanız zaten aktarma hesabı yapmanıza gerek kalmıyor.
      3- RER gece 23:30’a kadar vardır sanıyorum.
      4- Uber neredeyse hiç kullanmadığım için bilmiyorum maalesef.
      Mutlu günler.

  10. Oğuzhan Çetinarslan Reply

    Ahmet Bey merhaba;
    Fransa tatili planlamaya karar verdikten sonra sitenizi ilgiyle takip etmeye başladım. Verdiğiniz hayat kurtarıcı ! bilgiler için çok teşekkürler. 01/07/2018 de Paris’e gelip 04/07/2018’de Strasbourg’a gitmeyi planlıyorum. İstanbul’dan Orly West’e geleceğim. Otelim Saint Michel Notre Dame istasyonunun 1 sokak arkasında. Orly’den ulaşım için nasıl bir yol izlemeliyim. Haftalık Navigo Decouvere kart almayı planlıyorum fakat geleceğim gün pazar gününe denk geliyor dolayısıyla o gün alamayacağım. Pazartesi günü kart alabileceğim şehir merkezinde bir yer önerebilir misiniz. Son olarak Strasbourg’a gitmek için anladığım kadarıyla Gare De L’est’e gitmem gerekiyor. Saint Michel Notre Dame istasyonundan gara ulaşmak için nasıl bir yol izlemeliyim

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Oğuzhan Bey,
      Öncelikle ilginiz için teşekkürler.
      Dediğiniz gibi geldiğiniz gün Navigo kartı alamıyorsunuz, daha doğrusu alıp bir günlük dolum yapsanız, sonra Pazartesi bir haftalık dolum yapsanız gereksiz yere para ödemiş olacaksınız.
      Eğer Paris gezinizde hep Paris içinde kalacaksanız, yani 1-2 zone’da olacaksanız o zaman ilk gün Orly’den tek bilet alıp OrlyBus’e binip şehir merkezine öyle inmenizi, sonrasında Paris içinde 10’luk Carnet biletlerinden alıp şehir içinde bu biletleri kullanmanızı öneririm ama çok fazla yere gidecekseniz ve gezeceğiniz yerler Paris dışındaysa (Disneyland, Versay vb) o zaman tabii ki Navigo ideal olabilir. İlk gün çok gezecekseniz Pazar günü de Navigo’ya bir günlük yükleme yapabilirsiniz. Bu tamamen gezi programınızın yoğunluğuna bağlı.
      Ulaşım konusunda yol bilgisi hakkında ise ben dahil kimseye ihtiyacınız yok, Google Maps’ten kalkış ve varış noktalarınızı yazdığınızda Google size hangi ulaşım araçlarını kullanmanız gerektiğini söylüyor.
      Mutlu günler.

  11. Yusuf Gulec Reply

    Ahmet bey merhaba oncelik ile yardimlariniz icin tesekkur ederim. 4 gunlugune parise gelecegiz aile olarak. 1.gun Cdg havalimanindan pasteur bolgesine gelecegiz otelimiz pasteur duragina yakin. 2.gun disneylanda gidecegiz. 3. Gun paris bolgesindryiz.4.gun yine paris merkezde gezip cdg havalimanina geri donecegiz. Bizim havalimaninda hangi metro biletini almamamiz gerekiyor?

  12. Umut cemal Reply

    Verdiğiniz bu guzel bilgiler icin cok tesekkurler. 21 marta oariste olucaz esim ve kizimla beraber isimize yariyacak oek cok bilgi edindik sayenizde.

    ibis budget Paris Porte de Bercy
    15 Quai de Bercy, 94220 Charenton-lePom. Fransa
    Buotel hakkinda bilginiz varmi merkeze ulasimi zor olurmu bilgi vere bilirmisiniz

    • Ahmet Ore Reply

      Merhabalar,
      Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler.
      Açıkçası otelin yeri merkezi gibi görünmekle birlikte bir yanda otoyol, bir yanda demiryolu, bir yanda da Seine Nehri ile çevrili olduğu için, otelden çıkıp keyifli bir yürüyüş yaparak Paris sokaklarında dolaşmanız söz konusu olamayacak. Otelin önünden 24 numaralı otobüse binerek yakındaki Bercy Village’a gidip buradan M14 metrosuyla merkeze ulaşmanız mümkün. Bkz: https://www.pariste.net/bercy-village/
      Mutlu günler.

  13. Merhabalar. Fransa'da okuma olasılığım var ama şu an sadece merakımdan soracağım umarım yanıtlarsınız. Amiens şehrinden Paris'e nasıl gidebilirim? Bana anlatabilirseniz çok sevinirim.

  14. Merhaba Ahmet Bey,

    Henüz gelmedik bayram tatilinde orada olacağız ama sizden aldığım bilgilerle eminim sorunsuz bir tatil geçireceğiz. Sormak istediğim bizim otelimiz Tam RER-B ve RER-C istasyonlarının bulunduğu Saint Michel Notre Dame'ın yanında. Disneyland'e RER-A ile gidildiğini söylemiştiniz. RER-A 'ya geçişi nasıl sağlayacağız?Bir de yanımızda küçük çocuğumuz olduğu için sizce zorlu bir yolculuk mu olur ? Ona göre farklı alternatifleri deneyeceğiz. Şimdiden teşekkür ediyorum.

    • Merhaba, öncelikle ilginiz ve değerli yorumunuz için çok teşekkürler.
      Saint Michel'den RER-B'ye binip bir durak sonra Chatelet les Halles'de inerek buradan (hiç turnikelerden çıkmadan) RER-A'nın Disneyland yönüne giden trenlere aktarma yapmanız yeterli olacak. Bu istasyonlarda yürüyen merdiven ve engelli asansörleri mevcut ama biraz dolambaçlıdır tabii. Yine de sorunsuz bir şekilde aktarma yapıp kolaylıkla Disneyland'a ulaşabileceğinize inanıyorum. Bunun için 1-5 zone herhangi bir bilet ya da ulaşım kartınız olması yeterli.
      Şimdiden iyi tatiller.

  15. Merhaba Ahmet Bey,

    "Önemli Not: 23 Temmuz – 21 Ağustos tarihleri arasında bakım çalışmaları nedeniyle RER-A, La Défense – Nation arasında çalışmayacaktır." yazmışsınız. Bu durum Charles de Gaulle Étoile'den Disneyland'a gidişi etkiliyor mu? Etkiliyorsa Disneyland'a nasıl ulaşabiliriz?

    • Merhaba Koray Bey,
      Evet, bu dönemde Disneyland'a gidecek olanların bulunduğu yerden önce Nation'a ulaşmaları gerekiyor, RER-A hattı üzerinde olanlar bu noktaya kadar Metro 1'i kullanabilirler.
      Mutlu günler, ve şimdiden iyi tatiller.

    • Disneyland yazısında açıklamışsınız yeni gördüm.

      "Önemli Not: RER-A genel bakım nedeniyle 23 Temmuz – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında La Défense ile Nation arasında çalışmayacağı için Disneyland geziniz bu tarih aralığına denk geliyorsa ve Disneyland'a Paris merkezinden RER-A ile gitmek istiyorsanız önce Nation'a ulaşmanız ve yolculuğunuza buradan başlamanız gerekiyor. Çünkü RER-A'nın La Défense, Charles de Gaulle Etoile, Auber, Châtelet – Les Halles ve Gare de Lyon istasyonları bu dönemde kapalı olacak."

  16. Merhabalar, Ben Paris aktarmalı bir uçuş aldım. 10 saat aktarma süresinde eyfel kulesini görmek istiyorum. CDG inişle ve kalkışlı uçuşum. RERB de hangi istasyonda inip yoluma nasıl devam etmeliyim? Ve dönüşü nasıl yapmalıyım? Aktarma sürem eyfelde ne kadar zaman geçirmem için yeterli olur? Şimdiden teşekkür ederim…

    • Merhaba,
      CDG'den Eyfel'e gitmek için RER-B'den Saint Michel Notre Dame istasyonunda inip buradan aktarma yapıp RER-C'ye binmeniz ve Champ de Mars Tour Eiffel durağında inmeniz yeterli. Eyfel'e çıkacaksanız, orada geçireceğiniz süre tamamen kuyruğun uzunluğuna bağlı. Çıkmayacaksanız ve başka şeyler yapmak istiyorsanız da Bir Günde Paris yazımı okumanızı öneririm: https://www.pariste.net/tur-programi-onerileri-iv-bir-gunde-paris/ 10 saatlik aktarma süreniz bu linkteki yazıdaki önerilerin pek çoğunu yapmanız için yeterli. Yeter ki aktarma uçağınıza (bagaj vermeyecekseniz) 2-2,5 saat kala herhangi bir RER-B istasyonuna yakın yerlerde olun…
      İyi geziler şimdiden.

    • Merhaba,
      Bunun için RATP'nin sayfasında http://www.ratp.fr/tarifs/?theme=ratp linkinten gideceğiniz mesafeye göre bilet fiyatı gösteriliyor. Sizin için baktım ama şu an link çalışmıyor, o yüzden ezbere bilmem mümkün değil ama Evry 5. zone'da yer aldığı için, trene bineceğiniz ilk durağa göre değişmekle birlikte tahminimce 10€ dolayında bir rakam olması gerekir.
      İyi günler.

    • kamil yalçın Reply

      Ahmet Bey Merhaba,
      Öncelikle güzel anlatım ve Türkçe'niz için çok teşekkür ederim.Çok güzel bir blog hazırlamışsınız.Merak ettiğim konu ,CDG' de yine sizin yazılarınızdan öğrendiğim ,Navigo decouverte kartı ile ilgilidir. RER istasyon girişlerindeki otomat veya gişelerinden alabileceğimizi ifade etmişsiniz.Bu gişeler akşamları saat kaça kadar açıktır.Çünkü sanırım akşam 22.00 sularında orada olabileceğiz.Çok teşekkür ederim.
      Kamil Yalçın

    • Merhaba Kamil Bey,
      Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      CDG'deki RER istasyonu gişelerinin kaça kadar açık olduğundan tam emin değilim açıkçası. İnternetten yaptığım araştırmaya göre akşam 22:00'ye kadar açık gibi görünüyor ama gidip hiç test etmedim. Sanırım geldiğinizde ilk ulaşım için Navigo yerine normal RER bileti almanız gerekecek. Yine de geldiğinizde gişeyi açık bulursanız ve bizi bilgilendirirseniz sevinirim. Yolum o taraflara düştüğünde bizzat sorup saat bilgilerini güncellemeye çalışacağım. İyi yolculuklar ve iyi tatiller dilerim.

    • KAMİL YALÇIN Reply

      Ahmet Bey Merhaba,
      Öncelikle Dört Günlük Paris gezimizde Sizi sık sık takdirle andık.Eşimin '' bunları nereden biliyorsun,Benden gizli buralara daha önce gelmediğinden emin misin'' sorusuna cevabım siz oldunuz.Öncelikle CDG 'de bahsettiğiniz gibi yönlendirme levhaları oldukça başarılı,elimizle koymuş gibi RER istasyonunda gişeleri bulduk,Bir haftalık 'navigo decouverte' kartlarımızı kişi başı 26,5 € ya aldık,yazılarınızdan öğrendiğimiz üzere yanımızda götürdüğümüz makası kullanarak fotoğrafları yapıştırdık ve 5 gün boyunca başka hiçbir ödeme yapmadan havaalanı-otel ,iki kez Disneyland, ve en az otuz kırk kez Metro'yu kullanarak gezimizi tamamladık,Bu arada CDG deki RER gişesi'nin kapanış saatini sorduğumuzda görevli bayan 'Midnight' olarak cevapladı bundan da gece 24.00 anlamını çıkardım.Yine sizin bilgileriniz ışığında Pigale'den kalkan Monmartrobus ile Monmart'a,Gare du Nord'dan kalkan 42 no'lu otobüsle Şehir Turumuzu yaptık.Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.

    • Ne kadar mutlu oldum… Hem güzel bir gezi yapmış olmanızdan hem de bunda benim küçük de olsa bir payım olduğunu öğrendiğim için. Duygu ve deneyimlerinizi paylaşmanız çok anlamlı benim için. Çok ama çok teşekkür ederim…

  17. Merhabalar
    Benim 26 şubatta CDG aktarmalı Torontoya uçuşum var öncelikle istanbul'dan Paris'e (Atlas jet) ve sonrasında Torontoya (Air France) . Atlas jet inişi terminal 3 e yapacak .Fakat Air France uçağının kalkış yeri terminal 2E ve bu iki uçak arasındaki iniş ve kalkış süreleri arasındaki zaman farkı sadece bir saat. Paris e varış 12:40 kalkış ise 13.45. Atatürk havaalanında çalışan arkadaşlar o sürede diğer ucusa yetişmemin ımkansız oldugunu soyledirler(Yaklaşık 55 dakıka surdugu soylenıyor)(eger boyle ıse bu firmalar nasıl bilet satımı gerceklesıtıyorlar bu kadar kısa surelı aralıkta). Fakat bileti temin ettığım internet fırması ıle gorustugumde ıse zaman konusunda sıkıntı olmayacagını dile getirdiler.Fakat benim aklım tamamiyle karıstı. Sizden bana yardımcı olmanızı istediğim konu Ortalama terminal 3 ile terminal 2E arasındaki sürenin ne kadar oldugudur.bU ilk yurtdısı deneyımım olacagı için havaalınında tedırgınlıgım üst safhada olacak her ne kadar yönlendirmeler basarılı olduğu soylense bile.Simdiden Teşekkür ederim.
    İyi günler

    • Merhabalar
      Çok uzun zamandır aktarmalı uçuş yapmadığım için sizi yanlış yönlendirmek istemem ama BİLDİĞİM KADARIYLA her iki terminal arasında 50dk var gibi görünüyorsa da siz iki farklı firmayla uçuyorsunuz, bu da Paris'te bagajınızı alıp Kanada uçuşunuz için tekrar check-in yapmanız ve bagaj vermeniz anlamına gelir diye tahmin ediyorum ki bu kadar sürede bu imkansız. Hadi bagaj vermeyeceksiniz diyelim, ilk uçak 15 dk bile rötar yapsa diğer uçuşa yetişemezsiniz. Gerçi bence şu haliyle bile yetişemezsiniz; hadi kıtalararası uçuş olmasa neyse de, bence büyük risk almışsınız. Biletinizi değiştirme şansınız varsa değiştirmenizi öneririm. Tabii yine de başka yerlerden de teyid alsanız iyi olur.
      Umarım sorunsuz halledebilirsiniz.
      İyi günler

  18. Merhabalar
    Ayın 26 sında paris beavuvais havaalanından ispanyaya uçağım var ben Lille de yaşıyorum acaba Lilleden Beavuvais'e en kolay ve ucuz nasıl ulaşabilirim?
    lilleden CDG havaalanına direk 9e ya otobus buldum peki CDG havaalanından Beauvais'e nasıl gidebilirm yardımcı olursanız cok sevinirim
    iyi günler

    • Merhaba,
      En ucuz yoldan gitmek için şehre belediye otobüsüyle inmenizi öneririm. Havaalanından 351 numaralı otobüse binerseniz bu otobüs sizi Nation'a götürür. Buradan da 1 numaralı metroya binerek Porte Maillot'ya ulaşırsınız. Şehir merkezinden Beauvais'ye toplu taşımayla gitmenin -benim bildiğim- tek yolu Porte Maillot'dan kalkan özel servisler… Aslında bir de şansınızı blablacar.com adresine girip Lille'den ya da CDG'den Beauvais'ye giden bir araç bularak da deneyebilirsiniz.

  19. Merhaba Ahmet Bey,
    Charle de Gaulle metro istasyonundan Disleyland'a en kolay nasıl gideriz. RER A bilet fiyatları ne kadardır? Teşekkürler.

    • Merhaba Serdar Bey
      Charles de Gaulle-Etoile istasyonunu kastediyorsanız direkt RER-A ile gidebiliyorsunuz (7,60€),
      Charles de Gaulle havaalanını kastediyorsanız önce RER-B'ye binip Chatelet Les Halles'de inilecek, oradan RER-A'ya geçilip Disneyland'da inilecek (17,05€).

  20. Merhabalar. CDG havaalanından Eiffel kulesine gitmek istiyorum. En kolay nasıl gidebilirim ve yolculuk ne kadar sürer? Teşekkürler.

    • Merhaba,
      Önce CDG'den RER-B'ye binmeniz gerekiyor, St Michel-Notre Dame istasyonunda ineceksiniz, ardından RER-C'ye geçip Champ de Mars-Tour Eiffel istasyonunda ineceksiniz. Trenler farklı saatlerde farklı istasyonlara uğradığı için yolculuk süresi sabit değil ama tahminen 40dk-70dk arası sürebilir diye düşünüyorum.

  21. disenyland'tan paris merkez'e, (eyfel)' nasıl gideriz ve nasıl dönebiliriz..

    • RER-A'ya binip Étoile'de inmeniz, oradan 6 numaralı metroya geçip Trocadero ya da Bir-Hakeim durağında inmeniz yeterli. Tek biletle ulaşabilirsiniz.

  22. İyi günler
    Dönüşhakkında bilgi verebilir misiniz ? Uçak 7.35'te benim geceden orada olmam gerekebilir. Metro ve trenler kaca kadar çalışıyor.
    Saygılarımla

    • merhaba,
      sorunuza net bir yanıt verebilmem için hangi tarihte, hangi havaalanına gideceğinizi ve otelinizin de hangi istasyona yakın olduğunu bilmem gerekiyor. çünkü her hattın ilk ve son tren saati hat numarasına ve istasyona göre değişiyor ve tabi tatil günü olup olmadığına göre de…
      teorik olarak gece 01:00 ile sabah 06:00 arası servis yok diyebiliriz ama dediğim gibi bu değişken bir durum. belki de size "gece otobüsleri"ni önermem gerekecek. o yüzden tarih, havaalanı ve otel lokasyonu bilgisini alabilirsem daha kolay yardımcı olabilirim.
      teşekkürler

  23. Ahmet Bey merhaba,

    Paris CHDG Havalanından Gare du Nord'a RER-B ile ulaşım konusunda nette biraz araştırma yaptım. Fakat bir konuda kafam karıştı.
    Uçağımız CHDG havalanı Terminal 1'e iniyor. RER-B'ye binebilmemiz için Terminal 3'e mi geçmemiz gerekiyor yoksa Terminal 1'den de RER-B'ye binebilir miyiz?

    teşekkürler…

    • CDG havalimanında iki tane RER istasonu var, bir tanesi terminal 2 için diğeri terminal 1-3 için yani siz terminal 1-3 istasyonu oklarını takip edip oradan bineceksiniz. kazara yolunuzu şaşırıp terminal 2'ye geçerseniz endişe etmeyin ne de olsa orada da RER istasyonu var.
      İyi tatiller

    • merhaba
      çok uzun zamandır terminal 1'den uçmadım sizi yanıltmak istemem çünkü uçağın hangi kapıya yanaştığına göre durum değişebilir. RER oklarını takip edin yol sizi CDGVAL ücretsiz trenine çıkarırsa ona binin o sizi RER'e ulaştıracaktır hiç endişeniz olmasın yönlendirmeler çok başarılı.

    • Çok teşekkürler Ahmet Bey.

      Terminal 1'den herhangi bir shuttle'a gerek olmadan direkt okları takip ederek RER-B istasyonuna ulaşabiliriz diye anlıyorum.

      İyi akşamlar.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.