(Son Güncelleme: 01.04.2024) Bu yazıda sizlere Paris Belediyesi’nin, şehrin tüm sokaklarında görebileceğiniz kiralık bisiklet hizmeti Velib Metropole‘den bahsetmek istiyorum. Aslında bu yazıyı ilk yazdığım 2014’te henüz Türkiye’de böyle bir hizmet yoktu ve o zamanlar kiralık bisiklete alternatif diğer bisiklet ve scoter kiralama seçenekleri de bulunmuyordu. O nedenle ben de bu bisikletlerin nasıl kiralanabileceği konusunda uzun ve ayrıntılı bir yazı yazmıştım.

Artık Türkiye’de de benzer hizmet seçenekleri sunulduğu için konuya daha hakim olduğunuzu düşünüyorum. Yine de size Velib bisikletlerini nasıl kiralayacağınız konusunda bazı ipuçları vermek, Paris’te bisiklet kullanmak hakkında bazı önemli konuları paylaşmak istiyorum. Bir de yazının sonunda keyifle izleyeceğinizi düşündüğüm, Paris sokaklarında bisikletle çektiğim birkaç Youtube videosu var…

Velib Kiralik Bisiklet Eyfel Kulesi Paris Pariste.Net

Eskiden Velib kiralık bisikleti günlük bir otobüs bileti fiyatına kiralayabiliyor, yarım saatte bir bisiklet değiştirmek şartıyla tüm gün sınırsız kullanım hakkına sahip oluyordunuz. Öyle olunca Velib Paris’i keşfetmek ve şehrin tadını çıkarmak için şahane bir seçenekti. 2017’de Velib el değiştirdi ve taşeron bir firmaya verildi, istasyonların ve bisikletlerin yenilenmesi neredeyse iki yılı buldu; o nedenle hepimiz bir zamanlar çok sevdiğimiz bu hizmetten önce bir soğuduk ama çalışmaların bitmesi ve pandemi döneminde Paris’te toplu taşıma kullanmanın riskli olması nedeniyle şehir içi ulaşımda yeniden bisiklete yöneldik.

Ondan sonra benim için Velib yeniden önem kazandı ama yeni şirketle birlikte Velib günlük kullanım kurallarına kısıtlama getirildi, elektrikli bisiklet seçeneği sunulsa da kiralama seçenekleri karmaşıklaştırılarak kullanım keyfi hiçbir zaman eskisi gibi olmadı. Yine de Velib Paris’te bisikletle dolaşma konusunda önemli bir seçenek olduğu için ben de bu yazıyı güncelleyerek bilgileri sizinle paylaşmak istemedim.

Velib Kiralik Bisiklet Eyfel Kulesi Paris Ahmet Ore Pariste.Net

Paris’i gezmenin en keyifli yollarından biri de bisiklet kiralamak elbette. Paris Belediyesi, bisiklet severler için geliştirdiği ve günümüzde özel bir firma tarafından işletilen Vélib markası, Vélo (bisiklet) ve Libérté (özgürlük) kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş. Bu hizmet özel sektöre geçtikten sonuna bir de Metropole eklendi, o nedenle günümüzde Vélib Metropole olarak geçiyor ama biz Vélib demeye devam edeceğiz.

Yeni firmaya geçmenin tek bir güzel yanı, eskiden Vélib bisikletleri sadece mekanikken, artık eleketrikli bisiklet kiralama seçeneği de eklendi ve itiraf etmem gerekirse, elektrikli bisikletle Paris sokaklarında dolaşmanın tadı bir başka ama dediğim gibi eskisi gibi günlük sınırsız kiralama hakkına son verildiği için yolculuk sayınıza dikkat etmek ve hesap kitap yapmak zorunda olmak, bisiklet kullanma keyfinize biraz gölge düşürüyor.

Velib Kiralik Bisiklet Eyfel Kulesi Paris Pariste.Net

Vélib’in Bir kerelik, 1 günlük, 3 günlük, aylık ve yıllık olmak üzere birkaç kiralama seçeneği bulunuyor.  Ben, turistik bir gezi için Paris’te olacağınızı düşündüğümden 1 günlük ve 3 günlük kiralama seçenekleri üzerine yoğunlaşacağım. Öncelikle mekanik bisiklet mi yoksa elektrikli bisiklet mi kiralamak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Ben olsam elektrikli bisiklet kiralardım; çünkü o seçeneğe mekanik bisiklet de dahil ama mekanik kiralarsanız sadece klasik bisiklet kullanabiliyorsunuz, elektrikli bisiklet kiralamak istediğinizde ekstra ödeme yapmanız gerekiyor. Fiyatlar ve genel kullanım koşulları şu şekilde:

  • 24H Pass Classic24 Saatlik Klasik Bisiklet Kiralama 5€. Mekanik bisikletleri yarım saat kullanmak ücretsiz, yarım saati geçirmeden bisikleti başka bir istasyona bırakırsanız yeni bir bisiklet kiralayıp ek ücret ödemeden yolunuza devam ediyorsunuz. Teorik olarak bu şekilde gününüzü geçirmeniz mümkün. Eğer yarım saati geçirirseniz, her ek yarım saat 1€. Bu kiralama seçeneğinde elektrikli bisiklet kiralarsanız 45 dakika 2€ ve her yarım saat için 2€ ödüyorsunuz.
  • 24H Pass Electric24 Saatlik Elektrikli Bisiklet Kiralama 10€. Elektrikli bisikletleri günde altı kez 45’er dakika ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Ek her yarım saat için 1€ ödeniyor. Altıncı yolculuktan itibaren her 45 dakikalık yolculuk için 1€ ödüyorsunuz… Bu seçenekte mekanik bisiklet kiralamak isterseniz bu kez size tanınan süre 1 saat. 1 saat içinde mekanik bisikleti başka bir istasyona bırakırsanız ücret ödemiyorsunuz. 1 saati geçirirseniz ek her yarım saat için 1€ ödüyorsunuz.
  • 3-Day Pass3 Günlük Mekanik ve Elektrikli Bisiklet Kiralama 20€. Mekanik bisikletler için 1 saati geçmemek koşuluyla günlük sınırsız ve ücretsiz kullanım hakkı veriliyor. Ek her yarım saat için 1€ ödüyorsunuz. Elektrikli bisikletler için günde altı kez 45’er dakika ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Ek her yarım saat için 1€ ödeniyor. Altıncı yolculuktan itibaren her 45 dakikalık yolculuk için 1€ ödüyorsunuz…

Eskiden günlük 1,70€’ya, haftalık 8€’ya sınırsız bisiklet hakkı vardı ve hayat ne güzeldi. Gördüğünüz gibi Paris’te de kötüye giden şeyler var. Aynı şekilde aylık ve yıllık kullanım seçenekleri de inanılmaz ucuzdu ve sınırsız kullanım hakkı veriyordu ama artık o kadar az kullanım hakkı veriyor ki, bence o seçenekleri konuşmaya bile değmez. Yine de merak edenler yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden o fiyatları görebilir ayrıca diğer konular hakkında bilgi alabilir.

Vélib bisikletlerini kiralamak için bisiklet istasyonlarındaki makineleri kullanabilirsiniz ama benim size tavsiyem başvurunuzu internet üzerinden yapmanızdır. Önce sisteme üye oluyor ve kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz ve tabii ki sizden bir depozito çekiliyor. Artık ne kadar sürelik bisiklet kiralayacaksanız o sürenin sonunda depozitonuz iade ediliyor. Bu nedenle bisikleti sağ salim istasyona iade etmeniz ve yuvasına yerleştirdiğinizde yeşil ışık uyarısını görmeniz önemli. Bu nedenle cep telefonu uygulaması üzerinden bisikleti teslim edip etmediğinizi sistemden kontrol etmekte fayda var. Vélib Android uygulamasını bu linkten, IOS uygulamasınıysa bu linkten indirebilirsiniz.

Eğer bisikletiniz iade edilmiş görünmüyorsa depozitoyu sizden alabilirler. Bu tür sorunlarla karşılaşırsanız +33 (0)1 76 49 12 34 numaralı telefonu mesai saatlerinde aramanız ya da web sayfası üzerinden iletişime geçmeniz gerekiyor.

Paris Belediyesi özellikle pandemi döneminde bisiklet yollarına büyük yatırım yaptı. Artık şehri bir baştan bir başa bisikletle geçmek mümkün ve bir o kadar da zevkli. Yine de dikkat etmeniz bazı konular olduğunu söylemeliyim:

Paris’te bisikletle dolaşırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri daima bisikletler için ayrılmış yollardan gitmeniz, kaldırımları kullanmamanız. Aksi belirtilmedikçe belediye otobüsleri için ayrılmış şeritler bisiklet ve taksiler tarafından da kullanılabilir. Benim için en üzücü kurallardan biri, şehrin birbirinden güzel parklarında bisikletle dolaşmaya izin vermiyor olmaları ama Seine Nehri boyunca bisikletle pedal basmak bu üzüntüyü biraz olsun hafifletiyor…

Araç sahipleri genelde bisiklet kullanıcılarına karşı saygılı ama bana göre araba kullanma konusunda çok başarılı olmadıkları için yine de kendinize dikkat etmenizde fayda var… Ben bir keresinde Champs-Élysées‘den bisikletle geçme sevdasına Zafer Takı‘nın olduğu 12 yolun bulunduğu dev meydanda bisikletle girme gafletinde bulundum 🙂 180 derecelik turu yapıp karşı bulvara geçene kadar akla karayı seçmiştim; kendimi araba kullanıyor gibi hissettim ve arabaların bile zor geçtiği kavşaktan “allaha emanet” bir şekilde geçmeyi başarıp Champs-Élysées‘ye doğru inmiştim. Gerçi orada da bisikletle dolaşmak pek akıl kârı değildi ama işte insanın Paris’te ilk günleri olunca böyle gereksiz hevesleri olabiliyor haliyle 🙂 Günümüzdeyse bu adanın çevresini bisikletlere ayrılmış özel yoldan geçmek mümkün ama süper zekalı belediye Champs-Elysées boyunca yaptığı bisikletli yola parke taş döşedi. Bisikletle oradan geçerken böbrek taşı düşürmeniz mümkün. Ayrıca bisiklet yolunu ayıran taş bence tehlikeli, ona da dikkat edin lütfen.

Bir de trafik ışıklarına uyma konusu önemli. Gerçi bomboş bisiklet yolunda kırmızı ışıkta durmak biraz saçma olabiliyor ama kurallara uyup uymama konusu size kalmış. Benden söylemesi…

Ne yapıp edip Vélib’le ya da başka seçeneklerle bir şekilde bisiklet kiralayıp Paris’i baştan başa bisikletle dolaşmanızı çok isterim. Özellikle Alma Köprüsü ile Concorde Köprüsü arasında Grand Palais tarafındaki ağaçlıklı yolda gitmenin tadı bir başka. Sonra Concorde Meydanı ile Bastille Meydanı arasında bulunan ve araç trafiğine kapatılan ana aks Rue de Rivoli üzerinde bisiklet sürmenin keyfi apayrı. Paris’te bisikletle keşfedilecek, tadı çıkarılacak pek çok yer var, yeter ki siz gezmek isteyin ve basın pedala…

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

 

Web adresi: velib-metropole.fr/en_GB

Author

30 Comments

  1. Çok özenli ve detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Doğru anladım mı bilmiyorum. Ama sanırım 24H Classic mekanik bisiklet için ve kullanmasanız da 5€ ödüyorsunuz. Doğru mu?

    • Ahmet Ore Reply

      Evet, başlangıç fiyatı olarak kullansanız da kullanmasanız da o ödeme alınıyor. Çok teşekkür ederim.

  2. Ahmet bey öncelikle çok teşekkür ederim ben de bu harika siteniz ve emeğiniz için. Parise gitmeme 3 gün kaldı, hızlandırılmış paris kursu alıyorum sizden 🙂 Bisiklet kiralamak istiyoruz, Velib sitesini inceledim fakat Fransızca olduğu için çok anlayamıyorum. Acaba değişmiş olabilir mi tarifeler? 1 bisiklet için depozito ücreti 300 euro, 5 bisiklete kadar 600 euro gibi anladım. Doğru mu anlıyorum, rica etsem yardımcı olabilir misiniz?

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Begüm Hanım,
      Ne yazık ki Paris Belediyesi Velib bisikletlerin yenilenmesi konusunda çok kötü bir performans sergiledi ve aylardır projeyi bitiremedi.
      Elbette şehir içinde yeni Velib’i kullanan insanlar var ama istasyonların tamamı devreye girmediği için eskisi gibi özgürce dolaşamıyorsunuz. Gezeceğiniz yerlere bağlı olarak avantajlı ya da dezavantajlı olabiliyorsunuz. Artık hem mekanik hem de elektrikli bisikletler olduğu için fiyat konusunu da daha karmaşık bir hale getirdiler. Açıkçası proje tamamlanmadan konuyla ilgilenmeyi düşünmedim, çünkü bir şey yazsam iki gün sonra değişecek ve ben de takip edemeyeceğim için yanlış bilgi vermiş olacağım. O yüzden ben şu sıralar Paris’te Velib yokmuş gibi düşünüyorum. Web sitesinin İngilizce seçeneği de mevcut, dilerseniz oradan fiyatları inceleyip kendiniz bir seçim yapabilirsiniz. Çünkü eskisi gibi basit bir hesaplama yöntemi yok, ne desem yalan olur; yeni Velib’i ben de henüz tam bilmiyorum; bence Paris Belediyesi de bilmiyor 🙂

  3. Merhaba sitenizi yeni keşfettim ve çok faydalı buldum bunun için öncelikle çok teşekkürler,soruma gelirsek bu vèlibde çift kişilik bisiklet oluyor mu acaba yanıtlarsanız sevinirim iyi günler dilerim.

    • Merhaba çok teşekkürler.
      Velib' için ikili bisiklet modelleri yok ne yazık ki, olsa ne güzel olurdu…
      Mutlu günler.

  4. Her seferinde soyluyorum gercekten super bir site …Her detayi dusunup tek tek anlatmissiniz…Tesekkur ederim…

    • Katlanır bisikleti uçağa binerken bagaja vereceğiniz ve Paris'e geldiğinizde havaalanında bagaj tesliminde "özel bagajlar" bölümünden alacağınız için bir sorun olmayacaktır. Mesele katlanır bisikletin uçağa binerken bagaja teslim edilip edilemeyeceğinde ki bu konu hakkında bilgi sahibi değilim ne yazık ki…

  5. Merhabalar Ahmet Bey, Orlybus tan Denfert Roc. da inince merkeze 4km mesafe kalıyor bunun için bisiklet kiralanacak yer varmıdır bu durağa yakın biryerde.4km için tekrar bir ulaşım aracına binmek yerine bisikletle devam etmek daha ekonomik ve daha keyifli olabilir

    • Merhabalar, Denfert Rochereau'da otobüsten indiğinizde yüzünüzü meydana verdiğinizde, karşıda en en sol tarafta bir Velib istasyonu var ama geldiğinizde orada bisiklet bulup bulamayacağınızı bilemeyiz tabii ki.

  6. Evet biź ďe iki kişi gittik. önerim her kullanım için bisiklet başında kartla ödeme yapmanız. Haftalık almak fuzuli masraf. bide kalın giyinin sürerken usuyeceksiniz. ağustosta kutuplari yaşadık

    • oncelikle yanitiniz icin tesekkur ederim fakat her bisiklet kiraladigimizda ayri ayri 150€ vermek bana sacma gelmisti ondan dolayi acaba haftalik kiralamak daha mi avantajli olurdu diye dusunmustum birde eylul sonunda gidicez galiba bu bisiklet durumunu rafa kaldirmak en mantikli hareket olucak bizim simdi bu sicaklarda bile usuduyseniz 🙂

    • Merhaba Damla Hanım öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkürler.
      Evet Fatih Bey'in dediği gibi her bisiklet için 150'şer euro depozit alınıyor. Sonuçta her bisikletin fiyatı 150€ olarak belirlenmiş, geri götürdüğünüzde o para iade ediliyor gibi düşünün, paranın iki kere çekilmesi bundan.
      Hava durumu ise hiç belli olmaz; Ağustos'ta donabilir, Ekim'de pişebilirsiniz, Paris bu, bir günü bir gününe uymuyor 🙂
      En iyisi bu konuda, gelmeden bir iki gün önce plan yapmak.
      Mutlu günler dilerim.

    • cok tesekkur ediyorum bilgilendirme icin kafamda milyon tane soru var suanda fakat bunlarla sizi darlamadan once butun yazilarinizi okuyacagim iyi aksamlar 🙂

  7. merhabalar mukemmel bir site yapmissiniz gercekten butun yazilari okuyorm. biz simdi iki kisi gelicez bir tane haftalik bilet aldigimizda iki bisiklet kiralama ihtimalimiz var mi yoksa herbir birey icin ayri ayri yedi gunluk alip iki sefer 150€ depozit mi vermemiz gerekiyor?
    simdiden tesekkurler

  8. yener karadeniz Reply

    merhaba,
    şöyle bir sorum olacak, ben bu hizmetten 3 gün yararlanmak istiyorum ancak anladıgım kadarıyla bunu her gun için ayrı ayrı birer bilet alarak yapacağım.
    peki sorum şu; her bilet için ayrı ayrı 150 euro depozit mi ödemem gerekecek. yorumlardan gördüğüm kadarıyla depozit bedelini hemen ertesi gün alamayabiliyormusuz, bu durumda ne limit yeter ne tatil devam eder:( şimdiden teşekkür ederim

    • Merhabalar,
      Evet düşündüğünüz gibi her gün için ayrı ayrı bu işlemi yapmanız gerekiyor maalesef ama zaten her 24 saatin sonunda 150 euro depozito iade edileceğinden sorun olacağını sanmıyorum. Yani hemen iade olur sanıyorum, hiç denemedim. Kafanız rahat etsin istiyorsanız 8 euro ödeyip haftalık bilet alın ve bir kere 150 euro çekilsin, başka bir çözüm önerisi gelmiyor aklıma maalesef.
      Mutlu günler.

  9. Merhabalar, Paris'e 2 aylığına eğitim için geldim,bu ilk haftam. Seine kenarında dolaşırken sizin tavsiye ettiğiniz Vélib sistemini bir denemek istedim belki daha sonra da kullanırım bu sistemi fikriyle. 40006 numaralı istasyonun otomatına bilgi almak için ve nasıl işliyor bilet sitemi diye kredi kartımı yerleştirdim ve ödeme aşamasına kadar ilerledim sonrasında açıkçası biraz karmaşık geldiği için işlemi iptal etmek istedim ve kredi kartımın şifresini girmeden kırmızı annuler butonuna birkaç defa bastım fakat ilk başta kartı vermedi sonrasında butona tekrar bastığımda kartımı alabildim. İşlemin iptal olduğunu düşündüm ve hiçbir bisiklete dokunmadan oradan ayrıldım ama yaklışık yarım saat sonra telefonuma bankamdan, kredi kartımdan şifresiz olarak 150 euro çekildiğine dair bir mesaj aldım. İstasyondan bisikleti hiç almadım sonrasında benim yerime birisi bisikleti almış olabilir mi? Eğer böyle değilse depozito parası iade edilir mi? Ve son olarak call center'ı aramalı mıyım 24 saat içerisinde ? Şimdiden çok teşekkürler.

    • Merhabalar.
      Tabii hangi işlemleri yaptığınızı bilemiyorum ama %99,9 ihtimalle kayıt işleminizi yaptığınız için 150€ depozit çekilmiş. Bir günlük kiralama yaptıysanız paranız 24 saat sonra iade olacaktır, içiniz rahat olsun.
      Mutlu günler

    • Bonjour encore 🙂 Öncelikle bütün yorumlara hassasiyetle cevap vermenizi çok takdir ediyorum ve cevabınız için çok teşkkür ederim. Paris'te güzel zaman geçirmek için çok beğendiğim yazılarınızdan yaralanmaya çalışıyorum. Hala banka hesbımda göremedim ama bilgi ulaştığında diğer okuyucular için ben de paylaşmak isterim. Teşekkürler tekrar.
      Merci pour votre attention.

  10. Bisikleti ayni durağa aldiktan 3 dakika sonra iade ettim 150€ provizyinda 4 gündür görünüyor iade yok… endiselenmeli miyim ?

    • Bisikletinizi herhangi bir istasyona iade edip yeşil ışığın yandığını gördüyseniz, siz üzerinize düşeni yapmış oluyorsunuz. 150€ illa ki size iade edilecektir.

    • 14 ünde kiraladiğım bisikletim depozito parasi olarak aldıkları 150 euro yu 20 si itibari ile iade etmişler. Bilginize

    • Meselenin sorunsuz bir şekilde hallolmasına sevindim. Bu mesajınız sizin durumunuzda olan/olacak pek çok kişinin içini rahatlatacaktır, o nedenle çok teşekkürler.

    • Normal şartlar altında 150€ sadece provizyon olarak alınıyor ve gün bitiminde kartınıza otomatik iade ediliyor.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.