(Son Güncelleme: 02.03.2024) Paris’te 2. arrondissement‘da, konum olarak Grands Boulevards ile Louvre Müzesi arasında kalan Paris Borsası, mimarisi ile ilginizi çekebileceğini düşündüğüm yüzlerce yapıdan biri; o nedenle bu yazıda sizlere bu güzel binayı tanıtmak istiyorum.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Konu başlığı olarak Paris Borsası ismini seçmiş olsam da aslında bahsetmek istediğim yapı 1700’lerde kurulmuş olan borsanın, 1826‘dan beri hizmetini sürdürmekte olduğu “Palais Brongniart” binası. Daha önceleri farklı farklı binalarda hizmet veren borsa, 1826’da Mimar Alexandre-Théodore Brongniart‘ın tasarladığı bu binaya taşınmış; 2000 yılından beri de Euronext Paris adıyla anılan borsaya ev sahipliği yapıyor.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Yapı özellikle etrafını çepeçevre saran sütunları ile dikkat çekiyor. Paris’in caddelerinde, ara sokaklarında avare avare dolaşırken birdenbire karşınıza çıkıveren binayı gördüğünüzde etkilenmemeniz mümkün değil.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Borsa binasının önü Place de la Bourse yani Borsa Meydanı olarak geçiyor. Bazen bu meydanda küçük bit pazarları kuruluyor hafta sonu. Öyle bir güne denk gelirseniz de ayrıca şanslı hissedebilirsiniz kendinizi.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Palais Brongniart normalde ziyarete açık değil ama Journées du Patrimoine – Kültürel Miras Günleri kapsamında gezilebiliyor. Benim burayı gezdiğim günse çok enteresandı; her hasılsa bir emlak fuarına denk geldim ve sırf içeriyi gezebilmek için hiç ilgimi çekmeyen bu fuarı gezdim 🙂 Demem o ki siz de böyle şanslı bir güne denk gelebilirsiniz.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Binanın giriş katında kapıdan geçtiğinizde ana salona ulaşıyorsunuz ve çok da etkileniyorsunuz ama asıl üst kata çıkınca daha güzel bölümlerle karşılaşıyorsunuz. Pek çok oda, salon, tavan süslemeleri yanında tarihi objelere rastlamak da gezinize ayrı bir hoşluk katıyor.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Seans salonu, telefon kabinleri, lavabolar, tüm detaylar o kadar etkileyici ki, insan neden o dönemlerde yaşamadığına üzülüyor. Eskinin insanları mı daha incelikliymiş yoksa biz o zamanların bu güzel yönlerine mi odaklanıyoruz sadece? Hem o zaman yaşamış olsak şimdiye ölmüş olurduk? Hangisi daha iyi, bilemedim 🙂

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Özellikle Grands Boulevards gezinizde yolunuzu aşağı tarafa doğru çevirirseniz ya da bir Opéra gezinizde Les Halles yönüne doğru yürümek isterseniz buradan geçmeniz olası. Ayrıca Rue des Petits Champs üzerindeki üç meşhur pasaj Choiseul Pasajı, Colbert Pasajı ve Vivienne Pasajı‘i gördükten sonra Place des Victoires‘dan kuzeye doğru yürürseniz yine bu binaya ulaşacaksınız.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Paris Borsası’na metro ile gelmek için 3 numaralı hattın “La Bourse” istasyonunda inmeniz yeterli. İstasyondan çıkar çıkmaz bu etkilici bina ile karşılaşacaksınız. Binanın hemen karşı tarafında da meşhur Agence France Presse bulunuyor. Biraz ileride de Paris’te pizza yiyebileceğiniz en keyifli mekanlardan biri olan Pizzeria Popolare bulunuyor.

Paris Borsasi - La Bourse Pariste.Net

Burayı gördükten sonra tur programınıza göre Grands Boulevards‘a yönelebilir, Opéra bölgesini gezebilir, Palais Royal üzerinden Louvre Müzesi ve Tuileries Bahçesi‘ne inebilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler…

 

 

Adres: La Bourse de Paris, 28 Place de la Bourse, 75002 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.